Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - ІІ

• 44 987
  • 764
  •   1
Отговори
# 120
Нямам никакви каши, Менти. Противоестествени са ми...  Joy Просто ще си обогатя колекцията брашна.  Peace

# 121
  • Пловдив
Възможно ли е да се направят някакви бисквитки без яйце newsm78 Мисля да взема оризово и брашно от елда, но не знам как да ги предложа на дребния - все още не ядем жълтъци newsm78

И сега да си похваля зверчето, че спанака измести моркова и тиквата - няма такива физиономии - определено е сред любимите му храни Simple Smile

# 122
моята госпожица много обича спанак с ориз, ориз с домати и копривена пролетна супа. искам да питам за броколите и карфиола - сурови може ли да ги давам и като искам да ги предложа варени (понеже аз не ги обичам и не знам) колко време да ги варя или само да ги попаря във вряла вода?
още не съм взела авокадо да опитаме, но мисля до края на тази седмица да взема да опитам. тамън ще предложа и на каката, тя също не е опитвала. а някой знае ли какво се прави с личи-то - как се познава, може ли да се дава на бебета, как се консумира, какво може се прави с него?

# 123
sweet_maniche, можеш да направиш бисквити от елда като 4 супени лъжици от брашното объркваш с една настъргана ябълка (аз слагам и малко масло). Получава се смес, която лесно можеш да оформиш. Печеш на 180 гр за 20тина минути. Малко по-горе имаше снимки на тези бисквитки. От оризовото брашно стават по-твърди, затова от него слагам само като добавка. Примерно вчера правих бисквитки от 2 лъжици брашно от тиква, една лъжица брашно от ориз и една от шипки с 1-2 настъргани ябълки и бучка разтопено масло.
  chef  bouquet

# 124
  • Пловдив
Petiofski, благодаря много   bouquet

tarzanka, аз приготвям броколито на пара - за 12-15 минути
За авокадото - на пара ли се приготвя или сурово?!?

# 125
  • София
За авокадото - на пара ли се приготвя или сурово?!?[/color]

Авокадото се консумира сурово Simple Smile не съм срещала до сега да се "готви" Simple Smile

# 126
добре, разбрах - на пара. но извинете за тъпия въпрос - как го правите?? държите броколито над тенджера ли или как?

# 127
  • T"A
Има приспособления за готвене на пара, но можеш просто да сложиш зеленчуците в един гевгир, слагаш вода в тенджерата (да не достига до гевгира, 1-2 чаши вода, не повече), отгоре закрепяш цедката, в която са зеленчуците, и затваряш с  капака на тенджерата  Simple Smile

Аз ползвам една силиконова приставка, ние много обичаме зеленчуци на пара, стават по-сочни, пък и са по-полезни.

Авокадото трябва да е меко, както пр. круша, да поддава на натиск, зрее за няколко дни до ябълки  Peace

# 128
откъде имаш тази приставка? много ми харесва, не съм виждала.

# 129
  • T"A
Тарзанка, аз живея в чужбина, но то мойто е такава чужбина, че при нас няма това разнообразие, което има в България, затова си помислих, че и там сигурно се намира (ако не същата, то подобна)  Embarassed

Има разни метални, а също и традиционните китайски бамбукови кошници (те май по-трудно се намират в България  Thinking)...
Виж тези напр. http://www.pazaruvai-lesno.bg/index.php?main_page=product_info&a … ;products_id=2114

О, случайно видях и силиконови: http://www.pazaruvai-lesno.bg/index.php?main_page=product_info&a … ;products_id=1125
(малко са скъпички обаче  Confused)

# 130
тази определено ми харесва, а като гледам може да мине и за гевгир, така че ще си взема. благодаря ти , Mentha.

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 23:46 от tarzanka

# 131
tarzanka, аз имам приставка от неръждаваема стомана, подобна на тази от първия линк на Мента и понякога, когато ми трябват 2 гивгира (много се смях на 'гергеф',  Joy извинявай) я ползвам с голям успех.

Днес направих бисквитки с малко елдено брашно, овесени ядки и банан за да взема с нас като излизахме за плейдейт и срам не срам майките ги изядохме, та а-ха да не остане за децата.  Mr. Green
Продуктите слагах на око, пекох 15-ина мин в предварително загратя фурна. Овесените ми ядки са за каша, нямам фини в момента и за това ги посварих малко предварително.

Детето ми официално се самозхрани с малко кашкавал от моя сандвич. Не беше планувано, но няма да правя драма,  Laughing кашкавала поне беше сравнително безсолен.

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 23:59 от Solley.

# 132
 Embarassed Embarassed Embarassed
ами ще се смееш, като нямам навика да готвя изобщо и понятията обърках......

аз пък днес предложих за вечеря импровизирана пица, само махнах салама - много й хареса.

# 133
Купих и тиквено и ленено брашно, мога ли да ги използвам за бисквитки също?

Лененото брашно няма ли силно разхлабващ ефект  newsm78 Аз поне за това го ползвах докато бях бременна  Blush Гледам в интернет има разни рецепти, но винаги м малки количества...

искам да питам за броколите и карфиола - сурови може ли да ги давам и като искам да ги предложа варени (понеже аз не ги обичам и не знам) колко време да ги варя или само да ги попаря във вряла вода?
още не съм взела авокадо да опитаме, но мисля до края на тази седмица да взема да опитам. тамън ще предложа и на каката, тя също не е опитвала. а някой знае ли какво се прави с личи-то - как се познава, може ли да се дава на бебета, как се консумира, какво може се прави с него?

Броколи и карфиол са доста твърди за бебе без зъби  Simple Smile По-добре сварени или на пара, за варенето може да опиташ и просто във вряща вода, за броколите са достатъчни не повече от 5 минути, иначе стават много разкашкани и цветът не особено привлекателен, за карфиола малко повече, докато омекне. Най-добре се варят разделени на "розички", а не цели.  Simple Smile
Личито трябва да е с хубав тъмнорозов цвят отвън. Маха се твърдата обелка и вътре остава плода, който на вид (а и на вкус) наподобява малко грозде, но има голяма костилка. Малко е лигаво, може би е по-удачно да не се дават много големи парчета, но пък иначе е мекичко.  Thinking

# 134
" Купих и тиквено и ленено брашно, мога ли да ги използвам за бисквитки също?"

Аз съм се заблудила с това тиквено брашно Sad( Мислех, че е от тиква, а днес се зачетох че е от тиквени семки и се притесних дали е добре за беб:((  а ТОЙ ТОЛКОВА ГИ ХАРЕСА БИСКВИТКИТЕ...
Относно лененото, съм слага по 1 лъжица от него като приготвям хляб и да има ефект върху перисталтиката на червата.

fata ®, ОЩЕ НЕ СЪМ СЕ НАКАНИЛА ЗА СНИМКИТЕ Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт