За правата на децата ни!-тема 5

• 105 317
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
        Nadinn29,на мен не ми искат никакви фактури.И друг път съм го писала,издава се бележка от специалиста,че детето посещава еди какъв си специалист за какъв период от време,аз писах за една година,че ТЕЛК-а ни изтича тогава и че Заплащането е изцяло за сметка на родителите.Единствено с това нещо еднократно подадено ми беше отпусната добавката,която получавам вече почти година,без да представям фактури всеки месец.Не знам защо при вас соц.се правят на интересни,но опитай по този начин,щом при мен са го уважили,и при теб ще стане

точно това им казвах,че на други места се взима за цяла година бележката, отрязаха ме, измислила съм си го и.... много ми беше обидно, пак си поплаках...

# 91
Nadinn29 ние също сме представили служебна бележка от логопеда, че я посещаваме до края на годината, с месечна такса ... лв. Всичко с подписи и печати и нямаме проблеми.
Вярно, че в една социална служба тук във Варна също искат такава бележка всеки месец от една майка, но тя не смее да се скара на социалната си.
Въпросът ми в такъв случай би бил "На какво основание (заповед, закон, разпоредба...) не приемате законно издадена служебната бележка със срок на валидност до края на годината, а всеки месец трябва да доказвам едно и също нещо?" Освен това бих подал молба с такава бележка пък нека откажат. Отказа трябва все пак да е МОТИВИРАН!
Nadinn29, не плачи. Ти нямаш вина. Просто им покажи, че номерата им няма да минат.

# 92
В нашето социално ми казаха , дори ми го написаха, че всеки месец  за да получа 13 лв.трябва да им представям документ удостоверяващт продължителноста на провежданото обучение,разходооправдателен документ -фактура и касовите бележки за всеки урок.
Честно да ви кажа аз се отказах всеки месец да търча да се занимавам за тези 13 лв. и не съм се интересувала по вече.
Но сега виждам ,че отново има  на едни места да може на други не.
Закона е един за всички социални нека да го спазват.МОЛЯ

ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТА И НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ!

# 93
Здравейте ,Решението на ТЕЛК комисията за детето ми е "58%
степен на увреждане , с чужда помощ и препоръка за системна рехабилитация. Та въпроса ми е по отношение на рехабилитацията - какви права имаме ? Сега посещаваме болницата в " Красна поляна " за деца с церебрална парализа /живеем до болницата/. Ходим на гимнастика , логопед и монтесори . За нашата диагноза по здравна каса имаме право на една процедура от 10 дни /вече я минахме/ . Сега ходим по субсидия от столична община . Въпросът ми е ТЕЛК дава ли ни някакви права по отношение на рехабилитацията и какви са те . Нещата при детето ми са обратими и рехабилитацията е особен но важна .По отношение на детската градина - знам че е освободен от такса , а мога ли да го запиша където искам или пак кандидатстваме на общо основание ?

# 94
  • варна
vivia, питах мъжа ми, понеже също работи в държавна служба, какво следва ,ако не изпълняват заповед от горестояща инстанция, и той ми каза, че е най-добре да подадеш жалба в същата инстанция, че не ти изпълняват нареждането, както е написано.
 Т.е. да идеш пак в Регионалната дирекция за социално подпомагане, където си обжалвала,  и да напишеш нова жалба.
 Ако от Министерството ти отговорят, че нямаш право, според мен , трябва да се даде гласност наистина.
 Надин, на мен също ми искаха ежемесечни бележки ,че ходим на логопед,  и поради това се отказах да се занимавам Embarassed Просто голямо разкарване заради 7-8 лв.

# 95
По отношение на детската градина - знам че е освободен от такса , а мога ли да го запиша където искам или пак кандидатстваме на общо основание ?

Ето тук ще намериш правилата за прием в детски градини София.

ТЕЛК-а, или по-скоро в социалната оценка от "Закрила на детето" предполагам ще бъде записано, че препоръчват да ви бъде отпусната добавка за "Рехабилитация и балнеолечение". Както ти казах в другата тема, това означава, че след представяне на необходимите документи ще ви изплатят 195 лв за рехабилитации или балнеолечение и още толкова за нощувки на придружителя. Всичко това веднъж годишно.

# 96
[color=red]Благодаря ВИ!Вие ме амбицирате пак да ходя там, но с какъв текст да бъде служебната бележка, може ли някой да ми даде текст?Лекарката ни каза,че с такава,каквато ми е  дала, други майки минават.... аз лесно плача,особено като има неправди , но следващия път ще се държа![/color]
 Сега по ТВ7 имаше предаване за децата с аутизъм, специалистката 2-3 пъти каза колко са скъпи и непостижими за заплащане от родителите процедурите, но "бедната " Камелия не схвана май...

# 97
Хора, аз наистина не мога да разбера, какъвто и проблем да имате, защо се занимавате със социалните по места и служби, когато те са никои, те са просто едни изпълнители на най-долно ниво, от тях не зависи нищо, нищо не са в състояние да променят! Защо не атакувате и не пишете директно на тези, от които зависи, а именно министрите и министерството. Нали пуснах по-напред мейлите на Тотю Младенов и на Валя Симеонова, и на Красимир Попов мога да пусна. На АСП, ако искате.
Аз например като имам проблем, изобщо не се занимавам да пиша тук, ами директно пиша на тези, от които зависи решаването му. Така пестя време, нерви, действам право в целта и максимално бързо действам да си реша проблема. Тук пиша само за да споделя опит с други майки и да събера инфо, за да съм по-убедителна и запозната като атакувам за решаване на проблема.
Пишете тук, за да го дискутираме и споделяме, но задължително пишете и на тези, от които зависи решаването му, защото иначе какъв е смисъла?! Оплакваме си се едни на други, и какво от това, нищо не решаваме?

# 98
Здравейте! Пускам един линк, за да се запознаете с това, което прави една фондация от Варна. Мисля, че е точно за тази тема.
http://kzd-nondiscrimination.com/start/index.php?option=com_cont … id=351&Itemid

# 99
  • варна
 Браво на тях, дано се постигне нещо Peace Добре са описали нещата.

# 100
Здравейте! Пускам един линк, за да се запознаете с това, което прави една фондация от Варна. Мисля, че е точно за тази тема.
http://kzd-nondiscrimination.com/start/index.php?option=com_cont … id=351&Itemid

Тия хора, майки, родители от Варна са Велики, велико дело е това, което са направили, да заведат иск срещу държавата в КЗД, точно по този казус, а не по някакъв дребен детайл, дребно парченце от пъзела. Този казус, това е същината, това е същински проблем, от който следва всичко останало. Дискриминацията срещу отговорните биологични родители на деца с увреждания, и то множествена дискриминация, и то не от вчера, от край време е така. Не съм чела по цялостно изложение, по-подробно и обединяващо абсолютно целия проблем от всяка страна, държавни политики, социални, здравни, образователни, от човешката страна, абсолютно всичко най-подробно е обхванато. И то право в същността на проблема, право в целта, а не да се занимават на парче, да дърпат чергата от тук, от там. Сглобили са целия пъзел и са казали най-главното като заглавие на проблема. Тези майки са велики!

Това за приемните родители изобщо няма да го коментирам, че излизам от кожата си, щото веднага се сещам за ВШ2, Уницеф и парите дето наляха за да я рекламират!!! Това абсолютно всичкото дето са го казали майките от Варна пред КЗД, ходих и го обяснявах на Таня Радочай, директора на Уницеф за Бг.

Отговорните биологични родители трябва да се рекламират, стимулират и подкрепят всячески, не приемните!!! Е, усмихваха ни се, какви вярни неща сме говорили, и....нищо естествено не промениха във великата си кампания! Дето уж била за най-доброто на децата!?

# 101
ееее, само хубави неща чета напоследък-жалбата в КЗД и думите на ТЕО 7777

# 102
днес в "Труд" пише ,че се дават винетки и на родителите на деца с увреждания, минало е през Парламента окончателно,Знаете ли нещо по въпроса?

# 103
  • Пловдив
Приета е на второ четене поправка в Закона за пътищата, която освобождават родителите на деца с увреждания от задължението да купуват винетка. http://mediapool.bg/show/?storyid=178354 , но още не е обнародвана в държавен вестник.

# 104
Приета е на второ четене поправка в Закона за пътищата, която освобождават родителите на деца с увреждания от задължението да купуват винетка. http://mediapool.bg/show/?storyid=178354 , но още не е обнародвана в държавен вестник.
  bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт