Астмата, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 13

• 50 672
  • 743
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Абсолютно. Не знам как сте вие, но когато детето ми е с пристъп и не може да диша, мен ме боли сърцето. А не мисля, че Вентолинът е лечение. Може да е моментно облекчение, но не и решение на проблема.

И да не се лъжем, астмата уврежда и сърце, и други органи на тялото. Не мога да си позволя лукса да не правя нищо, ако знам, че мога да предотвратя пристъп.

# 361
gabelas17,благодаря за инфото,но...!
Но мисля че няма да ме огрее,тъй като са ме "освободили" по чл.325,т.3 от КТ-и като причина за прекратяване на трудовото правоотношение е посочено: изтичане на уговорения срок!

Сега наистина ще си гледам детето и ще наблегна на издирването на по-добрата работа.Няма да се хвърля на първата обява за работа,както направих миналият път!

Като начало ще ходя до борсата да си подам документите...но срока е 7 дн и започва да ми тече от днес, съгласно датата на заповедта.
Или от 01.04 -датата на приключване на договора ми!?Това се чудя сега аз...

# 362
  • софия
gabelas17,благодаря за инфото,но...!
Но мисля че няма да ме огрее,тъй като са ме "освободили" по чл.325,т.3 от КТ-и като причина за прекратяване на трудовото правоотношение е посочено: изтичане на уговорения срок!

Сега наистина ще си гледам детето и ще наблегна на издирването на по-добрата работа.Няма да се хвърля на първата обява за работа,както направих миналият път!

Като начало ще ходя до борсата да си подам документите...но срока е 7 дн и започва да ми тече от днес, съгласно датата на заповедта.
Или от 01.04 -датата на приключване на договора ми!?Това се чудя сега аз...
Най-добре звънни в самата борса.  В един сайт им имаше   телефоните или питай в темата тук, но да не изпуснеш срока. Важно е , че хлапето ще има възможност да прескочи някой и друг  градински вирус и да поукрепне.

# 363
Здравейте,момичета!
Изключително много ми е тъжно,че попадам в тази тема,но нямам друг избор,ще я следя.
Дедето ми е на почти 6 месеца и вече втори път се разболява.За втори път прибягваме до Орбазон,антибиотик и Вентолин.
Четейки ви,установявам,че може би става въпрос за астма.
Моля,кажете ми-възможно ли е в толкова ранна възраст да се развие?
Към кого да се обърна за помощ?Не съм запозната с лекарите в тази област...

# 364
Кристал, привет! Да, може. Дори често това е вродено състояние, което после се израства с увеличаване обема на дроовете. Възрастта няма значение за проявяването на алегрия или конкретно на астма. Трябва ти детски пулмолог (избери си един от първа страница, ако си от София).

tini-mini, не виждам смисъл да се постват, оцветени в някакъв алармиращ цвят, страничните ефекти от дадено лекарство. Винаги има такива, особено за по-сериозните и трайни заболявания като астмата. Пробвай да извадиш страничните ефекти на някой кортикостероид... извади страничните ефекти от най-обикновения Нурофен, да не говорим за течния аналгин, който много мами при много висока температура охотно давад. И какво? Значи, много е важно да се мисли в какъв процент и с каква тежест са страничните ефекти. Изобщо, лекарят е за това - да прецени дали рискът си струва. Да си въобразяваме, че липсва риск, означава просто да се заблуждаваме. Има риск от заболяването, има риск от лечението. Работата на лекаря е да ги съпостави. Това е. Вторачването в страничните ефекти просто е вредно за немедицински лица. Спокойно го приеми или просто откажи лечението, но посрещни риска на самата астма. Или избери алтернативно лечение - хомеопатия, например или нещо друго. Това е.  Hug

# 365
gergandi Hug
Не съм от София,моля препоръчайте ми най-добрия детски пулмолог.

# 366
tini-mini, не виждам смисъл да се постват, оцветени в някакъв алармиращ цвят, страничните ефекти от дадено лекарство. Винаги има такива, особено за по-сериозните и трайни заболявания като астмата.
Извинявам се и се редактирах. Освен това, извадката, която съм цитирала явно не е за сашетата, а за таблетките. Аз като майка се чувствам длъжна да се информирам, да чета листовките и да знам рисковете. Може и да е грешка, но така го чувствам засега. Идеалният вариант е човек да има лекар, на когото вярва, защото ние не сме лекари, но да не забравяме, че и лекарите грешат. Но вероятно още съм сащисана от диагнозата и се хвърлям от крайност в крайност, затова се надявам да ме разберете и простите.  Hug

Нурофен, Панадол и течен аналгин не давам, освен при температура над 39,7 градуса.  Peace

# 367
tini-miniHug всеки от нас първо прави това, което ти си направила - страхува се от страничните ефекти. Опитвам се да ти спестя това мъчение, през което всички сме минали, преди да осъзнаем, че да го мислим това, не помага по никакъв начин на децата. Истината е следната - даваш предписаното лекарство, прочиташ страничните ефекти и следиш детето. Ако прояви някой от описаните, казваш на лекаря. Ако прояви нещо друго съмнително, следиш дали е свързано точно с това лекарство и, ако се убедиш или си почти сигурна, че е от това, казваш на лекаря. И в двата случая лекарят преценява как да се действа. (Да, едиственото важно нещо е добрият лекар, другото не е така важно.)
Това, че ни принуждават да се правим на лекари и сами да спираме или да даваме лекарства, е следствие от престъпната политика на държавата ни и от некадърните лекари...

Кристал, аз съм от София и не зная за другите градове. Пиши директно от кой град, дано се включи някоя мама и да каже.

# 368
здравейте мами, и аз за съжаление ще трябва да се включа във тази темичка. Писах и в друга тема, но ме насочиха към вас. за последните два месеца синът ми (3г. и 5мес.) направи пневмония, а след това и бронхит. Спазми не е правил, макар да ни изписаха Вентолин първия път. Естествено лечението бе венозно с два АБ. След пневмонията се обърнах към хомеопат, но въпреки това ни застигна бронхит и то доста бързо. Докато ни бяха чисти гърдите и на следващия преглед вече имаше хрипове. Започна едно свирене при дишане, което ме изплаши. След като оздравя личната лекарка ни изписа Сингулер. Каза, че няма астма, но лекарството било много  добро  за ограничаване на заболяванията към дробовете. Чудя се вече какво да правя. Чета, че майките тук са доволни от Сингулер, но са с установена астма. Страничните ефекти пък ме втрещиха още повече. Някоя от вас знае ли дали е подходящо да се дава Сингулер без да има астма (само са спомена, че сега като спи диша учестено, понякога ми се струва че се чува свирене, хърка). Ще съм ви благодарна за всякакви мнения.

# 369
Кажете ми най-добрия лекар пулмолог в София?
Ще дойдем до там ако трябва.

# 370
  • София
здравейте мами, и аз за съжаление ще трябва да се включа във тази темичка. Писах и в друга тема, но ме насочиха към вас. за последните два месеца синът ми (3г. и 5мес.) направи пневмония, а след това и бронхит. Спазми не е правил, макар да ни изписаха Вентолин първия път. Естествено лечението бе венозно с два АБ. След пневмонията се обърнах към хомеопат, но въпреки това ни застигна бронхит и то доста бързо. Докато ни бяха чисти гърдите и на следващия преглед вече имаше хрипове. Започна едно свирене при дишане, което ме изплаши. След като оздравя личната лекарка ни изписа Сингулер. Каза, че няма астма, но лекарството било много  добро  за ограничаване на заболяванията към дробовете. Чудя се вече какво да правя. Чета, че майките тук са доволни от Сингулер, но са с установена астма. Страничните ефекти пък ме втрещиха още повече. Някоя от вас знае ли дали е подходящо да се дава Сингулер без да има астма (само са спомена, че сега като спи диша учестено, понякога ми се струва че се чува свирене, хърка). Ще съм ви благодарна за всякакви мнения.
Jenny77, за да се изпише Сингулер по Здравна каса децата се диагностицират с астма, независимо дали имат или нямат или е съвсем лека. Аз не съм съвсем убедена дали моят син има или не астма - боледувал е няколко пъти от ларингит, един бронхит, всичките съпроводени с пристъпи и още 1-2 пристъпа при вирусни заболявания и това за 1година и половина. Никой лекар не ми е казал твърдо, че има астма. Аз свирене с просто ухо досега не съм чувала. Вентолин сме инхалирали само при един от пристъпите. Преди това ни изписваха само антибиотик. Няколко месеца след първото боледуване личната лекарка ни предписа Сингулер без Здр. каса, но е непосилно да се плащат всеки месец по 80лв. След преглед при д-р Куфарджиева и д-р Мирона Димитрова (когато д-р Куфарджиева беше в отпуска) ни изписаха Сингулер по здр.каса и в здр. книжка присъства диагнозата - астма с алергичен компонент. Но аз не съм сигурна, че става дума наистина за астма, а никой лекар не го е потвърдил.

# 371
Jenny77  
Моето момиченце края на Април ще стане на 4г. Ние за една година изкарахме 2 пневмонии и няколко бронхита. Прави бронхо спазми. Незнам това ли майките тук наричат пристъпи?  Embarassed
Ходихме в началото на месеца на пулмолог. Лекарката беше категорична, че няма астма, но диагностицира алергичен ринит. При всяко вирусно заболяване секрецията от ринита ни прави усложненич с бронхити и пневмони.
Въпреки, че нама астма ни назначиха Сингулер по здравна каса и спрейче Авамис за носа.
Давам ги от 09.03 и имам чувството, яе детето е по добре. Не кашля толкова, както преди. За сега костатирам повече пиене на вода и може би раздразнителност.

# 372
  • Варна
Оххх, и на мойто едногодишно му изписаха Сингюлер за 3 месеца и много се чудя дали да му го давам. За съжаление не му минава лесно с Вентолин, кашля и хрипти по 3 седмици, което е ужасно травмиращо за всички ни. Досега за 5 месеца изкара 3 бронхеолита.  Sad

За да те окуража, ще ти кажа, че моята щерка беше същата - периодите март-август все едно беше в един безкраен пристъп+бронхеолит. Често стигахме и до преднизолон, за да прекъснем пристъп, да изчистим хриповете, задната хрема беше безконечна. От юли 2010 пие сингулер, промяната е голяма - пристъпите са редки, съпътстват вирусни заболявания, но по-важното е, че са много, много по-кратки, леки, рядко с хрипове. Не е приемала венозно урбазон от лятото, нито преднизолон таблетки. Е, все още диша фликсотид (веднъж дневно), но ще започне почивка.
В началото забелязвах лека превъзбуда и нервност, но отшумяха за седмица.
Пробвай!

# 373
Jenny77, мамите от Варна ще те ориентират за детски пулмолог. Не, просто за заболявания на гърдите Сингулерът не е предназначен, с такъв аргумент няма смисъл да го изписват. Изписва се за алергичен ринит (не в БГ, защото тук трябва да пририташ, за да ти изпишат нещо по ЗК) и за астма, т.е. за алергични заболявания. Той влияе добре и на преодоляването на вирусните заболявания, но чак за това, което описваш, не мисля, че ще помогне. Просто иди на още един специалист (всъщност, на специалист, понеже личната лекарка не е такъв изобщо).
Ако това всичкото е започнало с посещаването на ДГ, тогава просто трябва да го спреш за известно време.

Момичета, започвам да си мисля, че както до скоро Сингулерът беше табу за БГ-лекарите, сега май започват за го привиждат като панацея. Наистина е адски дразнещо!!!  Close

Кристал, избери тогава някой от първа страница. За мен лично най-добрата е Куфарджиева, но май месец се пенсионира.

# 374

Моето момиченце края на Април ще стане на 4г. Ние за една година изкарахме 2 пневмонии и няколко бронхита. Прави бронхо спазми. Незнам това ли майките тук наричат пристъпи?  Embarassed

При инфекция може детето да получи бронхиален спазъм, но това не е астматичен пристъп. Друг е въпросът, че от множество такива спазми може да се отключи астмата (т.е. детето да започне да ги прави, без да е болно) или да се увредят бронхите и пак да се стигне до астма.

Общи условия

Активация на акаунт