Отговори
# 4 545
Знаете ли нещо за някакъв радиоактивен дъжд, паднал върху България преди няколко дни?

Убедена съм, че не е свързан с Фукушима  Hug

# 4 546
НОВО на сайта на НЦРРЗ!

Обобщени резултати от мониторинга, извършван от Национален центъ … а 11 март 2011 г.
[/url] - измервания на въздух, дъждовна вода, растителност и овче мляко.

Прави впечатление, че йод-131 и цезий-137 има още от 17 март! Само че, разбира се, нямаше нито дума за това ни по медии, ни по сайтове. А като дата, на койято за пръв път е измерен йод-131 на Мусала го дадоха 23-ти.

Soleil, в тази табличка има количествата йод и цезий в дъжда.

Последна редакция: сб, 23 апр 2011, 23:14 от I see you

# 4 547
Прави впечатление, че йод-131 и цезий-137 има още от 17 март! Само че, разбира се, нямаше нито дума за това ни по медии, ни по сайтове. А като дата, на койято за пръв път е измерен йод-131 на Мусала го дадоха 23-ти.

Прави, да...

# 4 548
Другият голям проблем е Че районът на Фукушима е бил един от най-големите производители на ориз за Япония.

Иии...тази година "няма да сеем ориз", но догодина ще "сеем", уаууу.... Crazy /така беше написано, някъде напред в темата "Тази година няма да бъдат засети оризищата". Наистина ли си вярват, че догодина, ще могат да ги засеят в района на Фукушима... Shocked

пп Прави, да.../но, да търсят източника.../  Peace

Последна редакция: нд, 24 апр 2011, 00:14 от inna-bubulina

# 4 549
Христос Воскресе!

Преди години се молех за себе си, за близките си, за познати... днес ще се моля за целия свят. Нека има по-разумни действия, защото хората заприличахме на едно природно бедствие, заплашващо цялата планета- пчелите, цветята, тревата, морските твари, водата, дръвчета, гори и поляни.  Надявам се мърдоста у хората да дойде в близко време, защото обричаме съществуването на планетата си, а с нея и нашето.  

Знам, че празника е християнски, а песента няма общо с него. Но гласовете не са човешки... А картините въздействащи
http://www.youtube.com/watch?v=Eubf1UkwZfg
http://www.youtube.com/watch?v=7lJYq6bjHTQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ox2U25J9is0&feature=related

Последна редакция: нд, 24 апр 2011, 00:33 от Корина

# 4 550
Христос Воскресе!

Нека да сме повече хората, които да се помолим точно днес, за Разума и за Планетата Земя   bouquet

# 4 551
Христос Возкресе!  bouquet

Само ще маркирам няколко неща:
 Първо това http://www.yomiuri.co.jp/science/news/20110423-OYT1T00667.htm?from=y10, в английския вариант го няма като новина. Превода изтече в руските сайтове.
Японската комисия по ядрена безопасност е съобщила, че стойностите за радиоактивните емисии обявени на 11 април са били грешни. След като са ги преизчислили според правилата на INES, изхвърлянията след 5 април са определени на 6.4 тарабекерел за денонощие, вместо обявените 1 терабекерел за денонощие.
Не е естествено кой знае каква новина, подозренията, че изчисленията са занижени циркулиха усилено още тогава.

Второ обмислят да строят стени с дълбочина до 15 м., за да предовратят изтичане на радиоактивните води в океана.http://www.focus-news.net/?id=n1516861.

Днес има протести срещу ядрената енергия в Токио. Очаква се да се съберат няколко хиляди и са мобилизирани полицейските структури. Протестите са организирани от профсъюзите и екологични организации. Призивите били да се затворят АЕС около Токио и да се разпусне ТЕПКО.
Освен това, четейки статии в американската преса пресконференциите явно са екшън и Тепко хич не ги галят с перце. Нито пък доволни от общите им отговори.

# 4 552
  • Sofia
НОВО на сайта на НЦРРЗ!

b]Soleil
, в тази табличка има количествата йод и цезий в дъжда.
В този сайт всеки ден поместват резултати, даже сега има един файл с всички стойности. Аз ги следя също. За момента сме мнооооооого далече от допустимите граници за годината, но факта че ги има и се натрупват и акумулират от всичко си остава непроменен....поне за цезия е така, нали времето за полуразпад на йода е няколко дни... Rolling Eyes
За съжаление няма да са само тези като още месеци от Фукушима ще изтича какво ли не.....
Дано хората там да са Ок Praynig

# 4 553
Цитат на: Vjara Четв., 21 Апр. 2011, 22:41
Цитат
А какво му е толкова необикновено на тоя катаклизъм? Четох Че земетресенията над 9 по Рихтер изобщо не са толкова голяма рядкост, по 1-2 на година се слуЧват, следователно би могло да се оЧаква Че рано или късно и в Япония може да се слуЧи, все пак това е силно земетръсна зона, а не средата на Европа.

Не знам къде си чела, че такива земетресения стават по 1-2 на година, защото това земетресение е четрвъртото по сила в историята, или поне откакто се регистрират официално. Сеизмологията е доста неточна наука. Има твърде много фактори, които пречат засега да се дават точни прогнози за бъдещи земетресения. България също е силно земетръсна зона и ако си мислите, "да ама около Козлодуй стига най-много до пета" имайте предвид, че и тук става дума за "статистически безопасна" зона. Вранча не е кой знае колко далече, а има описано земетресение от началото на 19 век, станало в Софийското поле, за което се смята, че сигурно е било над 8-ма степен. Мисълта ми е, че може да се случи къде ли не. И у нес не е никак сигурно, но колко от даващите компетентно мнение са готови да живеят с режим на тока, ако я нямаше атомната енергия. Докато няма по-евтин алтернативен източник положението ще е такова.
Ето и нещо от последните дни

http://www.csmonitor.com/World/Americas/2011/0321/US-agrees-to-h … te-Japan-disaster

Миналата седмица Обама и чилийстият президент си стискат ръцете, след като са се договорили за построяването на американско-чилийска атомна централа. За справка: Чили е страната, където през  1960-та е регистрирано най-силното земетресение - 9.5 по Рихтер. В следствие на земетресението изчезват над 100 000 км2 от бреговата ивица на страната - приблизително колкото площта на България. Е, това им е необикновеното на такива катаклизми.

Последна редакция: пн, 25 апр 2011, 17:14 от yana48

# 4 554
Японското правителство потвърди оценката на компанията-оператор на „Фукушима 1” за изтичането на радиация
25 април 2011 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Токио. Японската правителствена агенция за атомна безопасност потвърди доклад на компанията-оператор на „Фукушима 1”, че в Тихия океан чрез заразена вода са изтекли радиоактивни частици 20 хиляди пъти над нормата, предава японската агенция „Киодо”. Агенцията одобри доклада, представен от компанията миналия четвъртък и заяви, че изтичането не представлява непосредствена опасност за здравето, тъй като радиоактивните частици ще бъдат разсеяни в морската вода.
Говорител на агенцията заяви, че изтеклата радиация от пукнатина на електроцентралата в периода между 1 и 6 април е около 30 хиляди пъти по-висока от нивото на слабо радиоактивната вода, която беше планирано излята в морето в периода между 4 и 10 април.

Компанията-оператор на АЕЦ „Фукушима 1” съкрати заплатите на служителите
25 април 2011 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Токио. Компанията-оператор на АЕЦ „Фукушима 1” „Токио Електрик Пауър” заяви, че ще съкрати заплащането на президента, председателя и други високопоставени служители, предава Ройтерс. Компанията междувременно продължава да се бори с атомната криза.

# 4 555
Цитат
Миналата седмица Обама и чилийстият президент си стискат ръцете, след като са се договорили за построяването на американско-чилийска атомна централа. За справка: Чили е страната, където през  1960-та е регистрирано най-силното земетресение - 9.5 по Рихтер. В следствие на земетресението изчезват над 100 000 км2 от бреговата ивица на страната - приблизително колкото площта на България. Е, това им е необикновеното на такива катаклизми.
Май останаха само молитвите за обикновенните Нас.  Praynig

Думи нямам вече за световната простотия. Явно не остана място, където се е настанила човешката глупост, първоинстинктност.  Cry Що за свят е това? Мислех, че само българите мислим СЛЕД.
Не вярвам на думи "При нас не може да стане". Само на факти. За период от 32години има пагубни, фатални аварии в атомни централи... И никой никъде не чува, все едно фактите са онемяли, а крещят срещу глухи...

# 4 556
yana48, аз не зная статистиката за земетресенията и не знам по колко на година се случват, затова в тая точка от поста ти няма да коментирам.
Обаче, катастрофата във Фукушима не може да се оправдае със земетресието и това го казаха в прав текст достатъчно специалисти.
Централата устоява на земетресението. Проблема идва от цунамито, защото е така  проектирана, че  важните дизел генератори и ел. оборудване да са в мазето!!! Мобилен агрегат качен на хълмчето над централата естествено няма, въпреки че са ги предупреждавали нееднократно, че слабо място им е точно цунами. След това в толкова важните първи часове какво не са направили не искам обсъждам, защото не ми е работа и го смятам за деструктивно.

Така, че аварията е последствие от смятащо се невероятно съвпадение на събития, които я удрят точно в слабото място.
Не знам дали е реална заплахата за режим на тока за България, защото различните експерти говорят различни неща, но съм категорично против ядрените централи. В частта им за битови и плаващи установки на 100%, виж да другите ще съм готова да си преразгледам мнението, ако света намери начин да установи международни, строги и задължителни правила за безопасност. По последната точка има някакво радвижване в различни изказвания на държавни глави и представители на ООН, така че ще видим.

Корина, четох изказване на шефа на Хитачи, че дори на 30 години да се случвали такива аварии пак били малка цена, която ще  платим за ползването на  атомната енергия.
Явно човечеството не може да се учи от грешките си.

# 4 557

Корина, четох изказване на шефа на Хитачи, че дори на 30 години да се случвали такива аварии пак били малка цена,

Интересно ми е срещу колко жертви на радиацията би застанал да го каже? Пред колко майки, съпруги и деца?

# 4 558
flambe, ако нямаше земетресение, нямаше да има цунами.
И ако нямаше земетресение и цунами, нямаше да има Фукушима.

Но, земетресения и цунами, винаги ще има...защото това е Природа.
Докато АЕЦ не зависи от природата, зависи от човека..и след като срещу природата не можем да ритаме, можем да ритнем срещу човешката наивност...и да си помислим, като разумни същества, нужно ли, заради благополучното ни Днес, да обричаме децата си да нямат в един момент свое Утре... Hug

# 4 559
flambe коментарът ми засяга земетресението, защото видях някакви свободни съчинения на тази тема, които са просто неверни. Аз също следя информацията в пресата и отлично си спомням, как експерти  от цял свят съветваха хората да не сравняват този инцидент с Чернобил. Но във форума вече се забелязвам симпатии към чернобилската авария, за сметка на тъпите джапанки, щото построили най-калпавата централа на най-калпавото място. И на всичкото отгоре си сложили дизеловите двигатели в мазето!!! Не знам как са построени останалите централи. Може би при тях двигетелите левитират някъде в пространството, на безопасна височина.
Риск от земетресение има на много места. От цунами - в целият Тихоокеански басейн (централи по крайбрежието, освен Япония имат още САЩ, Таван и Китай), Индийския океан (Индия и Пакистан) и дори Атлантическия, понеже висока приливна вълна може да бъде предизвикана и от свличане на земна маса. Остава още рискът от човешка грешка, технически проблем и т.н. ТЕПКО били предупреждавани. Ок, само че го разбрахме пост фактум. А, колко други централи са били предупреждавани? Съмнявам  се че ще разберем. (Е, със сигурност знаем за "Козлодуй") Лично мен ме плашат по-старите централи във Франция, понеже съм чувала потресаващи неща от хора, които са работили там.
Сега много смело твърдите, че сте против атомната енергия, но не осъзнавате, колко сте зависими от нея - Интернета, кабеларката, мобилния, фризера с мръвката, крушки светят из целия апартамент. Обаче аз си спомням една виденова зима, и то не много отдавна, когато режима беше 3х3 часа, вечеряхме на свещи и после си лягахме с кокошките, на топло под яргана, защото и абонатната спира да работи, когато няма ток. Никак не беше приятно.
В световен мащаб потреблението на електричество се увеличава, а ресурсите се изчерпват. Точно затова ядрени централи ще продължават да се строят. Проблемът с безопасността им е комплексен и Фукушима е върхът на айсберга, обаче нищо не е само черно или само бяло. Вярно, рисковете са големи, но е нереално и лицемерно да казваш "аз съм против тях", докато се наслаждаваш на удобствата, които ти осигуряват.

Общи условия

Активация на акаунт