Отговори
# 780
Не аз, а специалисти от цял свят критикуват колегите си специалисти от ТЕРСО.
Боже колко безвкусни специалисти и какви неща си позволяват да говорят.
Добре, че и те не започнат само да се молят, че тогава работа не знам до къде ще стигне.

# 781
  • София

страхотен материал, който още веднъж потвърждава тезата, че ако е трябвало да се случи, добре, че е било при великите японци. С две думи ще се справят Praynig

# 782
Радияцията около най-проблемният реактор за сега (#2 фъф Фукушима1) е 6 пъти над допустимото. Но все още е локална радияция. Има прекалено високо налягане в реактора, обмислят изпускане на газ. Още не е минала и опасността от нови трусове (критичният период ще е до четвъртък).
Всичко, което знам, и което кйто и да е знае е от официалните японски источници. Нали не вярвате, че някоямедия има акредитиран експерт, който седи до реактора с гайгеров брояч? Всеки е свободен да спекулира и го прави според собствената си съвест.

Във форума се пусна такава тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=569389.0 , но обявиха мен за циник, а японския народ за ненормален  Tired
Най-добре наистина да се пусне тема какво е необходимо да се направи в такива случаи, сигурна съмче щееполезно. Вие имате ли представа? Защото аззнам - веднъж годишно си има ден посветен на безопасността от природни бедствия, има и много програми,организации които разпространяват информация...А не е съвсем като в България да не стават земетресения...Ама то и сняг вали всяка зима, и на пролет се топи и наводнява, но и това не впечатлява никого.

Показаха откъси от Корейските новини с кадри и коментар от Япония. Хората се възхищаваха как не се разграбват магазини и имущество -помислих си "на кого би му хрумнало, Боже!". Ама би...

Паника няма тук - има само една тъга,едно неизказано,но много силно в очите на хората.Всичко е както преди,но не съвсем. Разменяме  поздрави с комшийката,поглеждаме се (тежко, нали?да,много...),усмихваме се (ще се оправим, нали? да, така мисля...) и толкоз. Няма разменени думи, но много добре се разбираме. И в автобуса се четат вестници вместо обичайните манга. В магазина подреждат и реорганизират всеки ден - за да не се набива на очи че стоката намалява.

Веднага,щом преценя че е по-разумно да се приберем ще кажа. До тогава -  Stop
Бг медиите са зациклили явно - ис мен се свързаха и ми задаваха същите въпроси, като на момчето от Хоккайдо.И все тоя Чернобил им е в устите! А защо не Тонгуския метеорит? И паника! Как се справяте с паниката и страха - лесно,не ги допускаме!
Има голяма нужда от хавлиени кърпи, четки за зъби, АМ и т.н. зазасегнатите райони, отивам да събирам.
В Токио тока почна да спира поетапно.

# 783
Самурайка,
важното е вие да сте сте спокойни.
Ние тук си умираме да изпадаме в паники, не ни гледайте.
Поддържайте връзка с близките си роднини в Бг, за да не се притесняват, а форумните терзания ги оставете настрана.

# 784
В темата е станало малко мазало, а.

Не съм гледала новините, гледахме бг тв при свекървата.  Wink Чак сега пуснах за малко Н24 и за първи път чух за третата защита от статията по-горе - въпросния бетонен резервоар отдолу, който би поел цялата разтопена радиоактивна маса. За първи път го споменаха ( поне което аз съм гледала), казаха, че не се знае калко ще удържи, защото до сега не е изпробван.
Но все пак си мисля, че щом има и такава защита, дефакто е почти невъзможно да стане голямо изтичане на радиация.  За какво е целият този шум тогава, щом е толкова сигурно? Значи дори и всичко да се разтопи контейнерът ще го поеме, ще го погребат там и толкова. Няма да излъчва радиоактивност.  Защо тогава все пак допускат за възможно да се случи голяма катастрофа?

Според статията "Понеже след спиране на верижната реакция уранът не ги възобновява по никакъв начин, ядрото се охлажда за няколко дни, и тези радиоактивни елементи се разпадат до нерадиокативната си форма.
Тази остатъчна топлина е всъщност причината за сегашните драма.
"
Според коментарите на специалистите, въпросните горивни прътове можело да отделят топлина години наред след спирането. Ако беше няколко дни, те вече минаха.  Rolling Eyes
На обяд казаха, че в Реактор 2 горивните прътове са останали без никаква вода. Сега казаха, че и в трите почти няма вода. Японцита са потвърдили възможно топене и в трите блока.

# 785
  • София
Цитат
Показаха откъси от Корейските новини с кадри и коментар от Япония. Хората се възхищаваха как не се разграбват магазини и имущество -помислих си "на кого би му хрумнало, Боже!". Ама би...

самурайка, да ти отговоря ли аз на въпроса или ти вече си го направила сама  Hug

Цитат
Паника няма тук - има само една тъга,едно неизказано,но много силно в очите на хората.

тъга, която се вижда и от екрана- майки търсят децата си, деца са изгубили родителите си....трагедия  Cry

Ще се справите, повече от сигурно е  Hug

Цитат
Как се справяте с паниката и страха - лесно,не ги допускаме!

smile3501

# 786
  • София
Цитат
Има голяма нужда от хавлиени кърпи, четки за зъби, АМ и т.н. зазасегнатите райони, отивам да събирам.

защо не се разпространи това по медиите, поне с това можем да помогнем, както и с храна и вода  newsm78

Цитат
Но все пак си мисля, че щом има и такава защита, дефакто е почти невъзможно да стане голямо изтичане на радиация.  За какво е целият този шум тогава, щом е толкова сигурно? Значи дори и всичко да се разтопи контейнерът ще го поеме, ще го погребат там и толкова. Няма да излъчва радиоактивност.  Защо тогава все пак допускат за възможно да се случи голяма катастрофа?

е, как за какво- лаф да става и да сме в постоянен стрес, за да усещаме, че живеем, да пием йод и да си скубем косите  Crossing Arms

самурайка, там пиете ли йод, че тук на хиляди км почти се изкупи от аптеките  ooooh! Нямам думи направо.

Радвай се, че си попаднала в такава страна, сред такива хора  Peace

# 787
А, да, купувайте йод, за да си отключите автоимунните заболявания.

ooooh!
Ъгърх...

# 788
В Япония не взимат йод, но са го подготвили. Поне така пише в страницата на IAEA
Защо ли? Нали няма опасност и всичко е в норма.  newsm78

Аз съм наясно, че има хора, които се възползват от ситуацията, но за мен истината е някъде по средата.

# 789
Нова експлозия. Възможно е да е повреден корпусът и да има изтичане на радиация - преди 5 минути е станало. Станало е в отделението за контролиране на налягането.
Не се знае още какво става точно и кое е повредено.

А тези от ТПКО ще ги разкостят безмилостно,само да мина всичко. Точно сега не му е времето. Но загледайте се в лицата на служителите даващи пресконференции - на тях им е най-трудно, носят цялата отговорност на раменете си. А тук хората си носят последствията и отговорността.

Руснаците наблюдават нивата много внимателно - във Владивосток не пият йод, но във Варна - да  ooooh!

# 790
Самурайка,
форумът е от нулева важност. Гледай да поддържаш връзка с роднините си.
За йодът - заем.

пп - гледам лицата на хората от пресконферпенциите и все се сещам за онзи началник от Чернобил, който не намери сили и се самоуби.

# 791
http://www.ustream.tv/channel/nhk-world-tv за англоговорящите, пресконференция ще има всеки момент. Най-сериозният инцидент до тук...

# 792
Нова експлозия. Възможно е да е повреден корпусът и да има изтичане на радиация - преди 5 минути е станало. Станало е в отделението за контролиране на налягането.
Не се знае още какво става точно и кое е повредено.

Силно се надявам да не е довело до изтичане Praynig
samuraika къде е най- удачно човек да направи дарение за подпомагане? За отрицателно време се навъдиха сума ти организации, коя действа в момента бързо и има нужда.

За пуснатата тема- изключително грозно, нямам думи. Това не са хора  Sick

samuraika  Кураж!  Hug

# 793
http://www.ustream.tv/channel/nhk-world-tv за англоговорящите, пресконференция ще има всеки момент. Най-сериозният инцидент до тук...

уау, звукът по Ютюб е по-бърз от СНН, впечатлена съм.

Самурайка,
дръж връзка със семейството си. Ние ще намерим начин да се впечатляваме.

# 794
Дано някой с по-добър английски, от моя, се включи, за да обясни с накратко.
Бог да пази хората там! Sad

Общи условия

Активация на акаунт