Отговори
# 1 665
# 1 666
  • София
БТА 17 март 2011
Земетресение със сила 5,7 бе регистрирано на източното крайбрежие на японския остров Хоншу

# 1 667
От моите поzнати (в БГ специално) също никой не е тръгнал йод да купува. Даже и имам чувството, че някак.. не са и особено zаинтересовани... Като кажа нещо по въпроса, се реагира с "Да, бе, ужас...", все едно си се е случил един обикновен инцидент. Което някак си не го приемем. Може би, zащото аz с това лягам, с това ставам, Н24 не го спирам, имам чувството, че ако не работи поне zа фон ще иzпусна нещо.. не zнам и аz...

Току що гледах как в Токио хората ходят с маски, но иzглеждат спокойни..
Един француzин на летището, напускайки Япония, каzа че.. го е страх, zащото помни как нищо около Чернобил не е каzано навремето на хората и сега смята, че се случва същото или почти...  Confused
Ето, че не само в таzи тема хората мислят така. Защо се нападате постоянно, не zнам... Хората така са свикнали, не вярват на нищо вече, нормално е...

# 1 668
Не били компютри,а били компоти...
Да, САЩ пращат безпилотен самолет да измери нивата на радиация непосредствено до реакторите и да направи детайлно заснемане на реакторите за да може да се анализират снимките и да се разбере точното състояние.

Има много гласове от японци, които се оплакват от липса на информация и с право. Това са евакуираните хора във Фукушима - те печки нямат, камо ли телевизия, нет и прочее. Но никой не им разказва и ги информират телеграфно и с нареждания - местят ги от убежище в убежище,на 10, на 20, на 30 километра...Но аз не мога едно съобщение да напиша без да редактирам поради динамичността на ситуацията, а тях как някой да ги информира подробно. А и сигурно укриват от тях....то какво ли да им кажат...Но един от хората, качвайки се на автобуса каза че е сигурен, че вижда града си за последен път...

# 1 669
http://www.eurochicago.com/2011/03/georgi-kastchiev/

Може  да  изслушате  звуковия  файл с ядрения специалист Георги  Касчиев

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 12:05 от nikata1234

# 1 670
Защо се нападате постоянно, не zнам... Хората така са свикнали, не вярват на нищо вече, нормално е...

И баба сега ми се обади, хората по улиците казали, че предпочитат да вземат прев. мерки /т.е. йод/, защото били свикнали да ги лъжат...  Sad Ако на японския народ трагедията в момента се измерва в магнитуди и наносиверти, то нашата от доста време се мери в лъжа/час.  Confused Така че въобще не мога да съдя и обвинявам никого, важното е само да няма пострадали от предозиране с йод...

# 1 671
Самурайка - какво става с електричеството - никъде не намирам инфо за момента Thinking

# 1 672
Ходят с маски още преди земетресението.
Познатите ви, които не си купуват йод са абсолютно нормални! Гарантирам!

samuraika  хората, за които разказваш, нямат ли шанс да се придвижат на юг?

# 1 673
http://www.eurochicago.com/2011/03/georgi-kastchiev/

БАН: Нито една атомна станция в света не е построена в толкова сложна сеизмична обстановка като АЕЦ“Белене“
Е тук вече плаках със сълзи от смях.

# 1 674
Не съм съгласна, че не съобщават нивото на радиация.Ето сега в момента даже съобщават по NHK WORLD.Вчера цял ден също съобщаваха нивото.

А за Чернобил много голяма част от войниците изграждали саркофага са били там не по свое желание  Peace

# 1 675

И аз съм го забелязала това. На какво се дължи?

# 1 676
  • Бургас

И аз съм го забелязала това. На какво се дължи?

В Токио, а може би и в други големи градове, имало голяма запрашеност на въздуха, поради което да се ходи с маски е препоръчително.

# 1 677
Този йод, който се продава по аптеките НЕ се използва за пиене при високи нива на радиация.
Чудя се на невежеството на сума народ!
Това, което се ползва при радиация, се нарича калиев йодид (обикновено е на таблетки, тъй като е в кристална форма) и има следното приложение:

"В медицината се използва за предпазване на щитовидната жлеза от натрупващия се в нея радиоактивен йод, калиевият йодид обаче не може да служи за защита при друг вид радиоактивни замърсявания."

За Йодасепт е следното приложение:

"ПОКАЗАНИЯ:
изгаряния, рани, неинфектирани кожни заболявания, третиране на кожата преди инжекции, при поставяне на постоянни катетри, поставяне на катетри на пикочния мехур.
ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:
Алергия: свръхчувствителност към йод или към другите сьставки на препарата.
Жлези с вътрешна секреция: хипертиреоидизъм.- повишена функция на щитовидната жлеза.
Кожни заболявания: Hanp. Dermatitis herpetiformis на Duhring.
Не се прилага при новородени и кърмачета до 6-месечна възраст; преди и след терапия с радиоактивен йод (лично пояснение - това е йод, който се използва в медицината при лечение на язви или рак на стомаха)."

А йодната тинктура има следното приложение:
"Йодната тинктура се използва за повърхностна дезинфекция на кожата преди операция и за дезинфекция на раните. Разтворът на йод в бензин има виолетовия цвят на пáрите му и се нарича йодбензин. Йодбензинът също се използва за дезинфекция особено при някои екземи. Радиоактивен йод се използва при хипертонични и язвени заболявания, рак в стомаха и др. Поради окислителната си способност йодът се прилага като антисептик и кръвоспиращо средство. Участва в производството на багрила, които променят цвета си в зависимост от температурата. С помощта на йодидите се води борба с градушката."

# 1 678
  • Варна
Не съм съгласна, че не съобщават нивото на радиация.Ето сега в момента даже съобщават по NHK WORLD.Вчера цял ден също съобщаваха нивото.

А за Чернобил много голяма част от войниците изграждали саркофага са били там не по свое желание  Peace

Понякога е въпрос на дълг. И съм сигурна , че всеки един от нас би го направил при тези обстоятелства.
какво са един, два, пет човешки живота в сравнение с мащабите на трагедията, която може да се разрази ако не са там. Ако някой от вас има възможност да направи нещо за да обезопаси централата, и семейството му е някъде там, нима не бихте останали с цената на живота си? И не , тези хора не заслужават съжаление, а уважение.

# 1 679
  • София
Това с йода, ако може някой да ми го обясни, моля!
Навремето, помня бегло, все пак бях малка, се даваше йод, защото след Чернобил точно някакъв радиоактивен йод131 се беше излъчил в атмосферата, който се натрупвал в щитовидната жлеза. Или нещо такова. Възможно е да пиша глупости, карам по памет и без консултация с гугъл. Обаче при тази авария такъв йод може и да не се отдели и изобщо....не разбирам какво се случва и кой го купува. А за причините не ми е ясно. Все пак даже не са гръмнали тези реактори все още, за запасяване ли говорим, за какво?

А маските ги носят при всяко бедствие. Има наводнения, логично е да плъзнат и някакви зарази, макар да е студено. Има много прах. Такава маска не спасява от радиация, но евентуално предпазва от попадане на твърди частици, които носят радиация. С прахта, да речем. Така си обяснявам аз нещата.

Общи условия

Активация на акаунт