Синдромът"Мама Божка"

• 13 789
  • 256
  •   1
Отговори
# 60
малко или много всички сме мами божки но някои са по- по 

# 61
Ясно  Laughing

еми, проблемът си е твой, макар и още да не знаеш в какво може да се трансформира.
хубаво че, че го гледаш отсрани - във вашия случай неволната буквена грешка е тъкмо на място Simple Smile
Така е и аз се чудя в какъв проблем ще се трансформира това мое възпитание да го накарам да има самочувствие и гордост от сега,за да не го тъпчат децата,които не са на мама Божка,ама са на Тошка примерно.
Нещата са взаимно свързани така да се каже,лошото е,че тези които най много се възмущават от персоната в заглавието и си трайкат,че не са такива,точно те са влезли в нейните обувки най по мярка Stop Mr. Green

защото, според моя мироглед, да възпитаваш дете на гордост и самочувствие е тъпо. ама много тъпо. но няма смисъл да ти обяснявам, ти си знаеш най-добре, дори и да е най-зле, нали така?

# 62
  • гр. Шумен
Не съм чела зялата тема, която очаквано се е обърнала в спам.

Dave Lombardo,  бира!
 cheers
Никога не съм се бъркала на децата си във детските взаимоотношения. Ако нещата надхвърлят "детската част" търся начини. Но никога агресивно и с рогата напред.
Значи съм далеч от "мама Божка".

# 63
  • ул. "Мечтание"
Нищо ново под слънцето. Може би само името на синдрома.  Wink

# 64
А това със самочувствието е в категория "нямам думи".
Как така ще възпитавате едно дете да има самочувствие по default?
Самочувствието се гради, най-често с годините, уменията, качествата на даден човек, а не се възпитава.
Т.е. за да има самочувствие, това дете трябва да има на какво да заложи, на какво да стъпи.
То е ясно, че "наше лошо нема", ама в живота си ще срещне още 10000 човека като него - с високо самочувствие, просто щото това им е говорено и ето ти конфликт...
Виж, достойнството вече е друго нещо и то се възпитава. Това е уважение към себе си, а оттам следва и уважението към другите. Когато имаш достойнство и себеуважение, не се оставяш да бъдеш мачкан, по какъвто и да е начин, както не го правиш и спрямо другите.

# 65
  • София
Не знам коя е мама Божка, ама като чета темата общо взето си сглобих картинката.
Много е трудно бе, хораааа, едвам се сдържам да не скоча да се саморазправя с някое кретенче-съучениче  Crazy Ей на днеска съм стиснала зъби и съм си прехапала езика да не звънна на майката на един дето му се пишеше приятел, пък днеска го е обиждал, бил, ритал, не знам какво още. Ама не го правя де, не е малък вече, та майка му да води битките му.
А как ми се искааааааааааа  Whistling

# 66
''Мама Божка'', новата ССФ ли е?  Whistling

# 67
Само аз ли не познавам подобен тип майки?
Дори  ми  се струва, че днес майките са много по-критични към децата си и много повече търсят отговори, в сравнение с техните майки и баби.

Нямам деца още, но ми беше интересна темата.
Не знам колко са по-критични майките към децата си, но едно лапе днес ми вдигна кръвното. Не знам как щях да реагирам на мястото на сервитьора. През цялото време си повтаряше 1,2,3,4 ... тичаше по цялото заведение и обикаляше под краката на сервитьора. Вижда го, че идва човекът ... награбил 5 чинии и едва балансира, но не ... то е малко, но вече със самочувствие. От къде на къде то ще се маха? Нека я заобиколи, нали?  ooooh! Как пък родителите не се сетиха да му кажат да си играе по-тихо или без да се подмотва в краката на сервитьора?  ooooh!  Tired

# 68
То си става ясно, че нямаш деца Joy

# 69
  • София
Синдромът Мама Божка срещах по- често като дете и като приятелка/ позната на хора с такива майки. Засега като родител по- често съм срещала Синдромът Майка- кучка, който произвежда невротизирани деца, постоянно влачещи разни болести  и най- вече, със схващания, които са така разпространени, че налагат и на останалите да приемат за нормални безброй ненормални неща. Майките на по- големи деца ще могат да ми отговорят до каква степен Мама Божка е била Майка- кучка в ранните години на детето и от желание да компенсира това прекалява с внимание и тревоги там, където са ненужни. Заради този въпрос се включих в темата.

Иначе, чуждите родителски схеми  успяват да ме развълнуват само в частта в която ме засягат пряко, а тази част е твърде малка. Приемам, че абсолютно всички родители изхождат от убеждението, че правят най- доброто за децата си и просто представата им за най добро е различна.

ПП Темите за отхвърленото дете и прочее са си прости проекции на родителски проблеми. Група  5 годишни да не искат да играят с дете на 2- 3 е така нормално и очаквано , че трябва да имаш голям проблем с отхвърлянето, за да го забележиш в такава ситуация, че и превърнеш в драматично преживяване.

# 70
Не знам Божка или кокошка е по-добре, но ми се струва малко лицемерно, когато някои млади маминки започнат с теориите за възпитанието на детето да си прави каквото си ще. Нали все пак някой трябва да му обясни на това дете, че не живее само в гората, а с много други хора и че не всичко, което хвърчи се яде...
Някои млади жени наистина ми се струват безсилни да осъществят разумен диалог със собствените си деца и да ги напътстват в нормални граници, разбира се. Баща ми, който обожава деца например, скоро възмутено коментираше как в един ресторант някакво момченце му опряло в челото пистолет играчка, докато си овкусявал салатата Mr. Green По-скоро упрекваше родителите, че нехаят. Първо ми стана смешно, после се замислих за това как си играят децата, как се вживяват в ситуацията. Но после заключих, че и на мен няма да ми стане харно, и най-верояно бих си глътнала маслината от учудване на мястото на моя старец.
А мен баба ми навремето ме наказваше като не исках да услужа на съседското дете с топката.

# 71
Аз си мисля,че този тип майки са от по-старото поколение.Или просто ние,по-младите майки,още сме нямали възможност да блеснем като "Мама Божка",нали децата ни са по-малки.

О, не. От старото поколение имаше такива, но сега сякаш са в пъти повече.

Dave Lombardo, buttinsky - newsm10

# 72
Ясно  Laughing

еми, проблемът си е твой, макар и още да не знаеш в какво може да се трансформира.
хубаво че, че го гледаш отсрани - във вашия случай неволната буквена грешка е тъкмо на място Simple Smile
Така е и аз се чудя в какъв проблем ще се трансформира това мое възпитание да го накарам да има самочувствие и гордост от сега,за да не го тъпчат децата,които не са на мама Божка,ама са на Тошка примерно.
Нещата са взаимно свързани така да се каже,лошото е,че тези които най много се възмущават от персоната в заглавието и си трайкат,че не са такива,точно те са влезли в нейните обувки най по мярка Stop Mr. Green

защото, според моя мироглед, да възпитаваш дете на гордост и самочувствие е тъпо. ама много тъпо. но няма смисъл да ти обяснявам, ти си знаеш най-добре, дори и да е най-зле, нали така?

Вие, Дейви, демонстрирате завидно самочувствие и гордост. Не казвам, че сте тъп, де.
Аз съм скормна и смирена. И не обичам да обиждам хората, иначе щях да кажа много неща.

Бдя над детето си, обаче!

# 73
  • Пловдив
Съвсем не е нова мама Божка. Сетих се за един фейлетон ва Васил Цонев - "Майка - стръвница". Не го намерих в нета, но книгата е издадена 1962г. Значи още тогава е имало мами Божки, които заради безценното си отроче газят всичо наред.

# 74
  • на плажа
 Заради безценното си наследниче никак няма да се поколебая да прегазя всеки и всичко, което го застрашава. Всяка от нас е майка-стръвница.
 Не мога да разбера какво му е тъпото на самочувствието. Детето трябва да има самочувствие, за да расте сигурно, смело и с желание да открива нови хоризонти. За мен е важно детето ми да знае, че оценявам старанията му и го подкрепям.

Общи условия

Активация на акаунт