Елитните училища - какво ги прави такива?

• 22 033
  • 217
  •   1
Отговори
Подтикната от тази статия http://varna.dir.bg/2011/02/22/news8053201.html, се замислих защо точно тези училища са обявени за елитни - 1.Защото са на центъра на града; 2.Защото там са най-добрите преподаватели- едва ли; 3.Защото децата на наши познати учат там и това е измерител на престиж. Сигурно има много други отговори.
Та въпросът ми е какво толкова специално и открояващо трябва да има в едно училище, че родителите да си сменят нарочно адресната регистрация само и само отрочето им да бъде прието в първи клас в "елитно училище"

# 1
Поне по мое мнение отговорът е еднозначен - в какви университети влизат възпитаниците им

# 2
Тук става въпрос за начално образование и за деца кандидатстващи за първи клас.

# 3
Да се говори за елитни училища в 1 клас е леко нелепо. Какво прави елитните гимназии елитни мога да кажа. Но в първи клас важни са свястна госпожа (т.е. може да има елитни учителки) и училището да е наблизо. В какъв университет влизат децата се определя от гимназията.

Е, ако има основно училище, над 50% от чиито седмокласници влизат в елитни гимназии без уроци, бих им свалила шапка и ще ги призная за елитни.

# 4
Тук става въпрос за начално образование и за деца кандидатстващи за първи клас.

опа, извинявам се... не цъкнах линка. Освен отзиви на други родители... но не е гаранция. Не знам на такава възраст може ли да се говори за елитно училище

# 5
"Елитно" започна да се употребява за щяло и не щяло. По-скоро бих използвала "добре стопанисвано и управлявано" училище. На първо място при търсенето на такова училище за сина ми поставям като Черна станция добрия учител (като става въпрос за начален курс). Следват отделно крило/коридор за малките, извънкласни занимания, занималня (тъй като не мога да си тръгвам по обяд от работа), приличен стол (за да обядва), заграден и чист двор (защото има и без огради и наблизо тече река), плувен басейн или място за спорт също е плюс. Това са моите критерии за "добро" училище.

# 6
Tъкмо прочетох статията и дойдох в подфорума да видя как се развива темата за елитните столични училища. Там също има критерии адрес, наред с някави събеседвания, интервюта и тестове.
От една седмица се чудя какво ще правя с детето си. Къде да го запиша, как да избера добро начално училище. Дали ако направим усилие "да влезе" в елитно, там няма да е пълно с деца на новобогаташи, които ще му изкривят критериите за важните неща, дали ще се чувства добре сред деца с маркови дрехи, телефони и родители с огромни възможности.
"Елитните училища" отговарят ли на критериите, посочени от svetkavitsa ?
Ще следя с интерес темата  bouquet

# 7
Конкретно на въпроса- заблудата на родители, чиято основна професия варира от носене на тухли- четворки, минава през каране на ТИР /международен превоз/ и достига до съвременния български "аристократ". Подчертавам, "български".
Има и междинни нива, както и чисто "дамски" поприща, но да не отегчавам читателите.

Последна редакция: вт, 22 фев 2011, 15:47 от Judy

# 8
Tъкмо прочетох статията и дойдох в подфорума да видя как се развива темата за елитните столични училища. Там също има критерии адрес, наред с някави събеседвания, интервюта и тестове.
От една седмица се чудя какво ще правя с детето си. Къде да го запиша, как да избера добро начално училище. Дали ако направим усилие "да влезе" в елитно, там няма да е пълно с деца на новобогаташи, които ще му изкривят критериите за важните неща, дали ще се чувства добре сред деца с маркови дрехи, телефони и родители с огромни възможности.

Зиги, децата, които визираш, обикновено са в частни училища с по няколко хиляди евра годишна такса  Grinning

# 9

Зиги, децата, които визираш, обикновено са в частни училища с по няколко хиляди евра годишна такса  Grinning

А, не само там.
А опасността не идва от марковите играчки, а от различното третиране от страна на част от учителското съсловие на децата, в зависимост от така притежаваните играчки, от съседско- роднински отношения и отношения, базирани на чисто финансова основа.
Т.е. изравняване на манталитета на учители и родители. Дори "огромните" възможности не са задължителни, достатъчни са по места и по- посредствени такива.

zigizagi, просто попитай за някоя свястна начална учителка. Всичко друго търпи корекции.

# 10
Хубави отговори са дадени до тук относно въпроса за "елитните" училища. Поне тук, в Пловдив, за елитни начални училища се спрягат тези около центъра и доста хора с амбиции се опитват да запишат децата си там. Моето мнение не съвпада с такова разбиране. За мен има два компонента, които определят доколко е добро едно училище за малко дете. Единият е по отношение на подготовка, другият засяга битовата среда. За добра подготовка са нужни също две неща - добър начален учител и мотивирани деца с някакво чувство за ред и дисциплина. Битовизмите включват училището да е стопанисвано и поддържано задоволително и да не е на другия край на града.

# 11
За София се спрягат: Японското, Еврейското, Руското, Немското и Лицея в Горна Баня.

# 12
 newsm78
А българско няма ли?
Кое гарантира, че баш Полинезийското, примерно, ще е най- добро за моето дете, т.е., че ще случим на заинтересован класен, добре владеещ материала си, добре преподаващ и умеещ да организира децата и да ги направлява? Че в класа няма да има 2-3 от горния тип хлапета с родители, пак от горния тип?

# 13
Judy ,
няма българско  Laughing! Българското явно не е елитно. Вероятно имаш опит - дай практически съвети как да си изберем училище.   bouquet

# 14
За съжаление училища за така наречената "средна класа" и децата й няма.
Поне аз не знам такива.

Или отива в частното, редом с децата на милионери, футболисти, фолкпевици и тук-там по някой редови ученик или в държавното сред децата на "професионалиста по носене на тухли четворки", таксиметровия шофьор и пак тук-там по някой редови ученик.
Това е картинката.
Има държавни училища, в по-прилични квартали или в центъра, където изкуствено бройката на децата на не средната класа е сведена до минимум, та на тях май им викат "елитни".

Синът ми посещава едно такова училище, базата е чудесна, храната в стола е вкусна, привидно цари мир и разбирателство, от първи до четвърти клас всичко изглежда ОК или почти.
Сега, в 5 клас, все едно съм го преместила в друго училище.
Уж средата е същата, или почти същата, но вече са и с деца от съседните класове, както и деца от други училища приеха и положението е коренно различно - и като дисциплина, и като обрзование и като отношение.
Така че, и аз съм за избор на начална учителка от първи до четвърти клас.

Общи условия

Активация на акаунт