Ах тези тръшканици!!!

• 7 820
  • 137
  •   1
Отговори
Отчаяна съм! Изморена съм да слушам постоянното тръшкане на две годишната ми дъщеря за щяло и не щяло! Още сутрин се пробужда и се започва едно мрънкане и тръшкане за всичко. " Ела да сменим памперса..." - тръшкане и ритане до припадък..., " Хайде да се облечем за разходка..." - рев, тръшкане и хвърляне на играчки... Същото се повтаря като и кажа, че не може да си играе с ножа, защото е опасен..... Какви ли не още подобни случки. И така цял ден с нея е една борба.
Пробвах какво ли не - гушкам я, целувам я, обяснявам и до припадане - нищо...няма промяна, продължава с още по-голяма сила. Реших да не и обръщам внимание - пак същото. Мъжът ми кажа, че аз съм я разлигавила. Не знам, може би правя нещо не както трябва.  И на вън прави същите сцени, хваща ме срам от хората  Embarassed
Дали е криза на две годишната възраст? Дали ще отмине ? Вече не знам как да реагирам. Моля споделете вие как се справяте с подобни ситуации.

# 1
Честно казано, като чета подобни постове, ме напушва смях. И с умиление си спомням за "кризата на двугодишните" при моите деца. Ела да видиш какво става в така наречения предпубертет! Дъщеря ми е почти на 11 г. и с удоволствие бих я сменила за две двугодишни. Даже за три.
Едно малко дете винаги можеш да го излъжеш, да го подкупиш, да го разсееш.
Според ситуацията - или съм била твърда като гранит и не съм допускала компромиси, или пък съм угаждала за някои неща. И двете ми деца много бързо осъзнаха, че тръшкането не помага, а само влошава нещата.

# 2
  • София
Дъщеря ми е от по-бавно осъзнаващите се и се тръшка повече или по-малко близо година. Не полагах особени услиля да я успокоя, игнорирах и се концентрирах над собственото си успокоение - да не се срамувам от околните, да не се изнервя и да й се разкрещя или още по-лошото да я нашляпам... Съветвам те да направиш същото. А, да - тръшка ли се не става на нейното, колкото и да продължава тръшкането.
Мъжът ти, до колкото живее с вас, също възпитава детето, та му кажи да не ти прехвърля отговорността. Допълнително може да му дадеш някоя книжка за възпитание да се образова малко.  Peace

# 3
  • София
Гледай само да не се удари някъде като се тръшка и дишай дълбоко. Mr. Green
Пробвай може би и с малко игнориране - остави я сама в стаята за 5 минутки, докато и минат бесовете.

# 4
И аз съм на същото мнение - здрави нерви и игнор. Но да не ти отслабне ангела и след 5 минути тръшкане да й угодиш Naughty Може със строг тон да предложиш водичка ако видиш, че се е захласнала, но в никакъв случай не предприемай нищо докато не се успокои. Трябва да я научиш да си владее емоциите и да ги изказва вербално, вместо да се тръшка. А иначе - всички деца се пробват да се тръшкат, защото не знаят как точно да реагират и от какво точно са недоволни. Това преминава с правилна реакция на родителя.

# 5
 Гледам, че общата тенденция е към съвет да устояваш на тръшкането и да не отстъпваш. Аз имах друга тактика.
    Намали възможностите за противодействие до минимум. Ако нещо ти е във възможностите и не е жизнено опасно - направи го. Вместо ножа дай лъжиците. Ако не ще да смени памперса - остави я да си седи с него, докато се залиса и и го смениш между другото. Ако не ще да се облече и да излезе - примами я навън с отиване до някъде. Моето се навиваше да излезе само ако отидем до един определен мравуняк.
   Тръшкането се дължи обикновено на физически дискомфорт - топло и е, пишка и се, спи и се, или просто и е скучно и не знае къде да се дене. Предлагай занимания, залисвай я, не влизай в конфронтации за глупости, и не налагай някаква последователност от действия, защото така си решила. Остави я да си пасе и преценявай добре дали това, което иска е толкова погрешно и неизпълнимо, че да си струва да понасяш писъци и крясъци, вместо просто да оставиш детето да го направи.
  Забелязала съм, че много рядко става въпрос за наистина опасни неща - контакти, нож, автомобили...  По често родителите решават, че непременно трябва да командват парада и да казват на двегодишното какво да прави всеки миг и само го изнервят. Това, което се приема като угаждане, просто се дължи на факта, че двегодишните деца имат много малки възможности и почти нищо не могат да правят сами - затова на тая възраст аз подавах каквото се поиска, заменях с друго, ако е опасно, предлагах варианти и занимания, залисвах, изнасях навън полуоблечено и без обувки, за да се убеди звяра, че навън не  се ходи бос...
   Сега детето е много разбрано , неизнервено и вътрешно убедено, че ако мама отказва нещо, то е защото наистина не може да го направи, а ако може - би. Което си е точно така.
   Но всичко това, трябва да кажа, се отнася за моя опит, с моето дете. При друго може да работи друг метод. Освен това иска много отделено време, което аз имах, а и хумористично и спокойно отношение, и най-вече да не се ядосваш, защото това са дреболии без никакво значение.

# 6
Ирис04, разбира се, че и ти си права, но двата съвета не си противоречат, а се допълват. Понякога родителите, забързани и улисани в своята работа, предпочитат да угодят на детето, вместо да им надува главата с тръшкане (без значение за какво се тръшка). Така много бързо и супер неусетно детето се научава, че най-лесно и най-бързо постига своето с тръшкане и го ползва не само за удовлетворяване на лични нужди, но и спекулира и се налага. Разбира се, че е безсмислено и неправилно да се налагат някакви супер строги правила, вместо да се играе с детето, да му се говори и да се залисва, но понякога този момент е изпуснат и нещата излизат извън контрол. Няма страшно, това е поправимо - не с викане и някакви наказания, а по метода на ясните прости правила (само ако са аргументирани и имат смисъл и за детето) и игнора. Има си и стотици книжки по въпроса - все пак не на всеки му идва отвътре да е безгрешен родител Wink

# 7
  Съгласна съм напълно. Laughing

# 8
Ще има известна доза "стискане на зъби", но не мисли как реакциите на детето ти се отразяват на околните - всички сме майки и сме наясно за какво иде реч! Отсей моментите, за които си струва да се ядосваш - както пише Ирис и търси решение за тях, всичко останало е въпрос на време и ще отшуми.

# 9
И моята дъщеря отскоро се тръшка за всичко, така че темата ще ми е полезна.
Лошото е, че аз съм нервак и обикновено не мога да удържам докато спре да се тръшка. Още повече, че моят мъж донагнетява обстановката като почва да мрънка, че нашето дете е най-бясното от всички и най-разлигавеното и как трябвало да почнем по-сериозно да я строяваме, защото всички други дечица, които виждал на улицата ходели спокойни и хванати за ръчичка, а нашето правело, каквото си иска Crazy

# 10
Майка ми по този повод винаги е казвала- "Докато е малко детето, винаги можеш да го прилъжеш и му отвлечеш вниманието." Случвало ми се е да го прилагам на практика, помага. Simple Smile

# 11
  • София
Iris04, абсолютно си права. Ако не е нещо жизненоважно отстъпвай, но веднага, а не като е започнало тръшкането. Понякога сме много настоятелни да покажем и за най-майлката глупост, че ние командваме, а детето расте и иска да покаже, че то също има право на глас.  Peace

# 12
  • София
Iris е права и дава много добри съвети.
Трябва да се прави всичко възможно да не се вкарва детето в изнервяща ситуация.
Аз говорех вече като стане белята, родителя да не се шашка.

Последна редакция: пн, 14 мар 2011, 14:38 от L'Agent

# 13
  • I want it all and I want it now.
Синът ми е лягал на тротоара , като е  разпервал ръце и крака. .Веднъж се пробва ,просто седях , до него и изчаках да му мине. Като видя ,че не му обръщам внимание престана. За сметка на това бях атракция на всички хора ,който минаваха и ми цъкаха с език "каква съм лоша ,че не го вдигам." Laughing Временно е ще мине. Беше около 2 годишен. По- това време бях бремена и да исках не можех да го вдигна и да го нося..

# 14
Тръшкането на сина ми беше много неприятен и изтощителен период за мен. С всичките си сили се опитвах да обясня на детето, че това не е начина да постигне нещо. По-често усилията ми бяха безрезултатни. За щастие този период премина някак си, но определено не съм допускала да се преминава „златната среда“. Правех компромиси, но преди да изпадне в истерия. Гледах всичко, което не е подходящо за игра да не е в обсега му, за да не се налага да му отказвам да играе с нож например.
Сега е във фазата, при която на всичко отговаря с не.
Сякаш ми връща за моите „не“-та, в периода на тръшканията....

Общи условия

Активация на акаунт