Всеки ден с копнеж очакваме МАРТенски бебевалеж! - тема 15

• 33 562
  • 730
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Добро утро Simple Smile
kukumindrela , redreny2000 , Mur , Лъки, Bub555 , petinka  Hug мерси за палчетата, момичета! Искрено пожелавам на тези от вас, които още не са родили, всичко да мине леко и безпроблемно  Praynig
Иначе моите болчици си продължават, по едно време бяха на 10 мин. Въпреки това успях да поспя от 11 до 3, после се събудих, но по-скоро от вълнение, а не от контракциите. Гледам засега да не се шашкам, че както ми е първо раждане, мога да си откарам с дни така, едва ли ще стане скорострелно раждането, без да се усетя  Simple Smile

danaqv , стискам палци  Hug

Маринелс, радвам се, че всичко е наред с бъбречето на бебето  Hug Ама тая предната ти лекарка, която така те наплаши и за теглото и за бъбречето, направо е за трепане  #Cussing out Некадърна история  Sick

katilias, аз взех слинг от една приятелка да видя как ще ни пасне с Ади и много бързо се специализирах да го връзвам. Само като заспи в него Ади трудничко го свалям да си я сложа в легълцето. Иначе наистина е голямо удобство, обикалям си вкъщи, върша си него, а тя си е гушната до мен  Heart Eyes
Лъки, и аз си взех слинг шал Simple Smile 5 м е това чудо, направо се овъртях в него, като го разпънах  Mr. Green Може след някоя седмица, като дойде времето да го ползваме, да те тормозя да помагаш с челен опит по връзването и поставянето на бебето  Praynig Simple Smile

Като казахте за витамин Д, да ви питам. При положение, че вече денят е по-голям, а скоро ще бъде слънчево повечето дни, нужно ли е да  се дава витамин Д? Не е ли достатъчно извеждането на бебето на разходка редовно с открити ръце и лице?  newsm78

# 421
Като казахте за витамин Д, да ви питам. При положение, че вече денят е по-голям, а скоро ще бъде слънчево повечето дни, нужно ли е да  се дава витамин Д? Не е ли достатъчно извеждането на бебето на разходка редовно с открити ръце и лице?  newsm78
И аз така си мислех, но педиатърката ни изписа Вигантол. Каза, че ще регулираме количеството при необходимост. Препоръчаха ми я, изглежда ми добър специалист и смятам да и се доверя  (поне за сега  Wink).

marinels, радвам се, че беба е добре  Heart Eyes

# 422
Момичетата от ЛЛЛ моля за съвет:
До вчера нямах никакъв проблем с кърмата и малката госпожица спеше доволно по 3ч-4ч. От вчера изведнъж ми омекнаха доста гърдите и кърмата поне според мен намаля. Пия по 2 литра айран на ден и отделно по-малко вода. Сега започна да се буди на 2ч максимум 2.30ч. В началото като я слагах сучеше по 7-8 мин много интензивно, като се чуваше преглъщане почети всеки път. След това суче не толкова интензивно още 3-4 мин и беше нахранена. Поне така си мисля, защото спеше спокойно по 3-4часа. А от вчера суче по 2-3мин максимум интензивно и се чува гълтане и после започва да суче по 6-7 пъти и тогава да преглъща. Държа я по 15 минути, само на едната гърда. Днес пробвах да я храня на 2 пъти и от двете гърди, но така не съм сигурна че следващия път ще се събере достатъчно кърма, като е гладна пак след 2 часа. Не ми се иска да храня всеки път и от двете гърди, защото и двете са разранени зърната и са доста болезнени въпреки мазането с лансинох. Не можем и всеки път да засуче по правилния начин, и често засуква само зърното и сигурно за това ме болят, но не успявам да я накарам да засуче правилно колкото и пъти да пробвам. На 15 опита сигурно само веднъж захваща по-голяма част и много се изнервя. За сега пълни с ако поне 5-6 памперса и това ме успокоява малко, но видимо нещата се променят и не знам какво да правя. От вчера пия чай лактогонно средство, днес купих и на хип. Прочетох, че се ядат сурови бадеми и орехи и това започнах да ям. Сега ще си варя жито, но до този момент не усещам нещата да се подобряват. Да кажа само, че бебка за сега е само на кърма не и давам вода или чай. Ползва залъгалка. От днес е и много неспокойна, започна и като че леко да присвива крачета и изведнъж се изплаква много силно. Започнах да си мисля, че може да има и колики, а в същото време ми се струва много рано.
Трябва ли гърдите да са по-твърди, за да съм сигурна че имам достатъчно кърма или не е задължително? С баткото нямах проблем с кърменето до 4 месец, когато му излезна първия зъб и започна много да ме хапе. Даже направих веднъж мастит, а сега още от толкова рано проблем с намаляне на кърмата не знам какво да правя. Много съм притеснена и много искам да се кърмим с малката, ако може поне до 6-я месец.
Моля ви ако може да ми помогнете, какво да правя!!!

Radostani,
Благодаря ти, че описваш подробно как са нещата вас, ще се опитам да отговоря на въпросите, които поставяш.
Меките гърди не са непременно знак, че кърмата ти е намаляла. Възможно е производството на мляко да започва постепенно да се регулира и гърдите ти да не са така твърди и болезнени както предишните дни, когато е започнало да слиза зрялото мляко (но това взаимно „нагаждане” и регулиране вероятно ще продължава и занапред).
Пълните с ако 5-6 памперса, за които споменаваш, са сигнал, че по-скоро Ивет получава достатъчно кърма.
Паузи за сън от 2-2,30ч. за кърмаче на възрастта Ивет не са необичайни. Тъй като кърмата се усвоява почти изцяло от бебешкия организъм, при това сравнително бързо (необходими са по-малко от час и половина, за да се усвои), бебето може да иска да суче по-начесто с кратки паузи помежду.
Притесняваш се да предлагаш двете гърди, защото смяташ, че няма да може да се събере мляко за следващото кърмене, но принципът на производство на мляко не е точно този. Кърмата се произвежда постоянно в гърдите, но основната порция мляко се произвежда тогава, когато бебето започне да суче, а не се събира предварително в гърдите. Вместо да я държиш само на едната гърда определени минути, би могла да да опиташ този вариант - бебка като пусне първата гърда, да я оригнеш и да предложиш втората. Ако е все още гладна, ще суче, но може и да откаже. На следващото хранене можеш да започнеш от втората гърда.
Би ли обърнала внимание - когато Ивет засуква, дали има добро отваряне на устичката, като поема освен зърното и част от ареолата, с леко обърнати навън устнички? А когато вече е засукала, да се получава тъп ъгъл на устичката около гърдата, ето така? Когато я поставяш, обърни внимание дали тя е с коремче към корема (тялото) ти, а зърното ти да сочи между горната и устничка и нослето и - така че тя да наклони главичка нагоре и назад и това да позволи по-широко отваряне на устичката.
В този клипможеда видиш и колко навътре трябва да се поеме гърдата, за да не се травмира зърното.
Когато бебетата сучат е добре да се избягва придържането долу в ниската изпъкнала част на главичката, защото това може да ги накара да отдръпнат главичката си назад. Може бебето да се придържа около вратлето и раменцата. Когато жените кърмят седнали, често се случва главичката на бебето да попадне в свивката на лакътя и главичката да се изнесе твърде извън тялото на майката. За да достигне зърното, бебето трябва да свие главичка към вратлето, което не позволява доброто отваряне на устичката. Ако при вас се получава така, може да опиташ да поставиш главичката малко преди свивката на лакътя и телцето на Ивон да е изнесено малко по към корема ти, така че зърното да сочи между горната устна и нослето, както описах по-горе.
Вероятно многото опити да я поставиш да засуче правилно изнервят и уморяват и двете ви, а на теб причиняват и болка. Може би било по-удачно да проявиш малко повече търпение, да я изчакаш да отвори широко уста, и тогава да я „закачиш” на гърдата. Трябва бързо да я придвижиш към гърдата, когато си отвори устата (защото вероятно вече си забелязала, че бебето отваря, но и бързо затваря усата). Ако усетиш, че Ивет все пак не е засукала добре, извади внимателно гърдата (като пъхнеш пръст в ъгълчето на устичката и, за да освободиш) и опитай да я поставиш отново.
Можеш също така да опиташ да смените позата, в която се кърмите и да опиташ различни варианти откривайки тази, в която най-малко те боли, поне докато успеете да коригирате засукването и установиш кое е това, което причинява болката.

За облекчаване на болката – може да се мажеш с кремчето преди кърмене, а след това да оставаш капчици кърма да засъхнат на зърната (след което отново да намажеш с кремчче) и по възможност да правиш повече въздушни бани на гърдите си. Ако ползваш подплънки за кърмачки, е добре по-често да ги сменяш, за да няма влага при зърната. Не е необходимо преди всяко кърмене да си миеш гърдите, а когато взимаш душ, опитай да не търкаш със сапун или гел, достатъчно е измиването само с топла вода.

Ти вече си предприела мерки за повишаване на количеството мляко с течности и лактогонни храни. Но най-добрият стимулант за лактацията е честото предлагане. Колкото по-често кърмиш бебка, толкова повече сигнали получава тялото ти, че трябва да произвежда кърма. Нивото на хормона пролактин, който е отговорен за производството на кърма, е най-високо нощем, затова нощното кърмене играе положителна роля за млекообразуването.

По принцип е възможно да започват да я мъчат и колики. Ако разранените ти зърна са в резултат от неправилно поставяне, то това поставяне също би могло да има общо с коликите (тъй като бебето може да поглъща повече въздух при определени пози). Вероятно имаш опит с баткото как да разпозаваш коликите, но ако искаш, можеш да прочетеш и тази статия.

Имаш опит, имаш желание, информираш се, стараеш се и според мен се справяш чудесно! Ако имаш още въпроси, с удоволствие ще се опитаме да им отговорим.
  bouquet

# 423
  • Бургас
 Hug честито на мама Дон4о    bouquet  bouquet  bouquet
Чакаме днес още новини.
Чета подробно съветите за кърмене  Grinning smile3529
Миш, не ми е лошо, не ме боли глава. Единствено ако пия кафе след 17 ч. (което ми се случва понякога), не мога да заспя вечер... От Арниката ми става лееко гадно, затова не мога да приема по 5 перлички на ден, а само 3-4 - не знам дали това е фатално...
 newsm78

# 424
Искам да питам момичетата който родиха със секцио знаят ли от кой ден може да се кара колелото в къщи или въобще да почнеш да правиш някаква гимнастика.

# 425
Честито БЕБЕ ПЕТЯ НА МАМА DON4O   bouquet

Миш, и на мен ми става лошо и ми се гади 2ра седмица вече, главоболие не чак толкова, ноооо..  Sick
Commelina, danaqv , чакаме добри новини и от вас!!!  Hug Дано всичко мине гладко и бързо!
katilias за кърменето   202uu  Hands Thumbsup
marinels, бързо прибиране у дома пожелавам!  Hug
bsisi, и аз съм като теб, казаха ми през ден на тонове (днес, понеделник..) и ако вторник-сряда не съм родила, ме искат в болницата и ми намекнаха за предизвикване на раждането обаче.. а аз не искам  Sad Дано и при двете ни нещата тръгнат преди тази една седмица  Hug

# 426
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ МАМЧЕТА С БЕБЧЕТА ОТ МЕН!И УСПЕХ НА ОСТАНЛИТЕ,КОЙТО ОЧАКВАТ ДА ГУШНАТ МАЛКИТЕ СЪЩЕСТВА!

Не съм се включвала отдавна , че нямах компютър!Ние вече сме си вкъщи в София.Сама съм нямам помощ,само ако мъжа ми си е в нас ,а не на работа!
Имах малко перипети по време на раждането,затова по бързата процедура в операционната!:)
НО нали сме живи и здрави вече!За сега се кърмиме , но много бързо огладняваме.Най много издържа малката 2 часа максимум! Sad
Малкия от понеделник тръгва на градина.Малко се притеснявам от тези грипове ама ще го пускам все пак не е ходил 2 месеца Sad Пък и на мен да ми е по леко сама с бебо!
natali05225 и аз съм секцио и почнах да слагам стягащ колан.Зависи според мен ти самата как се чустваш!Ако чустваш,че организма ти би издържал и би се справила действаи на колелото..... Heart Eyes Аз уж се пазя да не вдигам много много тежко ама не се полуава #Crazy #Crazy #Crazy
Сега ще се опитам да ви изчета изцяло и ще се включвам да се надиаваме по честичко!

Мами стискам палци при всички неродили да мине много много леко!Целувки и до скоро!

# 427
нося щъркелова вест  Party

Днес в 8:48ч. изплака синът ни Максим, 3000 г, 50 см (секцио) и направи мама Стен най-щастливата жена на света Simple Smile Целувки на всички мами и техните съкровища!

Да е жив и здрав малкия Максимчо, а на мама бързо възстановяване.  bouquet

# 428
Здравейте, момичета!!! Не съм писала отдавна, но иначе ви следя редовно- леле само какъв бебевалеж е настъпил последните няколко дни- това може само да ни радва Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Честито на всички вече станали мами- Господ Ви е благословил и ви е подарил най-ценния дар на света.
Искам да ви попитам и аз нещичко. Вчера по обед се опитах да поспя малко, но не се получи- събуждах се от чести свивания долу ниско в корема и логично си помислих, че са контракции. Не бяха болезнени и преминаха бързо. Снощи към 11 обаче се повтори същото нещо. Започна да ме свива коремът- но САМО НИСКО ДОЛУ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ, НЕ ЦЕЛИЯТ, като паралелно с това изпитвах и доста силна болка в краста, не непоносима, но болка. Това се повтори може би около 5-6 пъти, мъжът ми засичаше време, явно доста се шашна, но после към 1 часа всичко спря. Момичета, да не забравя да кажа, че за час и половина ходих около 10 пъти до тоалетната да пишкам...явно и това значи нещо  newsm78 newsm78 newsm78... Иначе нито тапа ми е паднала, доки преди 4 дни на прегледа каза, че плацентата и околоплодните води са ок...

# 429
E STELA, sirence
Не искам да си помислите че упреквам някого, не е моя работа кой как и защо и по какъв начин си кърми детето, нямам правото да упреквам.
Ако имате предвид че големия син не успях да го кърмя ще разберете че съм искрена в притесненията си.
Преди 6 години не успях по няколко причини.
1 Не се погрижих в родилното да не му дадат шише.
2 Прекалено малко опити направих да го върна на гърдата
3 Постоянно се притеснявах какво количество мляко изпива.
За съжаление нямаше тогава толкова много информация по този въпрос колкото сега.
Сега знам че ако детето си лапа ръцете не е задължително от глад, сега знам че храненето му не е единствен приоритет за майката,  сега знам че има начин стига да положа усилия, но все още имам страхове затова задавам въпроси, чета навсякъде където мога да намеря информация. Затова преди три месеца предлагах да поговорим за кърменето и да споделим притесненията си и знанията си, защото знам че като се роди малкия ще е много по трудно да се реагира адекватно когато имаш пропуски в знанията.
Затова се ядосвам че намирахме време за тези 9 мес да говорим за какви ли не щуротии, но така и не намерихме време да поговорим за подводните камъни които ни очакват в процеса на кърменето.

mama_vessy Много ми беше полезен постинга ти, защото аз като чета въпросите на момичетата първо се опитвам да си отговоря какво бих правила на тяхно място ако имам такъв проблем или такива притеснения. Отговорих си на въпроса на E STELA, след това прочетох постинга ти и се зарадвах че отговора ми съвпадна с действията с една успешно кърмеща мама.
Ще следя с интерес всичко което касае кърменето защото този път няма да позволя на глупостта си да си храня детето с АМ.
katilias Как хубаво го каза  bouquet
Мога ли да те помоля да ми кажеш как процедират при вас с Вигантола или вит Д

# 430
  • Бургас
Честито бебе на Стен - нека Максим расте здрав и усмихнат    bouquet
Sabrina1 , може бебчо да си проправя път - главичката му да те кара да се чувстваш така . Аз също снощи имах тежест и стягане ниско долу, когато стоя правя обаче. А и ходенето до тоалетна също според мен е от бебето - притиска ти пикочния мехур.
 Hug

# 431
  • до моите любими хора
Amorevole огромно БЛАГОДАРЯ за изчерпателния отговор!!!  newsm51 Добре, че сте вие момичета от ЛЛЛ много ни помагате с вашите обяснения и в същото време много ни успокоявате, че ще се справим!!!  newsm51 newsm51 newsm51
Аз да кажа, че мерките които взех от вчера явно имат ефект. Поне през ноща се усети, че имам повече кърма и малката се будеше за храненията на 3ч. и беше по-спокойна. Ще продължавам в същия дух и вярвам, че нещата ще се канализират. Ще пробвам с други пози, може и това да помогне наистина. Виждам, че не засуква правилно и знам, че там е проблема с болката, но понякога просто не успявам да я закача правилно. Сега ще пробвам по начина по който сте обяснили, дано да се справим.
Маринелс радвам се, че всичко при вас е наред   bouquet
Commelina, danaqv стискам силно палци за леко раждане и скоро да се похвалите с щъркелови новини  Peace
katilias много положителен пост и наистина ме накара да се замисля над много неща благодаря   bouquet
На всички мами които все още чакат, не се притеснявайте бебоците знаят кога да ви изненадат  Naughty

Честито на Стен за бебе Максим   bouquet Много радости да ви носи и много послушен да бъде, а за мама бързо възстановяване  Hug

preslava 82 къде се загуби мила, надявам се всичко е наред при теб  Hug

# 432
Честито на мама Стен, да й е жив и здрав Максим! Страхотно име! Заплювам си го за третото дете hahaha
Лъки, и аз си взех слинг шал Simple Smile 5 м е това чудо, направо се овъртях в него, като го разпънах  Mr. Green Може след някоя седмица, като дойде времето да го ползваме, да те тормозя да помагаш с челен опит по връзването и поставянето на бебето  Praynig Simple Smile
Commelina, ще предавам опит за слинга, на мен ми показаха веднъж и ми помогнаха при първото "овързване" и оттам нататък съм без грешка, много е лесно, само трябва да го направиш веднъж сама  Peace Относно вит. Д баткото ми е роден септември и въпреки че беше много хубаво времето и бяхме по няколко часа на ден на разходки явно не му беше достатъчно слънцето и му се появиха първи признаци на рахит. Аз лично не мисля, че има кой знае колко слънце в момента, поне месец-два бих давала Вигантол докато не почнем да сме по цял ден навън и да има наистина слънце. Но всичко си е до дете, племенникът ми е роден в края на януари и въпреки приемът на вит.Д направи леко изкривяване в ребрата, добре че на време го забелязаха и му увеличиха дозата  Peace
Amorevole, благодаря ти за хубавите отговори. Като чета препоръките за другите мами винаги намирам и по нещо полезно за мен  Hug

# 433
1 Не се погрижих в родилното да не му дадат шише.
Това не е чак толкова фатално, тъй като нашия бебо беше 2 дни на АМ след секциото. Като ми го дадоха, 2 дни се учихме да се кърмим и сега вече всичко е ОК.
Това, което аз прочетох и се постарах да направя е преди бебето да стане на 10 дни да положа максимално усилия, за да го науча да суче, защото след това сукателния му инстинкт изчезвал. Т.е. ако до този момент не се научи, вероятността това да стане след това значително намалява.

За Вигантола - педиатърката каза, че ще го пием от 21-я ден до навършване на 1 година. Може би защото бебето не трябва да се излага на преки слънчеви лъчи до 6 месечна възраст, независимо, че е ще сме навън през лятото, това няма да е достатъчно за профилактика на рахит.

Честито бебе Максим на мама Стен    bouquet

# 434
Ехооооо, ние дето сме още 2в1 нещо не можем да се включим в темата....
На някоя от вас засили ли се главоболието в деветият месец и гадене ми се появи....
Забелязах, че вече като стоя права 15-20 мин и ми става лошо, май ми пада кръвното, дали и това есвързано с края на бременността
Здравейте,момичета!
Честито на новите мамчета гушкащи вече малките си съкровища!

Миш и аз от 3-4 дни имам главоболие и световъртеж,мислех че е от ниското кръвно което по принцип имам,но дали е така незнам.
Вчера бях на запис на тоновете - оказа се че тоновете на бебето са високи и днес ме викат пак на запис - дано всичко да е нормално сега  Praynig ,че доста се притесних.
Освен това вчера на записа изведнъж ми прилоша,пречерня, станах бяла като платно и ме обля студена пот по цялото тяло(това всичко за около 1-2мин.и веднага след това се посъвзех)! Акошерката ми обясни, че това се е получило от това че на записа лежа по гръб и бебето притиска някаква вена и спира притока на кръв или нещо такова,даже си имаше и някакъв термин самото състояние,в което съм изпаднала,но не помня точно) Мноого се изплаших!
На вас случвало ли ви се е нещо подобно?И имало ли е бебето високи тонове (над 160),при запис?

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 14:19 от vikiimm

Общи условия

Активация на акаунт