Отново За и Против държавните детски ясли

• 1 102
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте,
Предварително искам да се извиня, че отново пускам тема, обсъждана и преди. Прочетох всичко, което намерих в Интернет.
Имам дъщеря на 1.3 г.,която от 1 седмица посещава ясла. Сутрин плаче, но когато я взимам не.Е, мрънка като ме види и бърза да я взема да не избягам, но като цяло възпитателките казват, че добре се адаптира. Още не се е разболяла.Чакам с ужас да разбера дали е толкова често колкото се пише.
Както писах по-горе прочетох много теми за и против яслите, но в тях много често хората, които са против никога не са пускали детето си на ясла (не ги обвинявам че се включват, сега да не скочите  Wink) Бих искала сега да чуя мнения на майки, чиито деца са посещавали ясли.Тези, които са за, моля ви напишете и аргументите си, както и тези, които са против, с какво са се сблъскали те и децата им - лошо отношение, лоша хигиена, болести...
Въпреки, че преценихме със съпруга ми да дадем детето на ясла и ако не се получи тогава да мислим други варианти, аз все още се колебая за избора ни. Мисля, че темата ще е полезна не само за мен , а и за всички с тази дилема.

Последна редакция: нд, 27 фев 2011, 12:51 от rusanovaani

# 1
  • София

rusanovaani здравей!
Твърдо "ЗА" съм държавните ясли и детски градини. Защо съм ЗА:
1/Има хора, които едвам свързват двата края, в крайна сметка не всички работят за 5000 лв заплата. Таксата е разумна, услугата е прилична. Все пак е ясно, че когато 2 жени се грижат за 20 деца, няма как грижата да е като при мама. НО пък децата се социализират, учат едно от друго и така от малки свикват да се борят за правата си.
2/ Лелките имат подход и знаят как да накарат едно малко дете да се съобразява - пример - дъщеря си пуснах на 1 г и 3 м възраст на ясла. Вкъщи въпреки множеството опити, така и не пожела да седне на гърне. В яслата, гледайки от другите дечица, се научи бързо и безболензнено.
3/ Намериха лелите начин да я научат да се храни сама, на 1 г и 6м възраст го правеше сравнително чисто.
4/За едно контактно дете, социализацията протича по-лесно на по-малка възраст.

Колкото до боледуването. Неизбежно е. Ако не е в яслата, ще е в 1 група. Ако не ходи детенце на ДГ - ще е в първи клас. Така или иначе, имунитета се изгражда постепено, но пък има деца които много малко боледуват, има такива, които са нон стоп болни. Няма начин съвсем да не боледува детето според мен - все пак мнго деца, нова среда и т.н.
Смятам от септември - октомври да планирам малката си дъшеря за ясла, дай Боже да ни приемат - но надали. Confused
Бих била против детската ясла ако:
- някой тормози детето ми;
-ако детето не съумее да се адаптира;
-ако видя промени в поведението му - бълнува нощем, плаче насън, затвори се в себе си и прочее притеснителни прояви от този род.

Желая ти успех и дано вземеш най-доброто решение за вас!  bouquet

# 2
Аз имам лош опит с яслите. Синът ми посещаваше държавна ясла около два месеца. Така и не можа да се адаптира- плачеше постоянно, не искаше да се качва в колата, защото мислеше, че ще го караме в яслата, разви болезнена привързаност към мен, върна се към памперсите и други подобни ужаси. Освен това за два месеца се разболя точно четири пъти, два от които сериозно. Отписахме го, наехме детегледачка, на която си давах цялата заплата, но детето беше здраво и щастливо вкъщи.  Силно се надявам да не ми се налага да пращам друго мое дете на ясла.

На 2.8г.тръгна на детска градина. Първия месец кошмарът се повтори, но после започна много да му харесва. За разболяването- първите три месеца се разболя по веднъж, не особено сериозно, от 01.12 до момента нямаме пропуснат ден в градината заради боледуване.

# 3
  • София
Здравейте,мен също ме вълнува този въпрос,дано повече майки се включат и споделят мнение!Например ние сега имаме разногласия с мъжа ми защото,той се притеснява малкия да не започне много да боледува,ако започне да посещава ясла!

# 4
Благодаря ви момичета за изчерпателните отговори! Хайде, няма ли още майки, които да споделят опита си с държавните ясли?

# 5
аз съм категорично ЗА!!! Подкрепям 1000% изброеното от slanchezara. Тъй като въпросът е за държавните ясли, разбирам, че трябва да сравним с частните. Предпочитам държавната ясла/градина, най-малко заради парите - не че са ми излишни и не се радвам на ниската такса, но при всякакви положения бих плащала и частна ясла/градина, ако държавната не ми харесва. Предпочитам я, защото се работи по установени държавни стандарти, които определят децата в определена възраст какво трябва да могат да правят. Считам, че е по-добра от частната, защото според мен по-възрастните жени, каквито са масата госпожи по яслите/градините могат да се грижат и най-вече възпитават по-добре малки деца, отколкото млади, 20на годишни момичета, каквито са повечето каки в частните. Според мен големите групи от по 20на деца са по-добра среда за изграждането на детето ми като личност, отколкото малките групи от по 6-8 деца, каквита са в частните заведения. И, не на последно място, 100% от държавните ясли/градини са построени с цел да бъдат такива, всичко в сградите е правено за децата, докато почти всички частни ясли/градини, които се намирав в града, се намират в апартаменти, в които са правени опити да бъдат пригодени ....

Разбира се, изброеното дотук от мен не включва частните заведения, които са построени специално за целта, в които се работи по специализирани, одобрени от Министерството на образованието програми, храната се готви по стандарти и т.н. Но те са малко, намират се извън града, в кварталите в полите на Витоша и са истински скъпи - могат да си ги позволяват семейства само с истински високи доходи.
Освен това, изброявайки всички положителни за мен страни на държавните заведения, не си мислете, че нямам забележки - към госпожите,към лелите,към храната, към липсата на много неща, от които се нуждаят децата ни, но всички те са в рамките на приемливите

# 6
ДОИ има за градинска възраст. Има ли такива за яслена? Яслата не е част от образователната система и аз поне не знам за държавни образователни изисквания за децата в тази възраст.

А иначе всички лицензирани частни ДГ работят по тях, защото иначе няма да получат и задържат лиценза си.

# 7
Ели Х, предполагам знаеш, че дори в яслата има 'учебници', по които се провеждат заниманията на децата. А за лицензите - аз за миг не си помислям, че 'апартаментните' ясло-градини имат разрешения ... Наричам ги ясло-градини, защото се приемат деца на всякаква възраст

# 8
Ели Х, предполагам знаеш, че дори в яслата има 'учебници', по които се провеждат заниманията на децата. А за лицензите - аз за миг не си помислям, че 'апартаментните' ясло-градини имат разрешения ... Наричам ги ясло-градини, защото се приемат деца на всякаква възраст

Нищо задължително предполагам. Защото знам и общински ясли, в които не се провеждат такива занимания. Въпрос на вътрешна организация.

# 9
  • София
Ели Х, предполагам знаеш, че дори в яслата има 'учебници', по които се провеждат заниманията на децата. ...
В нашата ясла няма такова нещо, дори моливи и флумастери няма за да рисуват децата... оправданието е, че по-малките могат да се наранят... децата само играят, да - пеят и танцуват, все пак това не е малко.

Аз съм против - дъщеря ми тръгна на ясла на 2 г. и 9 месеца, адаптацията беше много лесна, но много боледуваше - от октомври до края на януари имаше по 5-6-7 дена месечно посещение, сега се закрепи - от 3 седмици не е пропускала ден заради болест, но определено й е скучно там  Peace

# 10
  • София
И аз съм за яслите по принцип.
Като клоня силно към държавните - не мисля че за цената частните предлагат кой знае какво повече.
И в частна, и в държавна, особено за мъниците най-важен е персонала. На децата им трябва внимание и подход.

Щерката е ясла. Тръгна на 1г4м.
Със сигурност рисуват и лепят при тях - имам вече няколко нейни произведения.
След като извади късмет за ОДЗ, много се надявах да попадне на добър персонал. Явно са добри, щом иска да ходи. Мрънкането е само понеделник, след почивката Simple Smile
Ако нямаше късмет, щях да търся частна и при избора много щеше да натежи впечатлението от сестрите и лелите. Базата щеше да е 2-рия критерий.

Да, боледува се 1-вата година. Миналата година побелях. Освен че беше често , беше и тежко. С няколко бронхиолита.
Но тази година положението е повече от задоволително за мен. Пак боледува, но кара само хреми на крак, без нещата да се усложняват. Вече има и 2 цели месеца, през които не е отсъствала.

# 11
И аз съм ЗА. И двете ми деца се тръгнали на ясла на 1г и 6м.
Адаптацията беше по-лесна. Големият, който тръгна есента на ясла боледуваше повече от малкият, който тръгна пролетта.
Никога не съм си помислила да ги държа в къщи децата до 3-4 години.

# 12
И двете ми деца са били на ясла (малкият е все още там). Бяха в една и съща ясла, в една и съща група. Едната сестра си е същата, другата е вече директор, но заместничката и е много добра. И двамата тръгнаха на възраст межу 1.5г и 1.8г. Аз от нашата ясла и група съм изключително доволна. И при двамата ми сина не е имало проблем с адаптацията си, не са плакали и са ходили с желание. В същата тази група и при същия този персонал обаче имаше деца, които трудно свикнаха. Така, че и си е до дете.
Имат много играчки, много ги занимават с книжки, песнички, танци. Не са много деца - максимум по 16-17 са били през тези 3 години общо, в които децата ми са били на ясла. Моите не са и боледували - по някоя и друга настинка веднъж на няколко месеца. Така, че и боледуването не е задължителна "екстра" на яслата. Пак обаче си е до дете, има деца в групата, които боледуват по-често.

# 13
ЗА!
И двете ми дъщери посещаваха държавна ясла.
Изключително доволна съм и почти не боледуваха. Имаха и лесна адаптация! Peace

Общи условия

Активация на акаунт