Великобритания - тема 34 Великденска

• 38 536
  • 729
  •   1
Отговори
# 465
  • Лондон
В Швейцария винаги е хубаво...

# 466
Алпите през лятото са красиви, подредени, приветливи, с много възможности за движение, чист въздух, приятна храна, простор- става идеална семейна почивка.

# 467
Но за малките, нямам думи. В момента знае и разбира неща, които са на светлинни години пред нейните връстници в БГ.
Би ли пояснила какво знаят българските деца на тази възраст и тези ,които са на светлинни години от тях. Разбира се изключвам английския.

Сега ще поясна конкретно какво имам предвид за знанието на 6 годишно дете.
Математика
 - събиране до 3-цифрени числа
 - изваждане - от 3-цифрено изважда 2-цифрено
 - умножение с 2,3, 5 и 10. И най-важното - разбира какво значи умножение
 - деление с 2
 - дроби - 1/2, 1/4. И пак - разбира какво е дроб и примерно как да намери и какво означава 3/4 от нещо.
 - разчита и разбира прости таблици и диаграми
 - борави с пари
Английски
 - четене - може да чете и вестник  Simple Smile макар и да не разбира всичко. В момента чете книжките на Roald Dahl, които са от порядъка на 50 страници с по няколко глави.
 - писане - знае как да напише дневник; как да разкаже какво е прочела; как да напише съчинение с начало, проблем, решаване на проблема и край; използва свърващи думи, параграфи, главна буква в началото на изречение, препинателни знаци. Писането е с много правописни грешки, но в момента държат просто да пишат както го чуват. Отделно учат spelling patterns. Макар и да наблягат на краснопис, това поне при моето дете, не е силната страна  Simple Smile
 - история - от моето дете научих за Флоранс Найтингейл например. Темата ни в момента е Викингите.
 - " А знаеш ли, мамо, че пра-пра-пра-пра дядото на това птиче е бил динозавър", "Сега ще ти покажа на кой сайт в интернет трябва да отида, да разгледам факти и филмчета за динозаври и трябва да направя постер, за който тип динозавър ми се струва най-интересен."
 - IT - намира нужната информация в Гугъл, прави презентация в Power Point и я разпечатва.
 - Религия - вчера ми разказа цялата история за Великден по-толкова интерес начин, че слушах в захлас.
 - Наука - последно ми обяснява кои вещества, заемат формата на съда, в който са и защо като заровили ябълка и найлон в двора, намерили само найлона; push and pull сили и най-различни опити с това; защо когато при нас е ден, в Америка е нощ

Сигурно и други неща неща ще се сетя, ако се замисля повече. С това ме впечатлява какво знаят тук на 6 години в държавно училище.  Пак да допълня, че мнението ми за образователната систима в по-горните класове е коренно различно.

Приятна седмица на всички!!

# 468
  • ENGLAND
butterflyve и моята дъщеря е на 6, но всичко това, което си изброила не само не го е учила, но и не се учи в училище през Year 1. Пък е и в много добро училище. Аз пък в момента работя в Year 5 и доста от изброените от теб неща се учат там. Друг е въпроса всичко това за колко време го научават, как, пък и какво остава в главата им след това.  А и явно ня знаеш какво се учи в българското училище.
Не е заяждане, но светлинните години прозвучаха доста дразнещо, защото не е вярно. Изключвм ако твоето 6 годишно дете е в Year 5.
Все се каня да питам Мери, пък и другите с деца в секондари скул. Все още ли пишат с молив в секондарито или най-сетне са се сетили, че има и нещо по-съвременн ooooh!о?

# 469
butterflyve, изуми ме; сигурна ли си, че не си записала дЯтето в училище за вундеркини  Wink.
Понеже това не са стандартните очаквания за 6-годишни; надявам се, че си даваш сметка.
Браво на детето, че е постигнало такъв напредък и браво на теб, училището и всички други, които са отговорни.

# 470
Дъщеря ми е в year 2. Ще навърши 7 през август.

Голямата ми дъщеря дойде тук след завършен 3 клас в БГ и мога да направя точно сравнение мужду знанията на моите две деца на 6 години.

Мислех, че форума е, за да си споделяме различни мнения и случки, които биха били полезни на някой.

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 13:54 от butterflyve

# 471
Разбира се. Много малко хора имат точно толкова конкретна база за сравнение, каквато си описала.

Между другото, аз разбрах описаното като ниво за година 1 (просто защото моята малката е родена по такова "кофти" време, че е на 5 години през цялата година 1) моите в година 1 такива неща (дроби,умножение и презентация в Power Point)  не са учили.

# 472
Не знам какво учат докато са малки, но крайният резултат от образователната им система е потресаващ в доста голям процент от случаите... имам директни наблюдения и не мога да повярвам, че 20+ годишни хора могат да питат какво значи уравнение, какво е корен квадратен и как се работи с калкулатор...
Колкото и "практически" насочено да е образованието тук, ако не знаеш теоретичния принцип, няма как да можеш да приложиш нещата на практика.. щото в крайна сметка не всичко в живота може да се пробва практически в училище, а и не винаги гугъл ще ти е подръка..  newsm78

# 473
Sonnia, надявам се можеш да различиш в единия случай конкретиката, а в другия - липсата на контекст на:

(А) "Моите децат учат точно еди-какво си на еди-каква си възраст и умеят това и онова",
от
(Б) "А пък аз срещнах някои недоучили хора".

Както и да е; надявам се всеки да намери най-доброто решение за децата си. Пък другите не ги мислете.

# 474
Здравейте,отдавна не съм писала нищо, но всеки ден ви чета с интерес.Изумих се от написаното от
butterflyve.Моята дъщеря е родена януари 2006 и към края на лятото ще кацнем при нашия тати в Лондон и се чудя тя за предучилищна ли ще е или за year 1.

# 475
  • Bristol
Все се каня да питам Мери, пък и другите с деца в секондари скул. Все още ли пишат с молив в секондарито или най-сетне са се сетили, че има и нещо по-съвременн ooooh!о?
От първия ден са с химикалки  Joy Синът бил много шокиран, като учителката казала, ама защо пишете с моливи, химикалки нямате ли  Laughing Но те децата послушни, нали в началното училище е забранено писането с химикалка Wink
pavleta, year 1 ще е твоята дъщеря, ако започва септември месец  Grinning

# 476
О, колко навреме се включвам по темата..

След днешния ми кошмарен ден и разправии в полицията,
за нещо, което ми се полага по закон и го пише, и се прави,
за едното -я на края на името ми и изписването му на латиница...
То беше не може, то беше не става, то беше нямате право.
Подиграваха ми се, че съм живеела в Англия, пък не съм знаела английски..
Ревеше ми се накрая за една посредствена англичанка с глупава усмивка.
Може да са глупави, неграмотни, каквито ще да са англичаните,
но нещо като не знае, ще те слуша, ще попита, ще отиде при шеф си..
Пък накрая ще си лепне една оранжева бележка на монитора да си припомня.

С моите колеги пък си говорим и за история, и за политика, и за култура, и за спорт.
Квадратни уравнения не решаваме  Mr. Green
Sonnia, туй с любов го пиша, да не ми се вържеш сега на иронията.

О, изписването на името беше само част от днешната ми драма с паспортното.
Името въведено, както аз го искам, къдрите разресани, аз готова за снимка..
Камерата им се счупи. Прокълнаха ме тия гадове  Crossing Arms
Накрая ходихме да се снимаме в другото паспортно..
Искараха ме с ейййййй-такива бузи. Но вече ми беше все едно.
Исках две отворени очи и да не ми стърчи косата ала Ах, тази Мери.
Мисля, че с повече фантазия, дори си приличаме.

В Русе са напускали страхотни обувки. И едно куче се пробва да ме изяде.
Голяма скъпотия в хранителните магазини. Наоткрили са поне 100...
И Ани Салич  Shocked Вие виждали ли сте на какво прилича тази жена?!

Хубава седмица на вас.
Утре съм в София..

# 477
  • Лондон
Ох, паспортното... тук 4 пъти ме връщаха, защото буквите ми се допирали / излизали от кутийките... Crazy
Ами какво да правя като обичам да съм outside the box  Mr. Green и не мога да се свра в някакви си квадратчета.

Колкото до колегите... след 7 години с американци тукашните ми се видяха много информирани и начетени   Wink

За децата още не знам... тепърва навлизаме в тази интересна територия.

Какво й има на Ани Салич?

# 478
Не поясних, че става въпрос за хора, посещаващи курс по счетоводство, т.е. не кой да е, а хора, които очакват скоро да поемат финансовите отдели на малки фирми в Англия.
Въобще не ги сравнявам с 6-годишни деца, и дума да не става. Просто ми е интересна разликата в началото и в края на обучението, която се получава понякога.

# 479
  • Bristol
Та, планираме си почивката за лятото, нещо не ми се ходи на море  Rolling Eyes Спряла съм се на Швейцария през Август, някой, ако има впечатления, моля да пише  Hug
Виж как те пропуснах. Ако е заради Алпите, аз лично бих предпочела Австрия от колкото Швейцария, заради цената. Женевското езеро е приказка, контраста снежни Алпи и огледалната, синя шир пред тях  Heart Eyes За съжаление за децата не намерих много интересни неща и другия проблем беше, че рядко имат преводи на английски по музеите  Rolling Eyes Но вие ако сте сред природата основно, няма да го имате този проблем Wink Най ми хареса в Gruyère , там където се произвежда прочутата марка кашкавал. Замъка е доста малък и няма кой знае какво да се види, но се разхождаш из фабриката за кашкавал и има гидове на английски! Съответно в центъра на градчето беше фраш с ресторанти предлагащи фондю и пържолки от конско месо, на швейцарски цени, разбира се  Money

Общи условия

Активация на акаунт