Машина за хляб-40 част

  • 58 568
  • 749
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 315
Време е и аз да се запиша в темата - преди седмица ми подариха хлебопекарна Peace
Имам вече 3 опита и  успешни 3 хляба, като за това има голям принос тази тема.
Сега  усилено търся успешна рецепта за козунак е ще се радвам да ме улесните с такава.
Благодаря предварително  bouquet

# 706
  • Мнения: 7 779
Време е и аз да се запиша в темата - преди седмица ми подариха хлебопекарна Peace
Имам вече 3 опита и  успешни 3 хляба, като за това има голям принос тази тема.
Сега  усилено търся успешна рецепта за козунак е ще се радвам да ме улесните с такава.
Благодаря предварително  bouquet
на първа страница темата за козунаците ....
мисля ,че рецептите са успешни щом са се осмелили да ги публикуват  Laughing

# 707
  • Мнения: 6 468
Ох, пропуснах да кажа , че аз правих кейка по рецептата за 750 гр., давам пропорциите :

3 яйца
165 гр. захар
1 ванилена захар
1 щипка сол
1,5 гол. мер. л-чка ром
сок и кората на един лимон - аз ползвах сока на половин портокал
165 гр. меко масло
330 гр. гладко брашно
2,5 малко мер. л-ки бакпулвер
75 гр. стафиди
75 гр. сушени плодове - пропуснах  ги
Другото си е като в рецептата за 1000 гр.
Трябва ли да се разбие предварително или направо в машината?

# 708
  • Мнения: X
Трябва ли да се разбие предварително или направо в машината?

Трябва да се разбие и тогава в машината.

# 709
  • Мнения: 6 468
Трябва ли да се разбие предварително или направо в машината?

Трябва да се разбие и тогава в машината.
Благодаря   bouquet

А каква е логиката за добавяне на продуктите? Ако маята не влиза в съприкосновение с водата/ млякото и солта, секунди след това включвам машината и вече са на едно  newsm78 Опитвам си да си обясня защо не успявям.

# 710
  • Мнения: X

А каква е логиката за добавяне на продуктите? Ако маята не влиза в съприкосновение с водата/ млякото и солта, секунди след това включвам машината и вече са на едно  newsm78 Опитвам си да си обясня защо не успявям.

Не успяваш да направиш хляб, който да ти допадне ли?
Каква марка е машинката ти?
Маята не бива да е в контакт с водата САМО, когато се ползва отложен старт. В останалите случаи няма проблем. Опиши какво правиш, когато зареждаш хляб.

# 711
  • Мнения: 6 468
Не успяваш да направиш хляб, който да ти допадне ли?
Каква марка е машинката ти?
Маята не бива да е в контакт с водата САМО, когато се ползва отложен старт. В останалите случаи няма проблем. Опиши какво правиш, когато зареждаш хляб.
Не успявам да го направя за ядене  Mr. Green
Мърфи Ричърдс е машинката.
Имам само 2 опита за хляб, но и двата неуспешни.Първият си го знам защо - беше готова смес, беше ми много водата.Но за вторият недоумявам.Мислях, че с маята съм сбъркала, но от това, което казваш, значи не е от там. Може от самата мая да е.Днес взех на кубче, утре ще пробвам.Предишният път ползвах  на Йоткер.

Но ето в общи  линии какво и как сложих.
Използвах рецептата за основен хляб ( поне нея да науча  Laughing ).
Най-отдолу сложих 300мл прясно мляко и 3 с.л. олио. Предварително смесих 1 пакетче суха мая( на нея си пишеш, че е за 500жи фиьцхд№р 2 л. сол, 2 л. захар и 500гр брашно.
Топката ми се стори малко твърда, но не посмях да добавя още мляко. Пуснах го на основната програма за 3.25ч
Резултата - почти нищо.Не беше бухнал изобщо- както го замеси, така си остана, вътре сбит, на места суров.Опитах го и ми се стори и прекалено солен. Иначе коричка си имаше.  Laughing

# 712
  • Мнения: 3 428
Пате,аз пекох на същата машинка на една приятелка - супер е, честито, със здраве да си я ползваш. Пробвай да направиш така
Първо сложи 100 мл прясно мляко, 150 мл вода ,1сл оцет, 1 чл сол и  2 сл олио
Отгоре наръси 500 грама брашно
Върху брашното изсипи разтворена в 30 мл хладка водичка 8гр жива мая
Пусни машинката и следи топката - трябва да е мекичка при пощипване но да не лепне на пръстите/ако има нужда от 1-2 сл брашно добави ги, а ако е твърдичка добави 1сл олио по мъничко/
при сигнал може да добавиш семена, сушени зеленчуци
Успех!

# 713
  • Мнения: 7 779
Но ето в общи  линии какво и как сложих.
Използвах рецептата за основен хляб ( поне нея да науча  Laughing ).
Най-отдолу сложих 300мл прясно мляко и 3 с.л. олио. Предварително смесих 1 пакетче суха мая( на нея си пишеш, че е за 500жи фиьцхд№р 2 л. сол, 2 л. захар и 500гр брашно.
Топката ми се стори малко твърда, но не посмях да добавя още мляко. Пуснах го на основната програма за 3.25ч
Резултата - почти нищо.Не беше бухнал изобщо- както го замеси, така си остана, вътре сбит, на места суров.Опитах го и ми се стори и прекалено солен. Иначе коричка си имаше.  Laughing
2 л. сол какво означава ? -  2 ч.л  или 2 с.л ?

# 714
  • Мнения: X
За лъжиците не пишеш дали са чаени или супени.  newsm78 На 500 г брашно са напълно достатъчни (за моя вкус) 1 1/2 ч.л. сол (мерителни; иначе лъжичките са различни и не е сигурно, че всеки път ще става един и същи хляб), а захар слагам различно, но да речем 2 ч.л. като за начало. Млякото да не е от хладилника директно, а поне със стайна температура. Ползвам от сухата френска мая saf-instant. Ако сложиш мая от кубче, сложи 1/6 част. А като започне да работи машинката и като си сложиш ръката вътре, усещаш ли топлина?

Пате,аз пекох на същата машинка на една приятелка - супер е, честито, със здраве да си я ползваш. Пробвай да направиш така
Първо сложи 100 мл прясно мляко, 150 мл вода ,1сл оцет, 1 чл сол и  2 сл олио
Отгоре наръси 500 грама брашно
Върху брашното изсипи разтворена в 30 мл хладка водичка 8гр жива мая
Пусни машинката и следи топката - трябва да е мекичка при пощипване но да не лепне на пръстите/ако има нужда от 1-2 сл брашно добави ги, а ако е твърдичка добави 1сл олио по мъничко/
при сигнал може да добавиш семена, сушени зеленчуци
Успех!

Ммм...  newsm78 Патето пише, че с 300 мл мляко и 500 г брашно й се е сторило твърдо тестото. Да попитам в такъв случай Патето с какво мери продуктите?

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 22:19 от Анонимен

# 715
  • Мнения: 6 468
Мама Тин, благодаря за подробното описание.Ще пробвам и така  Hug

2 супени лъжици, така пишеше по рецепта.Значи ще са чаени вече  Peace

Млякото със стайна Т си беше.

Меря с каничка с мерки за брашно, вода, захар.Пластмасова, най-обикновена.

# 716
  • Мнения: X
Мама Тин, благодаря за подробното описание.Ще пробвам и така  Hug

2 супени лъжици, така пишеше по рецепта.Значи ще са чаени вече  Peace

Млякото със стайна Т си беше.

Меря с каничка с мерки за брашно, вода, захар.Пластмасова, най-обикновена.

Допускам, че може каничката да не мери точно. Затова следи да стане хубава топка. Останалото вече си разбрала. Успех!

# 717
  • Мнения: 7 779
Но ето в общи  линии какво и как сложих.
Използвах рецептата за основен хляб ( поне нея да науча  Laughing ).
Най-отдолу сложих 300мл прясно мляко и 3 с.л. олио. Предварително смесих 1 пакетче суха мая( на нея си пишеш, че е за 500жи фиьцхд№р 2 л. сол, 2 л. захар и 500гр брашно.
Топката ми се стори малко твърда, но не посмях да добавя още мляко. Пуснах го на основната програма за 3.25ч
Резултата - почти нищо.Не беше бухнал изобщо- както го замеси, така си остана, вътре сбит, на места суров.Опитах го и ми се стори и прекалено солен. Иначе коричка си имаше.  Laughing
следи си топката - майната и на рецептата. хубава ,мека,нелепнеща по контейнера топка.
после следи втасването - майната му на времето за втасване по програма. оставяш го да втаса докато втаса.

# 718
  • Мнения: 6 468
Златни сте  Hug

# 719
  • Мнения: 22 867
Допускам, че може каничката да не мери точно. Затова следи да стане хубава топка. Останалото вече си разбрала. Успех!

Моята каничка с такива мерки (течност, захар, брашно) не мери еднакво с чашката от машинката. 200 мл вода от едната не е същото количество вода от другата. Rolling Eyes

Днешното ми хлебче, правих го по рецепта за ръчен хляб, малко повече брашно отиде, отколкото по рецептата, много вкусничко стана.



Рецептата е:

1 чаша топла вода (200 мл).
1 ч.л. суха мая с връхче.
1 с.л.захар.
1 ч.л.сол.
3 чаши брашно (при мен повече до хубава топка)
8 с.л.олио.

И снимка от тая сутрин - мек, като снощи, само дето не е горещ. Peace

Последна редакция: чт, 07 апр 2011, 09:48 от labrex

Общи условия

Активация на акаунт