Да преправим старите мебели - 7

• 97 271
  • 754
  •   1
Отговори
# 555
Момичета снимах Simple Smile как са излязли е друг въпрос.
Ето това е масата с табуретките:

И това са шкафчетата:

Само да кажа, че всичко е минавано само с лак. Шкафчетата доста пъти. Но не е различни цветове, просто дървото е различно.
Много ще се радвам на идеи. Попринцип кухнята е в жълто, уредите са инокс. Ако не е чист прозрачен лак си мисля, да е нещо, което хем да е с цвят, хем да се вижда дървото...идеи имам, ама как ще станат незнам.

Извинявам се, че са големи...трябва по малък мащаб явно  Rolling Eyes

# 556
  • sofia
Кухнята на ria

Като ти видях шкафчетата и се сетих за тази кухня....
Табуретките ще трябва хубаво да ги изшкуриш, по тях почти не е останал лак и ще стане лесно.
Шкафовете пак с шкурка, където има излюпен лак да се махнат шуплите, където е здрав само надраскваш.

# 557
alegoria, не е потъмнял лакът, а самата дървесина. Доста ще трябва да жулиш, ако искаш да стигнеш до светла част на дървото. Масата ти е идеална за обработка с лентов шлайф, ама щом нямаш, грабвай Ремовал и Терминатор /пробвай кой от двата препарата по-бързо и в по-голяма дълбочина разяжда лака/ и действай. Като остържеш размекнатия лак с твърда и остар шпакла, остатъците може да премахнеш или още докато е влажно дървото от препарата с домакинска /груба/ тел, или след пълно изсъхване /поне 24 часа след като си остъргала основно/ с шкурка. После по твой избор лакираш с прозрачен лак - цветен или безцветен. Друг вариант, но по-скъп е масло за дърво - също може да е цветно или безцветно.
Вратичките на шкафовете са много хубави. Може да подчертаеш разликата в дървесината с различни цветове или нюанси. А може и да ги уеднаквиш.
Може да използваш цветен байц, а отгоре да нанесеш само безцветен лак.
Не знам каква е идеята ти, но най-напред трябва да почистиш добре старото лаково покритие. На места може да се наложи да мажеш и остъргваш повторно, не се обезкуражавай. И не очаквай, че ще направиш всичко за един ден.

Последна редакция: пн, 09 май 2011, 11:14 от baibibi

# 558
# 559
  • sofia
baibibi, не знам дали байца ще "хване", без да е изжулено до дърво. Друг лак - да, ама байца трябва да попие....това за вратичките. Иначе масата няма много лак и с шкурка 80-100 ще падне лесно.
alegoria, първо започни с табуретките и масата. Отдолу на масата можеш да пробваш.

# 560
Спунк, на последната снимка стола е жесток !!
Но сигурно става с шаблон ?

# 561
baibibi, не знам дали байца ще "хване", без да е изжулено до дърво.
vesi1, като първа стъпка изрично съм посочила сваляне на стария лак. Не препоръчвам нанасяне на какъвто и да било финиш върху стар лак, освен ако не става дума за нещо временно и без претенции за прецизност.

# 562
  • sofia
Извинявам се, не съм дочела.  Simple Smile

# 563
Просто сте невероятни!! Толкова идеи...страхотни сте.
Като се замисля, най-добре наистина да почна от масата и столовете - и по лесни, и по-бързи.
Май ще пробвам така само с лака. Иначе всички предложения са супер. И това с кухнята на Риа много ми хареса....
Ще го мисля. Приемам всякакви съвети.
А според вас трябва ли да са еднакви масата,столовете и кухнята? Мисля, че ще е най-добре.
И все си мисля, че ако не ми хареса само с лак лесно може да се преправи....

П.с. Мисля, че имам машина(мъжлето спомена) незнам дали е лентов шлайф, но се слага шкурка и тя си бачка (ама, че обяснение...), малка е площта на шкурката, около педя.

# 564
Алегория ,аз не съм специалист, но като гледам шкафчетата с машинката няма да стане.Машинката за плота на масата и за табуретките е добро решение,но за шкафчетата по добре с пистолет или препарат.Първата снимка от тези който е показала Спунк е много добро решение,изчистено и стилно.Успех в начинанието.

# 565
О, аз не съм и помисляла за шкафчетата с машинка - само за масата.
Иначе и на мен много ми хареса точно тази снимка на Спунк, това което ме притеснява е, че аз нямам плотове, които да направя само дърво. И ще се получат само бели шкафчета. След това и масата ако е като тях някак си много бяло става.
Аз също харесвам идеята за два цвята. Или акценти. Например само кантовете да са в друг цвят...
А да попитам за безира - аз знам, че има само червеникав и този тъмнокафявия. Дали има някакъв в лимонен или подобен цвят? Хем ще се вижда дървото, хем няма да е безцветно. Иначе червеникавия цвят много ми е омръзнал.

# 566
Да не те подвеждам,но безира съхне бавно и трудно се чисти след това.Така ,че ако не ти хареса резултата,после ще ти е по- трудоемко свалянето. Можеш само рамките да  направиш по-тъмни,и плота на масата, като краката ги оставиш по- светли.

# 567
  • sofia
Елементите на вратичките са гладки отгоре и ще може с машинка. Само вдлъбнатите ръбчета после или ръчно, или с препарат.

За цветовете - в магазините има мостри на лакирани парченца, разгледай - 100% ще ти дойде вдъхновение.

# 568
alegoria , дори не споменавай думата "безир". Особено пък за вътрешна употреба.

# 569
  • София
Ако alegoria ползва за кухнята си боя и тъмен лак, дали няма да си спести цялостното сваляне на стария? Например плота на масата, гладките части на шкафовете и елементи от табуретките да са лакирани, а останалото - боядисано.
Не помня откъде съм прибрала тази снимка на стола и ужасно ме е яд. На нея пише after, значи  е имало и before, и как точно се получава. Предполагам, че за шаблон могат да се ползват стикери. В Джъмбо има подходящи и евтини.

Общи условия

Активация на акаунт