Елитните училища - какво ги прави такива?

• 22 031
  • 217
  •   1
Отговори
# 210
             Пламене, благодари на компютъра, че те е изплюл сред печелещите зелена карта. Хич не вярвам, като чета неграмотните ти и високомерни коментари, че са те наели някъде заради изключителна компетентност. Освен това оценките ти за образованието в Щатите са доста едностранчиви и пристрастни, но не и обективни. И ние сме гледали филми, чели сме книги, четем в интернет, повазнайваме езици и ни е ясно, че и там нещата не са баш розови. Само през розови очила изглеждат такива, а ти явно и спиш с тях.

# 211
Черна станция,  Hug
оставИ го, нека си приказва! Нарочно дразни, за да му отговаряме.

Аз по принцип съм се зарекла с него да не споря, но в случая не можах да се стърпя. Но няма вече. Има няколко колежки, които му се връзват и го четкат, да си комуникират в групичка само те. Аз съм пас.

П.П. Имам някакъв спомен, че Пламен не живее в САЩ. Детето му следва в САЩ, но той не е там. Той на времето се е измъкнал от България и се е оженил за местна жена, която му е дала право на пребиваване, подслон и пр. в страната, в която живее. Но не знам къде точно е това.

# 212
Черна станция, съгласна съм с теб, че не трябва да му обръщаме внимание, ама не се стърпях. И аз обещавам, че няма повече да го чета, нито да му отговарям.

# 213
  • София
             Пламене, благодари на компютъра, че те е изплюл сред печелещите зелена карта. Хич не вярвам, като чета неграмотните ти и високомерни коментари, че са те наели някъде заради изключителна компетентност. Освен това оценките ти за образованието в Щатите са доста едностранчиви и пристрастни, но не и обективни. И ние сме гледали филми, чели сме книги, четем в интернет, повазнайваме езици и ни е ясно, че и там нещата не са баш розови. Само през розови очила изглеждат такива, а ти явно и спиш с тях.
То дори и това не е така, ако му се вярва на господина, разбира се.. Mr. Green По думи от стари негови постове дъщеря му следва в Харвард, а той самият дори  не живее в Америка.
Но неволно тук се сещам за една много уважавана от мен потребителка, която  отдавна съвсем открито изрази съмненията си в истинността на всичките тези негови  писания, при което беше обвинена , че гроздето й киселеело.. hahaha Joy Той по друг начин не умее да се измъква освен с нападки и  грозни обвинения към опонентите си.Но не е лошо преди това да погледне в собствената си паница.Използването на думи, чието значение видимо не знае, допускането на елементарни правописни, граматически и пунктуационни грешки, грозните епитети, с които окачествява хората, са индикатор както за недостатъчно високо ниво на образованост, така  и за липса на култура на общуване. И с тази си характеристика не виждам на каква база се приема като всезнаещ и всеможещ..На една голяма част от форумките едва ли би могъл да стъпи и на малкия пръст.Дано дъщеря му да няма тези негови неоспорими "качества", независимо дали следва в Харвард наистина или само в сънищата му.. Peace

Последна редакция: пн, 20 юни 2011, 10:06 от already detective

# 214
Напоследък в която и интересна тема да попадна в този подфорум, в края й вече се е разразил междуличностен спор с нападки, между господина и няколко съфорумки. Не разбирам защо е нужно на място, където сме единствено за да печелим от обмен на информация, е нужно да влагаме лични чувства.

С въпросния господин и аз не бях съгласна в една тема преди известно време и също бях нападната. Не харесвам стила му и начина му на общуване, но това не означава, че трябва да съм контра на всичките му идеи и аргументи.

В случая, тъй като темата е за елитните училища, съм много съгласна, че няма елитно училище без подбор. Дори бил той и в първи клас. По темата за тестовете имам много различно мнение, но така или иначе подборът трябва да се осъществи по някакъв обективен начин и засега единственият измислен са стандартизираните тестове. По същество тестът е субективна преценка, но приемаме идеалната ситуация, че държавата е разумна и е решила, че елитните й граждани (респективно деца) трябва да са от еди-какъв си тип, за да изградят бъдещето, към което се върви.

За да не стане словоизлиятелно-носталгично настроението в поста ми, ще кажа само, че няма как в момента да се определят елитни училища в началния етап (1-4 клас), поради очевидната липса на яснота относно резултатите в края на този етап от различните училища. Една система за оценка предполага да е двупосочна - в началото за децата, в края - за училището.

Относно набедените за елитни квартални училища, доста се нагледах и наслушах на истории покрай приема в нашето квартално "елитно" училище, по въпросните цитирани по-горе критерии, оценяващи единствено и само субективни неща, свързани най-вече с родителите (и по никакъв начин с детето). Ако ще се оценяват родителите, то аз лично съм абсолютен привърженик на идеята да се учи само и единствено по местоживеене, а ако има обективно признати за елитни училища - нека за тях си има подбор отделно. Но не и във всеки квартал на София едва ли не да има по някое елитно училище, някак не е реалистично да има толкова много, нали така... В крайна сметка в САЩ и Англия, вероятно и по други по-уредени от нашата държава, цената на жилището в район с добри училища е по-висока и така се решават много проблеми, включително и с дискриминацията и оценката на родителите, която правят в момента нашите "елитни" училища.

# 215
  • Sofia
Ни в клин, ни в ръкав се намесвам тук след толкова много изписано, което признавам не успях да прочета...
обаче си мисля, че първо трябва да си отговорим каква е причината тези училища да са предпочитани. Очевидно  по отнешение поне част от методите им... или резултатите им има положителни оценки.

Както частните уличища, така и кварталните не винаги са с еднакво добра слава, съответно предпочитани.

Така, че естественно е да има предпочитания към някои училища било, частни било квартални.
ОТ ръководителя на съответното учебно заведение зависи колко ясни и прозрачни критерии ще обяви и наложи за прием.

Аз също подкрепям критерия местоживеене, поради факта, че това е ясен и обективен критерий... за съжаление не до съвършенство.... но по-добре с ясна и прозрачна процедура отколкото без такава.

Общо взето системата се е отрегулирала, а ако някой вижда и знае по-добър начин нека да го каже и да се опита да го наложи....аз вярвам че ако се дискутира и изведе ясена и добра идея тя да се наложи и възприеме.

# 216
няма как в момента да се определят елитни училища в началния етап (1-4 клас), поради очевидната липса на яснота относно резултатите в края на този етап от различните училища. Една система за оценка предполага да е двупосочна - в началото за децата, в края - за училището.
Напълно съм съгласен с вас. Лошото е че няма светлина в тунела. Образованието ни е силно подкапитализирано, имаме в ПЪТИ по малко пари на 1 ученик в сравнение с някои бивши соц страни. Или с други думи пари за реформи няма. Ако отчетем демографско-етническите тенденции бъдещето не изглежда въобще оптимистично. Според мен за подобряването на образованието реално е възможна само организационна реформа т.е. въвеждане на тестове. Всички други реформи, особенно структурните,  изискват много средства и предизвикват политическо недоволство на електората.

няма елитно училище без подбор
Нагледен пример е хомогенността на учениците в руското у-ще във Варна преди и след забраната за тестиране.

Не разбирам защо е нужно на място, където сме единствено за да печелим от обмен на информация, е нужно да влагаме лични чувства.
Тези "няколко съфорумки" са колорита на форума. Не чакайте от тях информации а само изблици на емоции и лични чувства. Достатъчно е дори сега да погледнете постингите им за да разберете че полза от писаниците им няма.  За тях форума не е място на "обмен на информация,"  а своеобразно кошче за духовни отдъци.

За кой ли път обвиняваш хора, за които нищо не знаеш?
Оооо, г-жа вие пак сте тук?  Mr. Green Достатъчно ми е да видя написаното за да позная кой кой е.  Mr. Green  Защо оставихте "агрономството" ?  Къде са "лехите", "слънцето" и "почвите" ?  Карайте по същество по темата - не съм аз главният и герой.  Mr. Green
И хайде стига вече с тези театрални възмущения. Мислите че като публично си лижите  нараненото себелюбие ще предизвикате състрадание у другите?

Черна станция,  Hug Нарочно дразни, за да му отговаряме.
Интуиция блестящо съседстваща с логиката !  Mr. Green

Хубаво, ама г-жата не чува - завия си репертоара :

already detective,  робин, явно че целта ви не е да пишете по същество, но поне координирайте синхронa на хора.  Mr. Green  

"Това хората не са като мисирките. Много са тъпи".  (c)

Ако е вярна поговоркача че  "крушата не пада по-далече от дървото" явно сте сбъркали темата.  Sad

Последна редакция: пн, 20 юни 2011, 23:34 от plamenhk

# 217
За мен "елитните училища" са един от митовете, подхранвани от амбициите на родителите детето им да учи в по-добра среда от тази, която предлага кварталното училище. В тези амбиции няма лошо, разбира се. За мен лично е по-важен изборът на учител в началния курс. Поне аз така постъпих, когато избирах къде да учи детето ми в първи клас. Жената наистина се оказа професионалист, което не мога да кажа за всички учители в среден курс, но там няма как да избираме.

Общи условия

Активация на акаунт