Примерна схема за захранване- 31

• 36 381
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Ааа, не, ужас...изпадам в несвяст като чуя това твърдение - че кашите напомпват децата Crazy Crazy Crazy
Първо - това е глупост. Няма причина и логика това да е така. Кашата е зърнен продукт (е, купешките не са толкова истински, винаги е по-добре да се приготви каша в "истински" вариант) - във всяка хранителна таблица зърнените продукти стоят на първо място, наред с плодовете и зеленчуците. Зърнените храни доставят на организма изключително важни протеини и елементи, особено задължително е да се консумират от подрастващ организъм.
Второ - напомпване може да се получи от всяка храна, при всеки организъм, ако е налице нерационално хранене. Затова не са виновни зърнените храни (е, ако са "бели" , вместо пълнозърнести, може да се получи подобен ефект, но това важи за всички "обработени" храни - бяло брашно, бяла захар, олио и т.н.)

Затова, с две думи - редовно давай на детето каши - има такова разнообразие, можеш да приготвяш домашни от киноа, амарант, просо, елда, пълнозърнест ориз, ечемик, ръж и какво ли още не Grinning Макар че е желателно кашите да се приемат в чист вид, без примеси на плод (заради усвояването), можеш да добавяш все пак. Със сушени плодове е най-удачно да се съчетават зърнените храни, но айде да не се вманичаваме толкоз Crazy

Чрез кашите можеш да започнеш да въвеждаш и млечните продукти - например, сутрин предлагаш каша с масло, после със сирене (не всички зърнени се съчетават с млечни, получава се понякога "конфликт" между калция и желязото - например, комбинацията елда + сирене е неудачна), следобед пък можеш да даваш каша с плод. варианти има, разнообразие ще има, детето ще се радва Grinning

Дано съм ти била полезна Hug

# 496
stef, благодаря за търпеливия отговор, въпреки състоянието на несвяст Wink честно казано нямам възможност да правя домашни каши, затова ще купувам готови; мисълта ми беше вече да взимам такива, които са с мляко; а иначе сигурно е добре да редувам различни видове зърна, нали? като за начало добре ли е пълнозърнеста с плодове(това ми звучи вкусно просто) ? или да е само от един вид  зърна? също какво мислиш за бурканчетата на Хип  с разни каши ?

# 497
Ааа, не, ужас...изпадам в несвяст като чуя това твърдение - че кашите напомпват децата Crazy Crazy Crazy
Първо - това е глупост. Няма причина и логика това да е така. Кашата е зърнен продукт (е, купешките не са толкова истински, винаги е по-добре да се приготви каша в "истински" вариант) - във всяка хранителна таблица зърнените продукти стоят на първо място, наред с плодовете и зеленчуците. Зърнените храни доставят на организма изключително важни протеини и елементи, особено задължително е да се консумират от подрастващ организъм.
Второ - напомпване може да се получи от всяка храна, при всеки организъм, ако е налице нерационално хранене. Затова не са виновни зърнените храни (е, ако са "бели" , вместо пълнозърнести, може да се получи подобен ефект, но това важи за всички "обработени" храни - бяло брашно, бяла захар, олио и т.н.)

и аз съм на същото мнение Peace. Моя син е с алергии и доста плодове и зеленчуци ни правят проблем. Яде безмлечна каша и по два пъти на  ден(овесена, спелта, оризова), но си е в долната граница за килограмите. Аз избирам каши без добавки(захар,сол и т.н.) или му правя домашна.  Peace

# 498
  • Пловдив
Stef, въпроса ми не е за тук, защото не става въпрос за захранване, но може ли да се яде лимец (суров, киснат във вода само) с мед и банан примерно?

bouquet

# 499
  • Добрич
.:.Stef.:. отново големи благодарности  Hug
А пък амаранта е на тази фирма http://www.-spam112-/magazin/hrani/zurneni-kulturi/amarant-ola-bio-175.html не знам колко е качествен, но пак е чудо, че го продават в нашия град

# 500

и аз съм на същото мнение Peace. Моя син е с алергии и доста плодове и зеленчуци ни правят проблем. Яде безмлечна каша и по два пъти на  ден(овесена, спелта, оризова), но си е в долната граница за килограмите. Аз избирам каши без добавки(захар,сол и т.н.) или му правя домашна.  Peace
И ние ядем каши всеки ден.Не сме станали дебели.давам готови каши и гледам да са колкото се може без примеси-само зърнена част, без захар и т.н
Готовите каши на Хип в бурканчета много ги харесваме, но зърнената част е много малко-повече плод и според мен са подходящи за между храненията,не за основна храна.

# 501
Ивка - да, разбира се, всичко сурово е полезно, дет се вика Simple Smile Лимецът нали беше вид пшеница - можеш да го оставиш да покълне (както се покълват семена стандартно), става много вкусно, аз добавям в салати предимно.

мисълта ми беше вече да взимам такива, които са с мляко; а иначе сигурно е добре да редувам различни видове зърна, нали? като за начало добре ли е пълнозърнеста с плодове(това ми звучи вкусно просто) ? или да е само от един вид  зърна? също какво мислиш за бурканчетата на Хип  с разни каши ?

Ами можеш да даваш млечни каши, да, гледай да са с адаптирано мляко, а не със сухо, а може и със сухо, като с това стартираш въвеждането на млечните продукти. Хубаво е да се редуват зърнените храни, не за друго, ами защото всяка носи своята полезност, а и има различен вкус, който внася разнообразие в менюто на детето. Относно това, че нямаш възможност да правиш домашни каши - ето как се правят: трябва ти брашно (от елда, от просо, от ечемик, от ръж - има ги на много места, в диетичните магазини например, в Кауфланд също, в по-големи супер маркети по диетичните щандове...), трябва ти и вода Simple Smile Завираш водичка на котлона, преди това малко брашно си го разбъркала със студена водичка, да стане кашесто вещество - и го изсипваш във врящата вода. Ври 5 минутки, може и по-малко, после овкусяваш по желание с каквото искаш - сирене, плод, мъничко сол евентуално, както си решиш. Това е Simple Smile Лесно, бързо, евтино (1 пакет ечемичено брашно, например, струва около 3лв., ще направиш с него мноооого каши, докато една кутия каша е средно 5 лв, знаеш за колко време стига...).
Кашите се въвеждат по отделно, всеки вид, обикновено първо безглутеновите (но вие май сте вече захранени с глутен) - ориз, пълнозърнест ориз, елда, киноа, амарант, овес, ръж, ечемик, пшеница, смес от няколко (в този ред вървят горе долу). Смесваш по желание на клиента, тоест детето Laughing Моето дете обожаваше каша от просо с плодове, елда с масло и сирене (но комбинацията не е удачна, както вече споменах). От инстантните каши има голямо разнообразие от комбинации, нашите любими бяха на бейбилов 3 зърнената каша, Милупа - 7 зърнената, Хип - елда.
Бурканчетата на Хип са десертни каши, по -скоро. давала съм ги за вечеря понякога - кашите Лека нощ (те са си млечни каши всъщност), на Ганчев също има добри попадения. Хип кашите със зърнена част и плод са ок, детето ми ги харесваше, малко са редички обаче, а и процентното съдържание на зърнената част е минимална. От сегашната си гледна точка обаче, бих ги предлагала по-скоро като изключение, или в спешни ситуации - например, навън сме, и детето иска да яде, а няма какво по-удачно да предложа, затова купувам нещо в бурканче. Като цяло си промених мнението за храната в буркани, особено бебешката (но това е друга тема).

Hug

Веси - не ми се отваря линка, пиши ми просто коя е фирмата производител, и произходът какъв е Simple Smile  Hug Моят го поръчвах от Зоя, немски беше амарантът.

# 502
  • Добрич
.:.Stef.:. , марката е ОЛА BiO , произход Перу

# 503
Не съм го чувала, но няма значение, може просто да си е такъв амарантът (както е понякога с елдата)...Със сигурност, в рецептата за бисквитките няма да се усеща по този начин Grinning

# 504
  • Пловдив

Относно това, че нямаш възможност да правиш домашни каши - ето как се правят: трябва ти брашно (от елда, от просо, от ечемик, от ръж - има ги на много места, в диетичните магазини например, в Кауфланд също, в по-големи супер маркети по диетичните щандове...), трябва ти и вода Simple Smile Завираш водичка на котлона, преди това малко брашно си го разбъркала със студена водичка, да стане кашесто вещество - и го изсипваш във врящата вода. Ври 5 минутки, може и по-малко, после овкусяваш по желание с каквото искаш - сирене, плод, мъничко сол евентуално, както си решиш. Това е Simple Smile Лесно, бързо, евтино (1 пакет ечемичено брашно, например, струва около 3лв., ще направиш с него мноооого каши, докато една кутия каша е средно 5 лв, знаеш за колко време стига...).
Стеф, а оризовата каша може ли пак така да се прави от оризово брашно? И друго да попитам, в линка на предната страница (от бейбислинг сайта) авторката препоръчва да се започне с оризова каша от пълнозърнест ориз, като само се сварява оризът и се пасира. Удачен ли е този вариант?
Само да уточня, че още не се захранваме, засега само чета и питам, за да влизам в час малко по малко Simple Smile

# 505
От всякакво брашно може да се направи каша, и да се овкуси по желание сладко или солено Simple Smile
Относно захранването с оризова каша по домашному - честно казано, добра идея ми се струва да се свари оризче и да се предложи така директно, само че или трябва да е мноого разредено с водичка, или с кърма/АМ - знаете оризът как се сгъстява след сваряван, поема много вода в себе си, става лепкав и кашест и със сигурност ще задави детето.

# 506
Здравейте, моля ви за съвет как да се справя със следния проблем: малката отказва да яде каквото и да е пюре, каша, кисел, домашни, на хип. Ето как стоят нещата при нас: захраних я на 5 месеца стиква. Почна добре, хареса и, имаше моменти когато изеждаше по цяло пюре. Хареса и кашата на нестле с рожкови.Постепенно започна да яде по малко. опитвам различни неща, в различно време, домашни пюрета, с биберон. От време на време хапва по малко, но захранването при нас е голяма мъка. Не хареса месото, давах и в три вида пюре, с домашен картоф, направо се тресе. Реших да отложамесото и да почна с глутена, взех овесена каша на Лактана. Пробвах с различни плодови пюрета, хапва по 1-2 л.ЕДинственото, което успях е дам 2 вечери в 150 мл. АМ по 2 м.л. от кашата, но получи лек запек и сега я спрях.Незнам вече какво да правя, за да почне да яде, много изоставаме и със захранването.Дайте някакъв съвет как да я накарам да яде. Благодаря ви предварително.

# 507
Аз също съм с въпрос.Да питам и тук Rolling Eyes
Риба по колко дни се въвежда, прави ли се почивка или се дава без прекъсване като се редува със зеленчуково пюре по подобие на месото или се дава без прекъсване по  3-4 дни като другите храни?
Всеки вид риба отделно ли се въвежда?
Мерси  bouquet

# 508
  • София
Мога ли да давам сурови плодове сега?
Бебчо ме гледа така гладно, когато аз ям банан, череша, кайсия...

# 509
Мога ли да давам сурови плодове сега?
Бебчо ме гледа така гладно, когато аз ям банан, череша, кайсия...
От сегашната ми позиция (доста промених възгледите си относно захранването и храненето на бебетата като цяло...), бих ти казала, че да - можеш да даваш суров плод, но съобразен с възрастта (кайсията например задължително да е обелена).

Риба по колко дни се въвежда, прави ли се почивка или се дава без прекъсване като се редува със зеленчуково пюре по подобие на месото или се дава без прекъсване по  3-4 дни като другите храни?
Всеки вид риба отделно ли се въвежда?
Пауза между видовете риба не се прави, няма смисъл. Аз давах купешки рибни пюрета на Сепмер, в които съдържанието на риба позволяваше да давам цяло количество наведнъж, в продължение на няколко дни (аз захранвах с нова храна по 4 дни). По твое усмотрение можеш да предлагаш риба колкото често искаш, но веднъж седмично е ок.

Вале - кърмите ли се? По принцип, бих ти казала да предлагаш - просто да предлагаш различни неща - все нещо и все някога ще се хареса на детето. Може би предпочита мляко на този етап, особено ако е кърмаче. Няма за къде да бързаш, до годинката спокойно можеш просто да запознаваш детето с нови вкусове, ако то има желание, ще се храни, ако ли не - просто ще опитва Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт