Великденски пости -2011!

• 68 596
  • 660
  •   1
Отговори
# 360
  • Градът на липите
Нещо не мога да разбера,ама на този календар които е даден в началото не виждам преди Благовещение да има строг пост.Или аз нещо бъркам?!?

Иренка в един от постовете си е написала Цитат :Че после три дни строг пост и евентуално причастие на Благовещение.

# 361
Lady sexy, ние обикновено у дома правим някое от следните неща:
- зрял боб с доматено пюре и подправки като салата;
- боб чорба;
-леща чорба;
-сварен ориз с домати и подправки;
- боб с ориз на фурна;
- варено жито;
- кисел с компот и нишесте
 туршии, салати без олио. Това е нашето строго постно меню

# 362
Didonika, ако човек се причастява на Благовещение преди това 3 дни яде без олио, но ако няма да се причастява то олио се яде. Много хора ядат без олио в сряда и петък, но това си е с благословението на отеца. Иначе сега олио се яде

# 363
Дес, маята е строгопостна, а маслини и през строгите пости също се ядат, стига да не са плувнали целите в зехтин

# 364
  • София
Незнам какво да правя. Откак започнах поста, почти непрекъснато съм болна. Тъкмо се оправих и 2-3 дни се чувствах добре и ето днес пак кашлица, този път с температура и признаци на грип. Явно ми е паднал имунитета, а се стремя да се храня здравословно. Започнах да се замислям дали да не включа замалко яйца и млечни. От друга страна искам всичко да бъде както трябва. Постът ми да бъде истински. Дължа много на Господ и не искам да се предавам...

# 365
Наде,такова е времето в момента.Около мен много непостещи са болни,настинали,грипави...ууужассссс Rolling Eyes Сигурна съм че не се дължи на постите твоето боледуване,но ти си знаеш най -добре.Оправяй се Hug

Последна редакция: вт, 22 мар 2011, 22:07 от Дес

# 366
Наде, аз си мисля, че по време на пости на организма му е по-леко и тогава по-лесно преборва болестите. Яйцата и млякото само ще утежнят нещата. Но ти си реши

# 367
  • София
 Благодаря на всички за страхотните идеи и рецепти.  bouquet
 По време на строг пост готвя и гювеч в глинено гърне, става много вкусен и дори свекърва ми не позна, че е без никакви мазнини Peace Разбира се слагам най-различни зеленчуци, задължително подправям с червен пипер, сол и пресен магданоз.

# 368
Наде,  млечните са слузообразуващи и ако нещо ти попречи за бързото пеборване на настинката, това са точно те Laughing
Всеки път се чудя на финния механизъм, как  синчето ми, когато е завирусено, повръща цялата  поета храна, за да може организмът да се насочи към борба  с вируса, а не да хаби излишна енергия за храносмилане.
Та в горния ред на мисли бихти пепоръчала даже и ден-два със съвсем минимално к-во храна.

# 369
  • София
Ммда, и при сина ми има такова нещо. Когато е болен и му дам прясно мляко, винаги повръща. Благодаря ви! Дадохте ми кураж! Heart Eyes За по- малкото храна... незнам при мен дали ще бъде добре. Отслабнала съм някъде с 2-3 кг от началото на поста. Не, че ми липсват, но нали рязкото отслабване не е хубаво за организма. Но мисля да заложа повече на плодовете и зеленчуците. Чайовете с мед си ги пия нон- стоп.

# 370
  • I want it all and I want it now.
Здравейте.  Това с олиото някой може ли да ми го обясни. Забранява се олио ,а се разрешават ядки и слънчогледови семки. Нали от слън. семки се прави олиото? От другите ядки също може да се прави олио( просто не излиза икономическо изгодно. ) Зехтин консумирате ли ?
 Наде - Купи си лимони . Мини и през билкова аптека има много хубави чайове точно за настинка.

# 371
Благодаря ви за идеите! Аз карам строг пост в сряда и петък, сега мен накарахте да се замисля за поста преди Причастие - досега не съм постила строго преди него, а май трябва  Thinking

# 372
И аз направих морковените бонбони, само че никой не ги оцени освен мен Close Овалвайки си бонбонките обаче ми хрумна, че от морковено-кокосовата смес ще стане чудна база за абсолютно постни овесени бисквити и наистина. Добавих малко фини овесени ядки, малко вода и стафиди, и ги изпекох на домакинска хартия.  Не съм ги оформяла с ръце, а с опакото на лъжицата им наподобих леко кръгла форма. Днес са още по-хубави, твърди, а като ги хапнеш леко дъвчащи, карамелизирани.

Последна редакция: ср, 23 мар 2011, 14:41 от evhen

# 373
syn, преди време и аз си карах по тази логика, че щом не се яде олио значи не се яде и маслини и ядки, защото от тях се прави олио. Но се оказва, че не е така. От много свещеници вече го знам, че дните в които е строг пост не се яде олио и не се употребява вино и алкохол. Но може да ядеш ядки, маслини и оцет нищо, че той е винен продукт.

Lady sexy, ако няма основателна причина поради, която да не можеш да постиш строго, преди Св. Причастие задължително се яде без олио. Но това се уточнява със свещеника при когото се изповядваш. Защото и тук има различия. Някои свещеници казват, че олио не се яде 3 дни преди Св. Причастие, но ако един от тези 3 дни е събота, то тогава се яде олио. Защото в събота е забранен строг пост. Но други свещеници казват, че щом се готвиш за Св. Причастие, то независимо кои са 3-те дни олио не се яде. Затова без да се объркваш, кой какво казал, най-добре говори със свещеника при когото се изповядваш и както ти благослови той, така го и направи.
Леки пости на всички!

# 374
  • София
Здравейте  bouquet

Аз пак наминавам на бързо, че от два дни ме тръшна някакъв вирус и хич не съм в кондиция.

Изчетох темата набързо.

Постите ги спазвайте, както са обяснени в календарчето, освен ако свещеник (изповедник) не ви е казал изрично друго. Това със строгия пост преди причастие или в сряда и петък е индивидуално.

От ядките и маслините може и да се прави мазнина, но сами по себе си не са такава. Пак ще дам примера с плодовете и ракията/виното. За маслините само следете да са съхранявани в саламура, а не в зехтин.

Надето Simple Smile, другите са ти отговорили, но и аз да потвърдя казаното от тях, че млечните ще утежнят оздравяването ти. Желая ти бързо оздравяване Hug

Barbera, пробвала съм какви ли не овесени трици и ми харесва само един вид. Водят се фини и са в пъти по – хубави от другите.

Be Light, ролцата от раци не са постни Peace

iliqnka, няма проблем, ще взема да я оформя като рецепта, но ако не е проблем след няколко дни, че както споменах не съм в кондиция.

Общи условия

Активация на акаунт