ЗОНАТА и ние (здравословното хранене) - 4 тема

• 86 453
  • 727
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Здравейте,момичета!Аз само ви чета и все се каня да започна да се храня по Зоната и все си оставам с каненето.На мен лично ми харесва горното меню,но аз бих заменила плодовете на обяд със зеленчуци,че иначе ще си остана гладна  Laughing.За 9 блока ли е?Ще се радвам ако и други си напишат менютата за улеснение на нас новите.А с Емигрантка не съм съгласна за ориза и спагетите,що се отнася до пълнозърнестите разбира се,които са от бавните въглехидрати.Не че ги ям,аз лично,много са ми гадни,но на който му харесват мисля,че са допустими,според това,което съм чела.

# 631
  • Chicago/Varna
Emigrantka, без да споря за нищо друго, защото съм съгласна с теб, ще те поправя за чашата. 1 cup (чаша) е с вместимост ~ 240 ml. Подчертавам милилитра, не грамове. Така например 1 чаша (cup) е 240 мл, но ако мериш захар е около 200 грама, не 250.  Peace
Марлела,благодаря за поправката, ти  си права за чашките,просто  моята чашка е разграфена от двете страни,едната в грамове,другата в унции,и точно където пише "1 Cup" ми се  стори че е на същото ниво където чертичката за  250 мл,но сега се вгледах по внимателно  и се оказва че е  не са на едно ниво  Peace благодаря  за инфото,ще ми е от полза Hug

# 632
  • София
Emigrantka, може ли да дадеш пример за нетоксични мазнини, с които е добре да се започне за да не се вдига инсулина? Кажи малко повече за съветите от книгите, които ги няма още тук  Praynig
Аз нещо не се справям явно с баланса на всяко хранене, защото бавничко свалям ( а и като правя и по някой въглехидратен "удар" от време на време, та съвсем се забавям  Crazy )

# 633
  • Chicago/Varna
Здравейте,момичета!Аз само ви чета и все се каня да започна да се храня по Зоната и все си оставам с каненето.На мен лично ми харесва горното меню,но аз бих заменила плодовете на обяд със зеленчуци,че иначе ще си остана гладна  Laughing.За 9 блока ли е?Ще се радвам ако и други си напишат менютата за улеснение на нас новите.А с Емигрантка не съм съгласна за ориза и спагетите,що се отнася до пълнозърнестите разбира се,които са от бавните въглехидрати.Не че ги ям,аз лично,много са ми гадни,но на който му харесват мисля,че са допустими,според това,което съм чела.

Жижи,отвори книгата "Овладяване на Зоната" на страница 387,и виж какво пише:
ВЪГЛЕХИДРАТИ,ВЪЗДЕЙСТВАЩИ УМЕРЕНО БЪРЗО НА ИНСУЛИНА:
    гликемичен индекс между  50 и 80% :
Зърнени храни:
Спагети(от бяло брашно)
Спагети(пълнозърнести)
Други видове макаронени изделия
Черен хляб
Закуски на базата на зърнени храни с триците
и т.н.....
И както пише доктора, след известно време в зоната ни препоръчва да хапнем една порция спагети,за да направим разлика как сме се чувствали преди и сега,и да си припомним какво е чувството както ти скочи инсулина,и на много места обяснява защо на обед например след порция спагети ни се иска да си полегнем,и да поспим.. обяснил го е много простичко. Но както казва той,не че ви е забранено да ядете хляб и спагети,просто ги сведете до минимум,и гледайте да си набавяте необходимите въглехидрати от плодове и зеленчуци  Hug
Няма забранени храни в Зоната,има храни които много лесно могат да ни изведат от Зоната,това е.  bouquet

# 634
# 635
А относно Зоната,това не е диета за слабеене,а начин на хранене,създадена от Бари Сиърс.

Тук в тези форуми, а и в други, много хора пишат постоянно че това или онова не било диета, а начин на хранене. Явно думата "диета" не се интерпретира правилно като й се приписва контекст, който тя няма или не трябва да има. Думата "диета" е от гръцки произход и означава точно това - режим, начин на живот. Всеки има диета, а дали е здравословна, е друг въпрос.

По въпроса за бавно усвоимите въглехидрати. Ще ти кажа моят личен опит без да робувам фанатично на никой режим или доктор, а четейки и слушайки тялото си. Един хармоничен режим включва много движение ако не активен спорт. Преди да трупна 8-те допълнителни килца (преди бременността) спортувах доста, а това не може да стане само на салатки  Wink Не може редовен фитнес три пъти в седмицата от по час и нещо с разнообразни кардио и силови упражнения да не изисква въглехидрати. Спортът също регулира хормоните и извайва тялото. За това е нужна и енергия. Някой писа, че имало адаптирано меню за спортисти по Зоната. Не съм го чела, но тогава аз адаптирах моето сама, и се получи отличен ефект. Сега за съжаление нямам време за спорт защото нямам баби и дядовци наоколо да ми помагат. Ще се заема пак когато детето тръгне на градина, но дотогава не смятам да изключвам хляба, спагетите и ориза (кафявите). Не става дума да "хапнем една порция спагети", а да се поемат като гарнитура, за част от храненето - въглехидратната. Поемайки тези храни, пак ще отслабна, може да е по-бавно, но смятам, че ще ми е по-полезно.

П.С. Сега прочетох съдържанието на горните линкове от The Baroness, и съм съвсем съгласна с написаното там. На една вълна сме. Simple Smile

Последна редакция: вт, 27 сеп 2011, 17:57 от Carmen

# 636
Emigrantka, аз акцентирах в разликата между милилитри и грамове, дали е 240 или 250 не е от огромно значение. Чаша с вместимост 240 мл. побира различни по грамажи продукти - например 200 грама захар, 120-150 грама брашно и т.н. Да не мерим 240 грама брашно или захар, просто защото няма да е 1 cup.  Peace
http://en.wikipedia.org/wiki/Cup_%28unit%29
аз съм извън Зоната от известно време и ми личи

# 637
  • Chicago/Varna
Emigrantka, може ли да дадеш пример за нетоксични мазнини, с които е добре да се започне за да не се вдига инсулина? Кажи малко повече за съветите от книгите, които ги няма още тук  Praynig
Аз нещо не се справям явно с баланса на всяко хранене, защото бавничко свалям ( а и като правя и по някой въглехидратен "удар" от време на време, та съвсем се забавям  Crazy )
The Bareness, мазнините по никакъв начин не променят нивото на инсулина.Мазнините забавят навлизането на въглехидратите в кръвта,което от своя страна подтиска инсулина.Мазнините които приемаме не са тиксични,те стават токсични вътре в тялото. Това не включва мононенаситените мазнини,които са ни нужни-ядките,маслините,авокадото,зехтина.Значи как се образува Toxic Fat  в нашето тяло-чрез арахидоновата киселина.Всички  мазни червени меса,всички видове рафинирано олио,от царевица,семки и т.н,от жълтъците и черния дроб.Всички тези продукти,организма ги превръща в арахидонова киселина.Тази киселина започва да обикаля навсякъде чрез кръвта,и се залепва по различни органи,било по сърцето,в мозъка,по черния дроб и т.н. и разболява дадения орган по един или друг начин. (Ще се опитам да го обясня по простичко,и по кратко) Значи,за да се защити организма от тази киселина,започва да обвива арахидоновите клетките с мазнина за да ги капсулова,за да не може да се движи в кръвта и да поврежда органи.И вече тези мастни образувания,с касулованата в тях арахидонова киселина-това е  Toxic Fat.И това,че слабееш бавно,радвай се,нормалното сваляне на тегло е от 300 до 400гр. на седмица. Ако слабееш бързо,значи губиш вода и мускулна маса,което не е добре(при различни други диети).Когато тръгваш да слабееш,стигаш до едно положение,когато започваш да сваляш и натрупаните около арахидонова киселина мастни образувания,и така  я освобождаваш,но в малки количества,и тогава организма успява да я изхвърли(за което спомага много рибеното масло) ,а когато се юрнеш с някакви зверски диети,изведнъж отваряш всички вратички и киселината хуква из цялото ти тяло,и от там супер призводство на лоши айказаноиди(арахидоновата киселина е основния градивен блок на лошите айказаноиди)и от там след време какви ли не болести....За това в зоната се слабее бавно но славно Simple Smile За пълните хора казва ,че  с единия крак са в гроба,а с другия стоят на бананова кора,защото при тях организма постоянно капсулова от тази киселина с мастни клетки,отделно при тях панкреаса бълва повече инсулин,за да може да складира и излишните приети въглехидрати,и във свеки един момент може да откаже вече,и тогава няма как да се спре разходката на киселината по вътрешностите ни.Но също пише и,че ако си слаб,не значи че си здрав,защото при слаби хора капсулирането е по забавено,и при тях единствения начин да се разбере какво е количеството на арахидоновата киселина в кръвта им е чрез кръвно изследване.И тази киселина е пряко свързана с мозъка,достигне ли там,мозъка започва да изпраща импулси за глад.И т.н.... Simple Smile Много интересна книга,аз не съм доктор,просто преразказвам какво пише доктор Сиърс. И съм склонна да вярвам на всички негови писания,след като са му дали Нобелова награда. И за  тия линкове в които пише за гликемичния индекс на вглехидратите,аз не им вярвам,всеки може да си направи сайт и да пусне нещо вътре,по склонна съм да вярвам на дългогодишни изследвания от признати микробиолози. В единия линк който си поствала прочетох нещо,че оризът бил нискогликемичен Thinking Thinking, напълно противоречащо на писаното от доктора. Тои казва защо китайците са слаби,след като ядат ориз? Техния организъм се е приспособил с вековете към ориза,и за това не пълнеят,но те са на второ място в света по сърдечни заболявания..Гликемичният индекс на ориза,(бял,кафяв) е между 80-100%
Уфф,май се унесох в писане,но ми е приятно да си говорим,и не обичам да споря с никого,все пак за това са форумите ,всеки да споделя интерсна информация.

# 638
  • Chicago/Varna
А относно Зоната,това не е диета за слабеене,а начин на хранене,създадена от Бари Сиърс.

Тук в тези форуми, а и в други, много хора пишат постоянно че това или онова не било диета, а начин на хранене. Явно думата "диета" не се интерпретира правилно като й се приписва контекст, който тя няма или не трябва да има. Думата "диета" е от гръцки произход и означава точно това - режим, начин на живот. Всеки има диета, а дали е здравословна, е друг въпрос.

По въпроса за бавно усвоимите въглехидрати. Ще ти кажа моят личен опит без да робувам фанатично на никой режим или доктор, а четейки и слушайки тялото си. Един хармоничен режим включва много движение ако не активен спорт. Преди да трупна 8-те допълнителни килца (преди бременността) спортувах доста, а това не може да стане само на салатки  Wink Не може редовен фитнес три пъти в седмицата от по час и нещо с разнообразни кардио и силови упражнения да не изисква въглехидрати. Спортът също регулира хормоните и извайва тялото. За това е нужна и енергия. Някой писа, че имало адаптирано меню за спортисти по Зоната. Не съм го чела, но тогава аз адаптирах моето сама, и се получи отличен ефект. Сега за съжаление нямам време за спорт защото нямам баби и дядовци наоколо да ми помагат. Ще се заема пак когато детето тръгне на градина, но дотогава не смятам да изключвам хляба, спагетите и ориза (кафявите). Не става дума да "хапнем една порция спагети", а да се поемат като гарнитура, за част от храненето - въглехидратната. Поемайки тези храни, пак ще отслабна, може да е по-бавно, но смятам, че ще ми е по-полезно.

За думата Диета си права,аз може би асимилирам думата с гладуване,и неприятни моменти,както и да е,за спортуването,то е важна част от Зоновото хранене.За спортистите няма отделно меню,или различен режим,просто те трябва да приемат по голямо количество хранителни блокове.Аз например спортувам усилено,и за това ям по 11 блока,а според моя ръст,ако не спортувам,ми се полагат 9 блока. На спортистите им трябва повече протеин,за да може организма да възстановява разкъсаните мускули, количеството на въглехидратите които трябва да приемат се изчислява въз основа на нужния протеин. А за това,че трябва да слушам тялото си какво да ям,аз не го слушам,защото какво става ако изям една въглехидратна "бомба" Панкреаса ми почва да произвежда яко инсулин,от там след час примерно кръшваната ми захар пада,и от там мозъка ми отчайващо се нуждае от нея,и най бързия начин да си я набави е чрез нещо сладко,което директно да влезе в кръвта за да стигне по бързо до него...и както казва доктора: започвате да се въртите в един въглехидратен ад Simple Smile Сега слушам тялото си по друг начин,от кои благоприятни въглехидрати се чувствам по добре.И започна ли да огладнявам,започва да не ми харесва,защото това означава,че излизам от зоната,и веднага се получава дисбаланс между хормоните.За това най добрия момент да се храниш е докато не си огладнял. А за това дали робувам фанатично на някой си доктор или режим,приеми го както искаш,на мен ми харесва да ям количества храна,и в същото време да слабея,да не изпитвам никакъв глад,и да се чувствам пълна с енергия и т.н все положителни чувства. Аз не искам да споря с никой тук,просто темата е за Зоната,създадена от Бари Сиърс,и говорим какво казва той,и когато има нещо,което противоречи на казаното от него,се чувствам все едно споря с него,аз дето хабер си нямам от медицина да споря с микробиолог,удостоен с нобелова награда.Както и да е,хубаво е тук да разменяме опит и информация,и да се учим един от друг,всеки е полезен с нещичко тук  bouquet

# 639
  • Chicago/Varna
Виж какво пише в първия линк  ooooh!
 "Щом трябва да контролирате теглото си, за вас е по-добре да изберете високовъглехидратни храни, а кафявият ориз е изключително подходящ." До тук прочетох,и затворих...здраво блъскане с въглехидрати,и на дърти години да се чудя коя диета или коя болница е по добра Simple Smile Как ли ще си регулирам теглото с високовъглехидратни храни Thinking,сигурно тоя дето е сложил тази статия в тоя сайт може да ни разясни Laughing

# 640
Emigrantка Ух!  Simple Smile  Излиза, че тази киселина хем е производна на мазнините, хем след това е капсулована пак от мазнини.   newsm78  newsm78
Всъщност няма значение, знаем, че животинските и рафинираните мазнини са вредни. Имаше една книжка, която ще изнамеря, която четох преди години. Знам, че е някъде у дома. Там нещата бяха обяснени по някакъв начин, не точно същия, и пак авторката беше получила някакво признание заради нейния метод. Имаше доста общи неща - оттам научих за "добрите и лошите" мазнини и т.н. Но освен омега мазнините имаше и други, да ги наречем "катализатори" на отслабването и регулирането на хормоните, които тя препоръчваше. Имаше режим, доказан и изпробван върху групи желаещи да отслабнат (в Америка, естествено). Доколкото си спомням, мазнините не бяха обяснени по подобен начин. И пак, доколкото си спомням, кафявият ориз беше окей. Вярно е, че всеки може да направи сайт с данни, а вече всеки може да напише и да публикува книга. Все пак, според болшинството достъпни източници, "кафявите въглехидрати" са здравословен вариант. За да не съм голословна, обещавам да потърся книжката, въпреки че това означава да отделя време.

Какво и колко усилено спортуваш и как успяваш, ако приемаш въглехидрати само от салати и зеленчуци? Когато аз спортувам активно, моето тяло няма нужда от "въглехидратни бомби", затова дори и не го предположих. Но приемам "добрите" въглехидрати. Имам нужда от тях заради спорта, а и без спорта изобщо не вярвам, че вредят. На спортистите им трябва не само протеин, а и енергия. Тогава се чувствах силна и здрава, и бях доволна от външния си вид. Друг въпрос е, че по някое време прекъснах режима заради бременността. Може би има и такива, които успяват да продължат и тогава, но аз не успях. Във всеки случай ще го провеждам по същия начин щом стане възможно защото вярвам, че е здравословно.

# 641
  • Chicago/Varna
Emigrantка Ух!  Simple Smile  Излиза, че тази киселина хем е производна на мазнините, хем след това е капсулована пак от мазнини.   newsm78  newsm78

Какво и колко усилено спортуваш и как успяваш, ако приемаш въглехидрати само от салати и зеленчуци? Когато аз спортувам активно, моето тяло няма нужда от "въглехидратни бомби", затова дори и не го предположих. Но приемам "добрите" въглехидрати. Имам нужда от тях заради спорта, а и без спорта изобщо не вярвам, че вредят. На спортистите им трябва не само протеин, а и енергия. Тогава се чувствах силна и здрава, и бях доволна от външния си вид. Друг въпрос е, че по някое време прекъснах режима заради бременността. Може би има и такива, които успяват да продължат и тогава, но аз не успях. Във всеки случай ще го провеждам по същия начин щом стане възможно защото вярвам, че е здравословно.

Ами доколкото успявам да перефразирам правилно на български,един вид лошите мазнини,веднъж  вкарани в тялото се превръщат в тази арахидонова киселина,организма се опитва да я спре,като  обвива тези арахидонови клетки с безвредни мазнини,за да ги капсулова,ако съм разбрала въпроса ти.
Иначе спортувам всеки ден,по час,два,горя средно от 700 до 900 калории.И с това темпо ми трябват по 11 блока протеин,следователно 11 блока и въглехидрат и 11 блока мазнини. Ти нали не мислиш,че ръбам само домати и краставици. Виж една моя вечеря : по принцип тренирам следобед,и после вечерята ми идва перфектно Simple Smile значи си сготвям 5 чаши спанак което е 1/4 блок,слагам и 1/4 чаша лук вътре и един блок доматено пюре,малко подправки и това ми е общо блок и половина въглехидрат до тук. Като съм сложила и 2 блока пилешко месо вътре,и третия блок протеин си натрошавам обезмаслено сирене вътре и става чудесна манджичка. И така до тук съм си използвала 3те блока протеин,и блок и половина въглехидрат.И имам още блок и половина въглехидрат. Правя си салата от една чаша краставици,и една чаша репички,с малко сол и оцет и малко копърче вътре,и салатата ми е половин блок,и ми остава един блок за десерт и изяждам една праскова,или половин ябълка,или къвто и да е плод -1 ВБ,и да не забравя,9 бадема,сурови по възможност,или смесвам маслини,бадеми,кишу,каквото дойде и ето то една бая прилична засищаща вечеря от три блока Simple Smile И закуските и обедите ми са такива,големи приятни порции Simple Smile)
А за въглехидратните бомби,и например скоро имахме рожден ден в къщи и при вида на тортичката с мъжа ми не устояхме,ни какво направихме,изчислихме че една шеста от тортата е два блока въглехидрат и един протеин,и за да го балансираме,трябваше да добавим още един блок протеин за да е по равно,и преди да хапнем тортата,си хапнахме 1/4 чаша котидж сирене(един протеинов блок),и после тортата,и така,нито си повишихме инсулина,хем си хапнахме,хем си останахме в зоната
И когато спортуваш,нямаш никаква нужда от въглехидратни бомби,имаш нужда от по голямо количество балансирана храна,защото като хапваш повече въглехидрати,и не толкова достатъчно протеин, организма ти отчаяно се нуждае от протеин за да поправи накъсаните мускули,и ако не му доставиш протеина,трупаш изключително бавно мускулна маса,а дори и да не тренираш,също ти трябва протеин,и когато не му го доставиш,организма си казва ок,на мен ми трябва този протеин,за да мога да произвеждам глюкоган с който да мога да свалям повишения инсулин причинен от многото въглехидрати,и от къде да го взема,ами ще го взема от мускулите,защото те са изградени от протеин. За това при средната възраст вече,хората започват физически да са слаби,да се измарят лесно,да нямат сили,защото организма сам си топи мускулите за да си набави протеин  Hug трите неща Протеин,мазнини и въглехидрати трябва да са ти в менюто в определените количества,иначе нищо не става,едно се подобрява,друго е уврежда,а целта е да да сме здрави  Wink

# 642
  • Chicago/Varna
и забравих да добавя за мазнините,доктора казва колкото и да ви е странно,на нас ни трябват мазнини за да топим мазнини.Т.е трябват ни мононенаситени мазнини,бадеми,маслини и т.н. Ние как трупаме мазнини,като ядем много въглехидрати,и по често високогликемичните. И инсулина когато отдели колкото му трябват на организма,другите излишни какво ги прави,превръща ги в мазнини,и ни се лепят по задниците и къде ли не. А мононенаситените мазнини какво правят,забавят навлизането на въглехидратите в кръвта,и от там инсулина си седи мирно,и не складира мазнини Simple Smile Дано да не е звучи объркващо Simple Smile За това ни трябват мононенаситени мазнини,за да стопим нашите складирани вече.Метаболизма в зоната превключва от режим на горене на въглехидрати,към режим на горене на мазнини. Представи си постоянно висок инсулин,който само тъпче на вътре в клетките мазнини,а когато си е ок инсулина,тези вратички на мастните клетки се отварят и организма ги ползва за енергия на тялото.Дори само да дишаме,ние хабим енергия,и в този режим слабеем без дори да правим нищо,защото вратичките са отворени,а иначе инсулина не позволява да ползваме тези натрупани мазнини за енергия Simple Smile)

# 643
Момичета имам въпрос!На първа страничка на темата пише, че Зоната и луната се съчетават добре- да се пие 2-3л айрян,мин.вода и чай,но това за всички фази на луната ли се отнася или само за пълнолунието ? Моля някой ако знае или го прави да ми отговори?

# 644
Emigrantка А какво ядеш преди и след тренировка? Не каза какво точно спортуваш?

Общи условия

Активация на акаунт