Великденски пости -2011!

• 68 676
  • 660
  •   1
Отговори
# 510
Днес правих локумки. Стават много лесно и са невероятно вкусни.  Рецептата е следната:
1 ч.ч. бяло вино
2.ч.ч. олио
брашно да стане средно твърдо тесто
Вътре в тестото захар не се слага
От това тесто се правят топченца, колкото орех, в които се поставя малко парченце локум (може и ядка от орех плюс локума, но аз не слагам). Пекат се около 20 минути на 230 градуса, до златисто. На пипане трябва вече да не са меки.
Изваждат се и още горещи се овалват в пудра захар смесена с ванилия. Внимавайте при овалването да не ви се разтрошат, по-внимателно трябва да се овалват в захарта.
Приятен апетит!

# 511
А тук намирам страхотни идеи за ядкови млека и сирене, но доста време и игра се изисква!Та питанката ми е дали няма ли ги някъде да се продават в готов вариант?А на вкус как са - който е опитвал соево и другите "растителни" млека моля ,ако не му представлява трудност да внесе малко инфо smile3503?

mariyanavi, под "готов вид" пакетирани ли имаш предвид? За ядкови се съмнявам, защото тези, които ги предпочитат обикновено искат да си спестят добавки и разни други вредности, а не знам как иначе ще се запазят дълго време.
Но  можеш да  опиташ  бадемово мляко в Dream house. Преди имаха и конопено, но сега не го виждам в менюто. Зоя бг имат суров бар в смесения си магазин, но не знам какво точно предлагат. В сайта им пише: "В суровия бар ще можете да опитате приготвени на място: шейкове със супер храни, сурови и веган сандвичи, био кафе и напитки."

# 512
много хубава темичка- не постя - т.е не съм християнка, ако бях със сигурност щях.

но това не ми пречи да надниквам от известно време и да следя хубавата ви темичка, постим с детето по принуда, не ядем млечни и яйца, заради алергия.

mariyanavi аз от известно време правя ядкови и зърнени млека сама, както и тофу и друфи растителни продукти от млякото и остатъците.
Примерно соевото мляко го използвам при теста за баници, кексове, при млечни сосове и всичко което може да се замести кравето.

Овесеното мляко си го пием директно с малкия, или си правим сутрешните овесени или ечемичени ядки с него.

оризовото пак за хляб и др тестеи използвам, или правя страхотни оризови кремове с плодове

бадемовии млека от други ядкови млека, използваме за шейкове главно.

Вкусът на соевото мляко е леко тръпчиво, но има начини за смекчаване- не забравяйте купувайки соева напитка от магазина не купувате соево мляко- пък и има много противоречиви мнения за него. Аз мисля че щом не се злоупотребява и не се храним главно само със соя, а остане само като една малка част от менюто ни, едва ли би преставлявам проблем. все пак е един много добър заместител на млечните продукти, без лактоза и холестерол.

На малкия правя мляко от киноа, много питателно и полезно мляко става - тук съм писала за млеката http://madeitinhome.com/index.php/advices/diy.html
мисля да сложа за всяко мляко отделна статия, но нещо не намирам време с малкия бандит

Купешкото соево мляко има много приятен вкус, на ванилия и е сладичко.

можеш единствено да разбереш вкуса на млеката, ако почнеш сама да си правиш- не е трудно, даже е забавно  Crazy

Последна редакция: сб, 09 апр 2011, 23:16 от lux

# 513
Здравейте!
Имам нужда от идеи.
В петък имам рожден ден живот и здраве, а в събота съм поканила гости. Почти съм измислила менюто за гостите. Но за основното още се чудя. Намислила съм да направя пълнени гъби. Но чуденето все още ми е с каква плънка да са те. Моля ви помагайте с идеи!

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 22:02 от katelinka

# 514
  • София
Добър вечер и от мен Grinning

Да се похваля с хубавите новини - сестра ми роди прекрасно момиченце, а аз днес окончателно разбрах, че чакам момченце Grinning

katelinka, малко по - късно ще ти покажа няколко идеи, само да си сваля снимките от апарата и да напиша рецептите. В понеделник нали празнувахме рождения ден на баща ми и точно пълних гъби с картофи. За втори път ги правя и става много вкусно. Но като видиш снимките ще се убедиш сама Grinning Освен тортата и идеите от този рд мога да ти помогна с още много, защото на мен винаги рд - то и имения ми ден се падат по време на пост Laughing

# 515
brazilka, Да ти е жива и здрава племенницата!!! Много ще съм ти благодарна за идеите. Аз уж съм понамислила вече някои неща, но с повече идеи със сигурност ще е по-добре.  Simple Smile

# 516
brazilka, честита радост, да са ви живи и здрави децата и много да ви радват  baby baloni Лека бременност!

# 517
Бразилка, голямо благоденствие във вашата фамилия...   bouquet  bouquet  bouquetМного радости!!! Страхотно!!! Пожелавам ви щастие, но с толкова малчугани, няма как да е  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Някъде има ли рецептата за пълнените гъби с картофи?!?  newsm78 Може и да съм я пропуснала  Sad

# 518
Бразилка, да ти е жива и здрава племенницата!   bouquet
Честити сини гащи и на теб!  Heart Eyes
Много здраве, щастие и детски усмивки за цялото ви семейство!  Hug

# 519
  • София
Много ви благодаря за пожеланията, много сте мили Hug

Най – накрая свалих снимките и качих рецептите от рождения ден на баща ми.

Това са пълнените гъби с картофи.

Освен с картофи може да се напълнят със смес от лук, магданоз, пънчетата и орехи. Нещо не откривам снимките, че съм ги правила отдавна.

Приготвих и брускети с патлаждан.

Както и кюфтенцата от тиквички на Lady sexy. Специални благодарности за хубавата рецепта. Сервирах ги с постен чеснов сос.

Разбира се, рожден ден не може без торта.

Постна шоколадова торта

Вчера приготвих коприва с ориз и орехи.

katelinka, снощи много ми се доспа и не успях да свърша обещаното, за което се извинявам. Сега съм свободна и ще подбера предложения   bouquet

# 520
 brazilka, благодаря за чудесните предложения. Аз днес влязох в блогът ти и оттам си харесах тортата, която вече си предложила и тук. Дори я направих (без крема) за да видя дали ще ми допадне на вкус. Само един въпрос - ти сиропирала ли си твоята или не? И ако не я сиропирам суха ли ще седи. Аз сега извадих моята от фурната. Гъбите също изглеждат чудесно, единственото ми подобрение може би ще е да им сложа повечко зелени подправки. Иначе са си супер. Много, много ти благодаря  bouquet

# 521
  • в семейството
brazilka , честита племенница! Много радости тази година за семейство ви   Hug .
Благодаря, че споделяш рецептите си! Трапезата ни става по-разнообразна и интерсна!   bouquet
Да споделя, че правихме (по-скоро щерката и то два пъти) постните локумки на Дес - станаха страхотни.   chef

И сега да кажа, че тотално съм се изложила: мислех си (не знам защо и от къде  тая логика Rolling Eyes ), че мога да ям хайвер. Дори мъжът ми, като го разбива му казах да не слага яйце заради мен.  ooooh!
Ще пръдължа да си постя, въпреки прегрешението...

Последна редакция: чт, 07 апр 2011, 15:17 от fotka

# 522
Бразилка,честита племенница  bouquet Страхотни неща си показала.Аз си харесах тиквените кюфтета и тортата,но нямам соево мляко,тук из малките градове такива чудеса не продават.Исках да те питам,стана ми интересно по повод РД на баща ти - вие всички в семейството ли постите,та си приготвила тези постни ястия за празника?

Кателинка,бразилка е казала че не се сиропира,стои си сочен блата.Аз също му се чудя на този крейзи кейк(защото виждам че това е въпросният блат),незнам дали ще го харесаме.Преди правих постен кекс със някакъв конфитюр беше,ми изобщо не ми харесва.И си казах по добре без сладко отколкото с това Mr. Green Хайде ти като го направиш сподели впечатления.

Фотка,радвам се че сте харесали локумките.И аз оня ден ги правих пак,всички много ги харесват Grinning

# 523
brazilka, за мен е голяма чест да направиш кюфтета по моя рецепта, обикновено аз черпя идеи от твоя блог! Тортата, която си направила изглежда страхотно, както и останалите неща  smile3525. Смятам да направя гъбите с картофи, тоя пост още не съм яла гъби, а обикновено като постя са ми основно ядене. Благодаря, че споделяш с нас такива хубави рецепти!

# 524
  • София
Бразилка, и от нас- честита племеница и синя новина! Пожелавам много здраве и щастие на цялото ви семейство!

Общи условия

Активация на акаунт