Отговори
# 1 620
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3684951

Доколкото разбирам, през цялото време досега става въпрос за повишена радиация на територията на централата. Това е радиацията, с която се спекулира, и май никой не знае точно колко е, щом тепърва ще доставят уред за меренето й.

Извън границите на 30-километровата зона никъде не съм видяла нещо публикувано за радиация, вредна за здравето на хората.

"САЩ се опитват да доставят в Япония оборудване, способно да установява изложеността на радиация на земята, съобщи министърът на енергетиката Стивън Чу, цитиран от Ройтерс.
Детекторната система е част от 7,8 тона оборудване и 39-членен персонал, изпратени в Япония от енергийното министерство, доставило оборудване и за наблюдение за радиацията във въздуха, уточни Чу.
Равнищата на радиация около японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" може да доведат до
облъчване на аварийния персонал със смъртоносни дози радиация,
заяви ръководителят на американската Комисия за ядрено регулиране Грегъри Яцко, цитиран от Ройтерс.
На аварийните работници ще бъде много трудно да се доближат до реакторите. Дозите, с които може да бъдат облъчени, биха могли да бъдат смъртоносни в много краткосрочен план, подчерта Яцко."

# 1 621
  • В тъмната гора.
"Улисани" беше много неподходяща дума. 6 реактора, 50 човека и отвсякъде сериозни проблеми един след друг. Просто от самото начало не са имали и шанс да се справят. Още щом се извиниха, беше ясно, помните ли как наскачаха журналистите - "защо се извинявате?!?". Сега точно какво,кой, как и колко - предстои. Но някой, някъде, по някакъв начин ни е изгубил ценното време, опитвайки се да прави обречени и безсмислени неща и да се опитва да се справи с невъзможни проблеми.
Сега всичко зависи от успеха на тази операция  Praynig Но е отчаяна, трябва чудо. Ще се ползват нови помпи, пригодени.

Състезаваме с е с времето. Абе с всички земни сили се състезаваме...

Аз не мога да ви разбера....защо пишете това, че са се извинявали, като тяхно оправдание. Обричат хиляди на смърт...бавна смърт и се извиняват, че го правят. Откакто вчера четох в нета за действията на ТЕПКО преди земетресението, за закърпването на реакторите, за лъжите, че е нямало аварии и за безотговорното им поведение, вече не считам, че всички японци са много дисциплинирани, безкористни и така нататък. 80-90% процента сигурно са такива, но останалите 10-20% видяха сметката на съотечествениците си и на родната си земя. Такава обширна територия от нея ще е заразена с години и неизползваема.
Незнам още какво да напиша, толкова съм разочарована. И е вярно, че последствията от всичко това няма да са само за Япония, а за целия свят. Това ще е голям урок, до какво води печалбарството и безотговорността. Направо се съмнявам, че Япония ще бъде занапред това, което беше до 11.03. Собствените и граждани са огорчени от истината.
Харесвам японците, да заповядат в България, лошото е, че и тук ще се разочароват много, защото нашите "тузари" и те няма да се поколебаят да си покажат същността.

# 1 622
стига бе!!! сериозно ли призовават да се спрат дарения за Япония?    Shocked

Хайде стига и ти доколкото била чула от познати  ooooh!

# 1 623
  • Варна
По Нова говори някакъв ядрен експерт Касчиев, спомена апокалипсис и прочее...а сега излъчват симулация на авария от Козлодуй...

Мишел Peace

# 1 624
Не знам, дали е цитирана тази извадка. Но се чудя, как се взима решение да се строят АЭЦ при такава статистика на трусове и преживяно цунами  от 27,8 метра?

ИТАР-ТАСС дава справка за най-силните земетресения в Япония.

На 1 септември 1923 г. мощно земетресение с магнитуд 8,3 разтърси район Канто. Загинаха близо 200 хиляди души, включително към 143 хиляди в големите градове Токио и Йокохама, разрушени бяха над 560 хиляди сгради.

През 1927 г. при земетресение в Кита Танго (префектура Киото) с магнитуд 7,3 загинаха 2935 души.

На 2 март 1933 г. предизвикано от подземен трус цунами с височина 27,8 метра заля тихоокеански остров в префектура Мияги и причини смъртта на 3064 души.

През 1943 г. в град Тотори на о-в Хоншу бе регистрирано земетресение с магнитуд 7,2. Загинаха над 1000 души.

През 1944 г. трус с магнитуд 8,0 и предизвикано от него цунами отнеха живота на повече от хиляда души в район Тонанкай.

През 1945 г. в град Микава (префектура Аичи) стана земетресение с магнитуд 6,8 и загинаха 1961 души.

На 21 декември 1946 г. земетресение с магнитуд 8,0 в град Нанкай (о-в Шикоку) взе над 1330 жертви.

На 28 юни 1948 г. във Фукуи на о-в Хоншу стана земетресение с магнитуд 7,1. Загиналите бяха над 5000.

На 4 март 1952 г. земетресение с магнитуд 8,2 се случи на остров Хокайдо. Загинаха 8233 души.

През 1983 г. в северната част на о-в Хоншу стана земетресение с магнитуд 7,7. Цунами с височина 14 метра отне живота на над 200 души.

На 17 януари 1995 г. земетресение с магнитуд 7,5 разтърси о-в Хоншу. Епицентърът бе на дълбочина 20 метра под о-в Аваджи в Японско море. Най-силно пострада град Кобе. Загинаха 6308 души, ранени бяха близо 27 хиляди.

През 2000 г. в Япония бяха регистрирани 17 623 осезаеми колебания на земната повърхност – 17,5 пъти повече, отколкото през 1999 г.

2004 г. официално бе наречена от японското правителство „година на бедствията“. Десет тайфуна и поредица от земни трусове причиниха смъртта на 254 души, разрушени бяха стотици сгради.

На 16 юли 2007 г. при земетресение с магнитуд 6,8 в град Кашивадзаки (префектура Ниигата) аварира реактор от най-голямата АЕЦ в Япония „Кашивадзаки-Карива“. Централата бе спряна. Освен пожара в АЕЦ трусът предизвика над 60 извънредни ситуации, в Японско море бяха изхвърлени близо 2 хиляди тона радиоактивна течност, радиация изтече и в атмосферата. Разрушени бяха 10 000
сгради, загинаха 11 души, а над 1000 бяха ранени.

На 14 юни 2008 г. от земетресение с магнитуд 7,2 в северната част на о-в Хоншу  пострадаха 5 префектури -  Акита, Ивате, Мияги, Фукушима и Ямагата. Загинаха 9 души, ранените бяха над 250. Регистрирано бе изтичане на радиоактивна вода от атомна централа в префектура Фукуока.

# 1 625
Нивата на радиация в Токио били колкото в София казаха сега по Нова.

# 1 626
  • София

Това добра новина ли е?

# 1 627
По Нова говори някакъв ядрен експерт Касчиев, спомена апокалипсис и прочее...а сега излъчват симулация на авария от Козлодуй...

Мишел Peace

Да си кажа честно мисля,че ако ни сполети такова земетресение,че и цунами след него,надали от Козлодуй ще остане нещо за спасяване Tired
Е,надявам се все пак да ни е по-обезопасен АЕЦ-а...

# 1 628
Колко паника се е насяла в тази тема. Ще си позволя да цитирам Biba Sparrow от немската тема

.
Снощи казаха по ТВто, че  и тук хората са се юрнали да се запасяват с йодни таблетки. И на мен ми се струва прекалено. Като се има предвид какво преживяват хората там- земетресение, цунами, унищожени дом и семейство, завинаги загубени близки и приятели, за капак и атомната катастрофа в непосредствена близост, си е направо кощунство да ревнем ние, на другия край на планетата, колко сме застрашени. Направо даже сме си много добре и е хубаво да не си тьрсим излишни проблеми, защото не се знае и нас какво ни чака някой ден Peace

Добре че някой от Токио, или по-близо не ви чете...

Judy съгласна съм за темата за помощ.
Сайта на международния Червен Кръст, където можете да направите дарение с карта Visa/ Mastercard. Много е бързо и удобно. http://www.ifrc.org/en/get-involved/donate/donation/

Българската група във фейсбук за помощ на Япония    http://www.facebook.com/home.php?sk=group_196310323723249&ap=1

# 1 629

Това добра новина ли е?
Естествено.

# 1 630
ВВС
0825: Low concentrations of radioactive particles are heading eastwards from Fukushima towards North America, a Swedish official is quoted as saying by Reuters. Lars-Erik De Geer, research director at the Swedish Defence Research Institute, a government agency, was citing data from a network of international monitoring stations, but stressed the levels were not dangerous for people

с две думи - ниска концентрация на радиоактивни частици се придвижва на изток от Фукушима към Северна Америка. Цитира се шведски директор на Института за отбрана на Швеция ( или както там се нарича).Данните се получават от мрежа международни станции за мониторинг. НИВАТА НЕ СА ОПАСНИ ЗА ХОРАТА!!!

ето информация, която не е от Япония и не би трябвало да подлежи на съмнение  Peace

# 1 631
Къде има АЕЦ, обезопасена и конструирана да издържи на земетресение над 9 по Рихтер, на цунами и на вулканична дейност?
всички са конструирани  да издържат на земетресения и цунамита , нашата също , дори е много по-обезопасена от фукушимите

Ако нас ни тръсне така просто няма да има кой да констатира как се "държи" АЕЦ-ца ни. Може да остане само той. Стражица - 5.7
Каквото и да умуваме, човек не може да предскаже как ще се развие природна стихия, нито да я управлява. Където и да беше се случило едва ли щеше да е по различно. Не мога да си позволя обвинение срещу японците. Правят това, което могат и считат за правилно според ситуацията. Ако можем да им помогнем нека го направим, ако ли не, не е нужно да ги обвиняваме. Достатъчно болка и мъка изживяват.

# 1 632
  • В тъмната гора.

Мишел Peace

Да си кажа честно мисля,че ако ни сполети такова земетресение,че и цунами след него,надали от Козлодуй ще остане нещо за спасяване Tired
Е,надявам се все пак да ни е по-обезопасен АЕЦ-а...

Най-вериятно и Козлодуй е в същото положение. Стара централа няма особени защити. Но ние в сравнение с Япония не сме в такава силно сеизмична зона. Това ме шокира мен. Те не си ли знаят хала, на какво са разчитали...на благосклонноста на боговете.
Вчера споделям на мъжа ми, че най-добре да няваме ядрени централи и той като ми се развика..какво съм искала, тока да стане 2 лева. Незнам жените са по-склонни в името на поколението си, за да го защитят да понасят повече жертви.

# 1 633
  • France-Bulgaria
Всеки работен ден на обяд на страницата на Изпълнителна агенция по околна среда се публикува ежедневен бюлетин за състоянието на радиационния гама - фон в страната през последните 24 часа
http://nfp-bg.eionet.eu.int/bul/News/N_2011/2011-03-15.html

И ако е почивен ден,какво следва!??? ooooh!

Къде мога да видя инфо за нивата на радиация в Токио и да сравня с тези в Бг или София??? при положение,че в сайта на ИАОС все още няма данни от днес?!
На Нова нещо не им вярвам!? Tired

# 1 634
Вчера по радиото, в интервю с учени от БАН/не ги помня кои са/ чух следното обяснение за разликата с Чернобил, или по-точно за радиацията, която е била изпусната.Тогава след експлозия е изхвърлен много на високо облак , който е бил с пари и газове, докато в Япония не е имало такава експлозия и за сега цялата изпусната радиация е изхвърлена на сравнително ниска височина.Точно поради височината, която е достигнал облакът в ЧЕрнобил е било толкова лесно той да се пренесе на много по-голяма площ.Накратко- сега не е толкова концентриран и е на по-ниско.Това беше вчера, днес чета от вас , че има вероятност за експлозия, това може би ще промени нещата.До колкото за самите разлики в действията  около ситуацията и самите причини - има писано по-напред, но наистина някой , който разбира- ако може да систематизира и да обясни просто и кратко.

Аз също имам чувството, че от моите познати само 1-2 ма следят случващото се.Не мога да си го обясня...

Надявам се всичко да свърши скоро!Постоянно вече си мисля за една глава от една книга...Шептящата спалня от Звезди като прах, където всички носеха на ръката си вместо часовник гайгеов брояч.
Не мога да повярвам,че има хора, които не могат да повярвам, че работниците са се върнали по собствено желание!Не си представям, че ако аз разбирам от нещо и живота на много хора- включително и моето семейство е изложен на риск, аз ще се прибера вкъщи  вместо да остана и да помогна с каквото мога.
Снощи гледах кадри как вали сняг, спасителните акции са затруднени, но въпреки всичко продължават.

Общи условия

Активация на акаунт