Великденски пости -2011!

  • 68 633
  • 660
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 355
Здравейте от мен!
Кателинка, страхотно изглеждат ястията ти!   bouquet
Имам питанка за боба с ориз - какви и колко доматки слагаш? На снимката се вижда приятна коричка.  Blush
В събота бях до магазинчето  за подправки на "Иван Асен II". Взех си арабски кус-кус. Чудесно допълнение към пролетните салати. Не си прецених количеството и днес имам порция за обедната салата.  Laughing Салатата "Табуля" стана страхотна. Много ми хареса. Ако някой иска - пиша.
Другото интересно беше салата хумус с млян патладжан - интересна на вкус, както и какаови зърна - ядки, които напомнят на соята, но са с какаов дъх и са леко събуждащи.  Simple Smile
За днес мисля да направя копривен пастет с тофу, зехтин и орехи. (е и чесънче, ама в почивните дни).
Чака ме и една царевица да я задуша със зехтин, копър и чесън.
Слънчева и плодотворна седмица!  Peace

# 556
  • в семейството
  • Мнения: 407
zhabche , и аз така за първи път като ги правих се разпаднаха. Първата ми грешка беше, че съм забравила да сложа брашно. После установих, че трябва да се пържат в силно загрята мазнина и по малко бройки, за да не пада температурата.
Наканила съм се да ги направя и на фурна.

# 557
  • Мнения: 4 739
Още една майсторка на фалафели - АЗ  bouquet
На кого му се бяха разпаднали, на мен ми се разпаднаха предния път, когато ги правих със СВАРЕН нахут, тогава ги пекох с мазнина/без мазнина, пържих, но се разпадаха трагично.
Сега ги направих по рецептата, в която нахутът е само накиснат и станаха чудни, аз ги пека на домакинска хартия и като ги обърна слагам на неизпечената страна зехтин.
С уредчето за фалафели не съм си играла, направих си ги като средно големи български кюфтаци.

Последна редакция: пн, 11 апр 2011, 15:39 от evhen

# 558
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
И аз вчера правих "сурови" фалафели.
Много се харесаха вкъщи.
Само дето ги "пекох" на около 50 -100гр. в печката /най -ниските ми градуси/  Wink
рецепта

# 559
  • Мнения: 508
Мишанка, на боба с ориз слагам домати на вкус. На една голяма тава 30 на 40 см, слагам около 1/3 от компотен буркан домати (около 250 мл домати).

# 560
  • Мнения: 355
А-ха, благодаря!   bouquet
От вчера си имам машинка за фалафели. Скоро ще видим мишка нахут ще яде ли.   chef
И значи има ли готова подправка за тестото? (имам пред вид готовата смес) Или на вкус или то си има? Или аз да си измисля?  Thinking
Дядо Хаджия беше споменал, че се добавя и пресен магданоз.
А накрая какво? Последно печени или пържени? #Crazy

# 561
  • София,
  • Мнения: 4 267
Аз да споделя какво сготвих днес - тиквички и картофки на фурна със заливка течна растителна сметана. Стана много бързо и лесно само дето още е вряло и незнам какво е на вкус Mr. Green.
Някой ако се интересува ще напиша рецептата -  Hug

# 562
  • в семейството
  • Мнения: 407
evhen , на мен ми се бяха разпаднали и то точно когато чаках гости  ooooh! . Голям екшън беше   hahaha

Мишанка , аз си купих готова смес от арабските магазини. На 400гр. несварен нахут сложих две супени лъжици с връх. По напред в постовете ми има такъв въпрос и Дядо Хаджия ми тоговори, както и ми препоръча да сложа зелении. Пак той каза, че ги пече. Дейставай на принципа "проба-грешка", ако не ти е за гости  Laughing .

# 563
  • Мнения: 4 739
Открих причината за разпадането на фалафелите - ето я темата от архива на форума и там има пояснение, че сместа трябва да е по-суха, а аз вчера точно така направих, при оформянето на кюфтенцата изтисках с ръце излишната вода.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=44131

# 564
  • София
  • Мнения: 8 504
А-ха, благодаря!   bouquet
От вчера си имам машинка за фалафели. Скоро ще видим мишка нахут ще яде ли.   chef
И значи има ли готова подправка за тестото? (имам пред вид готовата смес) Или на вкус или то си има? Или аз да си измисля?  Thinking
Дядо Хаджия беше споменал, че се добавя и пресен магданоз.
А накрая какво? Последно печени или пържени? #Crazy

Така е - фалафелите обичат много зеленина - затова ползвам даже зелен лук като ги правя и каквото имам копър или магданоз.

Аз щото нал съм си мързел великански си ги правя на малки по тънички шницелчета и аре на хартия за печене у фурната да се печат. Щъ аз с машинки и без машинки да си играя да ги оформям. Пък да ви кажа и у актифрая ги правя ама там вече са обогатен вариант с добавка на картофи и моркови.

Като тези например:


Тия демек може ги наречете каквото си искате. Хаджийски фалафели с картофи и моркови или картофени кюфтета с нахут и моркови. Пържени са в актифрай.

Последна редакция: пн, 11 апр 2011, 21:31 от дядо хаджия

# 565
  • Мнения: 355
fotka, Дядо Хаджия, благодаря!   bouquet
Ще взема да ги опека утре, че май пърженото е твърде окръглящо. Пък аз вече съм като двулитрова Кока-кола в негатив.  Mr. Green
Стана ми интересен този Актифрай. Производителя му пусна една реклама  Shocked, после четох, че е хубав, но само за пържени картофи. Явно с чалъм и други неща се получават  newsm78.
Брей, че в технологично време живеем.
Дядо Хаджия, аз да попитем, ако е удобно.  Embarassed Като си закриваш блога, рецептите ще ги има ли някъде (на твоя сайт) или да свалям каквото ми харесва, докато е време?

# 566
  • София
  • Мнения: 8 504
fotka, Дядо Хаджия, благодаря!   bouquet
Ще взема да ги опека утре, че май пърженото е твърде окръглящо. Пък аз вече съм като двулитрова Кока-кола в негатив.  Mr. Green
Стана ми интересен този Актифрай. Производителя му пусна една реклама  Shocked, после четох, че е хубав, но само за пържени картофи. Явно с чалъм и други неща се получават  newsm78.
Брей, че в технологично време живеем.
Дядо Хаджия, аз да попитем, ако е удобно.  Embarassed Като си закриваш блога, рецептите ще ги има ли някъде (на твоя сайт) или да свалям каквото ми харесва, докато е време?

Актифрая става за готвене на почти всичко без супи. Ако погледнете в кулинарния фотоалбум в профила ми във фейсбука или пък темата тук ще видите че съм давал много и различния ястия.

Блога ще остане просто няма да го поддържам защото всичко ще прехвърля в личната ми интернет страница.

# 567
  • Мнения: 355
Благодаря, ще погледна!   bouquet

# 568
  • в семейството
  • Мнения: 407
Аз снощи правих фалафелите на фурна. На тавата сложих фолио и го намазах с мазнина. Няколко фалафели ми залепнаха и въпреки че ги бях намазала и тях с мазнина отгоре, се напукаха малко. Ама им харесаха де!  Peace

# 569
  • София
  • Мнения: 8 504
Аз снощи правих фалафелите на фурна. На тавата сложих фолио и го намазах с мазнина. Няколко фалафели ми залепнаха и въпреки че ги бях намазала и тях с мазнина отгоре, се напукаха малко. Ама им харесаха де!  Peace

Следващия път пробвай с хартия за печене.

Общи условия

Активация на акаунт