ЗОНАТА и ние (здравословното хранене) - 4 тема

• 86 877
  • 727
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте и от мен отново! На запитването на polito_87 относно това каква ми е професията.Аз съм инженер,съпругата ми е лекар,така че относно медицинската страна на въпроса  имам надежден консултант и всичко което пиша е дълго обсъждано и коментирано с нея.За техническата пък просто ми се доверете безприкословно( ако искате разбира си!).Не съм готвач,по професия ,но готвя за семейството  30 години вече и почти съм!Имам около 30 готварски книги и допълнително 2-3 папки с готварски рецепти.Всички в къщи се храним с готвено на обяд и вечеря,а закуските всеки сам си ги организира и яде по желание неща съобразени с принципите на храненето в зоната. До колко съм прав,можете да прецените като ви кажа,че от днес започвам 6-та седмица откакто се храня в зоната и съм свалил за 35 дни - 10 кг. Синът ми до преди 2 седмици беше свалил 6  кг , а жена мисъщо ,но не знам колко,защото тя много ,много не се мери. През цялото това време преработвам рецепти за готвене съобразени с принципите на зоната и установих,много грешки и несъответствия в българските преводи и адаптирания.Например правейки ястие с месо и гъби - установих,че не можем да го изядем ,въпреки че всичко е по правилата.И като се разрових в справочниците установих че доста от зеленчуковите  и зърнени храни съдържат не само "въглехидрати и пренебрежимо малко количество протеини" както пише в справочните материали в книгата "Зоната и ние" ,а понякога даже протеините като количесто са в повече и имат по-голяма тежест в някои от тези храни.За това те трябва да се отчитат и ефекта ще бъде по добър.Друго нещо което искам да споделя е: Смятам количеството на въглехидрати и протеини само в сурови храни. Това - ... слага се 1,5 чаена чаша сварени картофи... не е коректно.Аз имам различни  чаени чаши от 250 до 500 мл ...по коя д9а отчитам и трябва ли да натъпча картофите за да напълня чашата,нищо че в рецептата те трябва да са нарязани на шайби!!! За това ги меря като сурови,сварявам ги и съм спокоен че всичко е точно. Нямам вече много време за писане,но мога да ви напиша някои от смесените храни на които трябва да отчитате и двете съставки:
- аспержи          230 гр - 1В блок + 0,7П блока
- боровинки       240     -  1           + 1
- броколи           120      - 1           + 0,5
- брюкс. зеле     140      - 1           + 1
- грах                   70      - 0,7        + 1
- гъби(печурки) 120      - 0,6        + 1
- карфиол           180      -1            + 0,5
- лапад                280      - 1           + 0,8
- леща кълнове   40       - 1            + 0,5
- магданоз          140      - 1           + 0,6
- рукола              240      - 1           + 0,9
- соя кълнове       50      - 0,5         + 1
- спанак              230     - 1            + 0,7
- тиквички          290      - 1            + 1
  от варивата:
- зрял боб бял   15         - 1             +0,5
- леща               15         - 1             + 0,5
- киноа              14         - 1             + 0,5
- чиа                  20         - 1             + 1        + 1,5М блок
- орехи              30         - 0,5          + 1        +  2M
  и т.н.

# 181
Отговарям на „Мама Пепи”:
 Добре си ги балансирала съставките но колечеството ти е  3 блока.
    Т.е. киселото мляко 2% съдържа  на 100 гр – белтъчини - 4,6гр;  въглехидрати - 6,1гр и мазнини - 2,2гр. Така че сметката е следната в блокове:

Краставица –                          120гр                    0,3В блока
Кисело мляко -          1коф=  400гр                    2,6В                  2,6П                     1М
Сирене -                                      6гр                                              0,2П
                            ОБЩО                                       3,1В блока       3П блока              1М блок 

# 182
cook55, мисля че обяснението за пренебрегването на протеина в някой храни се дължи не толкова на количеството като се смята че е пренебрежимо малък, а на голямото количество целулоза в същите храни, която влияе на усвояването. Може и да не съм точна, но сега не откривам къде точно беше написано.

# 183
cook55, мисля че обяснението за пренебрегването на протеина в някой храни се дължи не толкова на количеството като се смята че е пренебрежимо малък, а на голямото количество целулоза в същите храни, която влияе на усвояването. Може и да не съм точна, но сега не откривам къде точно беше написано.

Аз го намерих: стр.59 от Ние и Зоната:
"Колкото до останалите традиционни вегетариански източници на протеини - те или съдържат и големи количества въглехидрати (като боба и лещата), или пък плътността им на протеини е много ниска (като броколи). Нещо повече - високото съдържание на целулоза в споменатите източници възпрепятства усвояването на значителна част от протеините. Най-добре да се отнасяте към бобовите храни, броколите и другите зеленчуци като към превъходни източници на въглехидрати и да забравите протеиновото им съдържание."

# 184
 smile3501
оказа се че все пак помня нещо  Laughing

# 185
Съгласен съм с вас,че така го пише в книгата и донякъде и аз съм съгласен с нея,но само когато става дума за по-малки количества!Но защо в книгата няма изцяло манджи като боб или леща яхния?Или направете си ядене от 3 блока само с месо и гъби като се съобразите че гъбите имат само въглехидратни блокове и протеина им може да се пренебрегне.Ефекта е -ще ви натежи на стомаха и няма да можете да изядете повече от половината порция.Например :рецепта "Кюфтета от гъби" 2х3 блока на стр.248 в "Ние и зоната" Там количеството на гъбите е 4 ч.ч. варени гъби(аз го правих по сметка със сурови гъби и като ги сварих станахя наистина 4 ч.ч. но това е огромно количество което само човек с разширен стомах може да изяде,колкото и вкусно да са приготвени. Първата седмица като започнах храненето по Зоната се хранех само по рецепти от книгата.Със сина ми бяхме склонни вече да се откажем заради такива и разни други рецепти направени от човек който никога не е готвил(без да се засягат авторите,но на точно такива ми изглеждат).Поради тази причина започнах да адаптирам рецепти от готварските книги  и сега съм твърдо убеден,че само така може човек изцяло да премине на този начин на хранене,а не това да бъде само нещо епизодично(т.е. поредната безуспешно направена диета)!  

Последна редакция: пн, 21 мар 2011, 14:16 от Дивиана

# 186
cook55, естествено, че всеки иска пари за вършенето на някакъв тип работа. Ти си си в правото. Но..

На мен диетологът за 60лв. ми взе не само мерките и не само ми изчисли нуждата от определен брой блокове, но ми и обясни как да си комбинирам храните така, че да си ям вкусни манджички. Освен това в тези 60лв. ми беше включена втора безплатна консултация + отговори на въпроси по всяко време на деня. Ще ме прощаваш, но при положение, че в книгата има толкова много рецепти, не виждам смисъл да ти дам пари на теб, за да получа същата информация.

Другото, което е, е че според мен ти си в грешка с разпределянето на грамажите в мазнините, въглехидратите и протеините. Преди време бях питала момичета тук колко блока ям, при положение, че на обяд консумирам 60гр. месо, 200гр. картоф и 6 маслини. Беше ми отговорено 2:2:2. Единствено ти ги изкара 2:5:1. След твоя коментар се обърнах отново към диетолога си и той ми каза, че 200гр. категорично са 2Б, а не 5. Допитах се и до мий съсед, който се храния по правилата на Зоната вече седма пета година и той също ми каза, че 200гр. картофи са 2 блока, както и 6 маслини.

Така че съжалявам, но според мен не си напълно комптентен по този въпрос и не бих си дала парите на вятъра. Похвално е, обаче, че се опитваш да ни помагаш със съвети (надявам се само да си сигурен в това, което пишеш, за да не се заблудим, ние, четящите тук).

# 187
  • Балчик
 box никога не бих платила на човек непрофесионалист, твърдо решен да спечели пари на гърба на хора като "нас", тъй като всеки при добро желание може да си направи меню според индивидуалните нужди... И изобщо не става въпрос за дразнене...като не можеш да го разбереш поне не пускай тънки коментари... Peace
Нали уж все нямаше време да пишеш, а като гледам ти най-много си писал от всички...както и да е - избора е строго индивидуален  bouquet

hahaha По интересното е защо изтри по-голямата част от коментара си newsm78

Честита 1-ва пролет красавици - бъдете винаги усмихнати и топли newsm51

Последна редакция: пн, 21 мар 2011, 14:28 от krem4e_ts

# 188
Polito 87,
количеството на картофите 100 гр. за 1 В блок в сурово състояние ли е?

Cook 55, в българския вариант "Ние и зоната" са дадени количествата, които се препоръчват на вегетарианците, а те са малко по-големи. Така че, ако си избрал рецепта от тази  книга използвай основните мерки на Сиърс и така всичко ще си дойде на мястото. Аз когато готвя се съобразявам с точно с тях.

# 189
 Polito 87 ,
 питала ли си диетолога си за киноа?

# 190
Струва ми се, че освен менюта ще трябва и около 30 книги да си купим за да четем рецептите  Wink.
А иначе и аз съм инженер и готвя от 20 години за семейството си..... Laughing
Похвално е обаче за прецизността на cook55 и ентусиазма с който обгрижва семейството си . Иначе за всеки влак си има пътници.

# 191
  • Балчик

Cook 55, в българския вариант "Ние и зоната" са дадени количествата, които се препоръчват на вегетарианците, а те са малко по-големи. Така че, ако си избрал рецепта от тази  книга използвай основните мерки на Сиърс и така всичко ще си дойде на мястото. Аз когато готвя се съобразявам с точно с тях.

Абсолютно  newsm10

# 192
И аз имам питане към Готвача, защо изтри тарифата? И съответно дали издава касова бележка?

# 193
  • Балчик
 hahaha hahaha hahaha
И аз имам питане към Готвача, защо изтри тарифата? И съответно дали издава касова бележка?
Joy Joy Joy

# 194
Запис.
Фен съм много на "Зоната", но ми е смърт с това изчисляване на блокове.
Карам на "око".. Аз съм си ок с кг, но другарчето свали вече цели 7 ( за около 5-6 м)

Общи условия

Активация на акаунт