Машина за хляб-40 част

• 58 620
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, от две години имам машина за хляб. Ползвам я почти всеки ден - правя какво ли не. От днес имам и Мулинекс 5000, но нямам книжка с рецепти за нея. От близо два часа чета в нета, но не намирам нищо конкректно, повечето мнения са общи приказки. Моля, ако някой може да ми помогне, ще бъда много радостна, да пробвам и хляба с тази машина.

В рецептите използвай до 700 г брашно, а течностите (мазнината не я отчитам) трябва да са 60% от количеството на брашното. Например, ако брашното е 700 г, водата е 420 мл, суха мая 1 1/4 ч.л. (saf-instant), сол 2 ч.л., захар 1 с.л., олио (масло) 30-40 мл - програма Бял хляб (основната - 1), 1500 г, средна степен на изпичане на коричката. Течностите да са със стайна температура (около 22-25 градуса Ц). Оттук нататък можеш да импровизираш - вместо 420 г вода, можеш да сложиш 1 яйце + кисело мляко + прясно мляко + вода, но пак общото количество да е около 420-430 мл. Когато има мляко, е хубаво малко да се завиши течността. Брашното може да е смес от бяло и типово, можеш да добавяш по няколко лъжици трици, пшеничен зародиш и т.н. Като за начало, това е от мене. Успех!   bouquet

# 181
Макар и засега без хлебче, с удоволствие се записвам в темата Peace В момента в прясно подарената ми хлебопекарна Laughing се пече първото ми хлебче. Пълнозърнесто, разбира се. И....мнооого се притеснявам как ще стане. Ако ще е хубаво, утре ще го покажа Peace

# 182
  • София
Здравейте!
Два пъти вече се опитвам да направя сполучлив хляб на бързата програма(1ч.и30мин.) на моята хлебопекарна,но и двата пъти резултата е незадоволителен,сякаш има недостиг на времето за втасване.
Хляба днес се наду,но не много, разпука се отгоре,но все пак е някак степан отвътре.
Някакви идеи или рецепта за толкова бърза програма?
Днес правих пълнозърнестия хляб на tanita:
1и2/3 ч.ч. вода
2 с.л. зехтин
2ч.ч пълнозърнесто брашно
2ч.ч. бяло брашно
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая

1ч.ч.=240мл.
Като го правя на основна програма слагам 2 ч.л. мая  (така е по-рецепта),тогава хляба става разкошен-пухкав и се надува почти до капака на машината.
Само да отбележа,че при tanita бързата програма е 2ч.

# 183
  • София
Здравейте, правих кекс с машината, но не се изпече добре.
Четох, че при рецептите с яйца трудно се спазват пропорциите, поради различните размери на яйцата.
Можете ли да ми кажете какво трябва да е тестото. Като обикновеното тесто за кекс или по-гъсто?

# 184
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Аз също веднъж реших да пробвам кратката програма-е-е-е такъв боклук стана,че нямам думи нищо,че завиших маята двойно.Явно няма вариант.

# 185
  • София
Аз пък само на бързата правя, там най-добри стават.
Този стана много хубав:

Бърз бял хляб с грис

Суха мая - 1 3/4 ч.л.
Брашно - 450 г
Грис - 50 г
Захар - 1 с.л. (следващия път ще пробвам с 1 с.л., защото става като кифличка на вкус)
Сол 1,5 ч.л.
Олио - 40 г (мерих на везната)
Вода - 280 мл /топличка/

Този също ми се получава много хубав и най-много от него съм правила, като можеш да заменяш бялото брашно наполовина с типово или друго.
Хладка вода > 400мл
Зехтин > 2с.л.
Сол > 2ч.c.
Захар> 1½c.л.
Сухо мляко > 2½с.л
брашно  > 640гр
Суха мая за хляб > 4ч.л.
Изсипете продуктите в купата в следната последователност :
вода, зехтин, сол, захар и сухо мляко.
Прибавете брашното и маята.
Сложете купата в хлебопекарната.
Изберете бърза програма, теглото на хляба и степента на
препичане. Натиснете бутона „старт-стоп”.
Тегло > 1000гр
Време > 1ч 20мин
Рецептата е на от темата с рецепти.

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 16:03 от bi_bi

# 186
  • София
bi_bi,ще пробвам и тези рецепти.Благодаря!
Като гледам,май съм умалила маята.Това ще да е! newsm78

# 187
След 3 бързи хляба на боклука  мъжът ми стана спец. Сега само такъв хляб прави, става голям и много хубав. Даже вече не чете и рецептите, слага на око.

# 188
Привет !И аз ползвам машина за хляб от 10 години вече. Но..досега бяло брашно в нея слагам само за козунаци - чудесен е хлябът с многозърнесто брашно на Техра, а и с пълнозърнесто.
Ето 2 от моите рецепти в блогчето ми :

http://colourmagicp.blogspot.com/2010/01/blog-post_9108.html
http://colourmagicp.blogspot.com/2010/01/blog-post_8232.html

Те са с разни естри вътре, но може и да не се слагат и пак да се запазят пропорциите на продуктите...Да ви е сладко!

# 189
А това сухо мляко задължително ли трябва да се слага ако присъства в рецептата?

# 190
Изобщо даже не е задължително - аз примерно не харесвам в хляба да има яйце или сухо мляко, мирише ми на питка, а не на хляб.

# 191
Поне ме успокои, благодаря ти Hug Аз не сложих като пуснах програмата, но през прозорчето гледам, че хляба има нормален вид.
А като се извади готовия хляб, маже ли с нещо отгоре? Например с вода или нещо от сорта? Вчера правих първият си хляб. Стана много вкусен, изобщо - доволна съм. Но на сутринта отгоре беше малко твърда коричката.

# 192
Преди години баща ми имаше фурна за хляб и тогава неговия хлебар след като извадеше тавите с хляб от пеща го мажеше с мас леко отгоре за да се напука леко коричката. Аз сега съм си купила една силиконова четка и веднага когато изключа машината, даже преди да съм извадила хляба от контейнера, натопявам четката малко в чашка със олио и лекичко намазвам кората отгоре.

# 193
Ясно, мама Тин, разбрах те Peace Може би и с масълце ще е удачно да се намаже. Силиконова четчица имам и аз и сега като стане готово хлебчето, ще го намажа първо с олио, а следващият път ще пробвам с масълце.
Много ти благодаря за бързата реакция Hug Хубава вечер от мен Peace

# 194
Ето го и моето производство  Party, много му се радваме и се получи много мек и вкусен. Намазала съм му коричката отгоре, за да е мекичък  Peace

По програмата за бял хляб е, със средно изпечена коричка. Без добавено сухо мляко, както е по рецепта, и тъй като не ми стигна бялото брашно, прибавих 200 гр. пълнозърнесто. Но стана Peace

Общи условия

Активация на акаунт