Великденски пости -2011!

  • 68 655
  • 660
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 508
От все сърце благодаря на всички ви за чудесните пожелания! Много сте мили! БЛАГОДАРЯ  bouquet Hug

# 541
  • Мнения: 932
Кателинка,честит рожден ден и от мен!! Нека Господ те напътства и помага във всичко!
Елл,твоето момченце рожден ден ли има? Heart Eyes
Аз не пиша,защото няма какво. Не съм никаква готвачка и карам на най-простите възможни ястия. Досега наистина не усетих поста. Струва ми се супер лесно,но да не казвам голяма дума.
Бразилка,бих искала да изразя най-най-искреното си възхищение!!! Ако знаеш колко много твои снимки запазвам като идеи-а картофената салата задължително ще бъде едното от менютата за рождения ден на Елла през май. Hug
Честита мъничка племенничка! Да расте здравичка и весела! Честито момченце,ще го чакаме всички Heart Eyes

# 542
  • Мнения: 355
Кателинка, Честит Рожден Ден!
Много здрава и щастлива година!   bouquet
Дядо Хаджия,  Joy Joy Joy. Уникално.  Laughing
Ейй, като се отворих на тези фалафели миналата седмица и сега през ден. Ще спра сигурно като свърши поста.  Crazy
Днес сутринта се разходих по "Графа" - то ухае на ранна пролет, цветовете ромолят във въздуха и се усеща как идва хубавото време.  Heart Eyes
Снощи се присетих за салата "Табуля". Къде мога да намеря хубав булгур? Днес мисля да отида до едни потайни-незнайни магазинчета за подправки, та ще видя.   bouquet

# 543
  • София,
  • Мнения: 4 267
Честит рожден ден на Кателинка - желая ти здраве и късмет и  да сбъднеш мечтите си с Божия помощ!   bouquet
НА Бразилко честито момченце, ще го чакаме когато му дойде времето, да си стои още на топличко и да не бърза! Peace Честита ти племенница да расте здраво, усмихнато и щастливо дето! Да е благословена! Praynig
Ние се прибрахме вчера от почивката и да Ви кажа останахме супер доволни от обслужването на хората в ресторанта особено, понеже бяхме с полупакет - нещо като олинклузив, и менюто беше разчертано, познайте изпълнено точно с неща за НЕпостещи хора, но за нас главния готвач направи изключение - готвеха ни отделно и съм супер доволна, не беше нещо кой знае колко специално, но поне успяхме да спазим поста и продължаваме напред. Peace.
Е вече сме си у дома и мисленето и готвенето пак се пада на мен, та пак надниквам тук, търсех овесената питка, мислех точно да я пробвам, но изпратих половинката да пазарува и чакам продуктите, през това време обаче си мисля да накисна овесените ядки, имам и от двата фида и обикновени и от фините и ще ги  смеся 50/50, но колко време да ги чакам във водата, да стоят докато я опият всичката и тогава да пека нали? Иначе ние днес сме на кисело постно зеленце, сложих му доста маргарин вътре, че иначе стои като изпрано, но пък е вкусно! Peace

# 544
  • Popovo
  • Мнения: 219
    Здравейте на всички!
   ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА katelinka! Бъди жива и здрава и много обичана.
   Съжалявам за закъсненито.  Embarassed
   Днес приготвих супичка със зелен боб, и се пробвах да направя фалафели, но нещо не ми се получиха. Разпаднаха се при пържене и искам да попитам къде съм сбъркала? Направих всичко както е по рецепта, но...
   А да попитам и още нещо - тахан халвата която предлагат постна ли е или...?

# 545
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
Фалафелите могат да се опекат във фурната върху хартия. Не се разпадат, стават вкусни и здравословни.  Wink
Вкъщи лесно можеш да си направиш Тахан халва.

# 546
  • Мнения: 2 126
Аз мисля че халвата е постна Peace

# 547
  • Мнения: 508
Здравейте!
Вчера празненството у дома мина чудесно и Слава Богу гостите много харесаха храната, нищо, че много от тях не постят. Днес или утре ще се опитам да кача снимките и рецептите на това, което бях сготвила.
А за халвата - да тя е постна. Говорим за обикновената тахан халва.

# 548
  • София,
  • Мнения: 4 267
Привет искам да попитам някаква мазнани, олио, маргарин или зехтин слага ли  и се на овесената питка или се сипва така сместта върху хартията и директно се пече, а също и в тестото може ли да сложа малко маркарин? Май ще е по добре отгоре да се намаже като се изпече? newsm78

# 549
  • Мнения: 508
Здравей! Аз също се чудех за това и когато я правих вътре в тестото сложих малко олио. Но честно казано нямаше никакъв смисъл от него. Тази питка не е като другите. Мисля, че олиото почти нищо не промени. Иначе е много приятна на вкус

# 550
  • София,
  • Мнения: 4 267
О И още как, направих една огромнаааа тава и вярвяйте ми още пареща си я изядохме половината, стана страхотна. Пръвоначално невярвах , но наистина се получи, още повече че и моята печка е раховец, но се изпече страхотно Peace. Първоначално явно сложих доста вода, правих уж две дози да стане повече и на 500 гр овесени ядки от фините и обикновените сложих два буркана вода 1л и 400. Дори специално мерих да видя колко точно събира един буркан от компот,  Peace чаках повече от два часа да се накиснат ядките, но така и не я опиха всичката вода, два пръста си останаха отгоре взех че прецедих сместта през гевгира. Нарязах две големи глави лук/май повече дойде/ и един огромен морков/това имах в хладилника в момента/, сложих червен пипер, сол, чубрица и т.н. обърках всичко и го разстлах в най голямата тава върху хартията така че да стане на тънък пласт. Пекох на 250 гр. - бързо стана - не съм зсичала и наистина се зачерви доста, стана прекрасно, нещо като пица после с малко кетчуп отгоре! Blush Много благодаря за прекрасната рецепта!  Hug

# 551
  • Мнения: 3 861
Привет момичета.
Не видях, че има такава тема и си пуснах постната торта в отделна тема, но това едва ли е проблем. Пускам ви я и тук.

Правих наскоро тази торта, беше ми поръчана за много строг пост.
Без никакви животински продукти. Попрочетох тук там из нета милион и една рецепти и събрах за себе си една включваща 2 вкуса. За разнообразие.
Вярно, че постите са към своя край, но вярвам, че все пак би ви била полезна.

постна плодова торта
постна карамелена торта

ето как изглеждаше в разрез



Желатина(единствения животински продукт) присъстващ в рецептата беше за моя сигурност и беше разумен компромис в имета на стабилността на тортата. Смятам обаче, че кремът беше достатъчно стегнат и спокойно може и без него.

Последна редакция: пн, 11 апр 2011, 10:57 от доня КОПРИВА

# 552
  • Мнения: 107
Къде съм изтървала рецептата за тази "овесена питка". Моля ви за помощ?!?  Embarassed

# 553
  • София,
  • Мнения: 4 267
от статията:
Съединените щати продължават да са страната с най-много засети с генно модифицирани храни площи - 66,8 милиона хектара трансгенна соя, царевица, памук, цвекло и тикви

"Моите" био тикви... мммм колко са сладки, май с времето по-сладки стават!

Аз пак да метна тук любимото ми нещо (не се извинявам, че повтарям, по спомени предишния път не бях дала пропорции)

Светкавична овесена "питка" - 1 минута

250 гр фини овесени ядки (половин пакет)
1 буркан вода (от компот Simple Smile )


Директно се слагат в най-голямата налична тава. Разбъркват се и се пекат на 190 градуса около 25 мин. Трябва да се получи червеникава горна повърхност.
После "питката " сама се отделя (отлепва) от тавата. Много лесно се мие.

Овесена "питка" с лук - за 4 минути

250 гр фини овесени ядки (половин пакет)
1 буркан вода (от компот Simple Smile )
1 средна глава лук на ситно
малко сол
всякакви подправки (аз сложих куркума, червен пипер, дафинов лист, бахар, смлян черен пипер,


Поголовно се харесва Simple Smile

Но трябва да е хрупкаво, поне отгоре, желателно е и отдолу. Иначе е като глетаво, макар че не е  и не е много красиво и ароматно.
Никой не може да познае какво яде  Joy


Аз поекспериментирах с рецептата и се получи страхотен резултат и трите пъти, когато я правих. Трябва да кажа обаче, че нито веднъж не направих питката според оригиналната рецепта (ползвах я само за база). Ето моите подобрения:

Ядките са фини и обикновени в съотношение 50:50. Колкото по- голям е процентът на обикновените, толкова по- добре се получава (по- хрупкава). Най- много ми хареса с обикновени овесени ядки.

Добавих много неща, даже не ги помня всичките- сушени зеленчуци (моркови, лук, чушки- червени, зелени), белени слънчогледови семки, ленено семе, кимион, риган, мащерка, даже кълнове от елда (това беше малко безсмислено заради термичната оработка, но няма значение, исках да е шарения Laughing ), червен лук, нарязан на ивици,, няколко скилидки чесън...

Изсипах всичко в купа и налях 3/4 от цялото количество вода. Оставих сместа да поеме водата. Интересно, че цялата вода беше "изпита" след известно време. Ако бях изпекла в това състояние, щеше да е много добре, мисля. Но реших да добавя и останалата вода, стана доста воднисто, та после трябваше  да "изсушавам" сместа, слагайки още овесени ядки, грис, пшеничен зародиш и какво ли не.



ето я още веднъж, доста назад беше на 29 или 30 стр. и аз днес няколко пъти я ровя да я гледам - заповядай Peace

# 554
  • Мнения: 508
Здравейте!
Днес най-сетне успях да седна да сваля снимките и да ви напиша нещата, които готвих за рождения си ден. Ето какво сготвих:
Локумки – рецептата за тях я има на 1-ва страница в раздел тестени, пише постни локумки –katelinka;
Бутер банички – направих ги солени с плънка от маслини, гъби и кисели краставички;
Боб с ориз ба фурна – дълго се чудех дали да е салата боб с лютеница или боб с ориз, накрая посл;ушах мъжът ми и направих боб с ориз. Става много лесно. Сварява се боба предварително с лук и морков. След това се изсипва в тава и се слага ориз, малко домати,чубрица, джоджен, червен пипер, черен пипер, сол, повечко олио. Вода се слага само колкото да се свари ориза, да не се превари. Щом кипне във фурната се разбърква за да не падне ориза да се залепи на дъното. Малко преди да изври водата го изваждам от фурната да си попие водата. Така не се преварява ориза. Всички гости много харесаха тази гозба.
Гъби пълнени с ориз – плънката я направих с ориз предварително сварен и измит за да не се слепва много. Сложих му подправки на вкус и отново задушените пънчета от гъбите, маслини и кисели краставички. Напълних ги и ги пекох около 25 минути. До последно се чудех дали да не ги напълня с картофи, но отново послушах мъжът ми и ги направих с ориз
Торта  шоколадова – използвах рецептата на Brazilka от нейния блог за шоколадовата торта за основата. Само малко я сиропирах. А кремът го направих с 1 л. кокосово мляко, 7 пълни с връх супени лъжици брашно (разтворено във вода), маргарин около 50 гр, 6 супени лъжици захар. Като поизстина му сложих ванилия и за желиране взех от Кауфланд една желираща глазура, за която Brazilka ни беше казала, тя е с растителни съставки с карагенан.
 Кокосово мляко не намери да купя готово затова си го направих сама от кокосови стърготини и стана много добре.
Направих питка, зелена салата и печени фъстъци. Това беше всичко.
  А снимките са по- долу. Дано да съм била и аз полезна с нещо. Лек и успешен ден!

http://dox.bg/files/dw?a=d42e981da0
http://dox.bg/files/dw?a=2e15a97d26
http://dox.bg/files/dw?a=1468a2a64c
http://dox.bg/files/dw?a=713bcf0d3e
http://dox.bg/files/dw?a=fe4a56b1cb
http://dox.bg/files/dw?a=452077156d
http://dox.bg/files/dw?a=33341b2605

Последна редакция: пн, 11 апр 2011, 09:39 от katelinka

Общи условия

Активация на акаунт