Има ли вдовици/вдовци сред вас? 2

• 425 199
  • 3 478
  •   2
Отговори
# 3 300
  • ВАРНА
Аз за първи път чувам термина ликвидиране на недвижимо имущество Blush
В какво се състои?
Прекратяване на съсобственост Simple Smile
Във Варна това упражнение го играх и стъпките ги знам. Тук става въпрос за няколко броя недвижими имоти, които са в в друга област/община и с ен на брой наследници. Иска ми се да прекратя тези съсобствености и да спрем да плащаме данъци в размер на 5лв на година.
Ще пиша като се посъветвам с юрист дали има разлика от познатото ми до момента.

# 3 301
  • у дома
А какви са стъпките?

# 3 302
  • ВАРНА

За сделки над 500лв (мин сума не я помня, честно казано) - предварителен договор за покупко-продажба, разрешение от отдел Закрила на детето, разрешение от районния съд.

# 3 303
И моето момиче има част от една селска къща, която няма как да поддържаме. Аз от форума сега научих, че може да се предприеме нещо, преди да е навършила 18. Но и някак си ми се иска да изчакам да стане пълнолетна и сама да си реши, не искам някой ден да ме обвинява, че аз съм й повлияла, тя има сантиментално отношение към този имот, спомени от ранното си детство. Ако другите наследници не дадат зор, просто ще изчакам.

# 3 304
Относно спомените, какво мислите за хората, които нямат снимки от миналото по стените?
Чух обвинения, че щом нямаш спомени рамковани, заковани на стената и не ги гледаш всекидневно, значи не си обичал човекът.
Боже, що за странност? Това си е решение на самия човек - на масата, на която седи компютъра ми, съм сложила две снимки на мъжа ми - и в двете ми жилища. На стената в едната стая съм залепила некролозите-възпоменания, които аз сама правих с едни чудесни усмихнати снимки и с един много хубав текст - който пак сама измислих. Стандартните некролози с изтъркани мисли-клишета не ми харесват и не исках да правя такива. И като ги видя тия усмихнати снимки ми става мило. Що се отнася до некролозите - знам, че има много противоречиви мнения по въпроса, аз лично считам, че това си е наша традиция отколе и до неотдавна това беше начина да разбереш, че някой си е отишъл и да му отдадеш своята почит. Сега социалните мрежи вършат тази работа, но не всички са в социалните мрежи. Когато гледам снимките на мъжа ми не ми става мъчително тъжно, гледам ги с нежност и радост, примесени с малко тъга. Мъчително тъжно ми става, когато в мислите ми изплуват моментите, в които сме били щастливи заедно, а не сме осъзнавали, че това са мигове, които изведнъж ще прекратят завинаги. Това, което е в спомените ни, никой не може да ни отнеме.

# 3 305
И аз го чувствам като теб, пазя си от всички некролози, но са прибрани в един шкаф заради детето. Снимките също са прибрани. Дразни ме плюенето против разлепването на некролози, аз лично лепя много малко, тази година само пет или шест на определените затова места. Точно с цел да ги видят хората, които го познаваха, да ги си го спомнят с добро, както и аз си спомням когато видя некролог на човек, който съм познавала. И сякаш нарочно върху тях лепят афиши за концерти и подобни събития, а си има места и за тях и са повече. Един от общинските съветници в града ни, който е много против традициите с некролозите и държи да ни направи "европейци", беше писъл във фейсбук групата на града ни, мега злобни коментари по адрес на хора, които са залепили некролози на неразрешени места. А това са предимно възрастни хора, които не ползват социални мрежи и страдат по половинката си с която са прекарали по-голяма част от живота. Блокирах го навсякъде, поне да не ми излизат " умните му разсъждения"

# 3 306
lyatno vreme - Напълно съм съгласна с вас! И аз имам един познат, на години вече, върви към 80, но много злобно пише против некролозите - и той твърде "европейски" го раздава. Моят съпруг, който беше наясно с маниите на някои да късат или махат некролози,  сложи некролозите на двама негови близки приятели, доста известни личности в национален план, няма да споменавам имена, та сложи некролозите им здраво закрепени на едно голямо дърво точно срещу входа на полицията в родния ни град! Там, казваше, никой няма да посмее да къса. Това миналата година лятото. Прав се оказа, там са двата некролога, а до тях сложихме и неговия, когато си отиде тази година през февруари - събраха се приятелите ... под полицейска охрана, макар и тримата да се бореха срещу произвола и на политиците, и на полицията. Ирония на съдбата...

# 3 307
  • UK
Благодаря ви за отговорите за снимките по стените. Това с некролозите никога не съм го чувала, защо ги дразни про-европейците? Доколкото си спомням само на определени места лепяха и като ги четях питах баба ми за починалия и доста интересни истории имаше. Какво е учил, какво е работил човекът, кои са му деца и т.н.
В този ред на мисли, дали вече не слагат и снимки на надгробните плочи?

# 3 308
  • София
Синът ми поиска да не слагаме некролози, аз също се натъжавам.
Всеки както усеща. 🙏
Много ми е  тежко и на мен, на 16 имам рд, тогава бяхме на лекар и разбрахме, след 3 дни се потвърди.
Тежките дни се еръщат.
И не обхваща яд😪😪

# 3 309
Благодаря ви за отговорите за снимките по стените. Това с некролозите никога не съм го чувала, защо ги дразни про-европейците? Доколкото си спомням само на определени места лепяха и като ги четях питах баба ми за починалия и доста интересни истории имаше. Какво е учил, какво е работил човекът, кои са му деца и т.н.
В този ред на мисли, дали вече не слагат и снимки на надгробните плочи?

Отдавна се слагат снимки на надгробните плочи, обикновено малки, а отдолу имената на отишлия си и годините. Тъй като откакто татко почина преди 9 години често ходя на гробищата, определено на всички нови (нови - да речем от 30-тина години насам) има снимки. И ми прави впечатление, защото родния ми град е смесен район и има доста турци, та и турците вече слагат снимки и имена. Някога не са се писали дори имена при мюсюлманите, за снимки да не говорим. Но явно традициите се менят.

# 3 310
  • София
Честно казано и на мен ми идва в повече това с некролозите под път и над път. Примерно 10 броя залепени по дърветата из съседните улици на блока. На входа на блока го разбирам, ама из градинките и целия квартал... Но щом на някого му носи вътрешно успокоение.

# 3 311
Честно казано и на мен ми идва в повече това с некролозите под път и над път. Примерно 10 броя залепени по дърветата из съседните улици на блока. На входа на блока го разбирам, ама из градинките и целия квартал... Но щом на някого му носи вътрешно успокоение.
Може би така близките се надяват некролозите да бъдат видени и от други съседи от квартала, а не само от живущите в блока. Това е деликатна материя, защото всеки изживява скръбта си по различен начин и намира утеха в различни неща. Не съм против некролозите, но би било добре да има повече обозначени за целта места, където да бъдат поставяни (напр. табла пред църкви), а не да се разлепват безпорядъчно по дървета, стълбове и трафопостове.

# 3 312
Може би така близките се надяват некролозите да бъдат видени и от други съседи от квартала, а не само от живущите в блока. Това е деликатна материя, защото всеки изживява скръбта си по различен начин и намира утеха в различни неща. Не съм против некролозите, но би било добре да има повече обозначени за целта места, където да бъдат поставяни (напр. табла пред църкви), а не да се разлепват безпорядъчно по дървета, стълбове и трафопостове.

Моят съпруг, мир на душата му, имаше черен хумор - току се срещне с някой познат на главната и човекът го пита как си, а мъж ми отговаря - ще почвам работа в Енергото - и посочваше стълбовете... с некролозите... Амии, то всички в един момент ще почнем работа там...

# 3 313
Аз не направих некролози никакви, може би беше част от отказа да приема, че се е случило най-страшното, а и нямаше да мога да понеса при първия дъжд или по-силен вятър лист с името му и снимката му да падне от стълба и после да го тъпчат хора и коли, а после чистачките да го заметат с общия боклук.. така ги чувствах аз нещата. Всеки по своему. Няма правилно и грешно в скръбта.

# 3 314
За мен специално от първите некролози, които са без снимка и оповестяват смъртта, има смисъл. Спестяваш си неловка ситуация съсед да те срещне на улицата и да каже "Къде е Х? Отдавна не съм го виждал", или някой да ти се изтърси на вратата и да го търси. Вече за след това .. всеки си решава колко често да прави некролози и дали изобщо да прави.

Общи условия

Активация на акаунт