Всички ФЕВРУАРКИ се молим за малкия БОБИ и нашата ЛОРИ!- 32

• 29 711
  • 707
  •   1
Отговори
# 600
въпрос към ЛЛЛ
На Мила преди й трябваха около 20-30 мин да се насуче, понякога и повече. От вчерА насам за няма и 10 мин и ми пуска зърното и заспива. Опитвам се пак да й го сложа, но в повечето случаи безуспешно. Въпросът ми е: нормално ли е да се наяжда толкова бързо?
И още един въпрос, не знам дали е свързан с кърменето, но силно се надявам. Днес забелязах, че горната и долната устнички, от вътре на вън около два мл по цялата им дължина са подутички и белички. дано съм обяснила разбираемо  Crazy Та да питам възможно ли е това подуване и побеляване да се е получило от кърменето, от самото сучене?
Извинявам се предварително, ако се повтарям с въпросите и благодаря   bouquet

Здравей Лолита,
С времето бебетата подобряват сукателните си умения и започват да се наяждат по-бързо, но е добре да се наблюдава дали една такава промяна не води след себе си и други. Каква е възрастта на Мила? До този момент имаш ли представа как наддава? След промяната времето на сукане дали си обърнала внимание дали има промяна в броя на напишканите и наакани пелени? Как е организирано кърменето в момента? На поискване ли кърмиш или следваш режим; предлагаш ли друго освен кърма (вода, чай, адаптирано мляко) и ако предлагаш с какво го предлагаш, колко често и какво количество? Ползва ли Мила беберон залъгалка?

Дали си водила Мила на лекар за да погледне бялото подуване в устата? Мислиш ли, че е възможно да е млечница?

Ще очаквам отговорът ти   bouquet

Въпрос към консултантите по кърмене : от тази нощ имам една бучка близо до зърното (мисля че е запушен млечен канал) и се стискам, цедя се с помпата, разтривам я, но никакъв ефект, стои си там и ме боли ужасно, днес даже и компреси с гореща вода и правих и пак нищо, много ме боли и мястото е зачервено. Как да се справя с нея?
След съвет на Елсе от вчера отново се опитвам да храня Ради двете гърди. Проблема е обаче че след като суче 15 мин от първата и я прехвърля на втората (тя не пуска зърното а заспива на него) и след това не иска да захапе второто. Пробвах преди малко да я оригна след първата гърда, смених и памперса и пак я сложих на втората , но никакъв ефект - спеше си най спокойно, независимо от моето щипане и масажиране на ръчичките. Иначе за памперсите - на ден имаме около 7 добре наакани и 2 или 3 напишкани. Мисля че това е нормално за добре хапващо бебче, но вие ще кажете дали това е добре или не.

bob4o_f, на самото зърно забелязала ли си дали имаш нещо като бяла точка? Ако има то най-вероятно става впрос за блистер - запушена пора на гърдата и изглежда в повечето случаи както е на снимката. Ако искаш може да погледнеш тази статия за третиране на блистери. 

Друга възможност е да се е запушило каналче. В повечето случаи майките третират запушения канал първо с топъл компрес, след който правят лек масаж на засегнатия участък от основата на гърдата към зърното. След масажа е добре да се сложи детето да суче или евентуално да се изцеди с помпа. След това за облекчаване на болката може да помогне студен компрес или изстудено зелево листо, на което е отстранена твърдата част и е начукано. Поставя се върху засегнатата част без да покрива ареолата и зърното. Някои майки споделят, че продължителната употреба на зелевото листо е намалило количеството на произвежданата кърма за това е добре да се внимава с него.

Честото изпразване на гърдата поне на 2 часа, би следвало да предотвратява мастните натрупвания и от там появата на запушвания. Също така е важно да успееш да почиваш повече.

За отстраняване на мастни натрупвания някои майки използват лецитин. Лецитинът е хранителна добавка, която се продава в аптеките, но приемът й е добре да се консултира с личния лекар. Според “Енциклопедия за витамини и минерали на лекаря” ("The Doctor's Vitamin and Mineral Encyclopedia" 1990, p. 258-269) от д-р Шелдън Сал Хендлър (Sheldon Saul Hendler, MD, Ph.D.), максималната доза лецитин е 50 грама на ден. Максималната препоръчителна доза при запушени канали е 4,8 грама на ден – по-малко от 1/10 от максималната препоръчителна доза. Би могла да обсъдиш и с лекаря си евентуални по-високи дози, т.к. според други източници дневна доза от 6 грама е допустима без нежелани ефекти.

Според Kelly Bonyata, IBCLC, след седмица или две без запушвания майката може да намали дозата с една капсула. Ако няма запушвания още 2 седмици, тя може да я намали с още една. Може да има нужда майката да продължи да приема 1-2 капсули на ден, ако спирането на лецитина води отново до запушени канали.

Добре би било да носиш удобно, добре прилягащо, но нестягащо бельо като внимаваш да не се получава силно притискане на гърдите.

Ако до 24 час след вземането на тези мерки не забележиш подобрение или ако същевременно ситуацията се влоши ще бъде добре да се консултираш с гинеколог или мамолог.

Дали си опитвала след като Радосвета спре да суче активно да приложиш компресия? Предполагам в тях освен акото има и напишкано. 7 добре наакани пелени е добре - това, което излиза трябва преди това да е влязло Wink

Пожелавам ти болката да отшуми скоро   bouquet

Но имам въпрос към
Елс и Клото, Денислав суче доста активно и е на режим на поискване. Аз изглежда нямам много кърма, взех си чая на ХИП , пия течности, храня се съобразно това да имам кърма и все пак изглежда не е достатъчна, защото сменяме само по 1-2 памперса с материал на ден. Едновременно с това ме притеснява , че Дени гълта прекалено много въздух, сучейки, чува се как въздуха слиза в стомаха по хранопровода му, а изкарва прекалено малко като че ли , когато се уригва. А спи добре по 2 часа плътно и вечер прави пауза от 4 часа.
Въпроса ми е как можем да ограничим гълтането на толкова много въздух при сучене? С това не се ли създава в стомаха усещане за изкуствена ситост?
И още, моля да ми пуснете някой линк за начини за стимулиране на количеството кърма.
Много благодаря предварително  Hug

Kally, честит Денислав   bouquet  Да ви е жив и здрав  Hug

Може ли да попитам как е организирано кърменето при вас в момента -  колко хранения има за 24 часа? Една или две гърди предлагаш на хранене? На колко часа средно суче бебо и суче ли през ноща? Ползвате ли биберон залъгалка? Получава ли бебо нещо, различно от кърма (адаптирано мляко, вода, чай), ако да какво, как го даваш и в какво количество за 24 часа? Как пишка и ака, колко често пълни пелените за едно денонощие? Как наддава на тегло?

Какво те кара да мислиш, че нямаш много кърма? Има ли някакво обяснение за себе си? Възможно ли е да си още под въздействието на тежкото раждане, което си имала?

Казваш, че Дени гълта прекалено много въздух, за това искам да попитам в каква позиция кърмиш обикновено? Дали си опитвала биологичното хранене? Правилното позициониране и засукване на бебето са важни за ефективното сукане и стимулиране на гърдата. При най-често използваната поза люлка ушенцето, рамото и таза  на бебето са в една линия, а коремчето му е обърнато към корема на майката. За да засуче правилно бебето трябва да отвори широко устичка, за да поеме добре освен зърното и по-голямата част от ареолата, а устничките са обърнати леко навън. Във видеото по-долу е показано правилното поставяне на бебето на гърда.

Честото сукане и изпразване на гърдите помагат за установяването на лактацията. Добре е да се остави бебто да довърши първо сукането на първата гърда и след това може да се предложи втората гърда. Гърдите могат да се сменят 2-3 пъти в рамките на едно кърмене тъй като организмът ни произвежда мляко и в процеса на кърмене като то слиза на определен интервал от време. След тези смени, ако детето все още изглежда гладно може да се даде добавка (изцедена прясна или замразена кърма, ако има такава; кърма от банка за майчина кърма или адаптирано мляко). Добавката може да се предложи с чашка, лъжичка, пипета, капкомер, дозатор, спринцовка или система за дохранване.

Ако искаш може да погледнеш статиите Как да увеличим кърмата си и Основи на кърменето: получава ли достатъчно бебето ми?, a в Библиотеката на подфорум кърмене може да откриеш и други интересни статии  Peace

Пожелавам ти бързо да се справиш със ситуацията   bouquet

# 601
  • област Варна
Въпрос към консултантите по кърмене

Соня е на 6 дена и е доста поспалива, а кърменето отива по някога и по един час. Поради тая причина я оставям после да поспи поне три часа и ако не се сети сама да се събуди, я будя аз. Така ни се събират по 6-7 хранения за 24 часа, като изпива по около 80 мл на хранене. Това добре ли е или да я будя по-често?
Искам да попитам и за изпражненията. Разбрах, че трябва да са редки, но в нейните има доста "семена". Трябва ли да се безпокоя за нещо или тези "семена", които са из цялото ако са нормални?
В гърдите си близо до ареолата от вчера, след ползването на помпа за кърма, започнах да напипвам малки топченца. Трябва ли да се безпокоя? Иначе гърдите ми са меки, не са напрегнати.
Благодаря предварително за отговора!   bouquet

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 09:02 от espinoza

# 602
Благодаря, Зелено човече!
Въпросът е,че моите гърди си имат предистория. Mr. Green При предното раждане и цедене (понеже тогава не можах да кърмя, а се цедих), се запушвах поне по два пъти на седмица в продължение на 4 месеца-абсолютно редовно. Не се регулира кърмата, цедях на всеки 3 часа, защото иначе се запушвах моментално. Беше мъчение. По-проблемна откъм запушвания беше лявата гърда, която и сега ме боли по време на кърмене, тя е по-голяма, по-снабдена с мастна тъкан и явно каналите са по-широки, защото бебето я обича повече от дясната и се дави редовно на нея,чувам как едва преглъща и му тече мляко отвън. Дясната също се запушваше редовно преди, но тя явно е с по-тесни канали и по-бавно пуска,защото бебето редовно заспива на нея и кърменето става ужасно, докато на лявата не заспива. Та от тези редовни запушвания и цедене на ръка, си натъртвах редовно гърдата и тя беше все синя и ме болеше. Това беше преди 4 години, но може би последици си има и сега. Тогава ходих на мамография-нямаше нищо. Сега чувствам точно болки от вътрешността на гърдата-от каналите ли еили от самата тъкан-не знам-сякаш ми тегли буци от каналите. За това казах,че съм повече от убедена,че не е от засукването-то си засуква еднакво и на двете гърди,а аз внимавам да поема добре ареолата. 2009 година също ме гледаха на ехограф-нищо специално не ми казаха. Не нося сутиен с банели-специален за кърмачки,добре отпуснат, не ми стяга. Внимавам как лягам,да не си притискам гърдите-просто защото съм вече спец в областта-притиснати и запушени гърди.  Mr. Green Знам и какво е да имаш запушено каналче-нямам такова нещо.  Пробвахме и различни пози-все същото-боли си винаги. В случая се оказва,че дясната гърда не е любима на бебето,а лявата ме боли. Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 09:11 от огнена стихия

# 603
  • софия
Добро утро !

Елзе, Клото, Зелено Човече.... ужасно много Ви благодаря за полезната информация и за хъса и бързината с които отговаряте на всичките ни въпроси... без Вас щеше да е много трудно, да не кажа невъзможно да се справя (поне аз) с кърменето....

Ние с паузи на 4-5 часа успяхме да поспим....
Чувствам се нов човек, май започва някакво регулиране, на "ден" и "нощ" от страна на биологичния часовник на дребния....

Явно в Шейново е практика да не се казва за тези прегледи... на мен за 7 дни там, също нищо не са ми казали... Хей-я, между другото може и да сме се засекли за малко, гледам, че сте само няколко дни след нас.... качи една снимка да те видя, че ме загриза любопитството Simple Smile извинявам се, все пак, само ако искаш Simple Smile

Аз утре ще оставя каката малко при баба й за събота и неделя, че не е била скоро и баба й вече мрънка.... Много ми е трудно с нея.... много се лигави... плюе, хълца, пръцка и се оригва.... плаче за най малкото .... общо взето май се имитира Митачето, ама така ме ядосва и дразни... Вие с батковци и каки, как запазвате спокойствие, как се справяте, ако и вашите по-големи правят такива неща... разбирам, че е нормално и търси внимание, но все пак.....

# 604
Нашата кака е много послушна-не ми прави никакви проблеми, радва се на бебето, не се прави на бебе за сега. Ама аз затова исках по-голямо първо дете. Mr. Green

# 605
Добро утроооо

Какво да ти кажа ДИДИ за баткото,моя е голям ама е свикнал 100% с него да се занимаваме и сега е малък бунт у нас...не е проблем справям се засега,но вечер някак откачам,като почне да скача и пощурява у дома,аз започвам да се карам и е прекрасна картинка

Според баща му ще свикне с всичко ново Peace, аз само се надявам,иначе да много се радва и ми помага в носенето на това онова докато кърмя,но с беб на гърда някак си се възползва от ситуацията и прави каквото си знае в другата стая-лудетина си е и такъв си беше Whistling

Милиони жени се справят с повече от едно дете,та ние ли няма  bowuu

# 606
  • София
Добро утро, момичета!
Благодаря на всички за подкрепата! Какво да ви кажа - когато на човек му дойде до главата, няма мърдане. И да съм силна, и да съм слаба - нищо не мога да променя вече. Само си чакам и се надявам на добри новини  Praynig. Всички около мен яко се сдухаха - мъжът ми, майка ми, дори брат ми, който е абсолютен непукист, не беше спал няколко нощи. И някак се оказа, че аз съм човекът, който успокоява всички. Това ме накара да се взема в ръце. А и извън болницата се чувствам по-спокойна. Поне за мен престоят там беше доста депресиращ последните дни - нали бях в самостоятелна стая с идеята от самото начало да съм с бебето, а стаята - празна. Заради грипа дори посетителите гледаха накриво, та и повечето време си стоях сама. А най-абсурдно беше как от време на време се появяваше някоя акушерка да пита къде ми е бебето, все едно съм го скрила под леглото. Много съм доволна от медицинската грижа в Майчин дом, но определено имат проблем с обмена на информация между различните етажи и често дават противоречива информация (в един момент накарах мъжа ми да обикаля из неонатологичните отделения и да разпитва за бебе N.... еди кой си, за да разберем какво се случва).

П.П. За прегледа след изписване - голяма мъгла ми е какво ми казаха, хич не ми беше до това, но със сигурност - имаме право на такъв в рамките на месец. Останах с впечатление, че може и да не е в болницата, а при лекуващия лекар - с втория екземпляр от епикризата, който дават при изписването. Така че разпитайте още, може би ако някой се обади в Здравната каса ще му кажат по-подробно. Мен много не ме грее, защото искам да ме прегледа докторът, при който раждах и си ме следеше отпреди, а той със ЗК не работи, т.е. ще си плащам.

# 607
Момичетата раждали в Шейново- нанесоха ли ви болничния в картона? Защото на мен никой не ми го е искал и сега се притеснявам дали не е проблем това. На мен в сайта ми пише за някакви пари, че е започнало плащане, но още нямам преведени newsm78
Отново стснати палци за Елена, Мими и Лори newsm17

Хей я, ти кога ще ходиш на преглед при нашия лекар?

Гледам, че никой не е сипал по кафе  Mr. Green

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 09:55 от Evridika

# 608
  • софия
Добро утроооо

Какво да ти кажа ДИДИ за баткото,моя е голям ама е свикнал 100% с него да се занимаваме и сега е малък бунт у нас...не е проблем справям се засега,но вечер някак откачам,като почне да скача и пощурява у дома,аз започвам да се карам и е прекрасна картинка

Според баща му ще свикне с всичко ново Peace, аз само се надявам,иначе да много се радва и ми помага в носенето на това онова докато кърмя,но с беб на гърда някак си се възползва от ситуацията и прави каквото си знае в другата стая-лудетина си е и такъв си беше Whistling

Милиони жени се справят с повече от едно дете,та ние ли няма  bowuu

при нас е същото, помага много, носи, памперси, кремчета, хръхля памперсите, включвам я във всичко, като е буден все й го нося да му се порадва, докато спи, все го целува.... но другото... явно е ревност и привличане на внимание от нейна страна, мисля, че ще свикне, в никой случай не ми е трудно, но много ме подтиска, това, че като се лигави, моята реакция е спокойна, спокойна, и накрая почвам да се карам.... и така.... от това ми е кофти, но явно не съм само аз... тя иначе ще ми се качи на главата....

Евридика, на мен в Шейново ми дадоха болничен....

# 609
Въпрос към консултантите по кърмене
Соня е на 6 дена и е доста поспалива, а кърменето отива по някога и по един час. Поради тая причина я оставям после да поспи поне три часа и ако не се сети сама да се събуди, я будя аз. Така ни се събират по 6-7 хранения за 24 часа, като изпива по около 80 мл на хранене. Това добре ли е или да я будя по-често?
Искам да попитам и за изпражненията. Разбрах, че трябва да са редки, но в нейните има доста "семена". Трябва ли да се безпокоя за нещо или тези "семена", които са из цялото ако са нормални?
В гърдите си близо до ареолата от вчера, след ползването на помпа за кърма, започнах да напипвам малки топченца. Трябва ли да се безпокоя? Иначе гърдите ми са меки, не са напрегнати.
Благодаря предварително за отговора!   bouquet

Здравей и честита дъщеря!
Нормално е новородените да сучат толкова продължително, това не бива да те притеснява. Обикновено те се умарят лесно, почиват си и пак сучат. Това няма да е винаги така, с времето ще започнат да съкращават интервала, но съвсем в началото на много бебенца им коства усилия да предвижват ефективо млякото и затова удължават процеса на хранене.
Хубаво е да знаеш, че в първите седмици глемите паузи крия риск и неслучайно се счита, че бебето е добре да суче между 8-12 пъти в денонощие.
Ако бебето суче един час и после спи поне 3 часа, това значи, че паузата става минимум 4 часа, защото се смята от началото на храненето, а не от края. И както сама си забелязала, по този начин бебето не успява да си осигури повече от 6-7 кърмения, което е малко за този период.
Бих те посъветвала ако е нужно да я будиш по-рано. Тоест, ти поемаш инициативата и предлагаш гърда. Бебето може да е поспаливо от физиологичната жълтеница и да има нужда от поощрение, за да взема поредната си порция мляко. Сънят не е индикация, че всичко е наред, понякога може да означава, че бебето просто няма сили, за да заплаче. Затова наблюдавай паузата да не е повече от 3 часа, но считано от началото на кърменето, а не от края му. По този начин ще увеличиш броя на кърменията и лактацията ти ще се регулира по-бързо и по-качествено, спрямо нуждите на бебето.
С времето Соня ще става по-силна и ще суче по-кратко. Но в момента са й нужни калории.
Както описваш, изпражнението изглежда точно такова, каквото трябва да бъде - кашесто и присечено с топченца. Най-просто казано, като жълта горчица.
Топченцата около ареолите и зърното ли ги усещаш или над тях? В първия случай, вероятно става въпрос за жлезите на Монтгомъри, но ако е над ареолите, може би има някакви минимални натрупвания на мляко, които бебето ще разсее бързо, ако му предлагаш често гърда. Както знаем, няма по-добра помпа от него.  Simple Smile

Дидишонче, благодаря ти! Радвам се, че сме ви полезни.

# 610
  • София
На мен в МД не ми нанесоха болничния в картона. Изрично питах дали им трябва амбулаторната карта, докато го пишеха - отговорът беше, че не е нужно. Надявам се, че няма да имам проблем след като такава е практиката им, а все пак там раждат доста жени.

# 611
Момичетата раждали в Шейново- нанесоха ли ви болничния в картона? Защото на мен никой не ми го е искал и сега се притеснявам дали не е проблем това. На мен в сайта ми пише за някакви пари, че е започнало плащане, но още нямам преведени newsm78
Отново стснати палци за Елена, Мими и Лори newsm17

Не съм раждала в Шейново, но и на мен не ми нанесоха болничния в картона, сетих се като се прибрах у дома и на другия ден пратих мъжа да ги пита. Оказа се, че наистина трябва всички болнични да са нанесени, но просто забравили, пък и аз не попитах, та той им дал картона и те го отразили.

# 612
Евридика, на мен в Шейново ми дадоха болничен....
И на мен ми дадоха, но не са ми го вписали в картона, а знам че е задължително.

Хей я, ако питаш за удостоверението за семейно положение- на моя мъж са му взели 10 лв. Мисля че зависи за какъв период ти го вадят, мойто е станало веднага и затова е 10 лв.

Да се похваля- днес ще си поръчам количката, много се радвам. Само малко да се оправи времето и сме навън по цял ден Grinning

# 613
  • софия
Аз вече почвам да загубвам надежда да се оправи скоро времето.... цяла зима не съм мърдла от вкъщи... само за по час с Мишона навън и това е....полудяхме и 2те... добре, че сега си имам "занимавка" да минава време, че ....

# 614
Според мен смисълът за нанасянето на болничния в картона е, следващият лекар, който ще издаде новият болничен/сега педиатъра в случая/, да види до кога е предходния, и още по предния преди раждането, защото нали трябва той да изравни дните общо до 35 - да не стават грешки  Peace

Здравейте, забравих да кажа, от зор да се изкажа... hahaha Пиша много набързо, че трябва да се храним, ама още спиме и няма да го будя, нищо, че изпускаме часа - и без това с триста мъки сме се приспали преди половин час...

Имаме право на контролен преглед всички - независимо нормално родили или секцио, аз във вторник бях на моя  Peace Беше само с ехограф, и ми дадоха наставления кое кога мога да започна да правя - секс, упражнения - такива неща...Каза лекарката, че около 4 месеца след секциото можем да направим още един контролен, вече по-обстоен, да се види кое как е вътре  Grinning

Палчета за Лори и Боянчо Praynig

И за Мими и Мони  Praynig

И аз нямам търпние да се оправя времето и да излизаме наънка, че се чуствам вече като някой темерут - сама с бебо по цял ден, няма две думи с кой да си кажа, добре, че са телефоните и нета, ама друго сои е навънка - зарекла съм се , че няма да се спреме с бебон веднъж да се сгрее Wink

Общи условия

Активация на акаунт