(Био) зеленчукова градина 7

• 92 889
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Моята майка ми каза вчера,да не садя нищо в земята,ако не мога да седна с д..то на нея.Топло ни трябва.И на мен,и на зарзавата. Laughing
...

Joy от един учебник са учили нашите мамКи  Joy
от тази серия са и:
като насадите картофа буташ най-дебелата в гнездото за да са едри картофите  Laughing
същото важи и за дините   Mr. Green
а като садиш лука внимаваш да не трътнеш  Blush че ще люти на очите.

Crazy навън е половин метър сняг и чакаме още. от понеделник минус 15 - ни садене ни сеене още поне половин месец.  Tired
 Thinking вълчак, ти къде си та имаш 5 градуса трайна Т на земята?

# 226
Имаме сняг около 20 см. За градуировка ми служи една отрада от бодлива тел. Земята не е замръзнала, рових с една клечка в окопаното есенес. Земята изстива по-бавно от бетонния тротоар, и се затопля по-бавно. Щом не е замръзнала, значи е над нулата.
Остава да ти се вържа да заровя един термометър, и после да не мога да го намеря. Mr. Green

# 227
А тук, уж в Балкана, няма сняг! Едва-едва е напрашило, виждат се перцата на зеления лук и чесъна.

# 228
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
Честит празник на патерица! Дано имаме повече поводи да се гордеем, че сме българи.!!!
Днес при нас е слънчево, но не става за работа в градината. Валя дъжд, сняг и е мокро. Току що казаха, че след неделя ще паднат до минус 15 сутрешните. Депресията ще ни налегне.  Sad

# 229
gelikas,уж сме от един район с теб,пък при нас е снежно,свъсено,помен няма от слънчев лъч TiredСигурно си по-нависоко ти...
Цитат
Честит Празник,Българи!Където и да сте!
Веселче,много патриотично звучиш! Hug
Миналата година на 20 февруари бях засяла всички студоустойчиви и семена на салатки в лехата под найлон...Тази година всичко се измести с почти месец напред Twisted Evil
По-напред бях питала дали пречи откриването на семената,когато малка част са се показали ,а другите не...Как процедирате вие?

# 230
misisbg,можеш спокойно да откриваш когато е започнало избиването.Ако не го направиш тези,които се покажат първи ще се изкривят.

# 231
misisbg,можеш спокойно да откриваш когато е започнало избиването.Ако не го направиш тези,които се покажат първи ще се изкривят.
Вили, Hugкакто винаги точно и навреме!
Преди час и нас ни огря слънце,меко е ,топи се -вече ме сърбят ръцете за съботния ден,но в тая кал как да сея,бре?

# 232
  • Пазете Гор
Рекултивирах едно малко гадно дворно сметище и вече си имам 2 нови лехички. Извозих към 8 кубика боклук. Почвата ми е смолница, та и добавих няколко тенекии варов разтвор - едно да подобря почвената реакция, друго да има калциево торене, и трето и най-важно - без ръце останах и не ми се влачеше толкова, та ги сипах на място. Имам едни загъжляци за подмазване, ама ще си купя вар.

За десетилетията, през които се е трупал боклукът, се е натрупала и доста органична маса - някъде около два кубика. Отделих я от отпадъците чрез пресяване на наклонено сито. Доста труд е, не го препоръчвам за забавление. Случих и на подходяща влажност за пресяването, и се получи една мнооого приятна почва, с троховидна структура, видимо богата на органика и рохка. ще видим туй лято, ще видим.

А двора ми малко поне светна.

И една малка мръсна тайна се откри. Grinning Имам една много приятна афъзка. Ражда винаги, по много. След махането на сума боклук и прегради видях кое я храни така добре - полусрутения нужник на комшиите от изток, останал отпреди канализацията.

Чудя се дали да обработя марулките срещу сечене?

Попрегледах семената и прогнозите и установих, че следващия уикенд предстои страшно много работа - посев за доматения и пиперен разсад, посев навън на праза, посев на салатно цвекло (колебая се за разсад), посев на магданоз, посев на целина за разсад, посев на пролетен спанак, посев за патладжановия разсад(абе рано му е, другата седмица най-добре), да не забравя нещо...

Много съм запален за един хубав градинарски дневник, с данни за валежи, почвена температура, въздушна, атмосферо налягане, въздушна влажност, дати за сеитби, плевене, тоене, поливане, добиви. Има едни комбинирани уреди, ще си купя.
Почвената температура се мери със сонда, бе Вълк, не се муши термометъра като в дупе  Wink

# 233
Куркума,и аз така като теб съм решила да действам с разсадните семена.Съмняваме този студ да се удължи като миналата година.Ако намеря семе на бял патладжан ще сея.
А,може ли да пръсна вар из нашата градина, нищо че не е е била сметище.Или да не го правя?

Хубав и  спорен ден на всички  Hug

# 234
  • на брега на Дунава
И аз се върнах от Балкана без да мога да правя нищо в градината.В събота пекна слънце и стопи снега ,но стана такава киша.В неделя отново се намръщи .Наистина земята през деня не е замръзнала ,но е такава кал и тече от всякъде. Гледах и толкова ме беше яд , че четири дни празници ,но нищо не мога да направя.За другата неделя май ще е топло и ще става за градината.Хубавото е ,че всичко в къщи /домати и пипер - по няколко вида, патладжан, люти чушки, целина, цветя - камбанки , далии от семе, гайлардия  ,астри / е поникнало.Чакам топлото.Впрочем в Русе е слънчево и около нулата днес.

# 235
  • на брега на Дунава
Куркума, това за дневника ми харесва ,но аз пет пъти го започвам и все нещо не му харесвам.Надписвам разсадите и това в градината и все ги обърквам.Кажете някакъв лесен начин за надписване ,защото после забравям какво точно беше.Може би защото много неща бода в земята - много цветя , храстчета и сега е зеленчуци.Пък ми се иска винаги да знам кое къде е.

# 236
Я да кажа какви ги свърших вчера Simple Smile
С кихане, кашляне и присядане успях да прекопая една нова леха. Обърнато е още есента, но буците не са трошливи и тревата не е помръзнала  ooooh! Трудно беше, но успях да отворя бразди, наторих и ще чакам да излезем от ледената епоха, за да посея клубените на ранните картофи. Оформих и леха за арпаджик, не го бодох, че мръкна. Сложих бакла, 6 гнезда, колкото за асортимент. И бабин грах, 25 гнезда, като поникне, ще му търся вършини.
Вчера беше добър ден за градинарстване, но сутринта се събудихме с нов сняг.
Куркума, защо да правиш разсад на цвеклото? После, при проскубването, част от коренчетата се разкъсват, минава време, докато се вкорени и като цяло растенията се бавят в развитието си. По-лесно ми е просто да проскубя излишните. Но ти си знаеш.

Последна редакция: пн, 07 мар 2011, 12:15 от Ana.Ivanova

# 237
  • на брега на Дунава
Чак пък сняг .Тук е слънце и около 4 градуса ,но духа .Искам пролет .....

# 238
Тук снегът почти се стопи, но от десет дена синоптиците разправят за арктически студ от -15 вдругиденл Видинчани казват, че при тях в момента вали сняг като за световно

# 239
При нас нощес валя .Сутринта го стопи.Но сега задуха вцепяващ вятър и запрехвърчаха снежинки.Моля се поне да понавали преди утре сутрин.Ако е само сух студ ще измрази дръвчетата и лозичките.Миналия ден гледах,че пъпките са набъбнали,но при прасковите има измръзнали клончета.Има много измръзнали ягоди-пак ще се пресяват.Притеснявам се зя арпаджика и чесъна,който посяхме преди три седмици-дали ще издържат по кавалите newsm78.Същото се чудя и за грахчетата-дали са тръгнали,защото земята под снега беше затоплена,а сега замръзва.

Общи условия

Активация на акаунт