Машина за хляб-40 част

  • 58 678
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 0
Ами например на коя програма да си направя козунак, правили ли сте рецептите от книжката, защото аз пробвах едната и нищо не ми се получи? Какво и да е информация за тази хлебопечка все ще ми е от полза. newsm78

# 451
  • София
  • Мнения: 62
Ами например на коя програма да си направя козунак, правили ли сте рецептите от книжката, защото аз пробвах едната и нищо не ми се получи? Какво и да е информация за тази хлебопечка все ще ми е от полза. newsm78
Прочети блога от първа страничка,задължително!

# 452
  • Бургас
  • Мнения: 5 797
Съветът по принцип е да се гледат и пробват изпитани рецепти от форума (почти винаги са доста по-сполучливи от тези в книжките, където често не са преведени правилно, имат грешки и резултатът е мазало). От книжката съм правила само някаква основна рецепта за бял хляб и беше чат-пат добре (говоря като човек имащ Аляска повече от година) и после се прехвърлих на форумските рецепти, от които съм в пъти по-доволна. Основното условие е все пак да се прочете и разбере как точно трябва да изглежда тестото (има го в блога и инфото в началото на темата) и какво е нужно за добрия хляб. Оттам нататък точно рецепти почти не са нужни, защото човек като свикне и като знае каква консистенция му трябва, може да експериментира. Моята най-често ползвана рецепта е хлябът с айрян на Полина, като за нашата машинка ползвам модифицираната рецепта за по-малко количество (има я в темата с рецептите за хляб някъде след 10-11 страница). Тя ми е основата и оттам нататък сменям видове брашна, вид мазнина, добавки най-различни...

Козунак в машинката е малко мисия невъзможна т.е. може да се ползва за месене и втасване, но най-добре се изпича в нормалната фурна после. Макар че аз по горната рецепта с някои промени правих козунак изцяло в хлебопекарната си си стана чудесен (поне по наш вкус).

Машинката е чудесна за цената си, особено ако е на промоция (моята си я взех за около 130лв и пак съм доволна), както в момента. Има си нормалните програми (а те в повечето пъти са леко излишни, защото май всички тук ползвам само някои от тях - аз, например, ползвам основно месенето и печенето, защото предпочитам сама да си определям и следя втасването) и се "държи" прилично. Е, казанчето вече лекинко взе да си губи покритието и хлябът залепва, но все пак я ползваме непрекъснато и е нормално. Иначе проблеми досега (пу-пу) не съм имала и парите ѝ са избити при всички положения.
Горе-долу това е от мен Peace

# 453
  • София
  • Мнения: 1 832
От рецептите от книжката на фурна "Аляска" - Хляб с песто. Поради липса на песто - 2с.л. маслинена паста+1с.л. лутив кетчуп.

# 454
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 580
Привет Hug!

Тези дни смятам да си взема хлебопекарна, спрях се на този модел :

http://shopix.bg/MOULINEX-OW-5000-hlebopekarna

Нямам време да прочета цялата тема, ако кажете , че не е достатъчно добра - ще си потърся друга Wink.

# 455
  • Мнения: 1 111
сдобих се с чувалче бяло брашно -25 кг Wink   ще падне месене , горката ми машинка ooooh!
Вчера направих бял хляб, като вместо олио, сложих лъжица мас...стана много пухкав и мек /може и от новото брашно да е/, но според мен за мекотата цаката е в мазнината...

# 456
  • Мнения: 22 867
сдобих се с чувалче бяло брашно -25 кг Wink   ще падне месене , горката ми машинка ooooh!
Вчера направих бял хляб, като вместо олио, сложих лъжица мас...стана много пухкав и мек /може и от новото брашно да е/, но според мен за мекотата цаката е в мазнината...


Според мен всичко с мас, имам предвид печива, става по-добре. Напоследък я гледам с добро око, домашна е, и поне знам от какво е, за разлика от масла и маргарини в магазина. Възможно е брашното да ти е хубаво, но маста определено има значение. Peace
Добро здраве и издръжливост желая на машинката ти! Grinning

# 457
  • Мнения: 3 428
Аелис, хубава е машинката, брат ми има същата и са много доволни.
А по отношение на мазнината - по добре домашна мас, отколкото олио втвърдено с бензин/маргарин/ Peace

# 458
  • Мнения: 0
Благодаря ви момичета, много сте мили. Утре отново ще пробвам да замеся нещо  bouquet

# 459
  • Мнения: 1 111
Лабрекс, благодаря ти...и аз на това се надявам,да издържи...защото ,както съпругит ми констатира, след некачествения и калпав ремонт след рекламацията, работи къде-къде по-добре... Laughing

олио втвърдено с бензин/маргарин/ Peace

стига,бе, наистина ли така правят Shocked

# 460
  • Мнения: 252
Здравейте!
Отдавна не съм писала, но имам нужда от помощ и знам, че при вас мога да я открия. Вече 1,5 год. си правим хляб постоянно, но сега изникна една питанка.
Купихме си типово брашно - уж за по-здравословно, и хляба става ужасен. Сменях рецепти, програми и прочее - но нещо не успяваме да го уцелим. Моля, ако някой има успешно работеща рецепта за хляб от типово брашно, да сподели.
Благодаря предварително!  Hug

ПП. Само да споделя за чудещите се каква машина да си купят - по съвет на спецовете тук си взех Северин (за мен един модел, за майка ми - друг). От ноември 2009г. ги ползваме ако не ежедневно, то през 2-3 дни и сме много доволни  Peace

# 461
  • Мнения: 3 428
Нели, и аз съм със Северин и с типово брашно правя много хубав хляб по рецептата на Гелева
300мл вода
10гр жива мая
500гр брашно
1каф лъж захар
3каф лъж сол
2сл олио
Но правя и всякакви други рецепти с типовото брашно в различни комбинации

# 462
  • Мнения: 252
Нели, и аз съм със Северин и с типово брашно правя много хубав хляб по рецептата на Гелева
300мл вода
10гр жива мая
500гр брашно
1каф лъж захар
3каф лъж сол
2сл олио
Но правя и всякакви други рецепти с типовото брашно в различни комбинации

Слагам го още сега, дано стане  Hug ПП. На коя програма слагаш?

# 463
  • Мнения: 22 867
Здравейте!
Купихме си типово брашно - уж за по-здравословно, и хляба става ужасен. Сменях рецепти, програми и прочее - но нещо не успяваме да го уцелим. Моля, ако някой има успешно работеща рецепта за хляб от типово брашно, да сподели.
Благодаря предварително!  Hug


Нели, и на мен това ми е проблем. Снощи правих хлебче по рецепта на Джемма, не е само от типово брашно, но стана чудесно. Сутринта, като рязах филийки за закуска, даже не се ронеше, т.е. не беше станал сух, ами си стоеше мек. Ето го тук. При това е за бърза програма, аз пекох на 2ч10 мин, сега ще пробвам на час и 40 мин. Това е рецептата, ако те устройва, пробвай:

300 мл вода
1 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с. л олио
10,5 грама суха мя
100 гр грис
100 гр типово, ръжено или пълнозърнесто брашно
300 гр бяло брашно.

# 464
  • София
  • Мнения: 4
Какво е брашното?
Аз правя почти само с типово брашно, и то възможно най- евтините марки от Метро и винаги ми става чудесен.Винаги на стандартната програма- 3 часа и половина. Нищо различно в продуктите- 300 мл. вода, 2-3 с.л. зехтин, 1 ч.л.захар, 1/8 пакетче жива мая, 500 гр. брашно , 1 к.л. сол.
Понеже "люскам" всичко на око, чакам да стане топката и тогава ако е рядко досипвам малко бяло брашно, ако е гъсто доливам малко прясно мляко от хладилника. Добавки слагам понякога- каквито се сетя.
О, съжалявам, повтарям вече казаното.

Общи условия

Активация на акаунт