Астмата, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 13

• 51 546
  • 743
  •   1
Отговори
# 435
На първо място това е montelukast sodium, който е антагонист на антагонист на левкотриеновия рецептор и възпрепятства отделянето на секрет и отичането на лигавицата на дихателните пътища (в България за деца това са лекарства с търговски наименования Singulair, Ephyra, Monkasta, Astmir).
-копи от първа страница.
 Изписала ти е това , защото не се доплаща в момента.
Сингулерът нали също не се доплаща? newsm78

# 436
  • София
 Сингулерът на гранули не се доплаща, а този на хапчета се доплаща.

# 437
Ясно, мерси за отговора!    Peace
И все пак си мисля, че докторката не заради долащането е изписала определено лекарство, а сигурно е преценила, че е по-подходящо.  Thinking

# 438
  • софия
Ясно, мерси за отговора!    Peace
И все пак си мисля, че докторката не заради долащането е изписала определено лекарство, а сигурно е преценила, че е по-подходящо.  Thinking
Напротив, питала съм др. Куфарджиева , когато на нас пък ни изписа Ефира. Питах я каква е разликата, каза че няма никаква , но Сингулара е оригинала. Има по-малък проблем с доставката  с другите разновидности и не се доплащат.

# 439
Аз само да вметна, че няма такова нещо оригинал на лекарствен продукт. Всеки производител си го регистрира със свое наименование, въпреки, че генириката, т. е. активната субстанция е една и съща.

# 440
Аз само да вметна, че няма такова нещо оригинал на лекарствен продукт. Всеки производител си го регистрира със свое наименование, въпреки, че генириката, т. е. активната субстанция е една и съща.

Напоследък не е така, защото големите фармацевтични компании имат достатъчно капитал, за да развиват изследвания и да правят нови продукти или да откриват и да ги разработват и пр., което често води до монопол. Например, положението с Тамифлуто е точно такова, независимо че се извлича от естествен продукт. Патентовано е и край. Освен това, производството на лекарство не е толкова елементарно нещо - много антибиотици, които се произвеждат в различни страни, които са генерически еднакви, на практика са с различно качество. То с храните е така и с напитките, какво остава за лекарствата.

# 441
  • София
 Чета, чета, ами вие говорите като лекари професори...не зная дали ние  ще отключим астма, но чета за вентолина вашите притеснения. Не разбирам все още, но ако може някой да ме просвети защо трябва да се консултирам с доктор при неговата употреба след като има доказана астма? Заа кой вентолин говорим, този който е като сироп или този който се приема като инхалация? Има ли друг вариант? Съжалявам за този въпрос

# 442
sanitamm, защото прилагането на вентолин е необходимо, само когато има спазъм и/или пристъп, а това може със сигурност да се установи, единствено от лекар със слушалка и опит. Вентолинът има моментно действие и не се прилага непрекъснато, т.е. не е поддържащ медикамент, както са кортикостероидите или сингулерът. Употребата на вентолин (независимо от формата на прием - инхалаторно, помпа или сироп) натоварва сърцето и трябва да се използва, само ако е наложително, в минималното необходимо количество и за възможно най-кратък период. Затова е добре да е сигурно, че се налага употребата му.

# 443
sanitamm, аз съм включвала вентолин на своя глава 1-2 пъти, но задължително съм се консултирала с лекаря по телефона и съм я водила да я чуе след това. Педиатъра винаги ни пуска изследвания, а понякога дори се налага и рентгенова снимка. Въпреки, че си познавам детето не винаги мога на око до преценя колко е сериозно положението.

# 444
  • Варна
Да, налагало ми се е да инхалирам вентолин по моя преценка, но задължително я водя и на лекар сутринта/ при първа възможност. Трябва да се чуе как вървят нещата, да се прецени на какъв интервал да са инхалациите, има ли нужда и от тежката артилерия (урбазон, АБ), колко време ще инхалирам до следващия преглед и т.н. - все неща, които няма как да преценя сама. Общо взето, щом детето е на инхалации, лекарката ни вика през ден-два, за да се следи пристъпа, задържа ли се секрет.

# 445

Напоследък не е така, защото големите фармацевтични компании имат достатъчно капитал, за да развиват изследвания и да правят нови продукти или да откриват и да ги разработват и пр., което често води до монопол. Например, положението с Тамифлуто е точно такова, независимо че се извлича от естествен продукт. Патентовано е и край. Освен това, производството на лекарство не е толкова елементарно нещо - много антибиотици, които се произвеждат в различни страни, които са генерически еднакви, на практика са с различно качество. То с храните е така и с напитките, какво остава за лекарствата.

Не искам да влизам в полемика, но излиза, че заменяме едни лекарства с нискакачествени от същия тип. Това звучи най-малкото несериозно. Жената ще си помисли, че на нейното дете е изписано лекарство второ-трето качество. И тези антибиотици, за които говорите в повечето случаи имат един и същ производител на основните суровини. Няма защо да намесваме тук храните и напитките, според мен там контрола е сведен до минимум.

# 446
  • София
Здравейте, съжалявам че така се намесвам в темата ви,
опитах се да открия това, което ме интересува, но много теми сте изписали и нямам сега възможността да изчета всичко.
Нашият случай е следния - синът ми е почти на 3 годинки, който честичко прави бронхоспазми, винаги след вирусна инфекция. Без температури, инхалации с вентолин и до момента само веднъж с АБ.  До момента има около 8-9 бронхоспазъма, леки от 5 месечен до ден днешен. Първо направи бронхиолит след прекарана бъбречна операция на 5 месеца, и единствения път с венозно урбазон. Всички други случаи преминават леко с около 10на дни инхалации с вентолин.
От края на миналата година посещава ясла и вирусните инфекции станаха доста по-чести. от декември насам 3 пъти имаше свиркане, 2 пъти и помежду другото пи АБ.
Сега в момента направихме консултация и с пулмолог, в детската болница, който счита, че е лека форма на астма. Предписва Сингулер гранули за 6 месеца. Аз обаче бих искала доста сериозно да се отнеса към това и да потърся оше консултации, да направим изследвания и всъшност да знаем, кое какво е. Объркана съм, към кой да се обърна. Видях на 1ва страничка контакти, но незнам кой да предпочета.  Тези сингулери, вентолини....незнам вече доколко е добре и доколко не, просто да си взима някакви медикаменти и да задълбаваме и задълбаваме.
Моля ви за съвет или насока.

# 447
  • Sofia
За съжаление и аз се записвам тук с два броя Sad Голямата ми е на 5 и е на Сингюлер. Таях надежда, че малчо няма да е така, но вече за 4 месеца прави 3 спазъма.
Ходим при Куфарджиева, но сега нямам идея при кой ще се преместим. Идеи?
На 14,04 сме на преглед и дано тя ни насочи към някой.

# 448
Zdraveite,
Mozhe li niakoi da ni preporycha pulmolog v Plovdiv?  Po vyzmozhnost da e lekar na chastna praktika, koito mozhe da ni prieme v speshen sluchai? 

Imate li opit s Byrza Pomost i bolnizite v Plovdiv?  Koia preporychvate za asthma pristypi?

Imame dysteria na 2.5g i ste bydem v Plovdiv za 2 sedmizi tova liato.  Zhiveem v New York i si imame vsichki medikamenti s nas, prosto ni triabva lekar i bolniza, ako poluchi pristyp.

Blagodaria!

# 449
  • София
sanitamm, аз съм включвала вентолин на своя глава 1-2 пъти, но задължително съм се консултирала с лекаря по телефона и съм я водила да я чуе след това. Педиатъра винаги ни пуска изследвания, а понякога дори се налага и рентгенова снимка. Въпреки, че си познавам детето не винаги мога на око до преценя колко е сериозно положението.
Вашата педиатърка ли ви преглежда или специалист пулмолог? Какви са тези изследвания? Никога не са ни правили изследвания или реннгенова снимка при спазъм, а направо ни назначават 3 х 2 мл. вентолин сироп, сега с еоглеждам да купа и инхалатор.
Благодаря за инфото

Общи условия

Активация на акаунт