За умението да се изказваш.....

• 13 282
  • 236
  •   1
Отговори
# 60
... В дадения случай е съвсем правилно да се каже, че писането ни се отдава....

Не. Справка - тълковен речник и значение на думите отдава и удава.
В случая и двете са правилни. Peace
Може да се отдадем на писане по форумите, особено ако писането ни се удава.

# 61
  • Ямбол
....че щом греши в изказа значи не си заслужава изобщо да се коментира
И аз съм съгласна с това. Но темата е за умението. Някои го умеят, други не толкова. А някои използват думи, с които искат да кажат едно, но значението е друго.
Аз бих изслушала/изчела всеки. Но не с всеки бих се съгласила, особено с някой, който твърди, че умее нещо, но не е убедителен.

# 62
Като ви чете човек ще си помисли,че всички трябва да са филолози или литератори за да имат право да се изказват гласно или писмено...

Аа  Laughing, има и такива, дето, вярно, си мислят така. Най-смешното е, че като тръгнат да поправят някого (във форум!  Laughing), за да му доказват "колко е неграмотен", винаги правят някаква дивна граматическа грешка  Laughing

ПП
Това за "осъвременяването" на Вазов не си го измислям. Ама там не е смешно, де. Пък и редактирането на учебниците по литература с оглед указанията на Ойропа и Амеуика да се премахва туй-онуй не беше смешно, експертите имаха директива, хората, да "почистват" и история, и литература, ама то е друга тема:
http://paper.standartnews.com/archive/2006/03/06/society/s4726_5.htm

# 63
  • София
... В дадения случай е съвсем правилно да се каже, че писането ни се отдава....

Не. Справка - тълковен речник и значение на думите отдава и удава.
В случая и двете са правилни. Peace
Може да се отдадем на писане по форумите, особено ако писането ни се удава.
Вълк, примерът ти е правилен и стилистично издържан, предвид избягването на повторението, но ако употребиш два пъти отдава, пак ще е вярно.
Нали не се опитваш да ме образоваш? Grinning

# 64
  • При хората, които обичам
Чета наред, но предпочитам ясната мисъл, облечена в ясни фрази, по възможност - правилно написани.
Срещат се постове без нито една граматична грешка, но и без нито една мисъл. Тяхната цел каква е, така и не схванах - да бъдем очаровани, да изпитваме страхопочитание? Добре, че не се чуваме, не бих изтърпяла такива изблици на логорея.

# 65
  • София
И аз смятам, че Вълчо е прав. За всеки случай се подсигурих:

удава
Значение на думата удава

удава ми се
несв. удаде ми се
1. Природна наклонност да правя нещо; умея, справям се с лекота. Удава и се да шие.
2. Сполучвам да направя нещо; успявам, случвам. Удаде ми се да купя билети.
Пада ми се сгоден момент. Удаде ми се да се запозная с него.

заб. удава да не се бърка с отдава и с удавя имат различно смислово значение.
вж. отдава
вж. удавя

Отдава /ми се/ - отда̀вам
Значение на думата отдавам

отдаваш, несв. и отдам, св.
1. Какво. Давам за временно използване. Отдавам под наем.
2. Какво/кого. Давам завинаги, жертвам, посвещавам. Отдавам живота си за свободата.
3. Какво, на кого/на какво. Приписвам. Отдавам неуспеха си на недостатъчната подготовка. – отдавам се/отдам се. 1. Оставям се да ме владеят. Тя му се отдала.
2. Увличам се в нещо. Отдавам се на пътувания.
• Отдавам чест. Козирувам.

Последна редакция: пн, 21 фев 2011, 21:38 от Парци

# 66
  • София
Умението да се изказваш пред повечко публика е свързано с умението да предизвикваш чувства у публиката. Ако предизвикваш чувствата, от които се нуждаят хората се приема, че се изказваш добре. Виртуози за мен са онези, които предизвикват именно нужните чувства у публиката, като говорят за тях сякаш вече са се случили. Пример, Карбовски.

Да жонглираш с думите и в резултат да достигнеш до публиката е талант, на който се възхищавам. Дори да не харесвам смисъла на въпросните думи. Пример, пак Карбовски.

# 67
Отдавам и удава ми се са различни думи.
Мога да се отдам на скръбта си, на страстите си, ти можеш да се отдадеш на мъж -  смисълът е спирам да се съпротивлявам, казвам майната им на задръжките ми, от каквото и да са естество.
Удава ми се означава, че мога нещо без особено усилие, или поне усилие, по-малко отколкото е необходимо на други хора за постигане на същия резултат. Математиката ми се удава, на друг му се удава рисуването.

# 68
  • София
Не ме ядосвайте!!!
Няма да отговарям повече, казах всичко по въпроса.
Приемете го! Mr. Green
Вълк, не ми пиши за "отдавам" и "удава ми се". Не ги наричай "думи". Ако си тръгнал да се аргументираш, хващай граматика, речник и ползвай съответната терминология.По време на този процес, ще осъзнаеш защо не схващаш какво ти говоря аз и ще осмислиш казаното от мен.

# 69
  • София
Е-е-е-е, КЛОНКЕ, обясни, аз също не схващам това, което твърдиш, моля те Peace
Това, което пейстнах по-нагоре е от тълковен речник newsm78

# 70
Много си серт бе, моме. Да се владееш не ти се удава.

# 71
  • София

Ето, Вълчо се отдаде на сарказъм Mr. Green

# 72
Истински, както винаги! Grinning

# 73
  • София
Глаголът удава ми се има следните значения:
1. Умея да направя нещо, иде ми отръки, справям се с лекота с нещо.
2. Успявам, сполучвам да извърша нещо.
3. Случва ми се, идва удобен момент да извърша нещо (в съчетание с възможност, случай).

Всички тези значения се покриват И от глагола отдава ми се. Писането, готвенето, танцуването могат да ми се удават, а също и да ми се отдават. Ако пробвам да преплувам Тихия океан, това може да ми се удаде или да ми се отдаде. Сгоден случай може да ми се удаде или да ми се отдаде. Смисълът е един и същ.

удава ми се има единствено посочените по-горе значения и се употребява само в 3 л. ед. и мн.ч. В българския книжовен език са недопустими изрази от типа аз се удавам или вие се удавате. Такъв глагол е и проличава, да речем.

отдавам се може да се спряга във всички лица и числа, а също и да се използва като невъзвратен – без частицата се. А употребата му не се ограничава с описаните случаи и е по-широка.

Ако някой има желание,може да си прави справки с ”Речник на българския език” (Т. 11. С., 2002), там ще открие и съответните примери, за да се успокои и да приеме "еретичната" възможност двата глагола да бъдат еднакво правилни в дискутирания от нас случай. Peace

# 74
Глаголът удава ми се има следните значения:
Клоне, извини ме, но гледам "Мистър  и мисис Смит" и се чудя те как са оцелели, като правописът им е последната дупка на кавала. Laughing Hug

Общи условия

Активация на акаунт