Заменени са две думички

Всъщност не това е важното в случая, на пресконференцията освен критика към японците има много инфо и за безопасността на ядрените реактори. За това, че в цял свят работят реактори много след предвидените им години за екплоатация. За това, че са морално и технически остарели, но срока на екплоятация им се удължава непрекъснато. Ето защо мълчи цял свят, в големите икономики навсякъде, включая САЩ има реактори от 40+ години и май треска ги тресе да не би общественото мнение да поиска затваряне на момента. А те трябва да се затварят веднага. Правителствата май са си заровили главите в пясъка и ни убеждават, че това другаде не може да стане, защото всички мерки били взети. Само, че ако изчисленията за вероятността от ядрени аварии е давана за 1 на 10 000г., не е нужно да си математик, за да изчислиш, че 1979,1986 и 2011 са много далеч от така изчисления риск. Само мога да кажа - браво на германците
.Има и много силна критика от Кузнецов /само да напомня, че е в обществения съвет на Росатом/ към високомерието и поликанството на ръководството на Росатом.
Ето ви един потресащ факт- през 1989 г. е участвал в инспекция на Колската АЕЦ и комисията е решила, че единия от реакторите е опасен, трябва да работи на 70% от мощността си и да се премине към спирането му. До ден днешен тоя реактор продължава да работи.
Толкова за премерения риск, аз в това вече не вярвам
. Докато международната общност не изработи механизъм, в който независими организации да се произнасят доколко са безопасни централите и да ги затварят, ако преценят, че не са безопасни, никакви обяснения колко е нужна ядрената енергетика нямат тежест. Не да ми обясняват сега, че още преди две години са предупредили японците, че Фукушима е опасна при земетресение и цунами. Пък японците не взели мерки. След дъжд качулка. Колко още такива оценки има за реактори в САЩ, Китай, Франция и Русия никой не знае. На който му гледа:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=bg&lan … xfkJRo8ePql_YuK8g
.
ЛиЧно аз не виждам проблем ако няой си позволи емоции в коментара си, в крайна сметка ние не сме информационна агенция.