Машина за хляб-40 част

• 59 178
  • 749
  •   1
Отговори
# 195

Бърз бял хляб с грис

Суха мая - 1 3/4 ч.л.
Брашно - 450 г
Грис - 50 г
Захар - 1 с.л.
Сол 1,5 ч.л.
Олио - 40 г (мерих на везната)
Вода - 280 мл /топличка/

bi_bi, много се радвам, че ти е харесал този хляб. Simple Smile

cayman, имай предвид, че тази рецепта е сполучлива в машини, в които бързата програма не е супер-бърза. Аз я пробвах на програма, която е 1:55 ч. Онзи ден реших да я направя отново, обаче сложих суха мая Дама и сега кучето се тормози с изяждането на хляба. Не се надигна достатъчно и остана недопечен. Направих си съответните изводи - никакви експерименти с нови марки мая!
А когато я правих за пръв път тази рецепта, си сложих от френската мая и много ми хареса. Може би за по-кратките програми трябва да се увеличи маята.  newsm78 Правила съм в Мулинекса няколко пъти хляб на бързата (1:25ч. ли беше?) и въпреки, че се яде, не ми харесва.

# 196
Здравейте:)И ние имаме от скоро хлебопекарна "Таурус". Аз така се ентусиазирах, че .....нямам думи:))) И тъй като вече доста рецепти ми се получават много добре-реших да ги споделя с вас, заедно със снимки:)
Основната ми рецепта е:
300 мл. прясно мляко
3.с.л.разтопено масло
1 с.л. захар
2.ч.л.сол
500 гр. брашно*
2ч.л. суха мая

*брашното може да е само бяло(пресято) или 300 бяло + 200 грахам или друга смес....
Слагам семки каквито и колкото искам- не ми нарушават пропорциите.
По-интересното е, че започнах да ги правя на програма за тесто (1ч.30мин.), после го разделям на 12 еднакви топчета, слагам ги в загрята на 50 градуса фурна докато удвоят размера си  и ги пека на 200 градуса във форми за мъфини. Преди печене ги мажа с жълтък, белтък или прясно мляко и ги поръсвам с някакви семки за красота:)
За съжаление, не мога да кача снимки......или не ми дава, или аз не мога:(Жалко:(

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 22:21 от danyborisova

# 197

За съжаление, не мога да кача снимки......или не ми дава, или аз не мога:(Жалко:(

Качваш снимките, например, тук, копираш втория линк и го слагаш в мнението си. Аз копирам първия линк и ползвам бутона Вмъкни изображение.

# 198
  • София
Здравейте!
Два пъти вече се опитвам да направя сполучлив хляб на бързата програма(1ч.и30мин.) на моята хлебопекарна,но и двата пъти резултата е незадоволителен,сякаш има недостиг на времето за втасване.
Хляба днес се наду,но не много, разпука се отгоре,но все пак е някак степан отвътре.
Някакви идеи или рецепта за толкова бърза програма?
Днес правих пълнозърнестия хляб на tanita:
1и2/3 ч.ч. вода
2 с.л. зехтин
2ч.ч пълнозърнесто брашно
2ч.ч. бяло брашно
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая

1ч.ч.=240мл.
Като го правя на основна програма слагам 2 ч.л. мая  (така е по-рецепта),тогава хляба става разкошен-пухкав и се надува почти до капака на машината.
Само да отбележа,че при tanita бързата програма е 2ч.

Ами при ускорените програми по принцип се увеличава маята. А вие пишете че я намалявате.

# 199
  • София
Здравейте!
Два пъти вече се опитвам да направя сполучлив хляб на бързата програма(1ч.и30мин.) на моята хлебопекарна,но и двата пъти резултата е незадоволителен,сякаш има недостиг на времето за втасване.
Хляба днес се наду,но не много, разпука се отгоре,но все пак е някак степан отвътре.
Някакви идеи или рецепта за толкова бърза програма?
Днес правих пълнозърнестия хляб на tanita:
1и2/3 ч.ч. вода
2 с.л. зехтин
2ч.ч пълнозърнесто брашно
2ч.ч. бяло брашно
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая

1ч.ч.=240мл.
Като го правя на основна програма слагам 2 ч.л. мая  (така е по-рецепта),тогава хляба става разкошен-пухкав и се надува почти до капака на машината.
Само да отбележа,че при tanita бързата програма е 2ч.

Ами при ускорените програми по принцип се увеличава маята. А вие пишете че я намалявате.
Така е Дядо Хаджия.
Преписала съм грешно рецептата.Маята е 1с.л. doh doh Blush!
Сега мятам хляба отново.Трябва вече да стане!

# 200
Здравейте!!!Обикновенно меся на ръка - доставя ми голямо удоволствие,но отскоро имам хлебопекарна и преди няколко дни реших да  изпробвам  програмата с месенето.Машината ми е Мулинекс ,а програмата  за месенето 11 - мисля че беше 1 ч и 20 мин.Когато извадих тестото беше много жилаво и стегнато,реших все пак да го използвам и направих кифлички,но резутата беше отчайващ - много корави .........Когато меся на ръка не съм имала такъв провал.Продуктите които сложих бяха в същото количество както и когато  си меся аз ,но нещо не се получи.Дали времето за месене и втасване е много или нещо в продуктите бъркам  newsm78 ако някой има идея от какво е моля помагайте  Peace

# 201
  • гр.Пловдив
Здравейте момичета! Незнам дали тук трябва да питам, но все пак ще попитам. Подариха ми хлебопекарна CLATRONIC (не е от България). Преди около месец правих хляб, който нещо не се получи и го хвърлих. Но заедно с него изхвърлих и бъркалката.  Simple Smile Разбира се усетих се чак след като бях изхвърлила боклука. Искам да попитам къде в Пловдив мога да намеря само бъркалка.

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 22:37 от stefka_todorova

# 202
tuly:  Whistling  Този ми беше при първите опити и се получава много добре Simple Smile

Козунак на mari_eta
125 мл. пр. мляко
3 яйца
125-150 мл. разтопено масло
500 гр. брашно
150 гр. захар
2 пак. ванилия
настърганата кора на 1 лимон
1 пак суха мая/ползвам на д-р Йоткер/
стафиди и орехи по желание

жълтък за намазване
захар за поръсване
бадеми или орехи за декорация
Процедирам така -
1. Към леко разбитите яйца /със стайна температура/ прибавям топлото мляко и изсипвам в кошничката на машината.
2. Пресятото брашно + захар + лим. кора + ванилия изсипвам върху яйчената смес.
3. Отгоре в кладенче изсипвам маята.
4. Пускам машината да меси и като оформи тесто наливам по малко маслото, докато го поеме. /ако изсипваш по много малко почти не пръска/
5. Стафидите и орехите добавям при звуковия сигнал, предварително оваляни в малко брашно, за да не паднат на дъното.
6. Преди цикъл "печене" намазвам с жълтък, поръсвам със захар и украсявам с орехови ядки.

сега го пробвам този козунак, обаче май няма да се получи....тестото го замесих на програма за месене на пита, която има и втасване...тестото беше втасало в пекарната, но беше доста лепкаво и жилаво, не успях да направя никаква плитка, едвам го прехвърлих в тавичката,въпреки,че на няколко пъти си намаслявах ръцете....включих печката на 50 градуса  и го сложих да втасва,но хич не се наддигна това тесто....Сег асе чудя,да го пека ли, да го оставя да втасва ли или да го прибирам в хладилника за кифлички утре...
Такова лепкаво ли трябва да е тестото изобщо и ако да-как ги оформяте тези плитки и плетеници на козунака?

# 203
Здравейте момичета! Незнам дали тук трябва да питам, но все пак ще попитам. Подариха ми хлебопекарна CLATRONIC (не е от България). Преди около месец правих хляб, който нещо не се получи и го хвърлих. Но заедно с него изхвърлих и бъркалката.  Simple Smile Разбира се усетих се чак след като бях изхвърлила боклука. Искам да попитам къде в Пловдив мога да намеря само бъркалка.
бат` Бонго винаги съветва след последното месене да се вади бъркалката, да се оформи тестото и да се върне в машината да втасва и пече.
при това положение риск да изхвърлиш бъркалката с хляба = 0
риск да отрежеш филийка с част от бъркалката = 0
ЗАЩО НЕ СИ ОБЛЕКЧАВАТЕ ЖИВОТА ?   #2gunfire

на въпроса ти : обади се в сервиза и ги попитай. тук мисля че имаше девойка като с твоята машина. тя може да ти каже къде в БГ има сервизи на Клатроник.
другият вариант е да попиташ там ,където се продават тези хлебопекарни - в някоя от големите вериги магазини.

# 204
Ей бат Бонго, пак си извадил жълтите картони, ми човек се учи докато е жив.
Иначе и аз така правя- след последното месене вадя бъркалките, оформям си хлебчето и обратно в машината. Когато мога де Grinning

# 205
за козунакът на Мари-ета,която рецепта ми даде Нелинцито,който правих снощи да се отчета-получи се,все пак,мекичък, на конци, хубав на вид и вкус,макар и да обичаме малко по-сладък да е...следващият път ще се вслушам в съвета на Алис и ще си взема течен подсладител Peace

Но все пак да си питам още веднъж-тестото така ли трябва да е лепкаво и по-жилаво, и как се оформя плитка, ако да newsm78
и какъв шоколад ползвате,за да седи на цели парченца и след печене....моят шоколад се разтопи в тестото още при месене и втасване

много неприятно е това с бъркалките....ние винаги вадим бъркалките след опичане, в комплекта на машината си има една кукичка,с която се вадят бъркалките от хляба....когато се сетим, вадим преди печене, но най често-след изпичане,защото нещо не мога да се ориентирам кога втасването прикрлючва и кога започва печене-в книжката също нищо не пише

# 206
  • Бургас
Бъркалата се вади не след втасването, а след последното премесване на машината. Просто поне един път трябва да си близичко до нея и да се заслушаш кога, какво прави (аз самата още в началото си направих една табличка, където си записах ползваните програми по минути какво се случва - първо месене - 10 минути; пауза - 15 минути; второ месене - 15 минути; пауза - 20 минути; трето кратко премесване - 0,5 минута и тук е момента да си икзарам бъркалката и да върна тестото да втасва. За целта си нагласям едно кухненско таймерче да ми засече един час след пускане на машината и като дрънне, отивам да действам) Peace

# 207
tuly ,тестото за козунак трябва да е меко , и като си намазниш хубаво ръцете и плота да не ти лепне.Още след първото втасване се усеща като памуче.Аз ядките и шоколада/какъвто имам/ ги слагам докато ги плета.Второто втасване е заедно с тях,не се меси с добавките.Иначе с първия добре си се справила,успех нататък!

# 208
Брадата, много умно от твоя страна, аз едно,че не съм се сещала да си записвам кое-кога,ама и никога не съм седяла плътно до машината през цялата програма  Wink
Петина,благодаря ти....да,тестото беше като памуче,наистина

# 209
  • София
Здравейте, момичета и момчета Simple Smile След дълго чакане, пристигна и моята машина! Веднага спретнах един хляб на бърза 58 мин програма + 15 мин допълнит печене. Благодаря на Джемма за помощта! Радвам се, че ще чета в тази прекрасна тема занапред  Peace
Ето и снимки от изядения врял 1-ви хляб:

Ще се сдобия с везна тези дни и дано се похваля с някое вкусно творение Wink

Общи условия

Активация на акаунт