Великденски пости -2011!

• 68 687
  • 660
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Дес, дай насам рецептата Grinning
Иренка, да, казеинът е протеин, който се получава от млякото.

Аз пък, нещо съм болна. Много кашлям, чак ми се повдига и нямам апетит. Пия доста чай с мед и хубавото в цялата работа е, че нищо мазно не може да ме изкуши.

# 166
Аз захраних душата с това. Надявам се, дамата, публикувала го във Фейсбук да няма нищо против.

А може ли да напишеш по-конкретно какво е, че нямам регистрация там.

# 167
  • Пловдив
BorislavaK blagodarq ti za receptata,6te q probvam kogato proqdem olio Joy Joy Joy

# 168
  • София
Аз захраних душата с това. Надявам се, дамата, публикувала го във Фейсбук да няма нищо против.

А може ли да напишеш по-конкретно какво е, че нямам регистрация там.

Постите в Православната църква

Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце;

като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш;

не завиждай никому;

не осъждай никого;

не поглеждай с пожелание;

не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи;

не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си;

нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен;

пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце!

Бъди благоговеен във всичко, – бъди всякога смирен и кротък.

Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене, а душата ти се надува от гордост?

Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?

Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза?

Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?

И така, като постим телесно, нека постим и духовно;

като очистваме тялото с въздържание от храна и питие,

нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли;

нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примиряване с враговете,

с милост към всички наши ближни.

Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас.

# 169
  • Все на втория етаж
Мацки, във фурната се пече шоколадовия кекс. Дайте идея/ рецепта за постна глазура? Да разтопя маргарин в малко вода и какао? Rolling Eyes

# 170
  • София
Предлагам идея за нещо сладко,за разнообразяване на менюто - сладък салам,постен и много вкусен Grinning

Изглежда вкусно, може ли рецептата:)

brazilka, благодаря избрах си и хлябът стана чудесен, в момента се приготвя втори такъв!

# 171
Някъде четох, че шоколадът не бил подходящ за постите  Shocked. Някой може ли да обясни дали има нещо такова. В черния шоколад с лешници на Своге например не виждам да има някакви млечни продукти /както и в повечето вафли и подобни/. И още едно въпросче имам - дали има изцяло растителна сметана и кашкавал?
Благодаря предварително.

Споделям и тази рецепта, блогът смятам за много полезен и има доста постни рецепти /основно сладки/.
http://trydiani.blogspot.com/2010/08/blog-post_12.html
 Hug  bouquet

# 172
  • Пловдив
В черния шоколад с лешници на Своге например не виждам да има някакви млечни продукти /както и в повечето вафли и подобни/.

Не вярвам да няма масло поне... Но така или иначе, шоколад не ям по пости. Ако ми се прияде сладко, ям халва, фурми и други сушени плодове. Или пресни  Simple Smile
Сещам се, че миналата година правих едни бонбони  - смесих стафиди, какао и орехи, пасирах ги и оформих топчета. Стават като шоколадови бонбони  Peace

# 173
ок

Последна редакция: ср, 09 мар 2011, 15:08 от Алексхим

# 174
  • София
Алексхим, тази тема наистина е в подфорума "Готварски рецепти". Да ти кажа, въобще не очаквах, че точно тук ще срещна някой, който да да държи такъв тон. По подходящо е рецепти да четем, отколкото постове, пълни с удивителни и назидателен тон. На мен лично рецептите не ми пречат, даже събирам идеи за след няколко дни. Успокой се и си помисли кое е наистина важното в нашето начинание. Peace

# 175
ок

Последна редакция: ср, 09 мар 2011, 15:08 от Алексхим

# 176
  • Пловдив
Не съм останала с впечатление, че не трябва да се публикуват рецепти тук. А за какво да си говорим тогава в тази тема? Причините човек да пости са твърде лични, за да ги обсъждам с непознати хора.

# 177
Кипра Маца, благодаря за коментара. Смятах да хапна малко шоколад след тази седмица, тъй като после е позволено мазнина, но може би не е добра идея.
Извинявам се на Алексхим, прав/а е, че все пак не трябва само за храна да се мисли и с какво да се нахраним, но в поста всеки минава по различен път, за да се пребори с желанията си и на мен ми помага тук да понапиша нещо или да прочета някой коментар. Ако желаеш да не се изкушаваш, иди в гората както са правили светите отци. Ако виждаш, че някой греши обаче, не е това начинът да му го покажеш.

# 178
  • Градът на липите

Без караници нали ще се пречистваме и духовно Peace,на които не му харесва някои пост да го подмине и да не го чете.На мен ми  харесва като видя че някои е дал някаква рецепта,веднага си я записвам,когато и дойде времето ще я изпробвам.

И аз ще дам две рецепти едната е за сладкиш http://fidanki.multiply.com/photos/album/6/6#photo=3  който е много е вкусен,
а другата е за гозба.Не съм я приготвяла,видях я в едно списание и реших да я споделя.

"Бобеник"
Продукти за 8 порции:
1 кг. - бял боб
3-4 - глави лук
150гр. - олио
1бр. - морков
1ч.ч - ориз
1ч.л - червен пипер
1с.л - чубрица
1с.л - джоджен
2-3 домата (може и консерва)
4-5 печени чушки
сол

Бобът се сварява.Задушава се лука в мазнина.Прибавя се морковът и оризът.Запържва се с червен пипер.Разрежда се с вода от боба,докато оризът се развари.Слагат се нарязаните и обелени домати и чушките,чубрицата,джоджена и солта.Всичко се изсипва в тава.Прибавя се бобът и се разбърква.Ако има нужда се прибавя малко вода от боба.Пече се в умерена фурна

# 179
Добре, прощавайте Simple Smile

Нали сме християни, трябва да си прощаваме Simple Smile

Лек пост на всички Simple Smile

Извинявайте пак Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт