Отговори
# 1 680
  • София
Ходят с маски още преди земетресението.
Познатите ви, които не си купуват йод са абсолютно нормални! Гарантирам!

Ааа... не ги мисля за ненормални тези, които не си купуват йод. Мисля, че новините за изчерпването на йод по аптеките са доста преувеличени.

# 1 681
Защо се нападате постоянно, не zнам... Хората така са свикнали, не вярват на нищо вече, нормално е...

И баба сега ми се обади, хората по улиците казали, че предпочитат да вземат прев. мерки /т.е. йод/, защото били свикнали да ги лъжат...  Sad Ако на японския народ трагедията в момента се измерва в магнитуди и наносиверти, то нашата от доста време се мери в лъжа/час.  Confused Така че въобще не мога да съдя и обвинявам никого, важното е само да няма пострадали от предозиране с йод...

По телевизията казаха ,че йодът ,който се продава в аптеките не е за пиене.Таблетките се раздавали само ,когато имало нужда от гражданска защита.
Хубавата новина е ,че радиацията там където според уредите е най-висока постепенно пада.Вчерашните нива бяха около 1000.Към момента радиацията в Ибараки е паднала до (Horiguchi Hitachinaka City)  875 nGy/h . Скоростта на вятъра е 2.4 м/с.Ето и адрес с другите градове в перфектура Ибараки http://www.bousai.ne.jp/eng/speedi/pref.php?id=08   Тоест според мен няма нов източник на радиация.Няма ново изпускане.

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 12:23 от Mitko Yonov

# 1 682
Не съм съгласна, че не съобщават нивото на радиация.Ето сега в момента даже съобщават по NHK WORLD.Вчера цял ден също съобщаваха нивото.

А за Чернобил много голяма част от войниците изграждали саркофага са били там не по свое желание  Peace

Понякога е въпрос на дълг. И съм сигурна , че всеки един от нас би го направил при тези обстоятелства.
какво са един, два, пет човешки живота в сравнение с мащабите на трагедията, която може да се разрази ако не са там. Ако някой от вас има възможност да направи нещо за да обезопаси централата, и семейството му е някъде там, нима не бихте останали с цената на живота си? И не , тези хора не заслужават съжаление, а уважение.

Изобщо не исках да кажа нещо лошо.Просто отбелязах факта заради дискусиите по-напред в темата.Било им е заповядано. Peace
Според мен има хора и хора.Някой ще останат, някои не.

# 1 683
Този йод-131 е изотоп на йода и е радиоактивен йод, който се натрупва в щитовидната жлеза.
За да се предпази жлезата от това прекомерно насищане/натрупване на радиоактивен йод (изотопи на хим. елемент йод), се дават таблетки от калиев-йодид, а не просто йод в чист вид или йодна тинктура (която е алкохолен разтвор на хим. елемент йод), или йодасепт (който пък съдържа повидон йод).
Т.е. този калиев-йодид ще те предпази от радиоактивния йод, отделен при радиацията, а не от всякаква радиация.
Иначе няккои от изотопите на йода - т.нар. радиоактивен йод, се използва в медицината, в малки дози за лечение на едно или друго.

# 1 684
Ходят с маски още преди земетресението.
Познатите ви, които не си купуват йод са абсолютно нормални! Гарантирам!

Точно това исках да кажа, хората се държат... съвсем нормално, както обикновено там, така поне иzглежда...

Естествено, че са нормални теzи, които не купуват йод.
Аz имах предвид, че малко чудно ми идва това, че моите поzнати някакси... много много май не отдават особено zначение на случващото се, не се интересуват, ми се струва. А не че не са тръгнали йод да пият.

# 1 685
  • на плажа

Сега ще напиша нещо, което не съм споделяла с никой, но отвътре ми идва да го кажа.
Миналата година почина батко, съпругът на зълва ми. От рак естествено. Години наред работи в АЕЦ. На погребението колеги и негови приятели са казали, че напоследък рака върви по тях като епидемия. За кратко време са си отишли много хора.
Та във връзка с това да кажа, че работата в подобна централа е платена, но здравето на човек е изложено на голям риск.
Батко работеше там от 25 години, но напоследък явно и там съоръженията са остарели, има вериятност да има и повешен радиационен фон.
[/quote]
Хайде да не пишем глупости, а?
[/quote]
 Я уточни какво точно наричаш глупост?!  Ако нямаш какво да кажеш - замълчи.

# 1 686
А пък немците изкупили Гайгеровите броячи от магазините. А хич не са евтини.
http://www.mmnews.de/index.php/etc/7491-geigerzaehler-ausverkauft

# 1 687
Не всеки ще остане в АЕЦ, разбира се!
И е излишно да се съсипва такава хубава информационна тема с емоционални изблици, всеки от нас чувства по нещо, но ако всеки тръгне да го споделя, друг да му опонира и нищо друго съществено не бихме успели да прочетем.
Не се отнася за българите в Япония. В момента техните емоции са важни, а не нашите.

# 1 688
  • София
За йодопрофилактика може да се използава разствор на Лугол, ето и линка в руската уки
По една случайност на първи март съм си купила едно шише, прави се по поръчка в аптеки, които приготвят лекарства на място. Още не съм го ползвала, че го проучвам. Другите таблетки са Антиструмин, не знам дали се продават свободно.

Казват, че радиоактивният йод се разпадал за 8 дни и е малко вероятно да дойде до БГ, за това не знам дали има смисъл.

# 1 689
Разпалих спор, който не съм целяла Peace.
Просто имам близка украинка(братовчед и е работил в централата), за тях дори тези над 200 000 войници и запасняци, хвърлени в повечето случаи с голи ръце да зариват Чернобил са герои. Защото са предовратили още по-голям взрив и радиация.
Вярвам, че човек притежава неподозирани сили за мобилизация в такива случаи и в крайна сметка така се раждат легендите.

# 1 690
[Аz имах предвид, че малко чудно ми идва това, че моите поzнати някакси... много много май не отдават особено zначение на случващото се, не се интересуват, ми се струва. А не че не са тръгнали йод да пият.
и аз наблюдавам подобно отношение около мен. Учудва ме, но не мога да го променя.
Дори мъжът ми, с който щяхме да пътуваме за Токио и Осака след 2 седмици днес каза, че се дразни от моето нон-стоп киснене в нет-а за последна информация.

# 1 691
Опитват се да отрекат неминуемата опасност, вероятно. Мозъка понякога отказва да приеме подобни...вероятности. В душата ми е буря за това, което се случва там и се моля за всички хора Praynig

# 1 692
Самурайка в по предният ти пост писа или ,че е възстановено захранването или ,че се молиш да стане по-бързо .
Какво стана с помпите ?
И около мен няма пароноясали хора по скоро обратното .

# 1 693
За йодопрофилактика може да се използава разствор на Лугол,

Казват, че радиоактивният йод се разпадал за 8 дни и е малко вероятно да дойде до БГ, за това не знам дали има смисъл.
Луголовият йод представлява точно разтвор на йод и калиев йодид!
Така че, срещу натрупване на радиоактивен йод-131, защо да не подейства?  Wink

За радиоактивния йод-131 време за полуразпад - 8 дни, пълен разпад - около 2 месеца.

# 1 694
А пък немците изкупили Гайгеровите броячи от магазините. А хич не са евтини.
http://www.mmnews.de/index.php/etc/7491-geigerzaehler-ausverkauft
Абсолютно логично-ако изгледаш филма на арте,който пуснах ,ще разбереш защо французите и германците са най-параноични!С доста цинизъм са подходили към тях.Ние поне сме приели идеята,че това е било нормално за един тоталитарен режим,но в демократична Европа нещо още не могат да го преглътнат!
В момента има пресконференция Ерик Бесон(министър на индустрията и енергетиката на Франция) и министърката на екологията-официално съобщиха,че е много възможно преминаването на радиоактивния облак над територията на Франция следващата седмица като това ще бъде БЕЗ последици за човешкото здраве.Само предавам ,без да разсъждавам!

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 12:56 от Clairette8

Общи условия

Активация на акаунт