Фиброаденом- да се оперираме ли?

• 192 095
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
Да се отчета и аз. Днес бях на преглед при д-р Василев, за да видим как са нещата с моя фиброаденом. Слава богу всичко е наред, няма нарастване на размерите и всичко останало е ок.  Praynig Отново на преглед след 6-8 месеца.

Съветвам тези, които искат да си записват час за него, да се обаждат сутрин рано, може и към 8,00 ч., защото после става лудница и жената не успява да вдига телефона, тъй като прави мамографиите. Peace

# 601
  • София
Браво, Бести, чаках да напишеш! Hug

# 602
Браво, Бести, чаках да напишеш! Hug

Hug Hug Hug Мерси Валенце! Hug

# 603
Здравейте, извинявам се ако някъде има отговор на въпросът ми, но нямам възможност да изчета и двете теми...
Преди 3 дни ми откриха фиброаденом с размери 8мм на 12мм, лекарят беше категоричен, че трябва да се оперира, макар и не спешно  Rolling Eyes. Мисля, че го имам от около 7-8 месеца и като, че ли не е нараснал от тогава. Попитах лекаря задължително ли се оперира и той каза: да няма, друго лечение. Въпросът ми е: какво ще стане ако не го махна? В смисъл, че той сега не ми пречи по никакъв начин, не ме боли, не ми създава дискомфорт, дажа трудно го напипвам, не съм забелязала да расте поне до момента. Не може ли просто да си стои, след като е 100% доброкачествено образувание, може ли да ми навреди?

# 604
Калина, 100% сигурност какво точно е образуванието в гърдата ти ще даде само и единствено хистологията след оперативна намеса. След  сантиметър и половина - два, е необходимо образуванието да се премахне. Потърси още едно, две мнения преди да легнеш под ножа. Хубаво е да прочетеш поне тази тема, обърни внимание и на първа страница, има полезно инфо. Нека и други се включат с мнение.

Betsy браво мила, само добри резултати :*

# 605
Благодаря ти за отговора. В момента я чета темата и май все повече клоня към операция...
Просто защото прочетох, че на някои от вас са им препоръчали да ги следят на 6 месеца примерно и ако нараства образуванието тогава да се махне, а на мен директно от първия преглед ми каза операция... и затова се зачудих, ако не расте и си стои така дали ми пречи... Rolling Eyes
Иначе каза на 100% фиброаденом, нямало съмнение за злокачествено... незнам, може би защото съм на 22 години. И все пак ако не е сигурно, май наистина е по-добре да го махна. Просто искам ако има начин да се избегне операцията, но явно няма. Sad

# 606
  • Карлово/ Пловдив
Противозачатъчните могат да доведат до образувания в гърдите както и продължителния им прием увеличава риска от рак на гърдата и рак на маточната шийка.Освен това същите имат много странични ефекти които са повече от ползите им всичко това е описано в листовката.Освен това знам за случаи на фиброаденоми получени в следствие от прием на противозачатъчни.А бучките в гърдите в резултат на противозачатъчните се срещат,не е казано,че при всяка се получават но се получават.Прием на тези медикаменти мисля,че е редно да има само когато е нужно,а не просто защо на някой му е кефнало да ги пие.

Относно фиброаденомите много е изписано в темата като при фиброаденомите се процедира или с оперативното им премахване или проследяване на определен период от време.Какво да се прави в дадения случай решава лекаря който ви следи.
За какво иде реч казват както образните изследвания на база на контури,очертания,сенки - ако е нужно оперативно отстраняване диагнозата се допълва от хистологията.
Поздрави за добрите резултати при момичетата които са писали по-горе.Дано при всички с проблеми да са такива.  bouquet  bouquet

Последна редакция: чт, 25 окт 2012, 17:23 от docsi

# 607
docsi много истина има в поста ти. Аз преди години пих противозачатъчни и бях много доволна. Преди една година ми се наложи да ги пия заради киста отново. И имам големи съмнения, че моя фиброаденом се е получил от тях. Интересно ми е има ли някаква статистика, която показва дали след премахването на фиброаденом се появява нов и след какъв период от време. Защото си говорих с една жена, която вече е оперирана от 3 фиброаденома и тя също смята, че е от противозачатъчни. Thinking

Докси мерси за поздравите и дано всички да са добре! Hug

П.С. В болница Сердика има безплатни мамологични прегледи. Можете да се запишете. Повече информация има на сайта им:
http://www.mbalserdika.com/site/archives/1012

# 608
Здравейте, не зная дали въпросът ми е съвсем по темата, но не намерих по-подходящо място да го задам. Става въпрос за моя близка, която е близо 80-годишна. На младини, след раждане, получава мастит и е оперирана 2-3 пъти, този мастит се е проявявал и през годините неколкократно. Гнойта е била изтегляна със спринцовка и не се е стигало до операции. От няколко месеца отново има сходни оплаквания - болки, втвърдяване и кървене от гърдата. Много се стреснахме и вчера се върна от преглед в Стара Загора. Там, в някаква частна клиника, без пълни изследвания, едната лекарка я е уплашила, че става дума за рак и то "изтърван". Потърсила е мнението на още двама лекари, единият от които шеф на отделението по онкология, според които диагнозата е прибързана. Докато чакаме пълните изследвания, се зарових във всевъзможни форуми и изчетох купища статии. Някоя от вас сблъсквала ли се е с подобни симптоми? Не искам да губя надежда и да мисля за най-лошото...  Praynig

# 609
Аз както миналата седмица ходих при Василев, реших да отида и в МБАЛ Сердика на безплатните профилактични прегледи при д-р Средкова. Всъщност тя ми откри за пръв път фиброаденома и чух и други добри мнения за нея. И днес бях на преглед - фиброаденома е факт, но за разлика от д-р Василев, тя иска да го маха. Според нея нямал място там и при евентуално забременяване, заради хормоните можело да се изроди в злокачествено по нейните думи. Shocked И вече не знам какво да правя. Двама доктори, две напълно различни мнения какво да се прави с фиброаденома. Докторката каза, че операцията ще е с местна упойка за 20 минути. Но все пак е операция.
Дайте съвет какво да правя - май ще се наложи да търся трето мнение! Sad

# 610
betsy, колко е голям фиброаденома?

# 611
besty и на мен ми казаха същото за моите 4 фиброаденома... и затова ги оперирах...  Rolling Eyes

# 612
betsy, колко е голям фиброаденома?

Няма и 1 см - докторката казва, че е около 9 мм, а д-р Василев го измерва с неговия ехограф около 7-8 мм. И аз не знам къде е истината Sad

# 613
Имам приятелка, на която също и откриха фиброаденом с размери 1 см. Оперира се и вече всичко остана в миналото. Операцията мина леко и тя се чувства много добре.

# 614
При бременност може или да нарастне, или да изчезне. Това с израждането в злокачествено на вече установен с годините и времето ФА ми се струва направо фанатично....

Общи условия

Активация на акаунт