Великденски пости -2011!

  • 68 627
  • 660
  •   1
Отговори
# 570
  • в семейството
  • Мнения: 407
Следващия път пробвай с хартия за печене.

Свидеше ми се  Tired Пазя си я за тортичките и сладките  Laughing

# 571
  • Мнения: 1 934
Довечера имам гостенка, която пости и измислих следното меню:
 -мантъ с доматено-чеснов сос /мантъ е макаронено изделие вътре с кайма, в случая е със соев протеин/
-сладкиш по моя фантазия - 1 пакет кори наряах на гирлянди, както са свити на руло. В тава ръсих олио, кори, ябълки рендосани с канела, орехи на едро и грис и пак повтарям в този ред. Изпекох и после сиропирах със захар чаша и половина,сок от лимон, вода 3 пъти повече от гриса- получи се много вкусно  Simple Smile

# 572
  • Popovo
  • Мнения: 219
   Clivia мантъта купуваш си я готова или си я правиш?

# 573
  • Мнения: 38
Минавам само да ви поздравя!Всеки път като вляза във форума ви се възхищавам на творенията!  bouquet  chef
Ето нещичко за душата:
http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=245832
 smile3524 Причтна вечер!

# 574
  • Мнения: 38
Искам да ви споделя една манджичка,която си я направих преди малко и стана -м-м-м-много вкусничка! newsm44 Та: сложих около 300гр. спанак(може и повече, но ползвах по-малка тава,та затова само толкова),1/2 кг. гъби,1 морков, 4-5 лъжици домаи консерва, 2 стръка лук пресен,1 стрък чесън пресен,окло 30-40 мл. зехтин(олои),малко сол,треви и подправки каквито обичате,без вода!Завих тавата с фолио и за 1 час във фурната на 250 гр., ако исакте да е по-гъсто последните 15-12 мин. махнете фолиото!Стана страхотно!Яде се като по изстине, а не като мен горещо:)))) Joy Joy JoyПриятен апетит!  chef

# 575
  • Мнения: 1 934
   Clivia мантъта купуваш си я готова или си я правиш?

Купих го от Турция. Иначе е голяма играчка, откъде толкова време и умения  Wink

# 576
  • Popovo
  • Мнения: 219
   Clivia мантъта купуваш си я готова или си я правиш?

Купих го от Турция. Иначе е голяма играчка, откъде толкова време и умения  Wink
   

   Извинявай, че нахалствам, но искам да попитам още нещо. С какво е пълно мантъто? До колкото знам рецепти пълнежа е с кайма. Но като разпитах колежките си ми се стори не толкова трудно да ги направя. Обичам да меся и ще се пробвам да ги направя в къщи.

# 577
  • Мнения: 355
Днес с ентусиазъм се захванах да правя фалафели, от онази кутия, дето се спотайваше от известно време в шкафа. Изпълних указанията на опаковката и се разходих до пазара за по китка свеж магданоз и лук. Още при втасването ме отблъсна една леко неприятна миризма, но си казах, че при печенето вероятно ще е различно. Олелеее, при печене вместо приятно ухание, от кухнята долиташе зловеща миризма. Все едно бях сложила мумията на Тутанкамон във фурната. Дори и хремавия ми мъж се заинтересува какво толкова се случва в там. Като ги извадих, само чупнах едно парченце и веднагически ги подредих в кутията, и като стрела ги метнах в кофата за боклук. След 2 часа интензивно проветряване все още има лек дъх, напомнящ на патологично отделение.  Sick
Така и така се бях навила и отскочих до Мимас за фалафели, та хапнахме с детето. Сега вече не са ми толкова любими  Crossing Arms Laughing

# 578
  • София
  • Мнения: 36
Снощи правих постна манджа със зелен фасул. Много вкусна стана и е доста лесна и икономична. Купете един голям буркан зелен васул.

Запържва се една глава стар лук (ситно нарязана), с един морков (ситно нарязан) и една чаена лъжичка червен пипер. След това се изсипва буркана зелен фасул както си е с течността и не добавих повече вода. Добавих и 4-5 скилидки чесън, обелени и цели. Сложих съвсем малко сол, защото ми се стори,че самият фасул е солен и подправих с малко риган (моя идея). Оставих 20-30 минути на слаб огън или докато оври фасулът, след това добавих около 2 супени лъжици доматено пюре и една супена лъжица брашно,разтворено в малко водичка. Още 5-10 минути да поври и е готово. По-вкусен е ако престои една вечер  Wink

Приятелят ми си хапна манджичката подравена с кисело мляко  Grinning

Аз по тази технология правя всички манджи, а тази вечер смятам да я тествам със замразена бамя и картофи   bouquet

# 579
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
И аз правих нещо подобно със зелен фасул вчера + три -четири картофа и без брашното...
Много вкусно стана!  Simple Smile

# 580
  • Мнения: 1 934
zhabche, пише, че е пълно със соев протеин. Аз по принцип не използвам соя, но това мантъ си върви така фабрично.
   Пробвай да направиш смес със соева кайма и с нея направи мантъ  Peace
   Успех в начинанието!

# 581
  • София
  • Мнения: 8 503
И така уважаеми дами.

Значи булката сготви спаначена супа (най - обикновена) дето само аз си я ядох. Обачееее вчера па и днес нещо ми дойде много. Айде един пакет с многолистно тесто - изцедих спанака и ориза от бульона резнах малко черни маслини и айде под формата на банички във фурната.

То верно пак ядох спанак с ориз ама поне да има малко разнообразие.  newsm62

# 582
  • Мнения: 508
Дядо Хаджия и аз като теб преиначавам манджите. Сутринта сварих макарони на дъщеричката ми, тя естествено не ги изяде и на обяд ядох макарони. Обаче останаха още много. И за вечеря си направих зелена салата, в която сложих макарони , гъби сурови печурки, маслини, зехтин и лимон. Ами добре стана, все пак беше разнообразие...

# 583
  • Мнения: 4 738

Уф, от един час ровя, тези дни гледах някъде пости мъфини, все си мисля, че беше тук, в които заместваха яйцата със соево брашно, някой да ги е срещал, да ми подаде жокер.

Аз по време на пости все си откривам по някой продукт, който иначе не бих забелязала - представям ви соево олио, ама не това студено пресованото, а едно друго -  по чуждоземски го наричат roasted/toasted, от печени сусамови зърна е.
Тук го има по супермаркетите, на марката Мисота имам аз, в едни малки шишенца е - 150 мл около 3 и нещо му е цената.
Какъв аромат дава на ориза, ако знаете,  и на запечени картофи го слагах, но съвсем накрая.

# 584
  • Мнения: 107
А аз се освиних тази вечер с току що сготвено прясно зеленце и мноооооого препечен хляб. Само след минута много ще пъшкам  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт