Отговори
# 4 395
Изгледах цялата пресконференция, от където са публикуваните извадки дето ни  Shockedhttp://www.utro.ru/articles/2011/04/12/968525.shtml.
Заменени са две думички Mr. Green, той казва "ако изгорят", в материали пише "непременно". Въобще, голяма работа са журналистите ooooh!
Всъщност не това е важното в случая, на пресконференцията освен критика към японците има много инфо и за безопасността на ядрените реактори. За това, че в цял свят работят реактори много след предвидените им години за екплоатация. За това, че са морално и технически  остарели, но срока на екплоятация им се удължава непрекъснато. Ето защо мълчи цял свят, в големите икономики навсякъде, включая САЩ има реактори от 40+ години и май треска ги тресе да не би  общественото мнение да поиска затваряне на момента. А те трябва да се затварят веднага. Правителствата май са си заровили главите в пясъка и ни убеждават, че това другаде не може да стане, защото всички мерки били взети. Само, че ако изчисленията за вероятността от ядрени аварии е давана за 1 на 10 000г., не е нужно да си математик, за да изчислиш, че 1979,1986 и 2011 са много далеч от така изчисления риск. Само мога да кажа - браво на германците Hug.

Има и много силна критика от Кузнецов /само да напомня, че е в обществения съвет на Росатом/ към високомерието и поликанството на ръководството на Росатом.
Ето ви един потресащ факт- през 1989 г. е участвал в инспекция на Колската АЕЦ и комисията е решила, че единия от реакторите е опасен, трябва да работи на 70% от мощността си и да се премине към спирането му. До ден днешен тоя реактор продължава да работи.

Толкова за премерения риск, аз в това вече не вярвам Peace. Докато международната общност не изработи механизъм, в който независими организации да се произнасят доколко са безопасни централите  и да ги затварят, ако преценят, че не са безопасни, никакви обяснения колко е нужна ядрената енергетика нямат тежест. Не да ми обясняват сега, че още преди две години са предупредили японците, че Фукушима е опасна при земетресение и цунами. Пък японците не взели мерки. След дъжд качулка. Колко още такива оценки има за реактори в САЩ, Китай, Франция и Русия никой не знае.

На който му гледа:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=bg&lan … xfkJRo8ePql_YuK8g

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 17:41 от flambe

# 4 396
flambe, на мен ми се струва, че трябва да се разработят и единни международни стандарти. А не всяка държава да си решава сама да си бодне нова централа на егати раздрусаното място.

# 4 397
Във „Фукушима” ще бъде изградена нова охладителна система
16 април 2011 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят
Токио. Специалистите от японската компания „Токио електрик пауър” планират да изградят нова система за охлаждане в авариралата атомна електроцентрала „Фукушима-1”, предаде агенция Киодо.
Новата система, основана върху използването на морска вода, ще действа както за горивото в самите реактори, така и за резервоарите с отработено гориво. Тази мярка ще даде възможност за стабилизиране на условията в целия ядрен обект, в който през миналата седмица бе обявена най-високата седма степен на опасност.
Компанията вече е поръчала част от необходимото оборудване за изграждането на новата охладителна система.

# 4 398
На практика ядрените инциденти хич не са малко на брой. Ние чуваме само за големите. Сега се споменава много Three Mile Island accident , но не се споменава ,че това не е единствения инцидент от 5 степен.

В Wikipedia са записани като примери още :

Windscale fire (United Kingdom), 10 October 1957
First Chalk River accident,Chalk River, Ontario (Canada), 12 December 1952
Lucens partial core meltdown (Switzerland), 21 January 1969
Goiânia accident (Brazil), 13 September 1987
Под 6 степен е записан този:
Kyshtym disaster at Mayak, Soviet Union, 29 September 1957

Кой знае за колко още не знаем. Особено за през 50 и 60 години , когато са разработвали централите.

# 4 399
Има някакво раздвижване в международен план , това е неофициална  информация от много достоверен източник:

1. Много остро се обсъжда отказа на Япония да приеме международна помощ в първите дни на аварията. Има предложения за разработване на задължителна за изпълнение международна конвенция, която да би разрешила на световната общност веднага да се включва в ликвидация на авариите. Много от страните /не става дума за Русия/ били откровенно обидени на японските откази и считат, че с международна помощ много от нещата биха могли да се избегнат.

2. Също така много  се коментира реакцията на Япония на предаденото им преди аварията отрицателно заключение за нивото на безопасност на Фукушима. Реакцията е била никаква. Затова вървели разговори за приемане на  конвенция за ядрената безопастност, която да е задължителна и да се предвидени санкции за неизпълнение.

По втората точка има вече и доста официални изявления от организации и интервюта, които подхвърлят тази идея. През юни или юли ще има конференция на МААЕ, на която ще обсъждат аварията във Фукушима, ще видим доколко ще се реализират тия идеи. В едно от интервютата се дава лично мнение от човек от кухнята, че САЩ биха го подкрепили, Китай и Франция биха били против, позицията на Индия и Русия все още никой не знае. След като изгледах тая пресконференция си мисля, че руснаците няма да им иска някой да им бърка в ядрените дела. Защото май и те са потънали до гуша в изчисления за печалби и нещо са забравили Чернобил. Упс, забравих, той вече в Украйна Close.

Има новини и от централата, но честно казано нЕем нерви сега да ги поствам. Яхнала съм метлата и ми дойде до гуша от японското ритуалнечене около аварията.

# 4 400
1. Много остро се обсъжда отказа на Япония да приеме международна помощ в първите дни на аварията.....
2. Също така много  се коментира реакцията на Япония на предаденото им преди аварията отрицателно заключение за нивото на безопасност на Фукушима. Реакцията е била никаква.

И аз отдавна си мисля , че не говорим за народопсихология. Мизантропщина е това.

# 4 401
аз някъде много назад бях питала защо правителството им не национализира проблема, идеята за 'глобализиране' на подобни проблеми на пръв поглед изглежда мн. добра.
Но това, че частна компания беше оставена основно да се занимава в началото забави много процеса.  Отказите за помощ на японското правителство също. Аз лично мисля, че специално Япония може да се справи и БЕЗ помощ от някого ( хеле Русия), но има малки държави, без ресурси, но с големи апетити за реактори и т.н, които в такава ситуация биха колабирали и външна намеса е абсолютно задължителна.

# 4 402
Нали е национализирана ТЕПКО вече.
А очевАдно Япония не може да се справи сама .
В случая няма смисъл да са говори кой какво мисли по случая по принцип ,защото дефакто  виждаме какво е положението.

# 4 403
10 c's, мила, още аварията се отстранява от Тепко. Не  е национализиран проблема.

Вървят някакви слухове, че се обсъжда, но Тепко не е национализиран..

# 4 404
като под 'ресурси' уточнявам, че разбирам по-скоро финансови , отколкото експертни.
На малка бедна страна с няколко реактора би й било по-трудно да пренасочи някой друг милиард за подобен проблем навреме, затова м/ународната общност трябва ( би трябвало) да е активно намесена в подобни инциденти и след определено ниво на аварията проблемът да мине изцяло в ръцете на централизирана м/ународна организация ( колкото и да мразя централизирането, понякога се налага).

вЪпросното ТЕПКО сигурно е още в джаза като сновно действащо лице, защото са единствените които знаят какво е положението реално. Ако в бъдеще има прозрачност на процеси и т.н. стандартизация и рипорт към 'някого', няма да държат единствено те ключа от бараката и ще има възможност и за намеса. Друг е въпросът недемократични режими, които имат достъп до ядрена енергетика и гледат единствено олигархични интереси, как ще възприемат такава намеса.

# 4 405
Аз пък си мисля Че ако нещо такова се беше слуЧило в малка бедна държава, щеше да е много по-лесно международни организации и експерти да се намесят. Ако трябва щяха с военна сила да принудят малката страна да приема помощ, но щяха да я накарат. И в такива моменти няма никакво знаЧение колко е бедна една държава. В днешно време парите не са нищо повеЧе от няколко цифриЧки в компютър, ако някоя страна няма достатъЧно цифриЧки, се намират много наЧини да и бъдат създадени. Никой няма да стои и да Чака Чехия например да се справи с подобен инцидент сама техниЧески или финансово защото е всеизвестно Че цяла Европа ще им сърба попарата ако не им стигнат милиардите. А доколко японците са способни сами да се справят ми писна да слушам/Чета, мисля Че е оЧевидно за всиЧки.

flambe, драсни 2 реда ако ти остане време все пак какво се слуЧва около централата. Тука съвсем я зарязаха тая новина, поЧти нищо не се Чува веЧе, централата и Япония веЧе не присъстват в новинарските емисии. Съобщават по нещо само ако се слуЧи нещо много драматиЧно, например като повишиха степента на инцидента. Знаеш ли какво става с подпоЧвените води?

# 4 406
Япония е най-рисковата държава всъщност - високо-сеизмична зона , а само от тия стар вече тип реактори имат още десетина , не допускат нито контрол , нито директни наблюдения ,
планират и още доста мощности ...
а това че са единствените , които знаят какво става въобще не е вярно , да си спомним кога другите казаха , че има спукани реактори , кога те го потвърдиха ,
както и грешките в определянето на състава на радиацията , те просто не могат да я измерят , това не става просто с гайгеров брояч
имаше статия в Ню Йорк Таймс как набират работници - от строежи или закъсали финансово , мафията също докарва хора , въобще несретници някакви , но и на тях не им се мре ...

# 4 407
Това, което коментират руснаците, е доста доста неприятно. Според тях водата, която продължават да наливат, вече отмива през процепите поспеклото се ядрено гориво. Т.е. вече изтича вода с разтворено в нея гориво директно в океана. Мисля, че за реактор 2 ставаше въпрос. Обсъждат, че трябва да се намери друг начин на охлаждане, защото иначе ....

Най-немислимото за мен е, че една частна компания е оставена да се справя с национално (и международно) бедствие. Ясно на всички е, че първата им мисъл е как да се измъкнат от отговорност за действията си и да прикриват бездействията си.

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 21:22 от I see you

# 4 408
Първо се извинявам, че този път ще вкарам и емоция в коментарите, просто и на мен ми дойде в повече. Предполагам, че утре ще съжелявам, така че се надявам да проявите разбиране Peace.

Първо и най-важното  е новината дета е постнала muuu. Подготвят вариант с охлаждане извън сградите  в два кръга. Изполват за охлаждане високорадиоактивната, като я изпомпват от подземията, охлаждат я на втория кръг с морска и я връщат обратно да охлажда. Тепко били поръчали вече десетки топлообменици за тая дейност.
Всъщност те имали вече и в сградите на реакторите локви с високорадиоактивна вода и фонът ими е такъв /не се казва точно/, че не може да се работи вътре и затова търсят начин да контролират нещата отвън. Евентуален недостатък би било, че се увеличи концентрацията на радиация в атмосферата, но то всяко ново действие ще е свързано с някаква доза риск.
Туй хубаво, говори се отдавна, включително от американците, ама не мога да разбера, те тия топлообменници и помпи защо не ги поръчаха още когато водата в подземията започна да расте? По спомен беше преди 1 април. При условие, че дори на неспециалистите им стана ясно, че имат проблем с наливането отгоре и събирането отдолу, не се застраховаха с план В, ей така на всеки случай?  Това, ако е планиране и управляване на криза, здраве му кажи ooooh!. Такъв контраст има в действията им по възстановянаето от земетресението и ядрената авария, че чак се чудя в една страна ли се случва това.

Американците им си обещали някакъв безпилотен въртолет, за да вадят отработеното гориво от басейните.

Нали сложиха стоманени листове пред реакторите да ограничат евентуално изтичане на радиоактивна вода в океана. Еми установили са, че няколко пъти е скочила радиоктивността в това импровизирано басейнче пред реакторите. Та въпреки геройското запушване на дупката, отнякъде изтича, предполагам никой не е учуден. Тепко се заявили, че смятата, че стоманените листове ще спрат водата, Агенцията по ядрена безопасност са били скептично доколко това е така. Ще хвърлят чували с зеолит там.

За подпочвените води нищо.
Това от тукhttp://english.kyodonews.jp/news/2011/04/85935.html

Следващото и не знам как точно да го преведа http://english.kyodonews.jp/news/2011/04/85930.html. Имали предвидено в националния план за бедствия и аварии, да се изпраща специална комисия от ядрени експерти и  университетски учени, но до Фукушима всички  не са успели да стигнат. Колко са стигнали и дали въобще някой е отишъл не знам. Говорителят на Агенцията им ядрена безопасност се е оправдал с трудностите след земетресението и цунамито, но много държавни служители и специалисти нещо не му повярвали.

И накрая черешката на тортата дето ме подлуди днес. Имаше преди два дни съобщения за протест на рибарските кооперативи за изливането на радиоактивна вода. NISA строго заръча на пко да засили мониторинга. И ето го резултата в съобщенията на Тепко
ТеTherefore, NISA considers that we need to continue conducting the
monitoring and environmental impact assessment regarding the leakage of
the water with highly concentrated radioactive materials as well as the
discharge to the ocean and instructs TEPCO to implement following measures.
NISA will accordingly confirm monitoring results.

1. Regarding the impact due to the discharge to the ocean, TEPCO should
conduct detailed evaluation including the impact of ocean currents based
on the actual data of discharged volume and the monitoring results and
submit the evaluation result by May 2nd, 2011.
2. In order to understand impacts in broader areas and on a longer term
basis, TEPCO should increase the number of monitoring points, conduct
monitoring and periodically announce results.
3. TEPCO should catch or collect the fish and shell fish in the
surrounding ocean area of the Fukushima Daiichi Nuclear Power Station,
measure radioactive dose, evaluate impacts and periodically announce
results.
Тъй като NISA им била наредила, щели
1. Да направят подробна оценка, отчитайки  океанските течения и да я представи до 2 май.
2. Да увеличи точките на мониторнг и периодично да ги оповестява
3. Да прави изследвания на морските твари, за да отчете въздействието върху тях.

Е, кажете какво е това сега  Rolling Eyes. Това не трябваше ли да го направят  още преди изхвърлянията  и къде дремаха  досега? И защо Тепко да го правят да му се види, това нали все пак е океанската вода около тяхното крайбрежие, за какво са им тия държавни структури2 Някаква тотална абсурдност за мен е това.

I see you, това не е мнение на руснаците, а съобщения от вчера на японски учени. Постанала съм го по напред по страниците, аз освен за частичките така и не разбрах, смятат че корпусите са здрави или не. Точно така пишеше, че горивото се е гранулирало, частици от него се отмиват с водата и попадат навън.

# 4 409
Това, което коментират руснаците, е доста доста неприятно. Според тях водата, която продължават да наливат, вече отмива през процепите поспеклото се ядрено гориво. Т.е. вече изтича вода с разтворено в нея гориво директно в океана. Мисля, че за реактор 2 ставаше въпрос. Обсъждат, че трябва да се намери друг начин на охлаждане, защото иначе ....

ИнаЧе...? Какво може да стане повеЧе от това което от доста време веЧе става? В смисъл къде е рискът? Тонове високорадиоактивна вода се изливат ежедневно в океана, така Че това което описваш май не е нищо ново.

flambe, благодаря за обновяването на информацията.  Wink ЛиЧно аз не виждам проблем ако няой си позволи емоции в коментара си, в крайна сметка ние не сме информационна агенция.  Laughing Това с охлаждането с радиоактивната вода, много отдавна ме гложди. Имат толкова много радиоактивна вода, не знаят какво да я правят, та се Чудех няма ли наЧин да се ползва за охлаждане. Но понеже никъде не видях идеи в тази посока, реших Че има някаква техниЧеска приЧина това да не става. Хубаво ще бъде да и намерят някакво приложение на тази вода, макар Че от друга страна циркулацията на толкова силно замърсена вода нагоре-надолу сигурно също крие някои рискове. А инаЧе аз приех Че там няма кризисен мениджмънт и всиЧко се прави без план, ей така както дойде, та дори и не мога да им се ядосам веЧе. Е, от време на време успяват да ме изненадат с някой абсурд, но като цяло запоЧват веЧе да стават предвидими.  Twisted Evil

Днеска пак е имало земетресение, даже май две, над 5 по Рихтер.  Най.лошото е Че още една АЕЦ е запоЧнала да пуши (Кашивазаки-Карива). ПриЧината е неизвестна.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт