За умението да се изказваш.....

• 13 260
  • 236
  •   1
Отговори
# 210
  • Най-сетне у дома
..."Другарки и другари, свалете копринените кюлоти..."

Изразът е абсурден. А отнесен към потребителя - порочен.

Другарки и другари без кюлоти са санкюлоти. А потребителят е враг на революциите, антикомунист е и репресиран от "партийния секретар" и "другаря" въобще от епохата преди избухването на демокрацията.

В този смисъл изразът е неуместен и следва да отпадне от практикума.

Като си говорим за умението да се изказваш, това беше рядко добро попадение  Laughing
Заигравката със санкюлотите (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%8E%D0%B … D0%BE%D1%82%D0%B8) и кюлотите като част от съблеклото ме уби.
Политическо-lingerie каламбур, такова нещо още не бях чела   bouquet

# 211
Само гащи-парашутки за Холограма!  Crossing Arms

# 212
  • София
Шундологията и шундолизмът взеха своите жертви в друга тема вече.
Тук можем да приключим и да се ориентираме към нови хоризонти на нАуката.

# 213
  • Варна
Мисля, че доказахме чрез емпиричното проучване кой умее и кой не да се изказва, разказва, преразказва, недоразказва.

# 214
...А чела ли си темата на потребителките-класици, дето щяха да пренаписват Вазов щото им бил „архаичен” Laughing.

Аз не съм я чела. Дай я насам  Laughing

Тя темата вече покълнала. Може от Варна да са били потребителките, щото едни дяца от Варна прихванали. Ученици от елитната Пета езикова гимназия във Варна енд ко редактират Вазов между часовете по английски, немски и френски език. Иначе не го схващат:

...Месеци наред те правят своеобразен съвременен прочит на произведението на Иван Вазов "Чичовци".
...Те заедно четат произведението и заменят старите български думи и турцизмите със съвременни...
...Не претендираме за качество на превода. Вършим черната работа, а после, ако намерим професионален редактор, ще се опитаме да подготвим нещо като помагало...
... преподаването на Вазов, на Каравелов трябва да бъде осъвременено, казаха още учениците...

февруари 2011:
http://education.actualno.com/news_334050.html

# 215
    Хм, изкушавам се, в името на спора да припомня, че езика на Шекспир също е осъвременен...
    Но нито Вазов е Шекспир, нито езика му е чак толкова архаичен, че да е неразбираем... в общи линини, нямали си дяцата работа. Е, така поне ще прочетат класиците, което не важи за всичките им връстници.

# 216
Умението да се изказваш си е умение. Може много начетен и умен човек  да не може да изрази това, което знае или иска. Може пък напълно необразован- да има дар слово и да говори ли говори сладкодумно и правилно и това да заличава неговата некомпетентност. Случаи много.

# 217
  • Варна
   Хм, изкушавам се, в името на спора да припомня, че езика на Шекспир също е осъвременен...
    Но нито Вазов е Шекспир, нито езика му е чак толкова архаичен, че да е неразбираем... в общи линини, нямали си дяцата работа. Е, така поне ще прочетат класиците, което не важи за всичките им връстници.
Хм, то и аз на времето на Вазов не всичко му разбирах, както и на съвременниците му. Така че вярвам на сегашните деца, че не мога да разберат написаното и искат да го осъвременят.

Дълго време се хилех над глагола "пуцам", докато една добра душа, в случая баба ми, ми обясни какво значи.

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 18:55 от Приятно ми е - Богиня!

# 218
Може пък напълно необразован- да има дар слово и да говори ли говори сладкодумно и правилно и това да заличава неговата некомпетентност. Случаи много.

Може да разказва увлекателно разни истории и случки, да го слушаш с удоволствие, но некомпетентност няма как да заличи. Баба ми Екатирина беше такава, но когато загърми и затрещи, казваше, че Св Илия търкалял бъчви по небесните калдаръми, стягал се за гроздобер. Няма как да не проличи некомпетентността й по атмосферните явления.

# 219
О, напротив  Laughing
Явно не си попадал на хора, които в продължение на 10-20 минути говорят правилно, увлекателно, с подобаващ тембър и интонация, приковават вниманието ти, но в крайна сметка не казват нищо съществено. На поставен въпрос например, само увъртане и разтягане на локуми. Ей за такива случаи говоря.

При баба ти не иде реч за компетентност при това, а за сладкодумност народна  Wink

# 220
  • Ямбол
Е, естествено, че има и кой да ги слуша празнодумците.
Няма как някой некомпетентен да ми прикове вниманието, ако ще и най-сладкодумният да е. Пък дори и нищо да не разбирам от материята, обърка ли се някъде логичната нишка, отпиши ме като слушател.

# 221
Никак не е задължително да се обърка нишката  Wink
Две години ходих по семинари и знам какво пиша. Оратори, умеещи да боравят уникално се зика, но...празни откъм информация конкретна. Нали говорим за умението да се изказваш, та не винаги ти трябва особена начетеност и знания, това искам да кажа.

# 222
  • Ямбол
Съгласна съм, но само донякъде. Нямаш ли знания, изказът ти все някъде ще се пропука, колкото и умело да можеш да говориш.
Аз не бих оценила като добър изказ онзи, който е празен откъм информация. Той освен добре подреден, е необходимо и да е пълен, за да бъде добър.

# 223
Та какво за майсторите на късия разказ?
За колко време ще им стигне празнословието?

# 224
Съгласна съм, но само донякъде. Нямаш ли знания, изказът ти все някъде ще се пропука, колкото и умело да можеш да говориш.
Аз не бих оценила като добър изказ онзи, който е празен откъм информация. Той освен добре подреден, е необходимо и да е пълен, за да бъде добър.

Бъркаш нещата. Нали говорехме за добър изказ и умение да се изразяваш  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт