Режимът на д-р Папе - или "Да отслабнем докато спим" - 3 част

  • 69 267
  • 735
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 5 940
Много полезен списък с храни с отрицателно съдържание на калории Laughing А и все любими.
Аз продължавам, но нямам възможност да се отчитам всекидневно. Свалила съм два килограма, но не съм сигурна дали е от режима или от това, че се старая да се храня с по-нискокалорични храни след като съм така или иначе на някаква диета. А и реших закуската ми да е плод.

# 706
  • Мнения: 2 275


Танче , ама ти май наистина всички възможни диети си пробвала   Shocked
А , какво ще кажеш за парче истински кекс, сладкиш , отвреме на време за закуска ?
Или 2-3 бисквитки ?
по-скоро прочела всички режими bowuu
от това не се отслабва,но помага да се разбере как функционира тялото и да се намери най-подходящото хранене,съобразено с вкус,традиции,портмоне,години,активност,здраве и...каквото се сетиш Laughing
виж,все са режими без глад,макар и в млади години да се правех на йога (запазих някой и друг навик)
от Ултраметаболизъм:намалих до минимум храните с глутен (май само по празник нещо с глутен попада в устата ми Thinkingи при липса на безглутенов вариант)
от Папе :5 часов интервал,черния шоколад с кафето на обяд и вечерята
от ВМ-НВД:не ме е страх от добрите мазнини и не ги избягвам като дявол тамян Wink
от Сонома:чинията с диаметър 26 см (вече ми е голяма) слагам и не дослагвам Mr. Green
но си и признавам ,като дъщертя на майка винаги на диета и дебела,цял живот съм внимавала и спортувала
с годините и спиране на цигари се появиха проблеми,но бързо бяха отстранени
колкото до салати и други сурови зеленчуци Laughingми то от лакомия Joy
като са сготвени повече можеш да изядеш ,без да ти се подуе корема Wink
за млечните сама си видяла бързото огладняване (и след ядки е същото),но не е така при всички и за това казах да проследите как е при вас
не се мяркам тук,защото за мен това не е диета (а и вече нямам нужда),а нормално и разумно хранене
с някоя и друга идея от тук и от там ,доизкусурявам създаденото (припомненото) хранене
по-добре съм,енергична,нуждата ми от сън е по-малка
доволна
хапни си кекс или сладки (пала4инки),каквото ти душа иска някоя неделя сутрин,направи си удоволствие без съжаление и мисъл за утрешно "наказание"
не подминавай и тортата за рожден ден ,но една порция
само гледай да е рядко такова отклонение (при мен е веднъж в седмицата или на закуска или торта,но никога и двете)

Последна редакция: нд, 03 фев 2013, 18:04 от tania6

# 707
  • Мнения: 0
tina_star

Аз уикендите знаете, че не съм стриктна, но поне вечерята пропусках, защото ставах късно, закусвах късно и обяда ми идваше след 15ч., та с него си оставах, поне няма поражения на кантара Peace


Ей, благодаря ти Дианче за този съвет - тъкмо се чудех , как да ги комбинирам 3-те хранения , че хем да са през 5-6 часа , хем да са по-рано от 19-20  часа , тъй като закусих в 10:00 часа  Sad

Ще направя към 16:00 една голяма разходка и като огладнея после обяд и край ! Grinning

Още не съм свикнала на този режим - но не се отчайвам !

Май ,ще е най добре да си се прави , точно както си е даден от Папе , а не с плодови само закуски!



Така , вчера Ден 3 - по метода на Дианчето, при късно ставане  Grinning

Закуска в 9 часа в двойни сандвича от бял тост с мазка масло с по  1чл ягодово сладко във всеки един +кафе черно !

Обяд и вечеря на едно - 17:30 - японски спагети соба -150 грама сурови, с 1 пълна супена чиния (сурово премерени)  микс  от замразеви зеленчуци - средиземноморски, сложих им и малко грах допълнително за белтък +  грахово-чеснова крем супа и филийка ръжен хляб

Това беше - без вечеря - супер сита, чак до сутринта ! Grinning  Party Party Party

Днес- Ден 4 -  закуска в 7:00 , въпреки , че още не бях гладна, ама хич не бях  Confused   2 двойни сандвича като вчерашният , само че единият беше ръжен , единият бял - апетита идва с яденето обаче  Grinning +кафе черно !

Обяд - 13:00 Елда - 80 грама сурова с 1 супена чиния,  запържени в 1чл зехтин и чесън , един друг модел зеленчуци с боб и царевица вътре в тях ( по мексикански) + купичка грахова супа ( без филийка този път)


Вечеря 19:00 един варен  сарфалад с горчица и 2 сл чушкопюре с няколко зелени маслини , 2-3 листа салатка

Утре , смятам да  закуся с плодове , че ми липсват вече ! Sunglasses

Вода , по между 3 литра

Последна редакция: пн, 04 фев 2013, 23:13 от ОтслабващаМама

# 708
  • Мнения: 0
 newsm78 newsm78 newsm78

Какво би било ако ям само 2 пъти - закуска и обяд коколо 17:00 - много ми хареса вчерашното хранене !

Моля , за мнения ! newsm78 newsm78 newsm78

# 709
  • Мнения: 0


Танче , ама ти май наистина всички възможни диети си пробвала   Shocked
А , какво ще кажеш за парче истински кекс, сладкиш , отвреме на време за закуска ?
Или 2-3 бисквитки ?
по-скоро прочела всички режими bowuu
от това не се отслабва,но помага да се разбере как функционира тялото и да се намери най-подходящото хранене,съобразено с вкус,традиции,портмоне,години,активност,здраве и...каквото се сетиш Laughing
виж,все са режими без глад,макар и в млади години да се правех на йога (запазих някой и друг навик)
от Ултраметаболизъм:намалих до минимум храните с глутен (май само по празник нещо с глутен попада в устата ми Thinkingи при липса на безглутенов вариант)
от Папе :5 часов интервал,черния шоколад с кафето на обяд и вечерята
от ВМ-НВД:не ме е страх от добрите мазнини и не ги избягвам като дявол тамян Wink
от Сонома:чинията с диаметър 26 см (вече ми е голяма) слагам и не дослагвам Mr. Green
но си и признавам ,като дъщертя на майка винаги на диета и дебела,цял живот съм внимавала и спортувала
с годините и спиране на цигари се появиха проблеми,но бързо бяха отстранени
колкото до салати и други сурови зеленчуци Laughingми то от лакомия Joy
като са сготвени повече можеш да изядеш ,без да ти се подуе корема Wink
за млечните сама си видяла бързото огладняване (и след ядки е същото),но не е така при всички и за това казах да проследите как е при вас
не се мяркам тук,защото за мен това не е диета (а и вече нямам нужда),а нормално и разумно хранене
с някоя и друга идея от тук и от там ,доизкусурявам създаденото (припомненото) хранене
по-добре съм,енергична,нуждата ми от сън е по-малка
доволна
хапни си кекс или сладки (пала4инки),каквото ти душа иска някоя неделя сутрин,направи си удоволствие без съжаление и мисъл за утрешно "наказание"
не подминавай и тортата за рожден ден ,но една порция
само гледай да е рядко такова отклонение (при мен е веднъж в седмицата или на закуска или торта,но никога и двете)

Благодаря за отговора Танче- аз много не си падам по сладкото - просто попитах  Ѝ! Grinning

  

newsm78 newsm78 newsm78

Какво би било ако ям само 2 пъти - закуска и обяд коколо 17:00 - много ми хареса вчерашното хранене !
 !   newsm78 newsm78 newsm78
Ти какво, вечеряш вечер , Танче - най-ми е трудно да измислям протиновата вечеря - тъй като не искам да ям месо ,пък и по млечните не си падам много  newsm78

Утре ,ще ида да си взема тахан и фъстъци и тофу от моя азиатски магазин , че съм ги свършила !

Последна редакция: пн, 04 фев 2013, 22:44 от ОтслабващаМама

# 710
  • Мнения: 0
Закуската беше в 8:00 - 4 киви и преди тях много гореща вода с 1 чл мед изблизан на близалка -мммммм !   

Обяда беше в 13:00 , една чиния, нормална порция варен ориз басмати със микс от запържени в 1чл зеленчуци и соев сос и рядка бобено- картофенообелкова  крем супа накрая  без хляб, но малко парченце ябълков сладкиш от този на майката на  Лабрекс за десерт ( днес го правих -  много вкусен, както всичко на Лабрекс Grinning )

За вечеря, 18:30 кофичка от 400 гр био кисело мляко - 0.9 % и 2-3 супени лъжици белени слънчогледови семки

Рапорт даден ! Grinning

# 711
  • Мнения: 0
Закуска за шампиони
(двете теории за правилна закуска)


http://vanillka.com/2011/10/16/champions-breakfast/



НЕКТАР С ЧИА:

 4-5 лъжици чиа, накиснати от вечерта в 300мл вода
 2 банана
 1/2 ч.л. ванилия
 1/2 ч.ч. фреш от портокал
 САНДВИЧИ:
 5-6 оризовки или домашен хляб
 3-4 с.л.тахан
 2-3 с.л. мед
 орехи, ядки по избор
 НАПИТКА:
 фреш от цвекло, ябълка,морков и портокал
 липов чай с джинджифил!

Много спорове има как да се закусва! Толкова много, че дори не искам да знам дали някоя ще излезе най-правилна, т.к. аз съм на мнение, че всеки организъм е индивидуален и ако за мен ябълки, тахан, ядки и чай са достатъчни, то за някои това е диета за отслабване ☺

Една от основните теории е следната: т.к. през нощта организмът се възстановява, следователно използва повече хранителни вещества. Факт е, че през нощта косата и ноктите ни растат по-бързо, раните зарасват, информацията се структурира и подрежда в мозъка. Т.е. на сутринта би трябвало организмът да е в глад за нови хранителни вещества и градивни елементи ( най-вече протеини), т.к. цяла нощ е работил. Именно затова закуската трябва да е най-пълноценното хранене, но не да е толкова пълна и ценна, че да ни стане тежко де ☺

Втора известна теория е, че т.к. през нощта си спинкаме и мързелуваме, на сутрнта организмът има повече сили и неизразходени вещества. Факт е, че дишаме по-бавно, метаболизмът е по-бавен и сърцето ни е по-бавно. Бавна работа ☺ И от тук следва, че на сутринта ние не сме гладни за нутриенти и трябва да “изработим” закуската си, която да се състои от плод, зеленчук към 10 ч, а към 12:30-13:00 е добре да обядваме.

Има и хора, които не закусват, а други пият само чай с мед до обяд. Познавам такива, които закусват бира с цигара (wtf?!?) ☺
 Англичаните закусват наденица, яйце, масло, бял хляб и боб!!! Това наведнъж. Тая теория ми е абсурдна.
 Някои отричат сладкото, а аз съм на мнение, че сладко е ДОБРЕ да се яде сутрин.

Сколнна съм да вярвам на първата теория, но включвам елементи и от втората.
И това е валидно за мен, сама съм стигнала до извода, че така най ми харесва и се чувствам добре.
 Не мога да почна деня без свеж плод ( изключвам банан, някак не ми е много свеж). Към 10:30- 11:00 обичам да хапвам нещо по-мазно и с повече белтъчини- най-често са две шепи ядки, тахан с мед и какао, хлебче с някакво мазило и т.н. Но пък обядвам чак към 14:00, а понякога и след 15h…

Но каквото и да приемем за вярно, е съвсем лесно да съобразим, че не можем да прилагаме това всеки ден и винаги има изключения. При мен това са дните, в които трябва рано да изляза от вкъщи (те не са много) и трябва да съм сита до към дванайсе, един…

Tова е една идея за закуска за студен ден, в който ни чакаше доста обикаляне и малко време (и места) за хапване. Идеята на закуската е, че е бърза, има много, ама много енергия, протеини и витамини в нея, ще ви държи сити за доста време, малка е по обем, което пък означава, че няма да ви е тежко.


Сладките на снимките са от на Тодор майката му, върховни са!!!! Върховни!
 Но няма да споделям рецептата. Едно, че са с гхи и надали искам да правя и аз такива, а и второ, че като не ги правя аз, а мога да ги ям рядко, рядко, ще ги ценя повече! /това са аюрведичните сладки Ладу, да знаете!/
Закуска за шампиони:
За нектара от чиа- всички продукти се пасират добре, по желание се добавя още мед или пчелен прашец.
За сандвичите- дори на снимка се вижда как. Добра идея е да се посолят с ленено брашно.
 Вместо орзиовки може да ползвате домашен хляб, но тогава нямахме.
Чай с джинджифил- едно, че разгрява, второ, че подобрява храносмилането.






Аюрведични сладки Ладу

https://sites.google.com/site/spetkov/laddu

Продукти

180-200 г нахутено брашно
100 г гхи
30 г счукани ядки
0.33 чаша пудра захар
2-3 кардамомови шушулки - само семената, ситно стрити
кокосови стърготини по желание
Приготвяне

Разтопяваме и нагряваме на средно силено огън гхи. Добавяме нахутеното брашно, като бъркаме за да получим мека паста, но да не е течна (като мек пластелин). Пържим и постоянно бъркаме, докато нахутеното брашно стане бежаво (светло кафяво).
Добавяме ядките, разбъркваме и махаме от котлона. Поръсваме с кардамом и кокосовите стърготини, разбъркваме и оставяме да се охлади малко.
Поръсваме с пудра захар и смесваме много добре. Оставяме да се охлади още.
С ръце оформяме топчета с големината на пинг-понг.


# 712
  • Мнения: 0
Ден 6

Закуска в 5:30

Четвърт Чеснова питка ( питката е голяма колкото голяма пица , дебела е 1 см , от това четвъртинката )

Обяд 12:00 ( Въглехидратен )

3 купички крем-супа от грахи чесън запържен в 1чл зехтин чесън и див чесън ( изсушен имам див чесън) + семена от лен и сусам + четвърт чеснова питкат + малка салатка от прясно зеле +квадратче черен шоколад Sunglasses

Вечеря 18:00( Белтъчна)

100 грама сьомга с чесън на тефлонен тиган, запържена с 1чл зехтин + 1 пълна супена чиния зелена салата със зелени маслини ,чесън, див лук и семена

Струва ми се ,че малко съм отслабнала от контурите в отледалото и ми е много леко и приятно  Grinning, но при всички случай задържам теглото свалено  от 90-дневната ! Sunglasses

Последна редакция: ср, 06 фев 2013, 23:13 от ОтслабващаМама

# 713
  • Мнения: 0
Две алтернативи на соево мляко, подходящи за Папеска закуска с мусли или с овесени ядки

Рецепти за  

Ядково мляко

и

Мляко от сусам





Скрит текст:
   Ядково мляко

http://moonbites.net/napitki/mliako-yadki



Oсновни съставки за почти всички ядкови млека

1 ч. чаша сурови ядки или зърна по избор, киснати във вода за една нощ

2 1/2 ч. чаши вода (съотношението ядки – вода може да варира от 1:1 до 1:6, според желаната гъстота)

Ако искате млякото да е подсладено, можете да добавите предпочитани от вас подсладител и аромат или някои от следните:

Подсладители:
4-5 пресни фурми, мед, кленов сироп, сок от агаве, стевия, рожково брашно и тн.

Аромати:
екстракт от ванилия, какао, канела

Разбира се, имайте предвид, че от какаото, канелата и рожковото брашно, млякото ще се оцвети в шоколадов цвят.

Съвет: Ако правите соево мляко, почти със сигурност ще искате да го подсладите и ароматизирате, защото остава натрапчив дъх на сурово вариво.

Начин на приготвяне:

    Отцедете и измийте ядките/зърната
    Изсипете ядките и водата в блендер
    Разбийте много добре
    Прецедете през марля или тензух

Ако ще добавяте подсладители и аромати, върнете прецеденото мляко в блендера, добавете останалите съставки (например пресни фурми и ванилия) и разбийте отново.

Като крайни продукти получавате ядково мляко и пулп.

Не изхвърляйте пулпа! Той може да се използва за десерти и крекери или козметични цели. Пулпът може да се замрази в хладилна камера за по нататъшна употреба.

Съхранение

Млякото издържа 3-4 дни в плътно затворен съд в хладилник, затова е по-добре да се правят по-малки количества, които да се консумират бързо.

Идеи и предложения

Ядковите млека могат да се ползват за шейкове, смутита, към зърнени закуски или в десерти.

    Добавете един, два банана и супена лъжица какао към млякото и ще получите  вкусен шоколадово-бананов шейк
    Добавете пресни горски плодове – ягоди, малини, къпини и ще имате най-свежото плодово мляко
    Пробвайте да добавите шепа пресни ментови листа и да изстудите млякото за разхлаждащ ефект

Експериментирайте с

    орехи – няма нужда да се киснат
    лешници
    бразилски орех
    слънчогледови семки
    да смесите два вида ядки


***

 Мляко от сусам

http://www.recipemagician.com/recepti/chaiove-i-napitki/mliako-ot-susam/



Предлагаме Ви една рецепта за мляко, в което количествата калций са в пъти повече от животинското мляко. Става дума разбира се за сусамовото мляко. Ето какво Ви е необходимо:

Продукти:
1/2 чаша сусам (Със сигурност няма да Ви навреди, ако си смелите сусама преди да започнете приготвянето на млякото.)
3 чаши вода
5-6 фурми без костилки (по желание)
щипка хималайска или морска сол

Приготвяне:
Пасирайте всички съставки в блендер на максимални обороти докато се получи ароматно бяло мляко. Не се безпокойте, ако усетите горчива жилка. При нужда добавете още малко фурми или друг подсладител. С времето ще свикнете да го консумирате без грам подобрители. Съхранявайте млякото в хладилник в затворени шишета за 4-5 дена. Сега вече ще можете да разнообразите трапезата, като сервирате любимите детски мюсли видове заляти с това вкусно и приятно мляко. Приятно пийване и похапване!




Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 00:14 от ОтслабващаМама

# 714
  • Мнения: 2 275
ааааа,оризовки Heart Eyesс бадемово пюре Grinning
сега наблягам и на сусамовия тахан
и от мен идея за закуска:
тиква със сусамов тахан
много добри идеи даваш,ОтслабващаМама Hug
Само че аз отвикнах от сладкото и без мед минавам
спокойно можеш да се храниш 2 пъти на ден
само когато наистина си гладна
този момент не идва веднага и дори си мислех,че при мен никога няма да дойде Whistling
сега пропускам често някое ядене,но никога не е закуската
преди 20 години спрях да пуша и от тогава кафето е придружено с храна Wink
не мога да ти помогна за протеинова вечеря,защото съм голям месоядец Mr. Green
интересни рецепти има и в Ултраметаболизъм и при безглутеновите
аз от там намерих нахутените палачинки,които ми бяха по-вкусни и от хляба
сега съм на силно ограничени зърнени,бобени,брашнени и подобни

# 715
  • Мнения: 0
ааааа,оризовки Heart Eyesс бадемово пюре Grinning
сега наблягам и на сусамовия тахан
и от мен идея за закуска:
тиква със сусамов тахан
много добри идеи даваш,ОтслабващаМама Hug
Само че аз отвикнах от сладкото и без мед минавам
спокойно можеш да се храниш 2 пъти на ден
само когато наистина си гладна
този момент не идва веднага и дори си мислех,че при мен никога няма да дойде Whistling
сега пропускам често някое ядене,но никога не е закуската
преди 20 години спрях да пуша и от тогава кафето е придружено с храна Wink
не мога да ти помогна за протеинова вечеря,защото съм голям месоядец Mr. Green
интересни рецепти има и в Ултраметаболизъм и при безглутеновите
аз от там намерих нахутените палачинки,които ми бяха по-вкусни и от хляба
сега съм на силно ограничени зърнени,бобени,брашнени и подобни

И аз наблягам на закуските  Grinning  Sunglasses А тахан много обичам правя от него - баба Гануш, пастет от семена и др подобни пастети - ще пусна рецепти   chef ,но в момента е свършил затуй го няма в менюто ми иначе присъства всеки ден  Sunglasses

Днес закусих в 5:30 - 4 геврека домашно произвадство по тази рецепта , много вкусни и мекички :

ГЕВРЕЧЕТА (симид)

Скрит текст:
 



Всичко започна от една много хубава снимка на много апетитни гевречета в руски сайт, представени от авторката на рецептата като турски гевреци – симити. Като попрочетох, видях, че тя е променила леко рецептата, която е заимствала. Реших, че ще ги правя като нея, за да приличат на нейните красиви гевречета. Да, но се оказа, че млякото ми е малко, нямах маргарин и в крайна сметка замесих подобно тесто от продукти, които имах вкъщи. Получиха се вкусни, пухкави гевречета. От моята доза излизат 8 броя, оттогава увеличавам или не продуктите, зависи колко гевречета имам намерение да правя. Харесахме ги вкъщи и затова слагам моята рецепта, а ще сложа линк и към руската, който иска да пробва нея. Аз все още така и не съм.





¾ ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио + 3 с.л. разтопена мас
2 яйца (едното за намазване на гевреците)
1 непълна с.л. захар
1 ч.л. сол
мая – почти половин кубче жива слагам
брашно приблизително 2 ½ ч.ч., може и малко повече

Чаената чаша е 240 мл.

В купа сипвам затопленото мляко, мазнината, солта, захарта, едното яйце, маята и разбивам с тел хубаво. После сипвам брашно и замесвам средно меко тесто. Оставям да втаса, вдига се доста. Намесвам го, деля на 8 топки. Всяка топка деля на две и правя две фитилчета, усуквам ги, хубаво слепвам крайщата. Оформянето на гевречетата може да видите стъпка по стъпка по линка към източника под рецептата, Докато ги оформя, те почти си втасват пак. Разбивам второто яйце в купа, в две чинии сипвам мак и сусам. Всяко геврече внимателно се натопява в яйцето, после в сусама или мака от двете страни и се слага в намаслена тава. Трябва да има малко разстояние между тях в тавата. В това време фурната е включена да загрява. Тавата с готовите гевречета слагам на леко загрят котлон, завити с кърпа отгоре. Като се нагрее фурната на 150 град, слагам гевречетата да се пекат. Пекат се на 170-180 град 20-ина мин за моята фурна. Трябва да се позачервят. Хубаво е в разбитото яйце да се сложи малко куркума, тогава стават по-жълтички, но и без нея изглеждат добре. Меки и пухкави са и не съхнат, поне колкото се задържат вкъщи. Имам предвид, че ги държа в панерче незавити, но и повече от един ден май не се застояват или много рядко. Може леко да се врътнат в микровълнова, стават като току-що опечени. От дадените продукти правя 8 гевречета с външен диаметър 11-12 см.



А ето и оригиналната рецепта, модификации на която са горните:

1 кг. брашно
40 гр. мая (жива)
1 с.л. сол
200 гр. маргарин
1 с.л. захар
2 яйца
200 гр. сусам
олио

Първо захващаме маята – в половин чаша топла вода, слагаме лъжица захар, маята и малко брашно, разбъркваме и оставяме да се вдигне. След това, маята, солта, размекнатия маргарин добавяме в брашното и замесваме тесто. Ако е нужно, добавяме още вода.Тестото трябва да бъде еластично и стегнато.Покриваме го с кърпа и оставяме половин час на стайна температура.

След това вземаме по парче от тестото, правим фитил и придаваме формата на гевреците. Намазваме с яйчен жълтък (в него може да се добави 1 ч.л. куркума, разредена в половин чаша топла вода) и щедро посипваме със сусам. Слагаме готовите гевречета в тава, покрита с намаслена хартия за печене, оставяме още 10 минути и слагаме във фурната.

Печем 20-25 минути при температура 180 градуса.

Гевречетата трябва да са светло-кафяви на цвят. Поднасят се топли.

Прикачени файлове:

f8bf860c518c.jpg [ 61.58 KiB | Прегледано 3 пъти ]
.

Рецептата и видео по оформянето на гевречетата.

Това в което ги топи човека гевреците е разтворена във вода гроздова меласа

1000гр вода с 250 гр меласа

Рецепта от видеото

около 1 кг брашно - 850 за тестото останалото за доизомесване
50 гр захар
мая 35 гр
25 г сол
600 мл вода


100 г растително масло

Омесете всички съставки без мазнината

Добавете мазнината накрая и доомесете за 5 минути 100 грама масло.

Печете на 210 градуса , 13 минути

http://www.youtube.com/watch?v=EJ9v_EW_zrc


Ето преведена рецептата на турските гевречета, и, понеже явно всеки нещо променя, промените на авторката са в синьо, основната рецепта в черно.


1 кг. брашно ----550 гр
40 гр. жива мая ----8 гр суха
1 с.л. сол ----1 ч л
200 гр. маргарин----70 гр разтопен маргарин
1 с.л. захар ----0,5 с.л.
2 яйца
200 гр. сусам или мак
олио 100 мл
вода----1 чаша прясно мляко
За намазване 1 яйце и 50 мл вода, всичкото това разбито

Разтваряме маята с 1 лъжица захар, половин чаша топла вода и малко брашно. Изсипваме маята, солта и размекнатия маргарин в брашното и замесваме тесто. Ако е нужно, добавете още вода. Тестото трябва да бъде еластично и стегнато. Покриваме с кърпа и оставяме половин час на стайна температура.

След това се къса парче тесто, прави се на фитили, усукват се и се придава формата на известните гевречета.
Мажем с яйчен жълтък ( може да се добави и ч.л. куркума, разтворена в половин чаша топла вода) и щедро посипваме със сусам. Топим гевреците от двете страни в яйчената смес и отъркалваме пак от двете страни в сусама. Слагаме в тава с намаслен пергамент на неголямо разстояние един от друг, оставяме 10 мин да втасат и ги слагаме във фурната.

Стъпка по стъпка

http://forum.kulina.ru/topic4931s620.html?p=461250&

Печем 20-25 минути при температура 180 градуса.
Или 15-20 мин на 210 градуса



  

Обяда ми беше в 12:00 с 2 гевречета с 3 купички бобена крем -супа и малка салатка от моркови
и квадратче черен шоколад  Grinning - идеята е от теб !

Вечерята ще е кисело мляко 400 грама със семена от лен и малко семки

Утре - плодов ден - плодове през целият ден

Ето ти още индийски сладки от нахутено брашно . Откъди го купуваш това брашно  ?
Искам и аз да си купия , а соево и грахово  има ли ?



 Индийски бонбони Ладу


Скрит текст:



Ладу 1






Рецептата е простичка, става много лесно и бързо, без печене, а освен това се получава нещо много хранително и вкусно.

 Продукти:

 • 2 ч.ч. нахутено брашно
 • 1/2 ч.ч. пречистено масло Гхи (може и обикновено масло)
 • 1 ½ ч.ч. кафява захар
 • 1 супена лъжица смлени ядки (кашу, фъстъци, бадеми или други)
 щипка канела, индийско орехче, карамфил запържени леко в маслото


 Начин на приготвяне:

 На много слаб огън лекичко разтопявате масълцето. За разлика от другите животински мазнини кравето масло не вреди, защото се усвоява по-лесно и дори помага за обмяната на веществата. Аз използвам индийското масло Гхи, защото това е пречистено краве масло, т.е. най-хубавата му част. По-леко е, полезно е за храносмилането и съдържа антиоксиданти. Не трябва да го загрявате много, а само докато се разтопи, така че да може да се смеси с брашното. Без да засилвате огъня, бавно добавяте брашънцето и бъркате. Продължавайте да бъркате, докато започне да ви мирише на вкусно. Все още сместа не е готова, но я свалете от котлона и изчакайте да изстине. Сместа леко започва да се втвърдява.

 Захарта не трябва да се загрява, затова я добавяме после. Така тя запазва всичките си ценни свойства и се усвоява по-лесно от организма. Тя в последствие леко ще хруска, когато хапваме бонбоните. Добавяме и ядките.

 Сместа вече трябва да е готова. Ако ви се струва прекалено мека, за да можете да оформите топчета, добавете още малко брашно. С ръце направете топчета с големината на орех. Можете да оваляте бонбоните в кокосово брашно, какао, кафява захар или друго, каквото се сетите.

 Почерпете вашите гости и ще видите, колко приятно ще бъдат изненадани.



Ладу 2




Продукти

180-200 г нахутено брашно
100 г гхи ( масло)
30 г счукани ядки
0.33 чаша пудра захар
2-3 кардамомови шушулки - само семената, ситно стрити
кокосови стърготини по желание

Приготвяне

Разтопяваме и нагряваме на средно силено огън гхи. Добавяме нахутеното брашно, като бъркаме за да получим мека паста, но да не е течна (като мек пластелин). Пържим и постоянно бъркаме, докато нахутеното брашно стане бежаво (светло кафяво).
Добавяме ядките, разбъркваме и махаме от котлона. Поръсваме с кардамом и кокосовите стърготини, разбъркваме и оставяме да се охлади малко.
Поръсваме с пудра захар и смесваме много добре. Оставяме да се охлади още.
С ръце оформяме топчета с големината на пинг-понг.

«Рава Ладу»

от грис вместо нахутено/грахово  брашно



Рава Ладу - популярный Индийский десерт - сладкие шарики, приготовленные из манной крупы, сахара, топлёного масла. В различных вариантах рецепта в сладости добавляются изюм, кардамон, орехи кешью, кокосовые хлопья, мак. Приготовленные по данному рецепту, ладу получаются приятного золотистого цвета, не масляные и не сухие. По Вашему желанию Вы можете заменить шафран жёлтой пищевой краской. Однако шафран придаст десерту дополнительный аромат.
Советы в рецепте помогут Вам разобраться с некоторыми тонкостями приготовления этого замечательного десерта.

Ингредиенты:
1 чашка пшенична грис
1 чашка захар
2-3карамфилчета
няколко власинки шафран
1 ч. л стафиди
1/2 ч. л счукан кардамон
1/2 чашка вода
1-2 с.л гхи или масло

Приготовление:

Измельчите гвоздику в ступке.
Разогрейте в сковороде топлёное масло и положите в него гвоздику и изюм. Когда изюм слегка раздуется в горячем масле, добавьте манную крупу и обжаривайте на среднем огне, постоянно мешая. Совет: Следите чтобы манка не пережарилась, однако если она будет не достаточно прожаренная, ладу получатся липкие. Обжаривайте на среднем (ближе к маленькому) огне до золотисто-коричневого цвета.
Выложите обжаренную манку на тарелку.
В ту же сковороду положите воду и сахар. Разогрейте. Добавьте жилки шафрана и поварите несколько минут.
Выключите огонь, добавьте обжаренную манку и хорошо перемешайте. Добавьте кардамон и опять перемешайте. На этой стадии смесь получается жидковатой, это нормально, она загустеет через некоторое время.
Закройте крышкой сковороду и оставьте на 15-20 минут.
Когда смесь загустеет и остынет до температуры когда можно взять в руки, смажьте руки топлёным маслом и сделайте шарики размером с абрикосы.
Украсить шарики можно орехами-кешью или сухофруктами.
Когда они остынут до комнатной температуры, сложите их в закрытый контейнер и поставьте в холодильник.
Советы:
Молотый кардамон всегда добавляйте в конце приготовления. Добавленный раньше, он потеряет свой аромат.
В некоторых рецептах этого десерта в смесь для шариков добавляют молоко, если она стала слишком сухая. Я бы посоветовала не делать этого, если только Вы не собираетесь съесть их все сразу. Ладу можно хранить в холодильнике около недели. Добавление же молока в конце приготовления существенно уменьшает срок хранения.
Если смесь не густеет в течении 20 минут, подержите её на маленьком огне до загустения.
 В раздел Десерта и Сладостей



Значи сутрин , Танче, закусваш с брашна от елда, нахут , тоест с бобови култури  правилно ли съм разбрала ? newsm78
Ти коя кръвна група си, че толкоз обичаш месо ?

И аз си мислех ,че го обичам и че без него не мога , но се оказа че не е така и след него бързо огладнявам , а от бобови и зърнени съм супер сита  Grinning

Ето и едно здравословно нещо за мазане сутрин вместо мед, сладко и шоколад

Мед от глухарчета

Скрит текст:
Мед от глухарче (радика) по Мария Требен
("Здраве от аптеката на Господ")



Всяка пролет си правя сироп от цветовете на радиката, който е много вкусен и същевременно здравословен. Коледният ми пендепис се приготвя само от този сироп. Веднъж майка ми срещнала една жена, която в надиплената си престилка носела ЦВЕТОВЕ от радика и я попитала, какво смята да прави с тях. Така ние научихме рецептата за приготвяне на приятния сироп (мед) от радика, която сега ще ви я кажа, за да си направите и вие:

Четири препълнени шепи с цветове от радика се слагат в един литър студена вода и се затоплят бавно до кипване. Оставят се малко да поврат, след това тенджерата се сваля от котлона и се оставя да пренощува. На следващия ден всичко това се изсипва в цедка, оставя се да се изцеди водата, а цветовете се изстискват хубаво с две ръце през цедката. В сока се сипва 1 кг не рафинирана захар и прибавя половин лимон, нарязан на филийки (ако е пръскан - без кората). Ако се прибави повече лимон, тогава сокът киселее. Тенджерата се слага на печката без капак. За да се запазят всички витамини, тя се включва на едно. Така течността се изпарява, без да ври. Сиропът се оставя един-два пъти да изстине, за да се установи правилната му субстанция. Той не бива да е много гъст, тъй като след по-продължително изпарение може да се захароса, но пък и да не е твърде рядък - тогава след известно време ще започне да киселее. Трябва да се получи хубав, гъст сироп, който, намазан на закуска върху филията, да е страшно вкусен.



Други приложения на глухарчето (из книгата на Мария Требен):



Приготвяне на чай:
Една препълнена чаена лъжичка корени се слагат да
пренощуват в 1/4 литър студена вода, на следващия ден се затоплят до кипване и след това се прецеждат. Това количество се разделя и изпива на глътки половин час преди и половин час след закуска.

Салата:

От пресни сурови корени и листа - Листата се събират преди цъфтежа, корените през пролетта или есента, а стъблата през време на цъфтежа. За мен лично стана традиция, щом дойде пролетта, да слагам на масата салата от цялото растение или пък да приготвям за вечеря салата, смесена с картофи и гарнирана с полутвърдо сварени яйца..

Дръжки:
Всеки ден се изяждат от 5 до 10 измити и сурови, добре сдъвкани дръжки. Днес вече зная, че ежедневната консумация на пет-шест сурови пресни дръжки води до бързи резултати при хронично възпаление на черния дроб (остра пронизваща болка до под дясната плешка). Те помагат и при захар. Диабетиците трябва да изяждат всеки ден по десет дръжки, докато радиката цъфти. Те се измиват заедно с цветовете, след това цветните главички се отстраняват и едва тогава дръжките започват бавно да се дъвчат. В началото дръжката е малко горчива, тя е сочна и с вкус на маруля. Постоянно болнави хора, които се чувстват като пребити и уморени, трябва да правят 14-дневно лечение с пресни дръжки от радика и тогава ще има да се чудят на превъзходното действие.  

Сироп от глухарче  / Радика , Рукула, Taraxacum officinale /

4 препълнени шепи с цветове от глухарче се слагат в 1 л студена вода. Затоплят се бавно до кипване.

Оставят се малко да поврат, след това тенджерата се сваля от котлона и се оставя да пренощува.

На следващият ден всичко това се изсипва в цедка докато се отцеди водата в друг съд.

В сока се изсипва 1 кг нерафинирана захар   +  половин лимон, нарязан на филийки.

   Ако е пръскан купен  -  без кората

Слагаме тенджерата на котлона без капак.

За да се запазят всички витамини, трябва котлона да е включен на слаб огън  на 1

Така течността се изпарява без да ври.

Сиропът не бива да е много гъст, за да не захароса,

но пък и да не е твърде рядък  - защото след известно време ще започне да киселее.

Може да си го мажете на филийка като мед , а и е много полезен.

Тази рецепта я преписах от книгата на Мария Требен  ,, Здраве от аптеката на Господ ,,

   



Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 22:02 от ОтслабващаМама

# 716
  • Мнения: 2 275
ние май четеме едно и също Wink
в симидите разпознавам май Thinkingрецепта на labrex Hug,а за Мария Требен не говоря
бобени ,зърнени,брашнени/тестени не ям в момента
но оризовки и сухарчета от елда хапваХ понякога
сега са ваканция hahaha
аз съм от най-съвременната кръвна група,следователно всичко ядяща Mr. Green
сега наваксвам с месо
дълго време бях на зърна/бобени заради холестерола
да,но той продължи да се увеличава заедно с килограмите ooooh!
сега се върнах на характерното за мен,богато на месо ядене и има подобрение newsm78
като бях малка ми казваха,че съм правила всичко на обратно
сигурно е вярно
довечера съм замислила един тиквен пай:тиква,яйца,канела и няколко ядки за разкош

# 717
  • Мнения: 0
ние май четеме едно и също Wink
в симидите разпознавам май Thinkingрецепта на labrex Hug,а за Мария Требен не говоря
бобени ,зърнени,брашнени/тестени не ям в момента
но оризовки и сухарчета от елда хапваХ понякога
сега са ваканция hahaha
аз съм от най-съвременната кръвна група,следователно всичко ядяща Mr. Green
сега наваксвам с месо
дълго време бях на зърна/бобени заради холестерола
да,но той продължи да се увеличава заедно с килограмите ooooh!
сега се върнах на характерното за мен,богато на месо ядене и има подобрение newsm78
като бях малка ми казваха,че съм правила всичко на обратно
сигурно е вярно
довечера съм замислила един тиквен пай:тиква,яйца,канела и няколко ядки за разкош

Точно тя  Grinning  Лабрек  - но са турски оригинал !
Ей сега правих нейният  Простоманник , за момчетата ми - цялата къща ухае   chef-  аз си хапнах  400 гр кисело мляко с 1 сл смлени ленени семена в него- то ме засища  Sunglasses, а сирената - не !


Холесторола до някъде е измишльотина на докторите - той е необходим и тялото само си го прави - не вярвам, диета от месо, да е добра за намаляването му - по скоро балансирана диета е добра - тази на Пепе пише , че и холестерола регулира , свързано е с инсулина холестеролопроизводството - при теб не помогна ли ? Аз като група А , не се влияе моят инсулин много от захар и имам супер нива на холестерол и триглицериди - вероятно от това - пази ме А-то  Party в кръвта ми , което значи Аграриан - земеделец , О не е нула , ами значи, олд- стар и на месоядните . Б пък е на номадите - чергари  Crazy

Група АБ ли си  ѝ?- тя е най-новата ! Ако си от нея не трябва в никакъв случай да консумираш пилешко месо - то прави инсулти на група АБ

Нахутеното брашно и то е бобова храна, бобовите имат и те много протеини и предизвикват същите болести , както при прекомерна употреба на месото , ако се употребяват прекалено често  - като подагра , например - познавам човек който ядеше боб всеки ден , без месо и получи подагра  Crazy

Аз изчислявах онзи ден състава на храната си и бобово хранене с хляб  и салата има повече протеин от белтъчно хранене с месо и салата и хляб - разбира се по полезният раститетелен белтък  Sunglasses без прибавените ненаситени животински мазнини

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 20:42 от ОтслабващаМама

# 718
  • Мнения: 2 275
АБ
и нахутено брашно не ям сега Winkзнам
холестерола се оправя,когато "даваш" на тялото си добри,естествени мазнини
когато е лишено от тях,черния дроб започва да произвежда повече холестерол
това ми го каза лекарката,следователно знае ,но все пак държи да изписва лекарства и да дава тъпи диети
и соево брашно не ям сега,но те предупреждавам:горчиво е и се слага малко с друго брашно
лещено не съм опитвала,от малка не ям леща
от кестени е супер
а начина ми на хранене сега е комбинация от няколко идеи (и Папе  Grinning),което отговаря и на вкуса ми и дава резултат Peace

# 719
  • Мнения: 0
АБ
и нахутено брашно не ям сега Winkзнам
холестерола се оправя,когато "даваш" на тялото си добри,естествени мазнини
когато е лишено от тях,черния дроб започва да произвежда повече холестерол
това ми го каза лекарката,следователно знае ,но все пак държи да изписва лекарства и да дава тъпи диети
и соево брашно не ям сега,но те предупреждавам:горчиво е и се слага малко с друго брашно
лещено не съм опитвала,от малка не ям леща
от кестени е супер
а начина ми на хранене сега е комбинация от няколко идеи (и Папе  Grinning),което отговаря и на вкуса ми и дава резултат Peace

Ядеш ли пилешко ?  Shocked Сигурно ядеш защото докторите го препоръчват , особено бялото месо, а точно то е най-лошо за теб - от пилето само дробчетата може да хапваш !
Недей в никъкъв случай - имам приятелка АБ - тя от дете се подуваше след хранене и мислеше ,че е от солта в храната ( така ибяха казали докторчетата  #CrazyЍ)- от една година спря пилешкото и няма вече подуване - имаше имного разширени вени , които почти се прибраха  Sunglasses
Хубавото месо за теб са агнешко, овнешко , заешко и бизон  Crazy Пуешкото също е добро.
Всички зърнени особено ориз( всички видове), ръж , спелта ,просо, пшеница са много хубави също Ѝ

Нахута е лош за теб  Cry зелената леща е отлична - но червената и кафявата - не - лоша е  Sad

Искаш ли да ти пратя страниата на ДДадамо с таблицата на храните, ей сега ще ти я пратя - наистина е вярно - няма майтап ! Hug

Бадемите и повечето ядки са ти хубави ! Grinning

Всички семена и семки са лоше за теб ( тахана също е лош защото се прави от семки на слънчоглед и сусам  Cry), царевицата е лоша също, от мазнините - само зехтина е хубав за теб - следва от това ,че всички семена и семки са лоши !

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 21:19 от ОтслабващаМама

Общи условия

Активация на акаунт