Великденски пости -2011!

• 68 645
  • 660
  •   1
Отговори
# 525
Аз да докладвам резултатите от моята шоколадова торта, по рецептата на brazilka. Стана много добре. Така чудно се наду, че все едно има яйца в нея. Аз все пак реших да я сиропирам за да стане по-сочна, защото у дома така харесват тортите. Но след сиропирането тортата стана мнооооооооооого сладка. Чак на мен дето сладко не ми се опъва, ми дойде в повече. Но тортата определено си заслужава вниманието ни. Аз си мисля да й направя някакъв бял крем за да има контраст на цветовете. Бразилка за пореден път благодаря  bouquet

# 526
  • София
Предложения за гости по време на пост

Пълнени тиквички с ориз/булгур и гъби

Пълнени патладжани с гъби / с имамбаялдъ

Пълнени картофи

Пълнени гъби с картофи/магданоз, лук, орехи, пънчета

Пълнени чушки с ориз/ булгур (поднесени по – атрактивно например в половинки като лодки)

Пълнени сухи чушки с боб, леща или картофи.

Пълнени домати с ориз/булгур.

Малки лозови/зелеви сарми със сос

Зеленчукови шишчета със сос

Китайски пролетни ролца

Различни видове постна паста, пица или лазаня. Чудесно предложение и мини пици.

Подлучени тиквички/патладжани с доматен/чеснов сос

Постни картофени кюфтета, от леща, тиквички, лапад/спанак.

Паниран лук

Не забравяйте, че са разрешени безгръбначните и може да предложите на гостите си панирани калмари, миди, скариди, октоподи на скара и т.н.

Паеля

Може да се приготви и тематична вечер:

италианска кухня (паста, лазаня, пица, брускети, салата ала капрезе, салата от рукола, чери домати и т.н.)

азиатка вечер (суши (без риба, но може с морски дарове или зеленчуци), азиатски салати, задушени зеленчуци, панирани зеленчуци, пролетни ролца, ориз (може и с морски дарове)).

ориенталска вечер (фалафели, азиатски салати, разядки и гарнитури, пилаф)

мексиканска вечер (мексиканска салата, сервирана в цветни чушки, основно – чили кон менте, сервирано върху печен картоф, гуакамоле, доматена салца, тортиля, начос, емпанадас). Тук са малко по - специфични ястията и за това ще приложа и снимки:

Може да се предложат различни видове салати и разядки. Мисля, че тук всеки може да импровизира до безкрай.

Ето един по – интересен начин на поднасяне на картофена салата или гарнитура. Приготвих го за миналата Цветница.

Десертите може да са най – различни – торта, бисквитена торта, сладкиши, сладки, баклава, тригуни, мъфини, мини торти, постен сладолед, постен пак и мини пайове, тарталети, бутерки, палачинки, палачинкова торта, щрудели, постно мляко с ориз, сладко суши и други.

Със сигурност има още много, но това са нещата, за които се сещам на прима виста.

# 527
Супер, brazilka с толкова много предложения, със сигурност има по нещо за всеки  bouquet

# 528
  • София
Момичета, още веднъж ви благодаря за вниманието и прекрасните пожелания  Hug

fotka, продължавай и не се притеснявай. Преди време масово хапвахме по време на пост и растителен кашкавал и сметана и какво ли не. На всеки се случва и не е станало нещо кой знае какво. Особено след като не си го направила осъзнато.

Дес, аз и друг съм споделяла, че у дома всички постим, което несъмнено е голямо улеснение за мен. За това и не се чудете, че готвя често и в големи количества.

katelinka, много си бърза с тортата Crazy Аз не я сиропирам, защото блатът е сочен и влажен. Днес сутринта хапнахме последните парчета и все още седеше сочна, а не изсъхнала. Тя ще дръпне още и от крема. Да си призная, че ми искаше и аз да направя нещо по – интересно от шоколадова торта, която правя за не знам кой път, но това ми се стори най – бърз вариант, а и изпробван. В последно време и килограмите си казват думата и гледам ако мога да си спестя време на крак в кухнята Embarassed Може да пробваш ако искаш с кокосов крем – кокосова сметана, кокосови стърготини, пак малко нишесте. Като малка баба правеше крем от масло, брашно, мляко и захар и мислех да пробвам като заменя маслото с маргарин и сложа малко аромати. Ще чакам с нетърпение какво ще измислиш и снимков материал Crazy

Желая ви хубава вечер  bouquet

# 529
О непременно ще кажа и покажа каквото успея да сътворя за празника. А днес тортата стана бързо, защото аз всъщност не правих крема, а само основата, за да видя какво се получава, а утре живот и здраве, вече ще направя тортата както си трябва. А тази от днес ще си я хапваме ние с мъжа ми Grinning

# 530
  • София
 brazilka и всички останали, които споделят идеи - благодаря!
 Аз постя сериозно за пръв път, единствена в семесйството, но и сам войнът е войн:) Само един път наруших поста, вчера, когато се нахвърлих върху един купен от съпруга ми дюнер фалафел и чак по средата се усетих, че е с млечен сос Confused Успях да спазя дните на строг пост, което ме мотивира и се надявам, че вчерашното ми прегрешение ще бъде опростено на причастието.

# 531
  • София
katelinka, Честит рожден ден! Да си жива и здрава, много обичана и щастлива!

*Elle*, ще ти кажа същото като на fotka. Продължавай и не се притеснявай Hug Сподели го по време на изповедта. Междудругото пак може да ядеш сандвич с фалафел, но като ги помолиш да ти сменят соса с кетчуп.

# 532
  • София
Добър вечер и от мен Grinning

Да се похваля с хубавите новини - сестра ми роди прекрасно момиченце, а аз днес окончателно разбрах, че чакам момченце Grinning
...

Ихаааааааа. Еййййй значи Бог винаги намира да покаже милостта си бе. А честито и добре дошла на момата, па момъка ще го мислим когато Бог благослови да дойде и той.

brazilka и всички останали, които споделят идеи - благодаря!
 Аз постя сериозно за пръв път, единствена в семесйството, но и сам войнът е войн:) Само един път наруших поста, вчера, когато се нахвърлих върху един купен от съпруга ми дюнер фалафел и чак по средата се усетих, че е с млечен сос Confused Успях да спазя дните на строг пост, което ме мотивира и се надявам, че вчерашното ми прегрешение ще бъде опростено на причастието.

Щом си си го признала пред себе си - това вече е половин грях. Ако имаш възможност го изповядай преди причастие.

Сега за гъбите, че не мога да намеря поста. Аз съм ги пълнил с ориз и стафиди. И отгоре ако са едри хвана та му лепна и едно резенче домат. Вече почти накрая като се поизпечат им ръсна бял сусам. Малко хрупкат ама то щото мойте така си ги харесват.

За внучката пък специално правя друг номер. Задушавам гъбите цели. Намирам такива дето да са средни и с пънче. После правя картофено пюре (без мляко с маргарин) и турям за основа. Част от картофеното пюре размествам с пасатора с пресен магданоз и то вземе та стане зелено и си играя там та го шаря отгоре демек да замяза на полянка. И върху тая поляна нали редя целите гъби се едно са поникнали там. Щерката па даже от чисто бял сварен ориз и стафиди прави и пътека.

Много почитаемото лакомо семейство винаги протестира що не правя цялото пюре зелено ама да има ме вземат, няма аз да се мъча да го правя пък те само да ядат.

Апропо пробвали ли се картофено пюре със зелени маслини (цялото се пасира) ? А... пробвайте де - да видим какво ще кажете после. После ще има "Еееееееее с маслинкиииии.... Ииииииии с чесънчеееее..." (ууууу да ... да не забравите чесънчето тук ).

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 11:36 от дядо хаджия

# 533
 Joy Joy Joy Дядо Хаджия, ако не е Бразилка, ще си ти...
Страхотно идейни сте  Joy

# 534
 Peace Чудни идеи, да! Аз правя картофено пюре със зелени маслини, но цели - страхотно е. По същия начин ги добавям и на картофена салата, където слагам още кисели краставички, много копър и кориандър малко за по-различен вкус.

Сега като се замислих то не останало до края на поста много време, а съвсем неусетно ми върви, та чак лети...

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 13:26 от Be Light

# 535
  • София
Ехооооооо давайте на печени ябълки върху канапе от булгур залят с ягодов сироп (е...то мойто беше вода от компот от ягоди ама ся подробности). Направо става фантастично бе. Те сега ги омаахме още врели.

# 536
brazilka, БЛАГОДАРЯ за чудесните пожелания! Да ти се връщат и на теб многократно!  bouquet

И на Дядо Хаджия благодаря за идеите за гъбите!

# 537
Кателинка,честит рожден ден!
Много късмет и здраве ти пожелавам!
  bouquet Hug
Бразлика,мерси за обяснението,извини ме че не съм разбрала преди като си казвала Embarassed

Аз днес сварих звездички на децата - за тях със сирене,а за мен салата със домати,маслини,краставичка и звезди Grinning

Дядо хаджия,булгур никога не съм хапвала и готвила.Виждала съм го в солени варианти,но и сладък ли може да е?Дай малко инфо за невежа като мен,моля Praynig

# 538

Честит рожден ден, katelinka! Бъди здрава, щастлива и успех във всички твои начинания!

brazilka, твоят пост отново много радва!

# 539
Госпожа Емилия Спиролинова,lux много благодаря за информацията-много ценни съвети!
КАТЕЛИНКА чЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!ДА СИ МНОГО ,МНОГО щАСТЛИВА! newsm59  Gift Tada
ПРИЯТНА ВЕчЕР НА ВСИчКИ!  bouquet  bouquet  bouquet
(извинявам се за малките букви,но компютъра прави номера)

Общи условия

Активация на акаунт