Защо българите не изпращат картички?

• 12 201
  • 130
  •   1
Отговори
# 105
Няма традиция за това...

Отделно, като народ, си  мисля, че не сме толкова лицемерни във възпитанието си.
Вярно, тук се пращат картички по какъв ли не повод.
Но съм далеч от мисълта, че всяка една картичка, получена за Коледа
или рожденния ми ден е избрана и надписана специално за мен.
Какво се прави по Коледа-колегите купуват една кутия с картички
и после само надписват под принтираните пожелания-за Анди, за Джон, за Мери и т. нат.
За рожденните дни, задължително се купува картичка за колегата и всеки я разписва.
Има колеги, които никой не понася, но всички се разписваме с нещо хубаво...
Винаги се чувствам много тъпо при тези мероприятия.

В семейството и между приятели е друго.
Виждам как се избират старателно картичките, надписват се. Има лично отношение.
Но и хората в България изразяват обич и отношение към близките си,
като подаряват и организират нещо по-специално. Просто формата не е картичка.

В Англия пък не се подаряват масово цветя, както при нас.
Докато живеех в България, много обичах на рожденния ми ден букетите цветя.
Или пък на 15 Септември, сутринта, всичките дечица с китка, вечер пък,
разпознаваш учителките по огромните купчини цветя, с които се прибират..
Това ми липсва тук. Но.. Различни нрави...

# 106

Мислех, че е тъкмо обратното, т.е. идва от UK. Тук цветя под път и над път се продават, както картичките....

# 107
На мен пък в Австрия точно цветята ми правят впечатление- и в най смотаната малка забутана Била има кошници с цветя на касата. Верно, нищо особено, но ги има. Както и много големи цветарници- дори и в непрестижни за живот райони, са големи и лъскави, а почти всички балкони са озеленени като джунгла.
Не знам с какво да си го обясня.

# 108

Мислех, че е тъкмо обратното, т.е. идва от UK. Тук цветя под път и над път се продават, както картичките....
Купуват ги за себе си. В повечето къщи винаги има свежи цветя във вази в дневните, в антретата и т.н.  Peace  Но, не са първи избор като допълнение към подарък, както е картичката.

# 109
Не, че да Ви наливам акъл или подобно (който иска да си праща, който не иска - да не праща  Mr. Green), но всичко е така с картичките, защото липсва рутина.
Както за всяко едно нещо - ако не си свикнал да го правиш, ако не ти е приятно, няма как да ти стане...  
Т.е. вижда Ви се трудоемко, скъпо и времеотнемащо, но реално нито едното от трите не е точно така.
Картички намирам по всяко време на годината от всевъзможни места. Когато намеря подходящи картички, на добра цена, за различни поводи - купувам на момента и после винаги имам под ръка нещо оригинално. За пример само - една от картичките за първи март тази година купих от пощенски клон в "Лозенец" само за 0.80 ст., не 2 или 5 лв. Препоръчан плик с картичка и мартеници пратих за цена 1.30 в България. Пристигнаха без проблем.
Скъпо може да дойде наистина, ако купиш 100 картички и трябва да ги изпратиш на всички. Аз не страдам от желанието да купя на всичките си роднини и познати, обаче. Купувам на най-близките си хора (приятели, семейство, любими роднини). И бройката им се свежда до 5-6 човека, максимум 10. По същия начин купувахме с майка ми за мои съученици при повод - не е задължително да е за целия клас.
Понякога, когато имам материали, правя картички сама също.
Не ми е времеотнемащо нито правенето, нито пращането - пращането е винаги, когато ми е на път някой си пощенски клон.
Т.е. с това искам да кажа, че не е толкова ангажиращо и тежко, стига да си свикнал да го правиш.

Това за теб.За мен Е, защото не ми  е под носа пощата на Лозенец.Не живея там.Инак писах-картички под път и над път.В Билла като влезна за хляб и кисело мляко-има достатъчно картички на щендера.И да, не са 0,80 ст просто.За времето, което ще ми отнеме Избор на картичка плюс придвижване до първата поща=1 час в едната посока и един в обратната.Това писах е за мен,.Знам, че не е за всеки.Не всеки живее на 5 минути от пощата... WinkА и темата е Именно за картички по Всякакви поводи и Без поводи, щото така било прието...някъде си, а тук, видите ли-нъцки. LaughingРазбираш ли...Нямам поща по път.Първо.И второ-Имам Навика-10 съзнателни години от живота ми са минали в най-редовно пращане не само на накртички, а и на писма до съветски другарчета, а и до роднини. Grinning

# 110
Добре, добре, де...
И аз не съм писала, че е за всеки.
Не живея до поща, казвам само, че се намират Joy
Както и да е...
Писах и аз себе си, не за комшиите, разбира се  Mr. Green

# 111
Отделно, като народ, си  мисля, че не сме толкова лицемерни във възпитанието си.
Все още не мога да разбера какво точно е лицемерното в пращането на картички, и защо непременно двете понятия трябва да са свързани  Crossing Arms Омръзнало ми е от високопарни изказвания за това колко лицемерни и не знам какви си са на запад, пък ние сме света вода ненапита.

Освен това, не помните ли че до не толкова отдавна и в България пращането на картички беше масова традиция? За Нова Година особено пращахме и получавахме десетки картички, нямаше къде да ги слагаме даже и у нас сигурно още се търкалят кутии от обувки, пълни с всевъзможни картички. Тогава по-лицемерно ли ни е било възпитанието, пък сега някакси сме се въздигнали над тази низша традиция?

# 112
Не знам у вас.У нас не се търкалят кутии с картички, не сме Плюшкин, не пазим, а и освен това не сме получавали купища, нито ние сме изпращали купища.Пишехме си с русначета и ходенето до пощата бе организирано дори тогава, защото отнемаше време дори в онези времена, когато нямаше трафик.До кварталната поща ходехме пеша за около половин час, до Централна за 40 минути тогава, днес ще ми дойде двойно, съвсем скоро бях и засичах...За мен е лицемерно да пиша на някакви хора нещо си, само защото е някакъв празник.Масово не съм изпращала никога.Изпращала съм на близки или любими хора.Не съм се въздигала по простата причина, че никога не съм възвеличавала подобно действие. Grinning

# 113
Ех, Дидитка,

Знам, че лицемерие звучи като лоша и грозна дума.
Вързана с възпитанието и маниерите-ами налага се...
Не го приемам като нещо супер негативно, още повече,
че предпочитам лицемерните усмивки на западняците пред искрените намръщени лица..

Що се отнася до едновремешните Новогодишни картички..
Аз нямам спомен да са се пращали картички между колеги и съседи.
Пращаха се между приятели и роднини. Различно е.
Не мисля, че пращането на картички е низша традиция. Самата аз пращам.

Имаме си много кусури по отношение на общуването, колко сме любезни и т.нат.
Но заради едното непращане на картички, да набедя цял един народ?!
Не мога..

# 114
Благодаря, толумба, че разбираш.И аз изпращам на близки нам хора.Но на съседи и колеги-никога-нито в миналото, нито днес пращам.Описах ситуацията-ако Трябва да го правя като приет някакъв израз на общуване с тези хора, трябва през ден да тичам до пощата...Имам много колеги и много съседи.На някои дори не им знам името, че да се обърна към тях по име, камо ли да смуча пожелания на лист хартия. Thinking

# 115
  • Там,където се събуждам щастлива.
Авторката въобще не пита за картички между колеги и т.н., според мен. Препрочетох първия й постинг, където се споменават неща, като "раждане, изпит...". По такъв повод едва ли някой колега ще тръгне да ти изпрати картичка.

И аз си спомням как майка ми редовно изпращаше картички за Нова Година (тайно споменавайки Коледа  Wink ) и Баба Марта. След това аз поех щафетата и изпращах на роднините и близките приятели. И много сме получавали. Хората спряха да пращат около 1990 година, когато настана глад.

Значи ако пазиш картички си Плюшкин? Тъй-като винаги сме разменяли картички с личен текст и често пъти последни новини (както и са изпращали на нас), това са незаменими неща, които пазят историята на рода ни / приятелите на семейсвото ни. Имаме картички, в които преди век лели са си писали за годежи, чувства, скръб и поводи за радост. Това е най-ценното, което бих спасила от една къща (заедно със снимките), ако се наложи.

# 116
Не го приемам като нещо супер негативно, още повече,
че предпочитам лицемерните усмивки на западняците пред искрените намръщени лица..

Аз бих предпочела искрено намръщените физиономии. Противни са ми лицемерието и фалша и май това е едно от нещата които не харесвам на западняците и на американците.

Картички сме пращали в миналото, помня и мартеници правех ръчно за цялата рода и пращах ли пращах... Нямах отговор. Тогава достигнах до извода "Не е необходимо да се изчервяваш в общество на далтонисти." (мисълта не е моя, но в момента не се сещам на кого) Т.е. няма смисъл да правиш неща за хора, които нямат сетива да ги разберат. Свикнах с мисълта, че хората са различни и различни неща са важни за тях, когато познаваш човека знаеш какво го радва и го правиш по неговия начин.
Иначе обожавам да правя картички, също и да подарявам, защото по този начин съм вложила нещо от себе си. Като бях малка, майка ми ме учеше, че е тъпо да и поискам пари и след това да отида да и купя подарък и аз за всеки повод и правех картичка. Сега ми е много мило, да ги разглеждам, а на нея още повече.
Електронните поздрави са ми противни, не се сдържам да схапя някой приятел като ми пусне по нова година или осми март, някой стандартен поздрав, флаш или pdf със сладникави плиткоумни разсъждения. Но не спирам да получавам. Нямам нужда от отбиване на номера. Така просто разбирам, че за този човек съм просто един от тълпата...

# 117
на улицата предпочитам дежурно да получа  усмивка и поздрав, отколкото не по-малко дежурно някой да си изпразни проблемите в/у мен, че и приятен ден да ми пожелае на раздяла.

За цветята, при нас ( да не обобщавам за цяла Италия, защото не знам), 'рязан цвят' е по-скоро рядкост, няма някакъв особен избор  а когато ги има  са много скъпи. Винаги съм си мечтала да изляза на пазар и да се върна с огромен букет лалета, например, ама лош късмет.

# 118
Аз бих предпочела искрено намръщените физиономии. Противни са ми лицемерието и фалша и май това е едно от нещата които не харесвам на западняците и на американците.

Е, ти може да предпочетеш една откровена попръжня пред стандартното пожелание за хубав ден, ама тази повреда си е в твоя телевизор.

Тази тема стана (умерено) интересна с това, че доста народ се впусна да обяснява как да си приветлив, усмихнат и доброжелателен е "лицемерно", докато да гледаш на кръв и урина е натурално, природосъобразно и "истинско".

# 119
Като казахте цветя, да, в България никога не съм отивала на рожден ден без букет, а тук/ Британска провинция в Канада/ без картичка. Мисля си, че в България това е навлязло след дружбата ни с братския, съветски народ. Там без подарък дори може, но без цветя - никога. Може би защото там цветята са били много скъпи и са били почти лукс.
Иначе и тук има букети, цветя под и над път, скъпички са, като най-евтини са карамфилите, и вероятно затова не са много предпочитани цветя, но пак аз ги харесвам и си купувам често сама. Връщат ме в годинали минали назад... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт