ЗОНАТА и ние (здравословното хранене) - 4 тема

• 86 283
  • 727
  •   1
Отговори
# 120
  • Балчик
Здравейте готини мацки,
аз вчера си купих везна и първото нещо което разбрах е, че 4 с.л. овесени ядки са точно 3 ВБ  smile3501 , но сиренцето, което съм си слагала в сутрешната каша е било по-малко от 85 гр, нооооооо няма значение, сега ще съм още по-стриктна....и аз се чудя защо ми къркори корема в 12 ч, след като закусвам в 08 ч newsm78

polito_87, не знам защо трябва да се пие много вода, но и аз имам проблем с количеството... имала съм случаи когато вдигам чашата, отпивам и гърлото ми не се отваря за да преглътна Tired много е гадно да се наливаш, когато не ти се пие, но наистина трябва да се пие водица, защото тя е първи приятел на здравето. И аз се опитвам с чайчета да се излъжа и даже сега веднага ще си направя един и ще си хапна следобедната закуска от 1 филийка вита, 30 гр пуешко филе и 6 фъстъка - 1П, 1В и 1М...

браво blueberrygirl, сега си го сметнах, трябва да изпивам по 2.5 л......малееееееееее.......

Хайде хубава вечер на всички и умната с яденето smile3520

# 121
Да споделя и аз за водата.
От две години насам зимата пия по минимум 2.5 л., а лятото до към 4л. В началотои аз се наливах без да ми се пие - ей така на инат. Но след известно време се свиква и въобще не ми е зор. Ама да ви кажа, при положение че пия толкова много вода, това:
4. Водата е естествено разхлабително
Когато тялото не получава достатъчно вода, то си я взема от други вътрешни източници. Ако дебелото черво изсъхне това води до запек, вероятно с газ, подуване на корема, и болезнено елиминиране. Ако тялото получава достатъчно количество вода, дебелото черво ще се рехидратира и правилната чревна функция ще бъде възстановена.

на мен не ми влияе. Сигурно ми е малко, но пък за 30 мл на кг си го спазвам, дори повече е!  newsm78

# 122
  • Балчик
Small Sun, аз пък не знам дали изпивам и 1 л, а никога не съм имала проблеми с това, така че... то така или иначе се знае, че не се отнася за всички, но като теория е логично  bouquet

# 123
Здравейте! Много интересна тема, бих искала и аз да прилагам този режим. За сега по-скоро разучавам какви са неговите принципи. Стана ми интересно например защо се пренебрегва боба, като ястие, след като той съдържа почти толкова белтъчини колкото и въглехидрати, има доста фибри, пък и е доста популярна храна. В същото време фъстъците, които мисля, имат подобен на боба състав, се броят като ядки. Така като гледам и любимите ми моркови не са препоръчителни (обожавам салата от моркови с лимон и копърче Simple Smile). Ще съм много благодарна ако някой ми разясни...   bouquet   

# 124
Здравейте!
От известно време се интересувам от Зоната. Попаднах на сайта,видях доста неща. Четох и книгата до 9 глава вкл., но нещо се обърках с тези блокове. Нали един протейнов блок беше 7гр., тогава защо в книгата е написано ето така:

ПРОТЕИНОВИ БЛОКОВЕ (ПРИБЛИЗИТЕЛНО 7 Г ПРОТЕИНИ НА БЛОК)

МЕСО И ПТИЦИ

Най-добър избор
Пилешки гърди                                    42 г
Пилешки гърди, без кожа                          28 г
Така само с едното ядене на пилешки гърди стават 6 ПБ. Аз ли греша някъде или найстина е така?
Много ще съм благодарна, ако някой ми отговори Simple Smile

# 125
Здравейте!
От известно време се интересувам от Зоната. Попаднах на сайта,видях доста неща. Четох и книгата до 9 глава вкл., но нещо се обърках с тези блокове. Нали един протейнов блок беше 7гр., тогава защо в книгата е написано ето така:

ПРОТЕИНОВИ БЛОКОВЕ (ПРИБЛИЗИТЕЛНО 7 Г ПРОТЕИНИ НА БЛОК)

МЕСО И ПТИЦИ

Най-добър избор
Пилешки гърди                                    42 г
Пилешки гърди, без кожа                          28 г
Така само с едното ядене на пилешки гърди стават 6 ПБ. Аз ли греша някъде или найстина е така?
Много ще съм благодарна, ако някой ми отговори Simple Smile

Защото в 42 г месо има 7 гр протеин , съответно в 28гр - също 7 гр протеин
т.е. в различните храни същържанието на протеин е различно

# 126
Благодаря,схванах го! Simple Smile Забравих да спомена, че преди около година ходиж при този диетолог Симеонов и той ми направи някаква диета. Спазвах я 1 седмица,видях,че няма резултати, и се отказах. Сега обаче разбирам,че това съвсем не е поредната диета и искам да се пробвам пак. На мен той ми е написал 1 закуска в 6:30 (понеже ставам в толкова часа за училище), 1 междинна закуска към 10:30,обяд,следобедна закуска,вешеря и хапване преди лягане. За основно ядене ми е написал 60гр пилешко месо,това ще рече 2ПБ? Всичко хубаво до тук,ама ми писна от сандвичи и кисело мляко. Видях,че има публикувани рецепти както в книгата,така и тук и как да се ориентирам по тях-колко блока,колко грама? Мисля, че аз съм с 10 ПБ и например рецептата за соленките съдържа 2 блока,значи мога да ям 5 пъти например соленки в деня?
Ето я и рецептата,която видях в сайта:
СИРЕНКИ от книгата "Ние и зоната"

Продукти:
112 гр извара,
28 гр сирене,
1,1/2 чч кисело мляко,
1,1/2 яйце,
14 гр брашно (аз сложих половината царевично половината грахам)
2 и половина с.л галета,
2 и половина ч.л зехтин,
малко мая
сол,чубрица и червен пипер.
Всичко се омесва без галетата и подправките,оставете да отлежи половин час,направете топки оваляйте ги във галета и подправки и ги печете във фурнта. 

ТОВА СА ДВЕ ПОРЦИИ ПО 2 БЛОКА.ДА ВИ Е ВКУСНО       

# 127
Здравейте! Много интересна тема, бих искала и аз да прилагам този режим. За сега по-скоро разучавам какви са неговите принципи. Стана ми интересно например защо се пренебрегва боба, като ястие, след като той съдържа почти толкова белтъчини колкото и въглехидрати, има доста фибри, пък и е доста популярна храна. В същото време фъстъците, които мисля, имат подобен на боба състав, се броят като ядки. Така като гледам и любимите ми моркови не са препоръчителни (обожавам салата от моркови с лимон и копърче Simple Smile). Ще съм много благодарна ако някой ми разясни...   bouquet   
1. Боб може да се яде, просто го брой за въглехидрат.
2. Фъстъците и боба може да са бобови, но не са с еднакъв състав. Погледни съдържанието на мазнини. В зоната фъстъците се броят за мазнини, а не за ядки.
Фъстъци: http://www.bb-team.org/hrani/id/672851_fastatsi-surovi
Боб: http://www.bb-team.org/hrani/id/623128_bob-byal-zryal-surov
3. Цялата идея на зоната е оптимално ниво на инсулина и глюкагона. А това е цитат от Зоната:
Благоприятните въглехидрати обикновено имат нисък гликемичен индекс - те навлизат бавно в кръвообращението, повдигат бавно нивото на кръвната захар и предизвикват умерена реакция от страна на инсулина. Това означава, че поддържат айказаноидите в благоприятно равновесие и следователно оставаме в Зоната.
Гликемичния индекс на морковите е над 80%.

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 10:32 от blueberrygirl

# 128
Момичета, много благодаря за отговорите за водата! Аз по принцип съм голяма жаба и пия вода в големи количества, така че приемът й за мен не е проблем.

Днес сутринта с удоволствие видях, че вече съм паднала под 54кг., а обиколките ми също са намалели. Всичко това се отразява много положително на самочувствието ми, а оттам и на отношението на околните към мен  Grinning Отделно слънчицето навън ме зарежда изключително много и най-сетне се събудих от "зимния сън", в който бях изпаднала, живецът ми се възвърна и сега кипя от енергия.

В този ред на мисли някой може ли да ми каже идеалните мерки 90-60-90 ли бяха?

# 129
  • Балчик
Точно така polito 90/60/90, a аз колко имам да свалям ако искам да стана с тия меркиииии...направо не ми се мисли,  hahaha аз съм 155 см и бях над 85 кг кюфте, но в събота идва истината за това колко съм свалила   bouquet

# 130
Здравейте Зонарки  Hug.
Аз пак се записвам при вас, искам да започна пак зоната не за отслабване, а за енергия Simple Smile.
Пак започнах да чета книгата, че си мина година и съм позабравила, какво беше точно.
Чудя се дали да си смятам въобще блокове или просто да се опитам да ям в пропорциите, но така пък да не се тъпча  newsm78....не че сега не се тъпча с различни боклуци де, тогава поне ще е балансирано Simple Smile.

Виждам доста познати лица от старите и ги поздравявам за ентусиазма и сериозността им( аз явно хич не съм сериозна).
Ленни темата ти е върхът, много добре и пълно си обяснила всичко  Embarassed.

Аз започнах с една чаша студено прясно мляко, около 250 грама, 3.2 %, като не довабям мазнини.
Доста държа на качественото мляко, сирене и не смятам да си купувам 0,1 процент  Simple Smile.
Това е засега от мен, отивам да гледам предаването на Гала за Зоната и ще ви следя Simple Smile.

# 131
Момичета спазвам зоновата диета по книгите на Папазова, Сиърс и Вас разбира се, и  все още не съм се срещала с професионален диетолог. Затова освен към Вас няма към кого да се обърна.
Въпроса ми е следния: Пилешкото бяло месо преди да го метна на скарата го държа 1-2 часа в марината от соев сос +лимон+ракия+мед става много вкусно, но се притеснявам че приготвено по този начин въобще не е зоново и бих искала Вие да ме посъветвате да продължавам ли така да го приготвям.

# 132
Според мен няма проблем, все пак те не попиват някакви литри от марината. Пълно втелясване ще е това, мариновай си ги и да не ти пука. Както каза Папазова, а и Ади, не трябва да се втелясваме, трябва да свикнем да си ядеме в Зоната на око, за да може да ни стане ежедневие.  Hug

# 133
  • Балчик
Здравейте красавици  Simple Smile
аз само да се отчета.
За един месец съм свалила 4 см гърди, 6 см талия, 4 см дупе и 1 см бедро. Ръцете ми горе не са мръднали за съжаление. Не знам всичко това колко кг е, защото както казах нямам кантар, но мисля, че доволно добре се движа. С тези темпове си мисля, че лятото ще изглеждам готинко  Sunglasses

Успех на всички и умната с яденето   bouquet

# 134
Здравейте,  на всички последователи на Зоната. Grinning
И аз макар и от скоро съм много запалена по нея. Прочетох първата книга на Бари Сиърс - изключително ме впечатли, купих си и "Овладяване на Зоната", а сега и "Ние и Зоната". И може би ще ви задам въпроси, на които вече сте давали отговор, но няма как да изчета цялата информация тук по темите. Става дума за разликите в блоковете / най-вече за някои въглехидратни като спанака, марулите,салатата айсберг, гъбите например/ давани от Сиърс и д-р Папазова и колектив.
Обедното ми меню днес включваше :3 блока извара, 1 ч.ч задушен спанак  с малко по-малко от 1/2 ч.ч  лук, 1 филийка пълнозърнест хляб и една ябълка. Това в крайна сметка колко въглехидратни блока са?

Общи условия

Активация на акаунт