Има ли вдовици/вдовци сред вас? 2

• 429 705
  • 3 523
  •   1
Отговори
# 3 510
Днес ще стягам трапеза за Новата година. Ще празнуваме само аз и племенника. Нали от години семейното празнуване на Нова година някак се измести от нови традиции - ходене някъде на вила, на ресторант. Ама аз съм си традиционалист отколе и за мен Новата година си е празник за у дома. Та купих всички нужни продукти, купих и шампанско, макар че то не е истинско шампанско, ама така си му викаме. Не че обичам шампанско, ама си трябва за новогодишната наздравица. Купих за себе си уиски, щото ми е любимо питие. Бутилката водка на моя мъж си седи от миналата година, ще я сложа на масата и ще му налея в неговата си чашка. Само едно нещо ми липсва за новогодишната баница - клонки с пъпки от дрян! Той винаги излизаше някъде в квартала, знаеше къде има дрян и ми носеше една доста голяма клонка, аз надписвах късметите и след това в листчето увивах пъпки от дряна. Няма го моя човек, няма кой да ми донесе дрян... Но пък съм решила всичко да си е както трябва на тази Нова година, нищо че него го няма в нашия свят, от другия свят той ще ме гледа и ще е с мен. И ще хвърли най-гръмогласната пиратка, от която алармата на моята малка тойотка веднага се включваше... И ще пусне на компютъра песни от нашите младини и ще танцуваме двамата... И когато завъртя баницата с късметите, мой ред е да я завъртя, защото по традиция най-възрастният в къщата завърта баницата преди да се вземат парчетата, а аз останах най-възрастната... И късметът, на който ще напиша "любов", ще е за него... и за мен...

# 3 511
  • София
На мен ми е много самотно днес. И по принцип, но някак по празниците винаги се усеща повече. Ще си празнуваме с малкия. Баткото празнува от поне 3 години с приятели.
Направих една руска салата. Щеше ми се да отскочим до гробищата, но нещо не успявам да се събера енергийно.
Беше изключително тежка година. Радвам се, че приключва.
Надявам се 2026 да е по-лека и да срещна някого.

# 3 512
нощес ще посрещам новата година на работа. Може би така е по-добре. Децата ще  са всеки с компания.

# 3 513
Тази вечер преди 17 години ми беше една от най-вълнуващите в живота ми - след 7 години гаджета, в кухничката на общежитието ми предложи брак с годежен пръстен колкото няколко мои тогавашни годишни заплати ... По ирония на съдбата когато се влоши, точно по празниците, в асансьора у майка му му тръсках някакво боклуче от палтото и пръстенът издрънча в шахтата. Добре, че асансьорният техник беше един стар дядо, на когото казахме, че е тенекийка, а аз го видях сред боклуците в шахтата. Тогава го прибрах в кутийката му и не го нося.
От 4 години този ден е един от най-тежките в живота ми - точно по това време си го прибрах вкъщи от болницата с оттекващите думи на онколожката: "Направил е паранеопластичен синдром. И една кофа лекарства да изсипем, не можем да му помогнем. Колкото му е писано. Бъдете силна." и оттогава започна началото на края, шест месеца... Вечерта ми каза: "Да видим дали този път ще прескоча трапа, цяло чудо ще е ако празнуваме още една нова година".

Днес ще сме вкъщи с децата и моите родители. Оказа се, че и брат ми ще е с нас, защото неговите приятели са семейни с деца и щяло да бъде лудница и се опитвам от сега да издържа.

# 3 514
Здравейте, съпругът ми почина на 60г./не беше пенсионер/. Кога мога мога да подам документи за вдовишка пенсия, в момента съм на 57г.

# 3 515
На мен отначало по инерция ми казаха, че не може. Съпругът ми беше на 55 г. След това моя позната от НОИ спешно ме извика, защото аз съм била 5 години преди пенсия и имам това право. Смятат пенсията на съпругът ви според данните към момента и след това на вас ви отпускат 50 % от нея.
Мисля, че вие можете веднага да подадете документите. Съпругът ми почина на 11 април, аз ги подадох към 9 май. Отпуснаха я с дата от 11 април.
Трябва да му носите военна книжка или бележка колко години има служба като войник, трудова книжка, не помня друго какво трябваше. Аз носих удодостоверение за наследници, удостоверение за сключен граждански брак, но не помня дали ги снимаха. Служебна бележка от банка с номерът ва вашата сметка / IBAN / по която ще получавате пенсията.
И моят съвет е да отидете на място в НОИ, да проверите всичко това. Аз бих направила това. Дано да имате право на тази пенсия.
И друго, ако е работил към този момент, ви се полага еднократна помощ. Това пак в НОИ се подават документите.
Съжалявам за това, което ви се е случило.

# 3 516
  • у дома
Сега 50% ли са-преди бяха по-малко,нещо ми се мотае за 28%...
Аз живот и здраве март ще навърша 55 г и още не съм се интересувала-в момента понеже и двамата ми сина са студенти взимат процент ит нея.

# 3 517
Ако вие не получавате някаква пенсия ви дават 50 пр. След като и вие се пенсионирате, тогава ще я намалят на 30 пр. И ще добавят сумата към вашата.
Не съм запозната как се дели пенсията между вас. Моят син вече не беше студент и сумата беше само за мен.
Това беше 2022 година.

# 3 518
Има минимална пенсия около 475 лв. Когато се дели на повече (или починалият е бил млад (без особено голям стаж)) обикновенно всеки получава горната сума.

# 3 519
Здравейте, съпругът ми почина на 60г./не беше пенсионер/. Кога мога мога да подам документи за вдовишка пенсия, в момента съм на 57г.
Пет години преди самата ти да придобиеш право на пенсия. Ако си 1969 набор и ще се пенсионираш по общия ред с пълен стаж и възраст, трябва да навършиш пенсионна възраст 2032 г., значи 2027 г. ще си пет години пред пенсия и ще имаш право на вдовишка пенсия. Все пак огледай добре кога точно ще се пенсионираш, защото в зависимост от това дали си родена в началото или в края на годината може пенсионирането ти да се измести в 2031 или 2033 г.

Прилагам тук таблицата с условията за пенсиониране. Изчисли кога ще се пенсионираш и брой 5 години преди това за вдовишка пенсия.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 09:31 от Margarita1976

# 3 520
Аз съм 69 набор, към края на годината. изчислявам по таблицата, че през 2033 ще съм на 64, колкото е записано. Значи 5 г преди тази възраст е 2028. Към навършване на 59г възраст трябва да подам за вдовишката пенсия?

# 3 521
Аз съм 69 набор, към края на годината. изчислявам по таблицата, че през 2033 ще съм на 64, колкото е записано. Значи 5 г преди тази възраст е 2028. Към навършване на 59г възраст трябва да подам за вдовишката пенсия?
Да, аз съм 68 набор, 2027г./живот и здраве/ мога да подам за вдовишка пенсия. Но 5 години преди датата на евентуалното пенсиониране.

# 3 522
Да. Ако при навършване на 64 придобивате право на лична пенсия, значи при навършване на 59 може да получите вдовишка пенсия.

# 3 523

Общи условия

Активация на акаунт