Примерна схема за захранване- 31

• 36 335
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Привет, отново съм аз. Имам следното питане- масово на децата се въвеждат продукти, които никога няма да присъстват в семейната ни кухня, някои от тези продукти дори не знам как изглеждат. Пример- не ползваме просо, елда, киноа, амарант, авокадо, пащърнак и т.н.- аз и моят съпруг никога не сме опитвали такива неща. Трябва ли да ги давам да бебето си, при положение, че като мине на обща храна, поне у нас- такива неща няма начин да яде- не сме експериментатори. Могат ли полезните неща в тях да бъдат открити в други продукти?

# 571
Литъл ивъл, въпросът ти е много логичен. И на мен ми е интересно да разбера отговора.  Simple Smile

Момичета, на каква възраст на детето се въвежда/замества вечерята? Нямам намерение да го правя, просто ми е интересно как става. Предполагам, че когато детето мине изцяло на обща храна, тогава вечеря с нас и после преди лягане пие мляко примерно, така ли? Благодаря!

# 572
Привет, отново съм аз. Имам следното питане- масово на децата се въвеждат продукти, които никога няма да присъстват в семейната ни кухня, някои от тези продукти дори не знам как изглеждат. Пример- не ползваме просо, елда, киноа, амарант, авокадо, пащърнак и т.н.- аз и моят съпруг никога не сме опитвали такива неща. Трябва ли да ги давам да бебето си, при положение, че като мине на обща храна, поне у нас- такива неща няма начин да яде- не сме експериментатори. Могат ли полезните неща в тях да бъдат открити в други продукти?

Покрай детето ми се запознах с много и полезни храни, за които до тогава не бях и чувала. И на нашата трапеза никога не бяха присъствали нито елда, нито просо, нито пащърнак. Авокадото ми беше гнусно Crazy Научих и се образовах обаче по много въпроси на храненето като цяло. Намерих вкусни и полезни рецепти, в които участват тези продукти. Е, елдата така и не я заобичахме, но пък ако ми се занимава - елдените кюфтенца нямат равни на себе си  Simple Smile Противното ми авокадо го правя на пастет с орехи и чесън и си го хапваме на филийка. Благодарна съм на детето в този смисъл Laughing
Мисля, че е въпрос на личен избор - дали ще се предлага или не (въвежда или не) дадена храна.
Всяка хранителна група носи своите полезности и е добре да се приема от всичко в умерени дози. Честно казано, зърнените храни поставям на първо място по важност и не бих заменила техните хранителни качества (а и не всичко има свой еквивалент). Плодовете и зеленчуците - консумираме традиционните, но пък ако имам желание и начин - пробвам нещо непознатои ако ми хареса, го включвам в менюто. За мен е важно да се предлага разнообразие - това, донякъде,е тайната на доброто хранене и удоволствието от него. Млечните продукти са нещо, без което може да се мине в хранителен и здравословен аспект, но пък са вкусни (и това си е въпрос на вкус де). Месото също не е незаменимо, въпрос на вкус и избор е дали да се яде. С две думи - ако сте склонни да разчупите малко хранителните стереотипи, нищо не пречи да пробвате нещо ново и ако ви допадне - чудесно, ако ли не - поне сте опитали Simple Smile И аз не си падам по експерименти, не изпадам в крайности по този повод. Детенцето ви сега расте, сега е моментът да оформите вкуса му към храната.
Малко се отплеснах, извини ме, ако имаш конкретен въпрос - питай, ще се опитам да помогна (за конкретна храна, имам предвид, въпросът ти иначе е ясен) Hug

Вечеря се въвежда сравнително късно, поне след годинката, но си зависи от детето пак...Доскоро вечерята на сина ми беше шишето с АМ, но от няколко седмици се храни с нас и АМ остава чак за сутринта между 5 и 6.

# 573
  • София

Покрай детето ми се запознах с много и полезни храни, за които до тогава не бях и чувала. И на нашата трапеза никога не бяха присъствали нито елда, нито просо, нито пащърнак. Авокадото ми беше гнусно Crazy Научих и се образовах обаче по много въпроси на храненето като цяло. Намерих вкусни и полезни рецепти, в които участват тези продукти. Е, елдата така и не я заобичахме, но пък ако ми се занимава - елдените кюфтенца нямат равни на себе си  Simple Smile Противното ми авокадо го правя на пастет с орехи и чесън и си го хапваме на филийка. Благодарна съм на детето в този смисъл Laughing
Мисля, че е въпрос на личен избор - дали ще се предлага или не (въвежда или не) дадена храна.
Всяка хранителна група носи своите полезности и е добре да се приема от всичко в умерени дози. Честно казано, зърнените храни поставям на първо място по важност и не бих заменила техните хранителни качества (а и не всичко има свой еквивалент). Плодовете и зеленчуците - консумираме традиционните, но пък ако имам желание и начин - пробвам нещо непознатои ако ми хареса, го включвам в менюто. За мен е важно да се предлага разнообразие - това, донякъде,е тайната на доброто хранене и удоволствието от него. Млечните продукти са нещо, без което може да се мине в хранителен и здравословен аспект, но пък са вкусни (и това си е въпрос на вкус де). Месото също не е незаменимо, въпрос на вкус и избор е дали да се яде. С две думи - ако сте склонни да разчупите малко хранителните стереотипи, нищо не пречи да пробвате нещо ново и ако ви допадне - чудесно, ако ли не - поне сте опитали Simple Smile И аз не си падам по експерименти, не изпадам в крайности по този повод. Детенцето ви сега расте, сега е моментът да оформите вкуса му към храната.
Малко се отплеснах, извини ме, ако имаш конкретен въпрос - питай, ще се опитам да помогна (за конкретна храна, имам предвид, въпросът ти иначе е ясен) Hug

Благодаря за отговора. В нашия случай храните, които не сме опитвали, ще ги прескоча при захранването  Hug.

# 574
  • София
Little Evil, аз мисля, че храни като елда, нахут, просо и пр. се препоръчват, защото не съдържат глутен. Още не съм се запознала с информация, кога точно се въвеждат глутеновите храни и какви са рисковете при ранното им въвеждане.

# 575
  • Добрич
.:.Stef.:. , когато имаш повече свободно време би ли дала варианти и за обяд  Embarassed както даде за закуска на предната страничка
Каква точно е сместа ти за постните палачинки?
Сушените плодове как точно ги обработваш като ги добавяш към варените каши?
Рецепта за елдените кюфтенца?
 Embarassed Blush Embarassed

# 576
Ох, вариантите ми за обяд са нищо особено, защото детето яде от общата храна, а когато нямам сготвено - правя самоз а него, съвсем стандартни нещица. Все пак, днес по някое време ще опитам да напиша по-интересните варианти.

Сушените плодове накисвам предварително във топла вода, добре измити, а понякога ги слагам заедно с кашата да врат...целта е да омекнат, като по щадящ начин се докарат до меко състояние (т.е. с минимална термична обработка). И ги наситнявам някак, за да може да ги яде детето.

Сместа за постните палачинки :
1 ½ чаша брашно, пълнозърнесто
½ л. вода
5 с.л. зехтин
1 – 2 ч.л. захар,кафява
1 щ. сол
1 щ. сода бикарбонат

Елдените кюфтенца - все едно правиш кюфтета от кайма, но вместо кайма слагаш елда (предварително накисната, или пък я сваряваш и овкусяваш като кайма, омесваш както си е, добавяш си каквото добавяш в стандартните кюфтета). В никакъв случай не пасирай елдата, защото става една бозава консистенция...Или блендирай леко, или дирекнто омесвай. Може да ги изпечеш на фурна, върху хартия за печене, може и да ги изпържиш. Ето ти и малко по-друг вариант: http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=4556

Hug

# 577
Стеф мерси за рецептата за палачинките.Аз правя подобни с газирана вода.
А мармалада от Кауфланд с фурми може ли да пишаш на коя фирма е Praynig.Как да го открия по лесно?

# 578
Бъни - няма как да го сбъркаш. На рафта с мармаладите, конфитюрите, сладката. Бурканчето е средно голямо,тънко и високо, тъмно на цвят, пише нещо на иврит (или на арабски, знам ли - йероглифи са), етикетът е черен, със златисти букви е надписът. Отзад етикетът на български казва, че това е мармалад от фурми, без консерванти, без добавена захар, висок процент фурми. Това си спомням...цената е около 3лв., ако не се лъжа.
 Hug

# 579
Мамчета да ви питам за киселото мляко малката нехаресва мляко 3,6% незнам защо дали защото е малко по-мазно от другите или почти всички 3,6 са по-киселички , много обича да яде мляко На Баба(бяла) 1,5% знам че не е хубаво да ядат децата нискомаслени млека , а трядва да са пълномаслени какво да правя в крайна сметка newsm78

# 580
Това нещо "На баба" не е мляко, по принцип.
Освен да смениш няколко марки, или да го предлагаш в комбинация с плодове, или бисквити - няма какво друго.
Бор Чвор пробвай, Елена, Табу, Маркели - тези мисля, че са масови и са добри (на фона на останалите).
Не е въпросът да предлагаш просто някакво кисело мляко (или нишестен продукт), а да предлагаш максимално истинско. Освен това, не е задължително детето да харесва мляко Simple Smile

# 581
Искам уж да яде , защото е полезно кислелото мляко но не я насилвам 3-4лъжички на ден добре е.досега съм пробвала - елена , бор чвор , български йогурт и верея ама не ги одобри малката , виж маркели от личен опит знам че е хубава марка добре че ме подсети че забравих за нея.
Сетих се да питам още нещо , когато печете принцеси било с кайма или кашкавал слагате ли отдолу масло.

# 582
Млякото е полезно дотолкова, доколкото в него се съдържа калций и той може да бъде реално усвоен от организма. А калций се набавя и по много други начини, затова,не е фатално ако детето не консумира мляко. Не се притеснявай ако се стигне до там Simple Smile

# 583
Такааа, ето го моето меню-манджорно Crazy Това са по-особените неща, които приготвям, иначе си готвя каквото има сезонно + зърнена част за протеинче Simple Smile Всяко ядене може да бъде модифицирано (но не генно Mr. Green ), на кой както му харесва - и месо може да се добавя почти навсякъде. Натъртвам на важния факт, че всяко ястие се консумира почти задължително със пресен зеленчук (като салата, или просто нарязано, за да си взима детенцето парченца).

-просо/киноа със зеленчуци (всякакви)
-просо/киноа със спанак/лапад/коприва
-киноа със спанак на тиган (задушено) + яйца (бъркани)
-нахут с картофи и гъби
-нахут със зеленчуци (картоф, морков,лук, зеле, чушка)
-веге мусака (картофи, грах, зеленчуци и зърнена част + заливка)
-лещени кюфтенца (все едно готвите леща с картофи, но сместа да стане много гъста - после намачквате и оформяте топченца, пекат се на фурна, може и пържени)
-крем супа от червена леща и картофи
-чушки пълнени с просо/червена леща/картофи
-чушки, пълнени с булгур (вместо с ориз)
-пица от тиквички - пица, украсена по ваш вкус, само че тестото се прави от настъргани сурови тиквички + брашно и сол
-"лятна манджа" с червено цвекло - картоф, морков, лук, чушка, червено цвекло или каквото сезонно имате, може да се сложи и зърнена част по желание
-картофки с броколи и сметана на фурна, запечени с кашкавал
-бобен пастет - зрял фасул, сварен, добавя се лук, мъничко чесън, малко лютеница по желание, подправки по желание - и се маже на филийка, или се яде ей така
-гювечета - много варианти, главно каквото имате под ръка

Това се сещам за момента.

# 584
  • Добрич
.:.Stef.:.
 newsm20
Много идеи събрах, обаче чакам да ни се стабилизира коремчето, че вече седмица стана е разхлабено  ooooh!
А сушени плодове какви купуваш?
От вчера също умувам как да направя нещо като добруджанки без млечни продукти и яйца  Thinking  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт