За правата на децата ни!-тема 5

• 105 341
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
# 106
Здравейте. Много съм ядосана и не съм в състояние да прегледам цялата тема затова ви моля, ако някой има информация по моя проблем да ми отговори.
Преди два месеца пуснах молба за издаване на талон за паркиране на инвалидно място в София. Като приложих всички документи включително снимки и ксеро копия на лични документи. Никой не каза, че такъв картон може да ми бъде отказан- иначе защо прилагам снимки и тн.
Хората бяха изключително мили направо се учудих. Ето защо днес направо се втрещих от отношението на техни колеги по телефона. Трябваше да се обадя тези дни за да проверя какво става с моята молба. Обадих се, отсреща кратко и ясно ми казаха "отказано ви е , ще получите писмо на адреса ".....аз понечих да уточня какво е писмото препоръчано или не и ако не го получа - знаем какви са пощите - откъде да ида да си го взема. Също исках да уточня адреса./ знаете човек има постоянен , за кореспонденция дори и временен. А тази госпожа по средата на мойто питане просто ми тресна телефона.

Така това е едното:  Кажете ми къде мога да пусна жалба за отношението на тази госпожа ?
Става дума за Столична община.

Второ: Дали наистина могат да ми откажат? Детето е с 80% ЧПУ . Диагноза Лека умствена изостаналост.

Знаете ли какъв е срока за обжалване и къде се подава.

След празниците  ще ида там където подадох тези документи да видя какво ще ми кажат и там и да си изтегля документите .

# 107
Здравейте. Много съм ядосана и не съм в състояние да прегледам цялата тема затова ви моля, ако някой има информация по моя проблем да ми отговори.
Преди два месеца пуснах молба за издаване на талон за паркиране на инвалидно място в София. Като приложих всички документи включително снимки и ксеро копия на лични документи. Никой не каза, че такъв картон може да ми бъде отказан- иначе защо прилагам снимки и тн.
Хората бяха изключително мили направо се учудих. Ето защо днес направо се втрещих от отношението на техни колеги по телефона. Трябваше да се обадя тези дни за да проверя какво става с моята молба. Обадих се, отсреща кратко и ясно ми казаха "отказано ви е , ще получите писмо на адреса ".....аз понечих да уточня какво е писмото препоръчано или не и ако не го получа - знаем какви са пощите - откъде да ида да си го взема. Също исках да уточня адреса./ знаете човек има постоянен , за кореспонденция дори и временен. А тази госпожа по средата на мойто питане просто ми тресна телефона.

Така това е едното:  Кажете ми къде мога да пусна жалба за отношението на тази госпожа ?
Става дума за Столична община.

Второ: Дали наистина могат да ми откажат? Детето е с 80% ЧПУ . Диагноза Лека умствена изостаналост.

Знаете ли какъв е срока за обжалване и къде се подава.

След празниците  ще ида там където подадох тези документи да видя какво ще ми кажат и там и да си изтегля документите .

Здрасти, моето дете е с 95% с ЧП-чужда помощ, при теб какво значат ЧПУ?и получих талон за синя зона без проблем, с два-три месеца изчакване, псоле вадих дубликат и стана за 20-ина дни, а на други майки знам им бяха казали, че временно не дават талони, но това беше до Нова година, а сега вече дават, сигурно имаш проблем с документите или каквото и да е, то ще се види в отказа.Изчакай и веднага обжалвай, никакви госпожи не стряскаш, те са супер нагли и непробиваеми тези чиновници....Успокой се и кажи какво пише в писмото да решим нататък как да действаш  #2gunfire

# 108
Малко съм се объркала не е ЧПУ а е 80 % ВСУ с  ч. п.  Като ми дадоха социалната оценка казаха, че имам право на такъв талон и ме пратиха да подам документи на друго място. Ми да права си ще изчакам писмото та да видим. Ще пиша пак. Благодаря ти Nadinn29

# 109
Здравейте сега ви намерих  , като форум за Правата ни . А преди около седмица и форума за ТЕЛК и обжалванията . От години знам за БГМАМА , ама си мислех че си върви разговор за памперси , млека и кремове . Прескачах го умишлено , все нямях време , но от търсенията  ми в Гугъл  наскоро по повод ТЕЛК и правата все ме препращаше   тук ... определено съм загубила , че не съм се поразровила и преди ! Ще ви кача и тук моята история пълна с въпроси .... има я в този сайт но във форума за обжалванията на ТЕЛК .

Здравейте , майка съм на 14 годишно момче болно от Епилепсия . Преди 7 години , докато раждах дъщеря си , синът ми  го блъсна кола , дори не спря и след удара на пешеходната пътека.  Лекувахме се на местна почва а по-късно и  София при проф. Чавдаров . Аз неможех да се задържа задълго на работа - че кой ли работодател би държал служител , на който като звънне телефона и тръгва за пореден път , към поредното място да си прибере детето . Животът ни беше свързан с много лишения, да не използвам и по-силна дума. Беше ни трудно  да се справяме финансово и се разделихме с доста неща - продадох почти всичко което имам , остана ни само жилището . Многократно съм се чудила дали да не посегна и на него.  Надеждата ни крепеше през годините , само нея си имахме . През това време бащата в семейството  напусна  кораба на надеждата - не го обвинявам , поддаде не можа да издържи на вечните проблеми с  недоимъка .
 И един ден  случайно разбрах , че нашета неканена гостенка Епилепсията , подлежала на ТЕЛК , но не бях сигурна ! Запитах личната ни  лекарка това вярно ли е , отговорът още го чувам в ушите си : ДА, ДА, ДА /тя има такъв навик да повтаря/. Повярвайте ми чувах си сърцето в ушите . Питам я защо не ни е казала а тя отвърна , че това е задължение на невролога.

Ходих в НЗОК и  РЦЗ , но както си и мислех - виновни няма . В България лекарите не били длъжни да уведомят болните си пациенти за това тяхно право - ТЕЛК. Но нали всеки има право на избор ,в смисъл да реши да се възползва или не  .  Тук в  родината ни  има право на избор между  хляб и лекарство може би . А какво са длъжни , каква държава само нали ...... да ни завидиш? Тръгнахме да събираме документи и след месец бяхме готови  с рещението на ТЕЛК - 60% . Подадох документите в социалните.

След около 20-ина дни разбрах за възможността да се получат пари за  3-те години назад . Нашият ТЕЛК беше с дата на инвалидизация от датата на издаването т.е. от 02. 2011. Подадохме молба за промяна дата на инвалидизация към ТЕЛК .  Отново комисия и решение на 03. 2011,  дата 2005 година , отново в социалните дотук добре .... Ама на 2-рото с промяната на датата решение  пишело вид експертиза : ЧАСТИЧНА  , а на 1-вото : ПЪЛНА !

И сега чакам ли , чакам социалните да видим каква причина ще си измислят , да не ни дадат нищо за времето на зад ... Ходих след 22-рия ден , но ми обясниха че такива работи за 20 дневен срок  за обработка на документи нямало ... те били изискали пълния ни пакет от документи от ТЕЛК-а и ги били изпратили за раглеждане на по-горна инстанция - НЕЛК.  КАК СТАВА ТОВА ? ХОРА ПОЧУВСТВАХ СЕ КАТО ПРЕСТЪПНИК след тези думи !  Ако някой има на  идея какво мога да направя  моля ВИ за съвет ... ''СОЦИАЛНИТЕ НИ РАЗСЛЕДВАТ'' и сигурно ще оспорят етапната ни епикриза от проф. Чавдаров. До тук само пръстови отпечатъци на зъболекарката ни не са поискали !
Ходих до социалните  и от там научих относно вторият ни ТЕЛК - частичния не ми била трябвала входяща молба ... и 20 дневния срок за отговор  - НЕ ВАЖАЛ ??? Били изпратили нашите документи в НЕЛК ... срок за отговор  - НЯМАЛО ......... ако НЕЛК одобри  ... освен да се с въоръжим с търпение  друго няма . А  НЕЛК кога ще реши , само ни остава да гадаем !!! 
ЗАЩО СПОРЕД СОЦИАЛНИТЕ НЕ МИ ТРЯБВА МОЛБА ЗА  2-РИЯ -  /ЧАСТИЧНИЯ/ ТЕЛК   ???

ОБАДИХ СЕ В НЕЛК - 26.04.20011 ПИТАХА МЕ ЗА  ЕГН НА ДЕТЕТО И БЯХ ПОТРЕСЕНА -  ДНЕС СА НИ ПРИСТИГНАЛИ ДОКУМЕНТИТЕ ТАМ /АЗ ГИ ПОДАДОХ НА - 24.03.2011/  , СОЦИАЛНИТЕ ОБЖАЛВАЛИ РЕШЕНИЕТО НА  ЧАСТИЧНИЯ НИ ТЕЛК ЗА 3-ТЕ ГОДИНИ НА ЗАД ... А НЕЛК ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ ДО 3-РИ МЕСЕЦА ,  ТОВА БЕШЕ ОТГОВОРА НА НЕЛК ПО ТЕЛЕФОНА 
 И ВСЕ ПАК Е ИНТЕРЕСНО КАКЪВ НАЧИН НА ИЗПРАЩАНЕ ИМАТ СОЦИАЛНИТЕ ! МОЖЕ БИ ПОЩЕНСКИ ГЪЛЪБ .... НЕ ! ИЛИ ИМАТ СЛУЖИТЕЛ ,  КОЙТО ХОДИ ПЕШ ДА ГИ СЪБИРА ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И КАТО СЕ НАСКИТА  ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ ГИ НОСИ В НЕЛК СОФИЯ - НАЙ-ВЕРОЯТНО ТОВА СА ЕКСПРЕСНИТЕ КУРИЕРИ НА СОЦИАЛНИТЕ
  НО СЕ СЕТИХ КЪДЕ Е УЛОВКАТА , СИГУРНО И ВИЕ :
 1.  НА СОЦИАЛНИТЕ ИМ  ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ ДА ИЗПРАТЯТ ДОКУМЕНТИТЕ В НЕЛК И  ДА ОСПОРЯТ ТЕЛКА
 2.  НЕЛК ЩЕ ГИ ЗАДЪРЖИ МИНИМУМ 3-РИ МЕСЕЦА  ЗА ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ,  ИМА СЛУЧАИ И ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА
 3.  ПОСЛЕ СОЦИАЛНИТЕ ГИ ЗАДЪРЖАТ  ПАК ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ

И СЕ ПОЛУЧАВА ТАКА , ЧЕ ГУБИШ ПОЛОВИНАТА ОТ ВРЕМЕТО НА ТЕЗИ 3-РИ ГОДИНИ ДОКАТО СИ ЧАКАЛ , ЗАЩОТО ЗАКОНА Е ЗА 3-РИ ГОДИНИ НА ЗАД САМО  !!!

ОКУПИРАЛИ СА СЕ СЪС ЗАКОНИ , КОИТО ДА НИ ОЩЕТЯВАТ А НЕ ДА НИ ПОДПОМАГАТ  ,
 НА КРЪВОПИЙСТВО ОТИВА  ТОВА ТЯХНОТО ВЕЧЕ...
 ПРОБВАТ СЕ  ДА СПЕСТЯТ  ПАРИ ОТ БОЛНИТЕ  ДЕЦА - И УСПЯВАТ ,
 НИ  СЪД , НИ  ''ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА'' ЩЕ  МОГАТ ДА НИ ПОМОГНАТ !!!

БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВЛЯВАЩИ И ОТ ЗАКОНОГЛАСУВАЩИ

Явно във всеки град четат законите и ги разбират по различен начин . Невероятно но факт - нали! Може и да имат такова право да оспорват в НЕЛК  . Техните думи са '' Има проблем с вашият ТЕЛК и го изпратихме на по-горна инстанция" . По-горната инстанция  на Социалните сигурно е НЕЛК  !!! Гледам и не вярвам на ушите си ! А какво ще стане с нашият въпрос ,  един господ  само знае .
Много ми е интересно следното: ако се забавят във времето с половин година  или повече , както съм подготвена вече психически за това , КАКВО СТАВА С ТРИТЕ ГОДИНИ ????
СТАВАТ ДВЕ ИЛИ ДОРИ  ПО-МАЛКО  ... защото закона нали гласи за три календарни на зад - НО ОТ КОГА  ? 
  1.   ОТ ДАТАТА НА  КОЯТО АЗ СЪМ ОТИШЛА В СОЦИАЛНИТЕ ДА ЗАНЕСА ТЕЛК-а ,
  2.   ОТ ДАТА НА ИЗДАВАНЕ НА ТЕЛК-а
  3.   ИЛИ КОГАТО ТЕ СИ РЕШАТ, СЛЕД КАТО СЕ ПРОИЗНЕСАТ ОТ НЕЛК - НЯКЪДЕ НАПРЕД ДАЛЕЧ ВЪВ ВРЕМЕТО ???
            АКО НЯКОЙ ЗНАЕ КОЯ БИ БИЛА ДАТАТА МОЛЯ ВИ КАЖЕТЕ МИ  !!!!
ТЕ /СОЦИАЛНИТЕ/ ИМАТ ПРАВО ДА ОБЖАЛВАТ:
 СЕГА НИ ОБЖАЛВАТ  ТЕЛК -а
 ПОСЛЕ МОЖЕ И НЕЛК -а
КАКВО ПРАВИМ С  ТЕЗИ 3-ри ГОДИНИ ???
ВРЕМЕТО ПО ОБЖАЛВАНИЯ И РЕШЕНИЯ С КОИТО ТЕ СЕ ЗНИМАВАТ, ЗАГУБЕНИ ЛИ ОСТАВАТ ЗА НАС ???
ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ АСТРОНОМИЧЕСКОТО ВРЕМЕ ...
А ТЕ СЕ БАВЯТ УМИШЛЕНО !!!   НАЙ-ВЕРОЯТНО СМЕ ПРЕЦАКАНИ ВЕЧЕ ...
                     ПОЛИТИКАТА НА СОЦИАЛНОТО  ''ПОДПОМАГАНЕ'' :
                   - ТЕ  НИ БАВЯТ МНОГО ЗА ДА ПОЛУЧИМ ПО-МАЛКО ,
                   - А  АКО СЕ ОТКАЖЕМ НЯМА ДА ПОЛУЧИМ НИЩО !
                                                                                        И ТОГАВА ИМА ФИНАНСОВ ИЗЛИШЪК , А НЕ ДЕФИЦИТ !
                                                                                                   ТАКА СЕ ПЕСТЯТ ПАРИ ОТ БОЛНИ ХОРА И ДЕЦА !

ЛИЧНО МОЕ МНЕНИЕ НЕ АНГАЖИРАМ НИКОЙ С НЕГО, ДАНО ВАШЕТО ДА Е ПО-ПОЛОЖИТЕЛНО !!!

Днес  /28.04.2011./ преди да отида в  Социалното ''подпомагане'' на местна почва , се обадих на горещият им телефон в София : 02  935 05 50  .
Разговарях с мъж , който ми обясни , че молба не ми трябвала за 03. 2011 - относно ЧАСТИЧНА екстертиза на  ТЕЛК  , аз съм си имала стара  от 02.2011- за ПЪЛНА ОСВИДЕТЕЛСТ. /експертиза/ от ТЕЛК .  .....  социалните не били длъжни да ме уведомят нито какво правят , нито колко ще ме бавят....  Все пак ставало дума за около 3000 лв. за 3-те години на зад ! Не знам как ги изчисли  той  ? 
Според него годините на зад няма да се загубят , независимо от това колко време тече '' разследването'' на АСП , ако НЕЛК  се произнесе в наша полза !!!
Освен да чакам друго не се сещам , поне разбрах , че няма смисъл да ходя при нашите ''подпомагащи'' .
                      Хубав ден на всички !!!!
ИМАМ МОЛБА АКО НЯКОЙ , ЗНАЕ КАКВИ ПРАВА ИМАМЕ С 60% ТЕЛК , МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ ГИ .
ЗАПОЧНАХ ДА ЧЕТА ТЕМАТА, НО НЯМА ДА УСПЕЯ СКОРО, ДОСТА Е ГОЛЯМА, АЗ СЪМ ВСЕ ОЩЕ НА  ПЪРВАТА !
                                                                                                                     ПРЕДВАРИТЕЛНО  ВИ БЛАГОДАРЯ !

Последна редакция: чт, 28 апр 2011, 21:18 от slaveva

# 110
Здравейте сега ви намерих  , като форум за Правата ни . А преди около седмица и форума за ТЕЛК и обжалванията . От години знам за БГМАМА , ама си мислех че си върви разговор за памперси , млека и кремове . Прескачах го умишлено , все нямях време , но от търсенията  ми в Гугъл  наскоро по повод ТЕЛК и правата все ме препращаше   тук ... определено съм загубила , че не съм се поразровила и преди ! Ще ви кача и тук моята история пълна с въпроси .... има я в този сайт но във форума за обжалванията на ТЕЛК .

ИМАМ МОЛБА АКО НЯКОЙ , ЗНАЕ КАКВИ ПРАВА ИМАМЕ С 60% ТЕЛК , МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ ГИ . ЗАПОЧНАХ ДА ЧЕТА ТЕМАТА, НО НЯМА ДА УСПЕЯ СКОРО, ДОСТА Е ГОЛЯМА, АЗ СЪМ ВСЕ ОЩЕ НА  ПЪРВАТА !
                ПРЕДВАРИТЕЛНО  ВИ БЛАГОДАРЯ !

Здравей, мисля, че датата на подаване на молбата пред социалните се води важна,а  и трябва д аимш входящ номер, за да си обжалваш наред. Свържи се с юрист и от МТСП дори, и от агенмция за закрила на детето, да видим какво ще кажат те, но навсякъде с входящи номер, з ада си следиш движението на писмата,Преди време писах до омбудсман ( можеш и ти) и чаках 3 месеца, толкова им бил срока за отговор, така че винаги си питай до колко време да чакаш и ти отговор, късмет и ни пиши, а после и за правата ще ти кажем, поне да имаш сигурен документ

# 111
БЛАГОДАРЯ ЗА СЪВЕТА , НО КАК ДА СЕ ПОЛУЧИ ТАЗИ МОЛБА , НИКОЙ НЕ ТИ Я ДАВА .
ХОДИХ ПОНЕ 5-ПЪТИ ВЕЧЕ ...  НЕ МИ ТРЯБВАЛО ТАКАВА  МОЛБА...
ЩЯЛ ДА СЕ ПРИКРЕПИ  ТЕЛК 2-/ ЧАСТИЧЕН / КЪМ ТЕЛК 1 -/ПЪЛНО ОСВ./
ОК  !!!  % Е СЪЩИЯТ 60  .... И ВСИЧКО Е КАЗАЛ , РЕКЪЛ  ДАЛ , ПРИЕЛ ... НА ДОВЕРИЕ ... КАТО НА ПАЗАРА МАЛКО
ДА  АМА НЕ , ТА НАЛИ СА С РАЗЛИЧНИ ДАТИ  ОТ 02.2011 И 03.2011
И СА С РАЗЛИЧНИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЯ В НАШИЯ СЛУЧАЙ :
 ТЕЛК 1 ЗА ВРЕМЕТО НАПРЕД ; ТЕЛК 2 С  ПРОМЕНЕНА  ДАТА ЗА ВЪПРОСНИТЕ  3 ГОДИНИ
ДНЕС ЗВЪНЯХ  ДО АСП - СОФИЯ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ОТ ТАМ МИ КАЗАХА, ЧЕ МОЛБА НЕ МИ ТРЯБВА

ПОМОЩ !!!   КАКВО ДА ПРАВЯ , В ОМАГЬОСАН КРЪГ СЪМ ???     
                 КОЯ Е СЛЕДВАЩАТА ИНСТИТУЦИЯ ??? КАК ДА СТАНА СОБСТВЕНИК НА ТАЗИ  МОЛБА ???

Последна редакция: чт, 28 апр 2011, 21:53 от slaveva

# 112
  • Варна
Здравейте, имам един въпрос. От Варна съм, имаме ЕР на ТЕЛК за дете - 80%, подадохме документите за социална оценка, от служителката там разбрах, че имаме право и на двойни детски и проценти от минималната работна заплата, но така и не разбрах къде трябва да подам документи (бях отишла в края на работния ден и нямаше време да ми се обясни)...Много ще съм благодарна, ако някой ми обясни къде трябва да отида   bouquet

# 113
Славева, в Отдела за закрила на детето ходихте ли? Там може би ще имат някакъв отговор, а и при тях се попълва молба за социална оценка, въз основа на която се изплащат други помощи.

# 114
Маркова Рали, молби се подават в социалната служба по постоянен адрес на майката. Не зная в кой район на Варна живеете. ТУК ще видите адресите. Отидете във Вашия район. Странно ми е, подали сте за соц. оценка в "Закрила на детето", а това се прави след молбите в социалното...
Знайте, че социалната оценка е един вид предложение. Заповедите за отпускане на пари са само от социалното.
Ако имате още въпроси, питайте. Най-важно е да не сте изпуснала 3 месечния срок от датата на ТЕЛК-а.

Последна редакция: пт, 29 апр 2011, 10:35 от Friend

# 115
Маркова Рали, молба за тези помощи се подават в служба Социално подпомагане по район. Носят се и копия от ЕР на ТЕЛК, акт за раждане

# 116
Добра идея , но доколкото разбрах закрила на детето са към социалните !
 При нас са врата до врата... Пак ще ударя на камък ! А пък те вече там са ми разлепили /в района/ снимките по вратите сигурно .... изключително редовен клиент съм !
По - скоро ми се занимава със следваща инстанция !  Но коя ?

# 117
  • Варна
Много благодаря за отговорите, не сме изпуснали срока, ЕР го взехме вчера, но наистина е голямо мотаене и сякаш никой нищо не знае и само те препращат и казват "отидете там"...после "ами не сте за тук ".....

# 118
Славева, Може би в отдела, където се подават молби за ТЕЛК ще могат да обяснят нещо за реда на обжалването - имат ли право и по какъв начин социалните да препращат тези документи на други инстанции. Мисля, че тяхната работа е била да разрешат или откажат искането в молбата, с упоменаване на какво законово основание разрешават/отказват. Доста нарушения са направили. Има си закони и един от тях е, че има 20-дневен срок за отговор на молбата.
Може би е нужна консултация с адвокат.

# 119
Маркова Рали, в кой район си? Ако имаш нужда, пиши ми на лични или мога да ти дам телефона си, за да ти обясня всичко подробно. Ако продължаваш да имаш проблеми със социалните, има начин да бъдат разрешени. Шефа им тук е много разбран човек.
slaveva, решенията на социалните се обжалват пред регионалната дирекция. Жалба можеш да подадеш чрез твоите социални или директно в регионалната дирекция.
Решенията на ТЕЛК се обжалват пред НЕЛК чрез картотеката на инвалида. Решенията на НЕЛК се обжалват в Административния съд. Можеш и сама да си напишеш жалбата, но е по-добре да се консултираш с адвокат.

Общи условия

Активация на акаунт