Имаме проблем с класната /3 клас/

• 5 235
  • 68
  •   1
Отговори
Имали ли сте проблеми с учителите в началния курс? Предвид, че класната е основния фактор и децата прекарват цял ден с нея. Проблемът е следния:

Синът ми е 3-ти клас, с тази класна са за първа година /предишната напусна/. Смятам, че въпросната госпожа е предубедена към детето ми. Има много случаи, но ще разкажа последния, който преля чашата.
                В междучасието става някаква "ситуация" между децата - 2 момиченца го бутат, събуват му обувката, подхвърлят си я, той ги гони из училището бос, за да си я вземе, те му се подиграват и т.н. Накрая той ги настига и ги ступва. Девойките припват и се оплакват на класната, че синът ми ги бие. Нито дума за обувката и замерянето преди това. Синът ми мълчи като пукал и нищо не казва /защо не се защитава е друга тема, но с две думи, детето каза, че няма смисъл, така и така учителката никога не му вярва/. Съответно бива наказан, изправен пред целия клас и накаран да се извини на момичетата. Класната дори не го е попитала какво се е случило, т.е. защо ги е бил. Искам дебело да подчертая, че смятам, че той също е виновен и да, правилно е наказан, защото се е бил, но девойките също следват да бъдат наказани и накарани на свой ред да му се извинят.
Вечерта отивам да го взимам от у-ще и класната ме подхваща от вратата как синът ми се е бил и пр. Питам го пред нея защо и чак тогава детето започва да разказва какво се е случило /историята в подробности научих по-късно в къщи/. Още на второто изречение госпожата заявява :"Ти лъжеш, това са пълни измислици!" Врътна се и си тръгна без дори да го доизслуша и да обсъдим ситуацията.
На следващия ден аз се срещнах с момиченцата и с бащата на едното /класната не присъстваше/ и те потвърдиха, т.е. признаха си, че са го провокирали. Същия ден, обаче, в час, госпожата, не разбрах точно в каква връзка, е подметнала: "Ти си лъжец, лъжеш и родителите си."

Сега, чудя се дали ако отида да се разправям с нея, това няма да рефлектира върху детето,  да започне да го тормози и да стане по-зле. Но пък как да премълча и да се правя, че нищо не е станало? Имала съм разговори с нея и преди това по други поводи, т.е. не е като да не ми е виждала очите. Дали още един разговор ще промени нещо или напротив, ще влоши положението? Как мислите? Може ли една конфронтация да доведе до открит или прикрит тормоз? Защото, ако се срещна с нея този път мисля да съм абсолютно категорична какво може и не може да си позволява един педагог, още повече учител на малки деца.

# 1
  • София
В подобна ситуация при нас разговорът повлия в положителна посока. Дали от страх, че ще се оплача по-нагоре, дали от друго, но се повлия.
Не мога да кажа, че във всякакви случаи ще е така де. Конкретната учителка си беше откровена просткеса (съжалявам и знам как звуча, но аз не обиждам по принцип и за да го напиша си имам основанията) и много се притеснявах, че разговорът ще доведе до по-лошо отношение, обаче гнева ми надделя и говорих. И си заплаших с жалба до директора, а ако нещата не се променят - и до Районния инспекторат. Оказа се, че колкото са по-наперени пред децата, толкова са по-страхливи тези учителки.
Все пак, приеми това като моята история, не като съвет да отиваш да се разправяш, защото наистина не знам какво е положението там, а и "нашата" учителка беше само по физическо, класна си е по-сериозна работа.

# 2
Да, права си, с класната е по-сериозно. Може да съм параноичка, но си мисля, че ако реши да го мачка, ще го мачка без той въобще да се усети. Хайде, да е по-голяма дете ще се усети и няма да й се връзва, ама при малките не е така. Как да му кажа "Не й обръщай внимание, не е права"? Да не й обръща, ама той е с нея по 6-7 часа на ден. И тя като каже няколко реплики пред съучениците му... познай какво е отношението на другите деца към него. Малки са, учителите са си авторитет и те се влияят.
Друг пример: пишат му тройка ли беше..абе, някаква ниска оценка. Той почва да протестира и какво мислите прави учителката? Застава пред класа и пита: Според вас колко трябва да му пишем? Децата отговарят /според това дали са му приятели или не/ - 2, 3...6. Повечето са казали 3 и пишем 3.  Shocked И от мен се очаква да обясня как не се оспорва решението на учител, той е този, който преценява знанията и пр.!

# 3
Изчакай малко и си води дневник на всички подобни случки - кога, какво, защо и пр. Ако може и кои свидетели могат да потвърдят. И като се понатрупа информация отиваш направо при директорката с анонса, че по принцип си се запътила за "по-нагоре", но все пак мислиш, че тя като педагог би могла да тушира нещата и пр. и пр. Така с малко четки след пистолета (дневника) ще се убедиш в мафиотската максима, че "добра дума и пистолет вършат много повече работа от всяко едно по отделно.
Без такъв дневник оплакванията са само дрън-дрън. И в училище, и в бизнеса.

# 4
 Laughing
Мда... Добра идея! Започвам веднага.

# 5
Не е било нужно синът ти да ступва девойките. Можел е да отвърне със същото, като вземе обувката на едната или и на двете и ги поразходи боси из училището.

# 6
 Laughing Да, вече го порицах, че се бие. Особено пък момичета! Ама това е, свършен факт! То много мисъл и разсъждения в 9-годишна глава няма!

# 7
Не е било нужно синът ти да ступва девойките. Можел е да отвърне със същото, като вземе обувката на едната или и на двете и ги поразходи боси из училището.

Абе и ти да си "мъж" и две "женки" да те направят за смях, ако ги пипнеш накрая докато още кипиш от яд....

# 8
Абе и ти да си "мъж" и две "женки" да те направят за смях, ако ги пипнеш накрая докато още кипиш от яд....
Да, така е. Laughing
Все пак аз разсъждавам от позицията на жена. А ти?

# 9
Да, така е. Laughing
Все пак аз разсъждавам от позицията на жена. А ти?

От позицията на аналитик. В случая участват момчета и момичета, но анализът трябва да се прави "безполово".

# 10
Виж сега, и на мен ми идваше да кажа: ами, браво, малко им е бил боя. Но не може така, не трябва да се бие по принцип. От друга страна, обаче, какво да направи едно дете /не възрастен! Детето действа първосигнално./ когато го унижават? Както и да е, кой крив, кой прав в детските свади - тази тема е безкрайна. Моят акцент бше върху поведението на учителката в случая.

# 11
Това е типично мъжко разсъждение.
Но стига толкоз, че оспамих темата на дамата, за което се извинявам.

# 12

Нали? И аз това казвам на някои, дето уж това са учили, ма пусто, като не ме разбират...  Grinning Мъжете не търчат да "изказват", а за жалост за доста от учителите те по презумпция са виновни. Момиченцата са винаги послушните и жертвите. Манталитет, какво да ги правим някои уж възрастни.
Аз, като жена, откровено споделям, че момичетата сме бивали толкоз чест дразнител, колкото и момчетата, ма сме по- прикрити и повече ни се прощава. От което се възползваме, разбира се. И то от малки.
Мъжът или ще я опердаши такава мома или ще я напсува. Особено ако често и сериозно му лази по нервите.

Случва се, авторке. В училище, за жалост, често.
За конкретната случка тутакси бих повикала мацките и моя хубостник и в присъствието на класната бих ги попитала как седят нещата. Докато са малки си казват- това го видях.
После става гадно, като се окопитят и когато големите, включително учители, ги научат кое, кога и как да спестят. Не е задължително подобен разговор да бъде конфликтен при такава ситуация. Отиваш да си изясниш. Виж, ако класната е преднамерена и груба жена, то пък и от конфликт какво толкоз да се притесняваш?
Бих била напълно откровена с въпросната класна- бих и казала, че моето усещане е за неясно за мен кофти отношение към детето, бих дала примери /напр. пазени контролни/.
Да, има възможност, в зависимост от манталитета на жената, да се опита да стъжни положението на детето. Хич не е нереално. Но това не значи, че трябва да бъде оставена да си разиграва коня. Това е проблем и той следва да получи своето решение.
Бих опитала да говоря веднъж и с директор, в случай че класната се прави на ощипана булка, и ако никой нищо не направи ще си преместя детето, в случай, че поведението на женицата е нетърпимо и това оказва /пък то не може да не оказва/ лошо влияние върху него.

# 13

Това е типично мъжко разсъждение.

Съгласна съм. Обаче говорим за момче (т.е. характеристиката трябва да отчита пола на характеризирания). Освен това и жените имат уши. Ако към ушите се добави и малко памет, ще могат да намерят от библиотеката на паметта си нужните изразни средства за анализа Laughing

# 14
Препоръчвам сериозен разговор с класната с участието на таткото.
По най-спокоен и цивилизован начин мъжът ти да й обясни, че ще защитава правата на детето и да не си и помисля, че може да си го връща на него. Вярвай ми, отношението на женския педагогически персонал към родителите от мъжки пол е доста по-различно, отколкото към майките Peace

Общи условия

Активация на акаунт