Отговори
# 495
  • София
Дано се размине всико  Praynig

# 496
Ако е напълно изключен реактора, т.е. спряна е реакцията, откъде ще се нагрява? Нещо ме съмнява.

За Чернобил, те умишлено са извадили пръчките, защото е щяла да угасне реакцията, след това излиза от контрол.

Представи си го като кола. Имаш гориво и двигателя работи като подадеш газ двигателя вдига обороти. В случая е същото с тия контролни пръчки. Като ги извадиш все едно подаваш газ. Като отпуснеш газта колата продължава да работи на празни обороти и ще работи докато свърши горивото или докато завъртиш ключа. Само че при атомните централи няма такъв ключ и за да я спреш напълно трябва да извадиш горивото. Тези пръчки абсорбират неутроните, но неутроните продължават да се отделят и урана продължава да се разпада от което се отделя енергия.
А за Чернобил не разбрах какво искаш да кажеш.
Когато реакцията е под контрол с потапянето на пръчките се абсорбират неутроните и тя спира, от там нататък отделящите се нови неутрони съответно са малко и отново се абсорбират от пръчките. Така, че не ми е съвсем ясно след като са били изключени тези реактори, защо процеса продължава както виждаме, както и не ми е ясно един изключен реактор от охлаждане в какъв мащаб се нуждае, не би следвало да е от същия мащаб като работещ на максимална мощност.

За Чернобил по принцип реакцията е вървяла към изгасване, което те са искали да избегнат и са извадили пръчките, което от своя страна предизвиква неконтролируемо голяма реакция.
А в Япония за разлика от там, били изгасени реакторите ....

Последна редакция: нд, 13 мар 2011, 18:25 от Arizona

# 497
Сега по DW се включи някакъв японец, участвал в строежа на заводите. Каза, че никой не знае какво със сигурност се случва в реакторите в момента. Охлаждат сега и двата - 1-ви и 3-ти.

200,000 души евакуирани. 160 досега изложени на радиация.

# 498
Така, че не ми е съвсем ясно след като са били изключени тези реактори, защо процеса продължава както виждаме, както и не ми е ясно един изключен реактор от охлаждане в какъв мащаб се нуждае, не би следвало да е от същия мащаб като работещ на максимална мощност (смятам че съм ясна вече).

Все трябва някакво охлаждане, каквото и да е.А охлаждаща система , такава каквоато трябва да бъде-няма.Затова се опитват с океанска вода, за сега задържат някакво ниво.

# 499
Някой да знае за АЕЦ, която да не е построена до водоизточник... newsm78 /това по повод Козлодуй и Дунава/.

# 500
а колко дни е необходимо , за да почне да спада температурата и да не избухне ?

Ами аз снощи си писах със специалист от канадска атомна централа и доколкото разбрах не става дума за дни. Каза ми че ще грее докато свърши горивото, демек докато се разпадне урана. После пак грее но по-малко. Те си съхраняват отработеното гориво в басейн и постоянно го охлаждат.

# 501
Самурайка , четейки те ми се прииска да те познавам лично и да си ми сред приятелите! Hug Поздравявам те и те те пргръщам!
                            Аз пък не искам да познавам някой, който може да си прекарва уикенда спокойно (а и елегантно избягва темата докато е на гости), докато част от държавата му бедства. Все пак поздрави и... дръжте се   bouquet!

# 502
  • София
а колко дни е необходимо , за да почне да спада температурата и да не избухне ?

Ами аз снощи си писах със специалист от канадска атомна централа и доколкото разбрах не става дума за дни. Каза ми че ще грее докато свърши горивото, демек докато се разпадне урана. После пак грее но по-малко. Те си съхраняват отработеното гориво в басейн и постоянно го охлаждат.

само да допълня, че по немската ТВ споменаха, че процесът е много дълъг (не става дума за седмици и 2-3 месеца), така че трябва да се намери трайно решение.

# 503
Нали сега прогнозират нови земетресения те в тези зони където са централите ли са?
Да си повторя въпроса.

# 504
Ама те пръчките и те трябва да се охлаждат. Нещо, което не се случва. В противен случай реакцията продължава и те започват да се топят, реакторът прегрява и сърцевината му също се топи.
Нали сега прогнозират нови земетресения те в тези зони където са централите ли са?
Да си повторя въпроса.

Никой не може да каже или да прогнозира какво ще се случи. Някои казват, че може и вулкани да изригнат дори след месец в следствие на такова земетресение (нали един изригна вече вчера). Така че, да гадаем в момента е излишно.

Освен това на 19-ти март се очаква луната да е най-близо до земята. Мен това повече ме тревожи.

# 505
Аз пък не искам да познавам някой, който може да си прекарва уикенда спокойно (а и елегантно избягва темата докато е на гости), докато част от държавата му бедства. Все пак поздрави и... дръжте се   bouquet!

Това беше абсолютно излишна грубост в съвсем неподходящ момент. Иска ми се да замълча, но не мога  Shocked Shocked Shocked

# 506
Моя приятелка, която е в Япония писа, че животът при яях тече нормално, непрекъснато им се обяснява по телевизията ситуацията докъде е, възстановили са бейзболни програми, реклами и мода и животът не се предава, въпреки това, което ги сполетя

Говорих си снощи с моя познат японец от град Каназава и съвсем не беше така позитивно настроен. Жилището му е непокътнато, но ми каза, че се чувства така, все едно светът е на свършване  Sad  При което ми стана още по-гадно  Cry

Ето какво прочетох преди малко http://www.manager.bg/news/nyama-postradali-balgari-v-yaponiya-o … 00-dushi-sa-dobre при което се сетих за предупреждението на Самурайка. Но дано това да е истина  "Дори ситуацията с „Фукушима 1” е почти овладяна, като вероятността за усложнения е сведена до минимум."

# 507
Викито, какво по- точно мислиш, че могат да направят хората в другия край на страната !?
Забележително общество.

# 508
  • София
Ама те пръчките и те трябва да се охлаждат. Нещо, което не се случва. В противен случай реакцията продължава и те започват да се топят, реакторът прегрява и сърцевината му също се топи. Освен това на 19-ти март се очаква луната да е най-близо до земята. Мен това повече ме тревожи.

точно там пълнят в момента, за да охладят пръчките.

ето нагледно как е работила преди това и как е спаднало нивото на водата.

http://www.youtube.com/watch?v=pesCp1F0gOs&feature=related (0:20мин)

Реакторът е изключен, но произвежда около 10 мегавата енергия и затова темп. е висока. Специалистът посочва къде пълнят с вода в момента (м/у обвивката и ядрото- в синьото пространство), като едновременно под червените канали японците в момента се опитват да изградят топлоотвеждаща с-ма, която да изкарва топлината навън.

# 509

Франция днес е призовала всички свои съграждани в района около Токио да напуснат.
Японското правителство работи против, а френското - за паника.

Дунавската вода е за предпочитане, солта от океанската уврежда

Общи условия

Активация на акаунт