Елитните училища - какво ги прави такива?

• 22 099
  • 217
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Драконче, обективна пресявка на входа и отлични резултати на изхода..
За входа - не знам, но за изхода определено отличните резултати не са показател. Mr. Green
Дъщеря ми миналата година завърши набеденото за елитно основно  училище, описано горе от baibibi.Не е лошо, особено в начален курс, учителите са мотивирани, има дисциплина,има оправна директорка и повече от прилична база.
Но стигаме до прогимназиалния му курс.Там определено има какво да се желае от някои преподаватели. Децата от 6 клас тръгват на курсове и на уроци и след 7 клас регистрират изключително високи резултати.Ето ти го изхода от миналата година - от класа на дъщеря ми има прието едно дете в 91НЕГ, две в 164 ГПИЕ, едно в английската, няколко във френската, едно в НПМГ, няколко в търговско-банковата..И това от един клас.. Grinning Повече от завиден изход, но доколко резултатите са показател за полученото в училище..
По-скоро съм на мнение, че училището  е добро, не защото някой го определя като елитно,  а защото  в него средата от деца е добра, попадат на добри учители в начален курс, създават си трайни навици за учене, имат амбиция и това е движещ фактор в развитието им в прогимназията.
Като добавим и това, че ми е близо, става елитно... hahaha
Но, представи си, че човек разчита на критерия успеваемост след 7 клас като ориентир..Ами ще бъде подведен....тъй като  изнесената статистика за n на брой успели деца не е показател за това какво  те де факто са получили в училище и какво са натрупали като знания и умения отвън. newsm78

# 31
  • София
already detective : Дъщеря ми миналата година завърши набеденото за елитно основно  училище, описано горе от baibibi

За еврейското училище ли става въпрос?

# 32
  • София
already detective, да, има го този момент с частната подготовка, но все пак тя общо взето в 7-ми клас е повсеместна (и като такава влиза в графата "равни други условия"). Ама и затова добавих „що годе постоянни резултати”. Все си мисля, че комплексните обстоятеластва включват както самите деца (и родители), така и преподавателите в самото училище. А аз лично следя и представяне на олимпиади, състезания и др. такива (преди 7-ми клас), които малко или много са показателни...

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 17:31 от PurpleDragon

# 33
  • София
already detective : Дъщеря ми миналата година завърши набеденото за елитно основно  училище, описано горе от baibibi

За еврейското училище ли става въпрос?

Не Mr. Green За по-малко елитно... Joy
За базово основно училище в Лозенец - 120-то. Peace

# 34
... и също бих добавила и елитни резултати на изхода. За съжаление не съм виждала някъде класация по втори параграф... Ако има такава, бих признала първите в нея за елитни! Стига резултатът да е що годе постоянен...

Филтрирай плявата (т.е. училища, от които са се явили отделни индивиди, най-добре гледай само училищата с над 50 участника), после отиди на БЕЛ и МАТ и ще видиш.

http://rezultati.zamaturite.bg/uspeh/index.php

# 35
  • София
Оооо, благодаря! Макар че това нееднократно съм го гледала. Просто си мислех, че тук говорим за начални училища, нямащи нищо общо с ДЗИ... Wink 'Щото, примерно, синът ми учи в СОУ, където гимназията и по входящ и по изходящ резултат може да мине за елитна, но по отношение начално училище... Ми, аз не знам по какви критерии мога и не бих си позволила да го приравня...

# 36
Беше за начални училища, после се разми. То началните са до 4 клас. А и не влизат в графата "елитни" заради липсата на обективен подбор. Даже и в Италианския лицей май не е толкова обективен подборът Whistling

# 37
  • София
Именно. Ако за гимназия е по-лесно да се посочат елитни, то за останалите (до 7-ми клас) аз лично не мога.  И именно затова се включих в темата - да разбера евентуално кои са такива според масовата общественост. И най-вече 'що аджеба непрекъснато се спрягат такива, като пак според масовата общественост ги нЕма! И кой и как ги е набедил...

# 38
Аз искам да знам  кое училище е поне добро от 5 - 7 клас.
За началните е ясно поне, че имаш шанс да попаднеш на читава учителка в доста училища, гимназиите са дъвкани многократно и там е що годе ясна картинката.

Какво правим 5-7 клас?

# 39
  • София
Ходим в СМГ (така поне съм чувала)! Laughing

# 40
Ходим, ама 120 деца годишно за цяла София.

# 41
  • София
Останалите, какато се спомена, разчитат на акъл, късмет + частни уроци! Mr. Green

# 42
Ходим, ама 120 деца годишно за цяла София.

Е нали искате елитно (т.е. с подбор). Ако в това СМГ влизат не 120, а 1200 от цяла София как ще е елитно?
Хрумна ми по-добро определение за елитно - да се влиза със строг и обективен подбор, ама и моето дете да е вътре Twisted Evil

# 43
Не, не искам в СМГ да влизат 1200 деца, искам да има още такива училища, защото в София живее около 20 % от населението на България.

Е нали искате елитно (т.е. с подбор). Ако в това СМГ влизат не 120, а 1200 от цяла София как ще е елитно?
Хрумна ми по-добро определение за елитно - да се влиза със строг и обективен подбор, ама и моето дете да е вътре Twisted Evil
Peace
Естествено! Нищо лошо не виждам в подобни хрумки!  Grinning

# 44
  • София
А, ако детето няма афинитет към математиката?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт