Отговори
# 3 150
"Колкото до радиационния фон, към 15 часа дозиметърът на Агенцията за ядрено регулиране показваше 17 микросиверта за час. Няколко часа преди това обаче беше 13."

Това някаква грешка ли е? http://www.blitz.bg/news/article/103707 - по средата на статията някъде.

Утре няма да вали, нали?

Само се чудя, доколкото помня, въздушните маси се движеха на север, към Калифорния, какво правят над Европа?

Явно нещо не съм разбрала.
Дано се справят с тази авария вече, че продължава твърде дълго напрежението и притесненията се увеличават.

Ще вали в неделя.

Въздушните маси подминаха Северна Америка, продължиха и дойдоха в Европа от обратната страна (не по късия път).

# 3 151
  Прочетох последните 20 страници + първата,че е темата от Вълчан.
      Темата не беше " Кой, как и защо, кога каза че ще ни обгазят с радиация"/ каквото и да значи това Laughing/  Темата беше за Кризата. В една държава, свикнала с това, но ужасно наранена в момента.    Може би някой в предишните 208 страници е постнал това.  Не го видях.  Този пост е копиран от любимо мое място/Eastern Spirit/ , браво Елион.
Elion :
"Искам да добавя и няколко кратки пасажчета, които разглеждахме вчера в час и силно ме впечатлиха. Мисля, че са извадки от Twitter, а ако не - то със сигурност от някъде другаде в интернет.

"Едно дете си беше взело сладки и се беше наредило на касата, но когато редът му наближи, то погледна към касата, замисли се, пусна парите в кутията за дарения отстрани на гишето, върна сладките на рафта и излезе. Продавачът се обърна след него и с треперещ глас каза "Благодаря!""

Двегодишният ми син сам си обу обувките и понечи да излезе навън, казвайки "Отивам да помагам за земетресението." Получавам сила от този кураж и чувство за справедливост, стаени в малкото му телце. Нека и ние не се предаваме."

"Когато в убежището един дядо простенал "Какво ли ще стане оттук нататък?", едно момче, на възраст колкото гимназист, което стояло наблизо, го потупало по гърба и казало "Спокойно, когато порастнем, ние със сигурност ще направим нещата такива, каквито бяха преди."
Спокойно, имаме бъдещето."

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 23:18 от Найка

# 3 152
Това някаква грешка ли е? http://www.blitz.bg/news/article/103707 - по средата на статията някъде.

Това ли:

"Колкото до радиационния фон, към 15 часа дозиметърът на Агенцията за ядрено регулиране показваше 17 микросиверта за час. Няколко часа преди това обаче беше 13."

Грешка е, и то голяма.  Simple Smile

# 3 153
Понеже темата започна да умира , а на мен не ми се спи ще вмъкна няколко нови линка с информация . Първия линк го пускам по две причини. Една от тях е аварията в атомната централа , другата е интересна снимка... Mr. Green
http://atominfo.ru/
Следващият линк е за тези които са по-навътре с материята .Описано е състоянието на 6-те реактора към 25 март.Линк от Агенцията за ядрена безопастност на Япония.
http://www.nisa.meti.go.jp/english/files/en20110325-3-2.pdf

# 3 154
Ох  ooooh!
Аз като казвам,че трябва да се внимава какво се пише тука ме иронизирате, ама като се постне снимка на горящата рафинерия с намек , че централата се е взривила и хората надигат йода и си затварят децата в къщи. Но някои хора това не ги притеснява - джумбуш да става, карай! То не беше Божие възмездие,не бяха учените и ХАРП, чак марсианците се намесиха по едно време!

В Токио радиационният фон е като в Пловдив, не разбирам защо има притеснения за радиационно замърсяване в България?

А ББ си засади картофи, защото ще спре вноса от Япония и няма да има какво да се яде, нали? Вие кога сте видели японска селскостопанска продукция на българския пазар.Откога се яде комацуна и мизуна в България? Във Фукушима се отглеждат 2% от броколите на японския пзар, 3,6% от спанака и 4% от магданоза. Направо глад ще настане без тази продукция! Япония не е селскостопанска страна, тя внася 70 % от храните си и селското стиопанство е силно дотирано,но все по-отмиращо,за съжаление. Заводите за замразени храни и зеленчуци в Китай сега работят на 50% увеличени обороти - преди никой не ги купуваше,заради нитратите и пестицидите в тях, но сега хората видяха,че има и по-страшно. Южна Кореа бутилира минерална вода за тук на три смени и пак не смогва.  Няма да има радиоактивни японски стоки на пазара -проблема е ,че НЯМА японски стоки в момента. Заводите за електроника и коли по света спират,защото няма части от Япония, а някои тук сепритесняват да не им продадат радиоактивни играчки и дрехи! Къде ще ги произведат тия стоки? Или като се скрият камерите и в евакуационните центрове бабите вадят куките и почват да плетат жилетки за износ в ЕС  ooooh!

Ако искате да опазите децата си се информирайте кои са службите, проверяващи питейната вода в града ви, какви са българските стандарти, къде се изнасят данните и ако няма информация я изисквайте! Не гледайте в небето за облаци и не търсете коя комшийка има гайгеров брояч. Има си отговорни органи- натискайте ги да си вършат работата и изисквайте информация от тях.

Има много добро обяснение на аварията с графики на страницата на ББСи днес :
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12726591

Все пак ядрото на 3ти реактор не е пробито, най-вероятно утечката на вода е от тръбите,но това значи, че скоро няма да заработи охладителната система и ще има нужда от по-сериозни ремонтни работи.
Наото Кан направо се разпадна, на всяка прес конференция изглежда все по-състарен и съсипан, а тона на журналистите е все по-рязък. Само Едано се държи, тоя човек е от желязо!

# 3 155
# 3 156
''тече , всичко тече ..'' , радиацията също --
Levels of radioactive iodine in the sea near the Fukushima nuclear plant are eight times higher than a week ago. ---

нивата на радиац. йод на 300 метра от брега  са 8 пъти по-високи , отколкото преди седмица  - сега са 1250 пъти над нормата ...не казват никъде има ли плутоний изтекъл , или не ...

# 3 157
Самурайка, обожавам да чета здравомислещи човеци като теб и логични и спокойни постове като твоите.

Съпругът ми е атомен физик, навътре е в материята. Радиационния фон се следи ежечасно на работното му място. Имаме близки семейни контакти със специалисти в ядрената индустрия от 4 европейски държави, включително и БГ.
В Европа в момента няма високи нива на радиация, които да заплашват населението по някакъв начин. НЯМА!
Днес и утре тук ще вали. Смятам да облека децата (3 броя) с гумените ботуши и дъждобраните и да поцапаме малко в локвите. И не, йод не сме пили, засега не смятаме че е необходимо!

# 3 158
samuraika кой е Едано?
Аз не се притеснявам от радиация или прикриване на инфо за Европа и не разбирам защо им е на медиите да паникьосват излишно хората.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3705071
Те пък не паникьосват този път ,пише си Експертите очакват толкова незначително количество радионуклеиди, че те дори няма да бъдат забелязани от измервателните уреди.

# 3 159
Изливат нова вода в реактора на АЕЦ „Фукушима 1”
26 март 2011 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Токио. Компанията „Токио Електрик Пауър” започна да излива нова вода върху нагретия втори реактор на засегнатата от разрушителното земетресение в Япония АЕЦ „Фукушима 1”, предават световните агенции. Продължават усилията на работниците за възстановяване на светлината и електрозахранването в контролното помещение на централата, за да бъде въведена отново в действие охладителната система.
В близост до четири от реакторите на централата беше открита замърсена с радиация вода, за която има опасения, че се е изсипала от засегнатите от аварията реакторни ядра или от басейните за изразходено гориво.

# 3 160
Ето гоhttp://novini.dir.bg/news.php?id=8214609. Вече гледах откъси от пресконференциите, наистина изглежда напълно изтощен. Другите са железни, включително от Тепко, няма грам емоция, но на него вече му личи напражението.

След като вчера първо направиха изявление, че цялостта на реактор 3 е нарушена, после уточниха, че утечките са от тръбите и клапаните, а не от пукнатини по реактора. Вода с високи нива на радиация, които навеждат за утечки от реактора е намерена и в мазето на блок 1. Мислят начини да я изпомват, иначе не могат да си продължат работите.

Зопочнали са подаване на прясна вода в 1,2 и 3 реактор. Надяват се басейните за отработено гориво да започнат да ги охлаждат с чиста, а не морска вода в неделя. Искат да ускорят процеса, защото по нататъшното използване на морска ще пречи на понижаване на температурата и налягането.

Замерили са повишението на  йод 131 повече от 1250пъти над нормата в морската вода, наи 330 м от централата, в сряда показанията бяха 146.9 пъти над нормата.

Хуманитарната катастрофа от земетресението и цунамито е чудовищна. 200 000 оцелели са в убежища. Досега около 33 500 души са напуснали родните си места, повечето са от Фукушима заради аварията. Притесняват се за здравословното състояние на тези хора, особено на възрастните.

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 10:09 от flambe

# 3 161
  • Варна

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3705071
Те пък не паникьосват този път ,пише си Експертите очакват толкова незначително количество радионуклеиди, че те дори няма да бъдат забелязани от измервателните уреди.

Да, не паникьосват Crossing Arms, снощи по БТВ казаха същото - че количеството радиация ще е нищожно. Но зад Гена Трайкова имаше картина с надпис "Радиационен дъжд" - децата викаха и не чух добре какво казват, само прочетох надписа, ами не мога да кажа какъв стрес изпитах, а и децата ми , защото им креснах да мълчат. Crazy

П.П. По същия начин можеха да съобщят, че ще вали  златен или диамантен дъжд.
Само че няма да можем да го видим и усетим. Laughing

# 3 162
 Самурайка, ще ти отговоря съвсем простичко.
   Разбира се не си правим илюзии, че Япония ни изхранва с екзотични плодове и зеленчуци. В тази връзка обявеното вчера по медиите съобщение на Агенцията по безопасност на храните за мен беше напълно безсмислено.  Мен лично ме тревожи замърсяването на океана и океанските продукти. Като знаем корупцията на всички нива тук, в България се внасят отпадъците на света. (Така си изядохме тонове замразено двадесетгодишно месо, отровни африкански фъсъци и кой знае още колко други неща за които не знаем.)
    Не вярваме на официалните органи, защото 86та г. също всичко беше цветя и рози. Но затова пък сега е различно и който иска, има възможност да се информира от алтернативни информационни източници. Затова сме тук , в този форум Simple Smile
    Разбира се радиационният фон в Токио е нормален и слава богу. Екологичната катастрофа се разраства в посока към океана.
    Всички оценяваме японските усилия за овладяване на ситуацията, защото ако не вие, кой тогава ще се справи. Моля се да не се случи най лошото с 3ти реактор.  Praynig

# 3 163
Днес и утре тук ще вали. Смятам да облека децата (3 броя) с гумените ботуши и дъждобраните и да поцапаме малко в локвите. И не, йод не сме пили, засега не смятаме че е необходимо!

ooooh! Ако беше в България, там, в локвите, щяхте да се срещнете с г-жа Низамска - и тя ще е с детето "в парка"...

# 3 164
И аз се притеснявам най-вече за морските продукти. Един ден скумрията м магазина беше канадска, на другия ден стана норвежка. Хич им нямам вяра. ИТАР ТАСС съобщава за завишени нива на изотопи на йода на 30 км в морската вода, а някой по-горе беше постнал 330 м, което не е едно и също.

Общи условия

Активация на акаунт