Забраненият плод (Aşk-ı Memnu) ~ 29

• 46 190
  • 731
  •   1
Отговори
# 660
  • Пловдив
nelka123, usmivkata20, не знам дали сте астрални близначки, но аз съм ви поне брадовчедка  Simple Smile
 Hug
И аз съм другата братовчедка. Май някои, не гледали филма са по наясно от гледалите го
в оригинал и чели романа. Жалко и смешно. Такива невероятни и неверни коментари. Толкоз за да не си развалям съботата.

Ние ли объркахме нещо?
Не.... Забравихте и мен в родословното дърво. И аз съм Ви роднина - далечна,
ама роднина. Астрални сестри, ти братовчедка, и аз братовчедка. Това имах впредвид.

# 661

Боже,nelka123!!!
Не мога да повярвам!!!
Това е най-любимата ми песен,но не съм я слушала поне от 20 години!
ПРОСТО newsm51

nelka123,моля те-изчисти си пощата!!!

Последна редакция: сб, 19 фев 2011, 16:57 от usmivkata20

# 662

[/quote]

Ние ли объркахме нещо?
[/quote]
Не.... Забравихте и мен в родословното дърво. И аз съм Ви роднина - далечна,
ама роднина. Астрални сестри, ти братовчедка, и аз братовчедка. Това имах впредвид.
[/quote]

Добре дошла в групата на братовчедките,Mariana51!!!

# 663
Здравейте, абсолютен новак съм във форума, открих ви докато търсих старите епизоди на серияла, които не съм гледала.  Надявам се да разрешите да се включа в дискусията за филма....

Бихтер, която (в началото на събитията) е много наранена от майка си и изневярата й, довела до трагичния край на баща й, се озовава (сега) пред същия избор.
В интерес на истината тя направи опит да постъпи честно, но не прецени добре реакцията на Бехлюл. И оттук нататък й остава единствено посоката "надолу"...
Според мен повратната точка във филма е (бил) момента, когато Бихтер прави аборт. Неосъзнато или не, тогава тя прави своя избор, отказвайки се от детето, което да осмисля живота й . Пред Пейкер  споделя за празнотата на ежедневието си - единствено фондацията по-късно и създава други емоции и отговорности, освен тези в къщата, но все пак епизодично и недостатъчно за млада и енергична жена като нея. Бехлюл и обречената връзка с него са удобен/подходящ отдушник на всичко.
Причината Фирдевс да прави интриги непрекъснато е отново липсата на смислено занимание, липса, която тя чувства отдавна.
Майка и дъщеря много си приличат-Фирдевс и Бихтер, и затова се отблъскват. (Неслучайно хомеопатите казват-който от хом.типове ти е най-неприятен е твоят тип.) Пейкер, която се опитва да запали къщата, за да "спаси" от нея майка си, е коренно различна. Бихтер, която макар и донякъде по обективни причини, съди майка си толкова сурово, постъпва също толкова интригантски при организирането на годежа на Бехлюл и Елиф, Пейкер би действала направо....
Според мен от зациклянето, в което е попадната Бихтер би могъл да я спаси някой "глупав" ход, който обаче не е в неин стил като например да признае пред съпруга си всичко, но в очите и да поеме отговорността, или избяга сама, без Бехлюл и отново да се бори със собствени сили.
Но тя предпочете да се обърне към майка си за помощ и да замаже положението, въпреки, че осъжда нейната намеса, когато не я засяга пряко....и да предаде съпруга си и всичко, заради което се омъжи за него.

Разбира се, не трябва да забравяме разликата във възрастта и историята с амбициите на майка и да заема същото място в началото, но според мен пак зависи от характера. Сещам се тука за Чарли Чаплин и Уна и щастливия им брак....

Леле, малко ми се получи като литературен анализ Simple Smile, но наистина финалът, както е в на роман, е според мен е най-логичен.

Берен Саат играе страхотно, а на К. Татлату много му отива ролята на мъж, толкова атрактивен, че не може да принадлежи само на една....И музиката е страхотна!

Не знам колко още остава да края на сериала, но с удоволствие ще го гледам - и вече - редовно Simple Smile))

# 664
Е да, ама след определено време - седми братовчед (примерно), вече се смята за много далечни роднини, почти никакви вече... Откъде знаеш, дали Бехлюл не е десети братовчед на Нихал? Пък и щом семейството ще знае за връзката им (а както знаем, турците са много вярващи и не биха допуснали смешение между близки роднини), значи не е нередно! Щом дори ще тръгнат да ги женят... значи Нихал и Бехлюл са си много далечни роднини.

Добре, че от форума научи основен факт от филма - кой с кого е роднина. От това личи колко внимателно гледаш и разбираш. Просто no comment...

Само на мен не би обяснявай за турците, че ме избива на смях... Доста по-добре от теб и от много други познавам тези хора като народ и общество, сблъсквам се с тях ежедневно, знам езика им, познавам културата им, но специално с теб нямам желание да споря, виж ако беше някой друг щях да напиша пространно какво допускат турците и какво не. Ти, очевАдно от всичките ти постове, нямаш пълнолетие, все едно дали в прекия или в преносния смисъл, както се изрази Мариана вчера.

Гледам и много добре знам кой с кого е роднина, но ти явно не слушаш... самите герои казват, че Бехлюл и Нихал са далечни роднини, още повече, че ще им позволят да се оженят! Пряк или преносен смисъл, годините ми нямат значение... има хора, които на дванадесет години (примерно) разсъждават като двадесет годишни, но го има и обратното. А и какво би трябвало да означава "Виж, ако беше друг..." или "no comment..."? Виж първо себе си, не се слага главна буква по средата на думата (очевАдно)... явно си искала да наблегнеш на нея, но е неправилно!!! Щом сме тръгнали да си гледаме кусурите...

# 665
nelka123, страхотен поздрав и страхотен тип със сини очи и тъмна коса (такава рядкост!) Grinning

# 666
Е да, ама след определено време - седми братовчед (примерно), вече се смята за много далечни роднини, почти никакви вече... Откъде знаеш, дали Бехлюл не е десети братовчед на Нихал? Пък и щом семейството ще знае за връзката им (а както знаем, турците са много вярващи и не биха допуснали смешение между близки роднини), значи не е нередно! Щом дори ще тръгнат да ги женят... значи Нихал и Бехлюл са си много далечни роднини.

Добре, че от форума научи основен факт от филма - кой с кого е роднина. От това личи колко внимателно гледаш и разбираш. Просто no comment...

Само на мен не би обяснявай за турците, че ме избива на смях... Доста по-добре от теб и от много други познавам тези хора като народ и общество, сблъсквам се с тях ежедневно, знам езика им, познавам културата им, но специално с теб нямам желание да споря, виж ако беше някой друг щях да напиша пространно какво допускат турците и какво не. Ти, очевАдно от всичките ти постове, нямаш пълнолетие, все едно дали в прекия или в преносния смисъл, както се изрази Мариана вчера.

Гледам и много добре знам кой с кого е роднина, но ти явно не слушаш... самите герои казват, че Бехлюл и Нихал са далечни роднини, още повече, че ще им позволят да се оженят! Пряк или преносен смисъл, годините ми нямат значение... има хора, които на дванадесет години (примерно) разсъждават като двадесет годишни, но го има и обратното. А и какво би трябвало да означава "Виж, ако беше друг..." или "no comment..."? Виж първо себе си, не се слага главна буква по средата на думата (очевАдно)... явно си искала да наблегнеш на нея, но е неправилно!!! Щом сме тръгнали да си гледаме кусурите...

Охооо, за думичките ли ще спорим?! Ами трябва да ми дойдеш на филологическото образование и да сменим раздела с темите, щото тук не му е мястото.

Добре че ми каза, че главна буква не се поставя в средата на дума, иначе нямаше от къде да науча. Много благодаря!

И какви са тези "кусури", давай на чист български, без турцизими!

Наистина за последен път отговарям на твой пост, защото целите ти писания са за "no comment".

# 667
Здравейте,
рядко се включвам във форума и за съжаление доста съм назад.Съжалявам, че не мога да изчета всичко.Но поне мога да се включа с мнение за последните събития.Бихтер и Бехлюл уж много се обичат,но според мен просто изпитват страст,точно защото връзката им е забранена.Не оправдавам постъпката им,защото нараняват Аднан ,а и непостъпват етично към него.Той наистина е като баща за Бехлюл и не мога да разбера как Бех. допуска това си поведение.Бихтер честно казано ми е по-неприятна.Някак си изкуствена в чувствата си,особено към Аднан.Да не говорим, че се държи като дете.Хем иска да е с Бех,хем обича Аднан,хем иска да приключи отношеният си с единия,хем с другия,а накрая седи и с двамата.Съгласна съм, че самата тя е много объркана,бори се сама със себе си,раздвоена е и не знае по кой път да хване.Снощи за пръв път Нихал излезе от ролята на малкото, разглезено момиченце на тати.За пръв път я видях в светлината на една жена,много красива,изискана и с нормално държание.Даже си помислих, че от тук и Бехлюл започва да я харесва като жена.Беше много добре измислено.Бешир не го разбирам много,обича я наистина,но няма смелост да направи първата крачка,търпи и страда.Това си е жив мазохизъм.Фирдевс много ме кефи,че винаги усеща нещата и няма нищо скрито-покрито.Голяма хиена е  Crazy Другото,което си мислех (може да стане и като въпрос за следващата анкета,ако искате) е кои мъж и жена от филма ще си подхождат най-много като двойка? Аз наистина мисля, че Аднан и Дениз много ще си отиват.И двамата са интелигентни хора,улегнали, знаят какво искат от живота,тя се грижи страхотно за децата му и ги приема като свои, би му дала цялата любов и уважение на света.Така си мисля.Бехлюл общо взето ми е като детенце,не мога да си го представя с Нихал обаче.С Елиф нямат никаква връзка,тя го обича,търпи го и му прощава всичко, но той не изпитва нищо към нея.Може би наистина с Бихтер са си един за друг.Бешир може да направи Нихал много щастлива,но някак си не си ги представям заедно.Нихал и Пейкер много си отиват,според мен се обичат и уважават много,имат страхотно семейство.Фирдевс не знам.....нея си я представям с някой богат мъж,защото тя това търси.Ами това е за сега,ще ми е интересно да прочета и вашите мнения.

Извинявам се за дългия пост   bouquet

# 668
  • sofia
Notapproved,  Hug - много обичам Сертаб, а тази песен е повече от прекрасна. Обаче отново ще се помоля Сара бри да я преведе. Безкрайно харесвам турския език, за жалост познанията ми са нищожни и знам само, че "boyle"означава "така".
Четох, четох назад и в един момент съжалих....безсмислени спорове и заяждания...надявам се да са рядкост.
Нихал наистина беше прекрасна тази вечер, колкото и да не я харесвам иначе, няма как да не го призная! Бихтер пиеше тъгувайки за себе си, за ситуацията, в която е поставена....това, че му се обади и призна, че го обича според мен няма нищо общо с падение, даже напротив!

# 669
Едва днес успях да изгледам 73-та серия,но епизода е най-хубавият от този сериал,който съм гледала до сега и съответно коренно си промених мнението и отношението към сюжета.
От тази серия вече съм твърдо ЗА връзка между Бехлюл и Нихал,страхотна двойка бяха на бала.
Бехлюл за първи път забеляза Нихал като жена Peaceдосега за него тя си беше дечко.
Ако бях на мястото на Бихтер,сега щеше да е момента ,в който да изтрезнея и сложа край на тази и без това порона връзка.Най-добре е и за нея,ако се откаже от Бехлюл и роди бебе на Аднан...
Тази вечер тя си плати предостатъчно за лекомислената и постъпка да се омъжи за по-възрастен мъж ,предвид огнения и темперамент...Всичко,което Фирдевс  и каза беше абсолютнта истина,а от нея много боли..
Но ако беше такава развръзката,сериала нямаше да е драма Hug
Жалко за Бихтер наистина,но съсипва и собственото си бъдеше и това на Бехлюл и на Нихал...

# 670
Привет момичета,сега приключих с гледането на забранения плод - серийте който ще ги дават в понеделник,ето линк ако някой не ги е гледал http://uk.video.yahoo.com/watch/5572725/14634472  -  
това е челия филм.

# 671
Малее почти и тази тема исписахте?? #Crazy #Crazy Mr. Green Shocked

# 672
Привет момичета,сега приключих с гледането на забранения плод - серийте който ще ги дават в понеделник,ето линк ано някой не ги е гледал http://uk.video.yahoo.com/watch/5572725/14634472  - 
това е челия филм.
Лелее почти познах Бихтер на подписа ти #Crazy..без грим е много различна,но естествена..за първи път я виждам без черен молив... Shocked Shocked

# 673
Чета и не мога да повярвам на абсурда пред очите си.
Поздравявам всички, които излагат мнението си качествено – аргументирано, обмислено, елегантно, структурирано и обхващащо няколко гледни точки. Няма да изброявам кои, защото хората, полагащи усилия за това ще се разпознаят тук, а не са и малко, за моя все по-голяма радост.
Вие сте балсам за душата!   bouquet

Не се ядосвам и не критикувам останалите, а просто от техните мнения ми прозира чувство на осакатеност, тесногръдие, ограниченост и конфронтация. Ако не е така, ами обосновавайте се, за да не оставяте у околните лош привкус. Няма нищо лошо в това да защитаваш позицията си, но пак повтарям – качествено. Не претендирам да съм критерий за последното, но пък споделям моите усещания от прочетеното. Смятам, че българският език е достатъчно богат, за да бъдат подбирани точните думи и да се избягват непритните за четене такива. И смятам, че тук има достатъчно интелигентни хора, които умело да ги интерпретират. Знаем, че понякога повечето информация се съдържа именно между редовете.

Относно обидите, нека всички си зададем въпроса: Защо негативни определения отправени само към някои от героите в един сериал обиждат реални личности? Мисля, че отговорът ще насочи към етичност, търпимост и съобразяване с личностната идентификация на всеки. Толкова силно се е очертало разделението на два лагера вече, а привидно още стои на етап плъзгане по повърхността. А там отдолу под повърхността се крие ядката на зараждащите се конфликти и расте с всяка изминала серия.

Веднъж вече казах, че това е филм за забранената любов между двама млади и за всичко онова, което тя повлича със себе си. Само между двама – Бехлюл и Бихтер. Любов ли е? Да, любов е. Започва ли със страст – да. Затова е толкова силна, сляпа, неудържима, неповторима и болезнена. Но е любов. Колко по-ясно трябва да стане последното. Все пак надеждата у мен стои, че това ще се разясни след като всички изгледат и последната серия.

След тази „Забранена любов” се нареждат и останалите сюжетни линии във филма, като го обогатяват. Тук искам да отбележа нещо, което според мен се интерпретира много свободно в някои постове. Вярно е, че има много любови във филма – Дениз към Аднан, Нихал към Бехлюл, Бешир към Нихал, Елиф към Бехлюл, Джемиле към Бешир, но те не се отнасят до заглавието – забранена. Те просто са несподелени, за разлика от забранената споделена любов между Бехлюл и Бихтер. Това, че е забранена – факт е. Предателство от страна и на двамата към човек (по нататък хора), които обичат. Тук няма да тегля вината им. Но щом обичат тези техни близки, представете си колко силни трябва да са чувствата между тях, знаейки, че ги предават и нараняват да не могат да си помогнат, да се удържат, да се спрат. Не е от скука да си довличаш такива проблеми на главата и да страдаш, от любов е. 

# 674
Колкото до обсъжданията редно-нередно. Аз лично се абстрахирам от нередността във връзката между Бихтер и Бехлюл (предателство, измяна, изневяра, нищо ново под слънцето, а и нищо друго – кой син, кой снаха, това е без значение), с цел да успея да съпреживея с тях незабравимите им мигове. Те са толкова красиви. Имам чувството, че ако не успеят да те докоснат, еми то тогава напразно гледаш филма.

Нихал и Бехлюл, ох, тук имам толкова много да кажа, за съжаления и цяла тема няма да ми стигне, като основните ми доводи нямат нищо общо с факта – роднини или не – подробности. Колкото и да ми е симпатична актрисата...първо – те не стоят добре един до друг (тя е толкова чисто дете, а той толкова...нечист в съзнанието си), второ – как да стоят добре като той е влюбен до полуда в друга жена.
Нихал – чисто, невинно дете, но изключително разглезено. Добра, чувствителна, наивна колкото баща си, но разглезена. Често виждам, че бива оправдавана с факта, че е загубила майка си. Добре, но е спечелила много друго. Цялата къща се върти около нея, вниманието и старанията на всички са насочени към смекчаване на мъката й. Тя не е виновна за това, виновни са обгрижващите я. Оттам и проблемът й с припадъците. Свикнала да получава всичко, в ситуации, в които на пътя й се появява пречка или нещо неочаквано, тя изпада в състояние на дисонанс, който поражда напрежение у нея, но не знае как да активизира и насочи силите си и да се справи с проблема. Никой не я е научил на това, защото получава всичко на готово, понякога без дори и да го иска. Това напрежение ескалира, тя не успява да го разтовари и мозъкът й, за да се предпази, „се изключва” – припадък. Елементарно, Уотсън. Тази защитна функция се включва всеки път, когато девойчето е в подобна ситуация: напрежение-turn off. Сега какво ще кажете за безпогрешното възпитание на Мадмоазел и любящия баща Аднан, възпитана - о.к., а на какво са я научили?

Така се случват нещата и при връзката й с Бехлюл. Влюбената Нихал си пожелава този, който не трябва, и без да знае, че той страда от любов по друга жена, се „тръшва” почти като малко дете пред играчка. Аз вярвам в любовта й, истинска, чиста, невинна, но не по-силна от тази на Бихтер към Бехлюл. За да й се угоди и да не страда, за да не припада, за да получи това, което иска, обичащите я, като Дениз и Аднан, се мобилизират както те си знаят и както обикновено процедират, за да й доставят желаното – Бехлюл. Включва се, доста ударно, и Фирдевс по обясними свои причини. Това прави дори и самият Бехлюл, защото обича своята малка сестричка, защото е възприел модела от възпитанието в къщата как се процедира спрямо нейни желания,  и защото е до известна степен егоист, търсещ подслон и спасение в нейните обятия от извършения грях, с цел да се пречисти.
Това е основната причина да не възприемам връзката между Нихал и Бехлюл. Тя не е естествена, а нагласена. Каква любов, какво взаимно привличане?! И освен това е отражение, най-яркото, което може да съществува, на всички грешки на всички хора в тази къща.

Самата Бихтер е крехка също колкото Нихал. Но за разлика от Нихал, тя не среща подкрепа от никого и остава сама до самия край. Не казвайте майка й или сестра й, това не е подкрепа, те я нападат и дразнят, за да я разобличат. Смятам че, начинът е друг, когато съчувстваш и искаш да помогнеш на любим човек. Бихтер е по-голямо сираче от Нихал. Тя обича Аднан, и самата тя ще го каже на Бехлюл в недвусмислен момент. Но него обича различно. Единият е баща, другият любим. Бихтер ще прости на Аднан за изнасилването, ще оправдае постъпката му със собствената си вина.
Прочетох как само Бихтер съблазнявала и се молела на Бехлюл, как Нихал не му се била натискала...ако обичате изчакайте още известен брой серии преди появата на такива лековати изказвания и се надявам, че наистина ще гледаме един и същ сереал.

Хора се събират и разделят всеки ден, лъжат се, изневеряват си, намразват се, обичат се, уважяват се, правят любов, нищо ново и нищо толкова крайно няма в този филм. А и никой от нищо не е застраховам, май това ще продължаваме да го повтаряме.
Моралът тук има тенденция да се издига в култ. Бехлюл бил син на Аднан...еми ще страда след като го наранява, не се тревожете за това, наказанието му е болезнено и ще дойде. Но щом след болката от това страдание, след като наранява човек, когото обича, продължава да повтаря грешката си и да не може да си помогне и да се контролира, представете си за каква любов става дума, а мъката от невъзможността й. Бихтер изневерявала на мъж, който й давал всичко. Дали?!
Спомням си към края на сериала в Турция, когато беше излезнал слух, че и Бихтер и Бехлюл ще загинат, как всички почитатели на филма запротестираха, че не може Бехлюл да умре, той трябвало да остане жив, за да си понесе болката и наказанието. Понякога повече боли когато предаваш близък човек (Бехлюл) или когато изневеряваш на човек, когото обичаш (Бихтер), отколкото, когато разбереш, че човек, кокого обичаш те е мамил. Нито си пълноценен и щастлив в любовта, нито си щастлив със себе си.

Оставете се на споделената любов от филма да ви плени със всичките чувства, които може да пробуди. Какви са тези ви защити, не разбирам...
Пак голям чаршаф разпрострях, за което искрено се извинявам.

Поздрави за всички сестрички и братовчедки във темата  Hug

http://www.youtube.com/watch?v=GLwEstJ-fw8
http://www.youtube.com/watch?v=Tbi2cD3wt-Y

Общи условия

Активация на акаунт