(Био) зеленчукова градина 7

• 92 902
  • 753
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Един нов градинар приемате ли да се включи в хубавата тема  Grinning?
Искам да ви следя за да съм в крак с периодите за сеене и останалите важни неща за градината.
Имаме 2 парцела, които искаме да обработваме тази година.
Единият е страхотен, не е голям, но почвата е чернозем и има остатъци от естествена тор/свинска/ , останала от преди години. Там стават тикви по 20 и повече килограма.
Лошото е, че до парцела могат да имат достъп и други хора и затова сме решили, да садим картофи, тикви и други подобни, не толкова примамливи растения  Crazy
Другият парцел не е толкова плодороден, но пък никой освен нас няма достъп до него. Там имаме и малка оранжерийка.

Някой има ли мини култиваторче и доволен ли е от него.? Сега има някакви на промоция, но ми се струват боклуци, дали е така  newsm78

# 256
  • Пазете Гор
Здравей elix . Добре дошла, всеки градинар, с градина или само по душа, е добре дошъл в темата. И знаеш ли, ще загубиш много, ако следиш само периодите за сеене, или торене, или каквото там. Тук ще ти помогнат и информират, но тия работи ги пише и из нета, и по книги, учебници, списания и къде ли не, не са проблем да бъдат намерени. Тука обаче, освен съвети, си споделяме емоции, спомени, ядове, рецепти за туршии и пастърми Wink; говорим си за почви, за дъжда, за кълновете и сушата, за връзката на душите ни със земята. Такива работи. И ще бъде много приятно, ако и ти споделиш.
Преди страница може би, описах какво мисля аз да правя през уикенда. Не е мерило, разбира се, някои момичета тука започнаха през януари.

Аз съм виден почвен досадник, та да попитам - за чернозем ли говориш, или просто за почва с тъмен (черен) цвят? Ако садиш в София или района, по-скоро имаш чернозем-смолница, което е друго. Аз имам смолница, и понякога ми се пищи от нея. ама това е положението.

Ехее, колко почвоподобрителни пиниза зачекнахме: то варуване, то мая, то соли. Чувал съм за гипсуване, дренажи.

Изрязах малините, къпините, ниско, наред, осякох и касиса и сега има вид на остриганата глава на един тип от Железница, Софийско, служехме заедно. Не го познавате ли? Значи - касисът ми е ръбест, заострен леко ексцентрично, със отчетлив наклон вляво. Грозен.

# 257
Чак пък сняг .Тук е слънце и около 4 градуса ,но духа .Искам пролет .....

Добре, че вече се топи...
Пристигна ми поръчката от Сортови семена. Не съм си играла, поръчвала съм   Party

# 258
Голям сняг - дебел комат  Mr. Green

# 259
  • на брега на Дунава
Добре ,че му се вижда края ... на снега и на зимата.Тази вечер по телевизията казаха ,че в неделя можело на места да е 15-20 градуса . Аз в студа изразях малините ,но те са ремонтантни и най много да родят само през август-септември.Признавам си ,че отрязах и два клона от вишната в събота и сега ме е страх ,че може да съм й видяла сметката в този студ.Вишничката е на три години и се очакваше да има плод.Ама знам ли ...

# 260
  • DE
Куркума, да ти се накарам сега. Как си орязал така ниско малините newsm78
Нали малинки Ще има на новите издънки от последното лято. Те пък се режат на есен, а се оставят новите за следваЩата година blahblah
Но пък ако са ти сталали много, добре де пак страва Hug

Добре ,че му се вижда края ... на снега и на зимата.

При нас тук в немско е от около 10 дни топличко, температурата варира от 10 до 14.
Слънчево е, но пък и вятър брули. Като гледах днес прогнозата за времето казаха че топлия циклон се изтегля към Балканите. Хайде Ще устискате оЩе 2 дни студ, пък после ви чака работа в градината flower

С мая разтворена във вода и аз поливам, но само цветята. Добра идея ми давате, Ще пробвам и на доматите Mr. Green.

# 261
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Чак пък сняг .Тук е слънце и около 4 градуса ,но духа .Искам пролет .....

Добре, че вече се топи...
Пристигна ми поръчката от Сортови семена. Не съм си играла, поръчвала съм   Party

аз ще чакам  Wink
кое как ти се види излишно насреща съм.  Mr. Green

# 262
А така   smile3508 Откога чакам да се оправи времето. Напоследък не следя много новините и разчитам на вас, 15 градуса звучи много добре.
Ще взема да пробвам с маята, като начало за стайните цветя, никога не съм чувала, но звучи добре.
Имам поникнали спаначета тук там, сяла ги е свекърва ми през август, странно...

# 263
  • Пазете Гор

Куркума, да ти се накарам сега. Как си орязал така ниско малините ...

Резитбата на малинките зависела от сорта. Ремонтантните (моят е Люлин) се режели ниско, а другите - както казваш ти. Практикувам такава ниска резитба за втори път, и резултатите са по-добри, отколкото когато режех високо. Новите стръкове израстват докъм два метра, богато на шума, после, някъде през юли, от листните пазви започват да излизат цветни клончета. Интересно е, че този процес върви отгоре надолу. Първите плодове са мнооого едри.

# 264
Здравейте!И аз имам предстартова треска за идващия уикенд,който обещава истинска пролет-само 2 дни дотогава... CrazyПакетчетата семена са изкарани отдавна.
Сега имам нужда от съвет-салатките,които засях вървяха чудесно,но от 3 дни насам нещо котолоидните/дано правилно го написах... Embarassed/листенца засъхват,изжълтяват и съхнат Twisted Evil
Държа ги на перваза,умерено влажна почва,през деня са на стайна температура,само вечер се пали печка и е по-топло...За жалост есента счупих термометъра и все още съм без такъв,та точни градуси не мога да цитирам.

# 265
  • София
Куркума, здравей  Simple Smile!
Не съм сигурна какъв вид чернозем е и дали изобщо е чернозем, но е много плодородна, рехава и с тъмен цвят и ние сме решили, че е чернозем  Laughing  Дори и да не е, няма значение, защото съм сигурна, че каквото и да боднем-ще стане. В София е, на бул."Черни връх" в горната част към Околовръстния.

# 266
  • на брега на Дунава
Причината да съхнат така салатките вероятно е загниване на корените поради преовлажняване при ниска температура и липса на слънце,но може и да е друго.Покажи ги да видим.

# 267
Тука обаче, освен съвети, си споделяме емоции, спомени, ядове, рецепти за туршии и пастърми Wink; говорим си за почви, за дъжда, за кълновете и сушата, за връзката на душите ни със земята. Такива работи.

Ех, Куркума, как хубаво си го казал..... Hug

Мерси за съветите за почвата. Мислим да добавим пясък, за да се подобри физическия и състав. Дано да помогне....

Чували ли сте за Пермакултура?

Ето едно клипче, много ми беше интересно ...
http://www.youtube.com/watch?v=_rXgQcHQqNE

# 268
Искам да споделя на какво попаднах. Simple Smile Смятам да експериментирам с един корен домат в огромна калена саксия дълбока близо метър, която за момента ми е свободна. Grinning

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 22:49 от анемония

# 269
Тука обаче, освен съвети, си споделяме емоции, спомени, ядове, рецепти за туршии и пастърми Wink; говорим си за почви, за дъжда, за кълновете и сушата, за връзката на душите ни със земята. Такива работи.

Ех, Куркума, как хубаво си го казал..... Hug

Мерси за съветите за почвата. Мислим да добавим пясък, за да се подобри физическия и състав. Дано да помогне....

Чували ли сте за Пермакултура?

Ето едно клипче, много ми беше интересно ...
http://www.youtube.com/watch?v=_rXgQcHQqNE

"Въведение в пермакултурата" Бил Молисън
( http://rodovo-imenie.org/sites/default/files/22%20%D0%92%D1%8A%D … D1%82%D0%B0_0.pdf ),

Общи условия

Активация на акаунт